X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יש תחליפים רבים לפסטות, ללחמים ולבצקים אחרים ובצריכה מושכלת, הם יכולים לספק את הערכים התזונתיים ותחושת השובע של המאכלים מהם נמנעים
▪  ▪  ▪
ביעור חמץ [צילום: פלאש 90]

חג הפסח מהווה אתגר תזונתי לא פשוט עבור המקפידים בכשרות. אומנם ארוחת החג לא תשאיר אף אחד מאיתנו רעב, אך השבוע שלאחר-מכן בו מתחולל שינוי משמעותי בתפריט ונמנעים מפסטות, לחמים ובצקים אחרים, יהיה מאתגר מאוד עבור חלק מאיתנו. למרות זאת, יש תחליפים רבים למאכלים אלה, ובצריכה מושכלת, הם יכולים לספק את הערכים התזונתיים ותחושת השובע של המאכלים מהם נמנעים.
להלן הרחבה על היתרונות, החסרונות והמלכודות בכל אחד מתחליפי הלחם והפסטה שאנו צורכים בפסח:
מצה
מצות מהוות את התחליף המרכזי ללחם, בהתאם לרוח החג והמסורת. מצות עלולות לגרום לתופעות של עצירות מפני שהינן בעלות תכולה נמוכה של סיבים תזונתיים ומים. בכדי להקל על תופעת העצירות, מומלץ לבחור במצות מקמח מלא המהוות פתרון עשיר יותר בסיבים תזונתיים. בנוסף, חשוב להרבות בשתיית נוזלים, מים. דרך נוספת להעשיר את התפריט בסיבים הינה לשלב ירקות ופירות. ערכה הקלורי של מצה אחת הינו כשתי פרוסות לחם, אך אינה משביעה באותו האופן ועל כן מומלץ לשים לב לכמות המצות שאנו צורכים.
אורז
אורז מהווה מצרך מזון בסיסי בחג הפסח (לאוכלי קטניות). האורז הוא מוצר מזון זמין ואהוב על רבים, המהווה מקור אנרגיה זמין לגופנו. מעבר לאכילתו כתוספת למנה העיקרית, ניתן להכין באמצעות אורז מגוון רחב של מאכלים, כולל קציצות ואפילו קינוחים. קמח אורז יכול להוות חומר גלם חלופי לקמח לבן גם במאפים שונים. עם זאת, גם אורז לבן ידוע כמוצר מזון הגורם לעצירות עקב תכולת הסיבים הנמוכה. מומלץ לצרוך אורז מלא או אפילו לערבב אורז מלא ואורז לבן בכדי להעשיר את התפריט בסיבים תזונתיים ולמנוע תופעות עצירות.
תפוח-אדמה ובטטה
תפוח-אדמה ובטטה מהווים מקור נוסף לאנרגיה אשר ניתן לצרוך במגוון צורות ואפשרויות. תפוח-אדמה ובטטה מספקים כמות גדולה של פחמימות קלות לעיכול לאור היותן פחמימות פשוטות יחסית אשר נספגת במהירות. עם זאת, תכונה זו גורמת גם לכך שאכילתם מביאה בדרך-כלל לשובע קצר. היתרונות של תפוח-האדמה ביחס לאורז ומצות הינם בעצם העובדה שהוא עשיר בנוזלים ואינו מעורר תחושת אי-נוחות בעיכול. בכדי להאריך את תחושת השובע, מומלץ לאכול כחלק מארוחה מאוזנת המכילה גם חלבונים וירקות.
קטניות
השמירה על תפריט מאוזן, למרות ההימנעות מפסטות ולחמים בפסח, קלה יותר עבור מי שאוכל קטניות. הקטניות עשירות בסיבים תזונתיים ויש תחליפים כשרים רבים דוגמת קמח חומוס, אטריות שעועית, תבשילי קטניות שונים ועוד.
ישנם אנשים הנוטים להימנע מאכילת קטניות מחשש שיגרמו להצטברות גזים במערכת העיכול וכאבי בטן. כדי למנוע ולמזער את התופעה, חשוב מאוד להשרות את הקטניות טרם הבישול (בהתאם להמלצות הרשומות על האריזה), ולאחר-מכן לבשלן בישול ארוך. כוסמת מהווה אפשרות כשרה נוספת לאוכלי קטניות. באופן כללי, יש בקטניות תכולת חלבון גבוהה כמו גם סיבים תזונתיים מה שמוביל לתהליך עיכול איטי יותר ותחושת שובע לזמן ארוך יותר.
לחמניות מקמח תפוח-אדמה/מצה
רבים מאיתנו אופים או רוכשים לחמניות אלה במהלך הפסח. לחמניות אלה מהוות פתרון סביר מבחינת הטעם, אך חשוב לזכור שתכולת הסיבים בהן נמוכה יחסית ומנגד, כדי להתגבר על היובש ויכולת ספיחת הנוזלים של קמחים אלה משתמשים בדרך-כלל בכמויות גדולות של שמן כדי להעניק רכות ללחמניות. מומלץ לצרוך לחמניות אלה בצורה מבוקרת ולצד מאכלים אחרים.
לסיכום, שמירה על מספר עקרונות תזונתיים יאפשרו לעבור את חג הפסח תוך שמירה על הנאה מן האוכל, ללא תופעות של עצירות, תחושת רעב מוגברת וקילוגרמים מיותרים. מומלץ לצרוך כל אחד ממקורות הפחמימות שהוזכרו באופן מגוון. מומלץ לשמור על תפריט יומי מאוזן בהרכבו על-ידי צריכת ארוחות המכילות ירקות ופירות, העשירים בסיבים תזונתיים ובנוזלים ותורמים נפח מזון בערך קלורי נמוך, וכן לצרוך חלבונים מן החי והצומח שתורמים אף הם לתחושת השובע בעיכולם האיטי יותר. חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים ולהקפיד על פעילות סדירה. חג שמח!

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, B.Sc והדיאטנית הראשית של Sodexo ישראל
תאריך:  31/03/2015   |   עודכן:  31/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מקורות הפחמימות האלטרנטיביים לפסח
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
עו"ד חיים שטנגר
סנדביץ' חמץ אחרון אצל איציק ורותי מרחוב שינקין לפני חג הפסח - תקופת הסתגלות קלה לפני שהחמץ נעלם. הפעם הם אף הקדימו את מועד הסגירה ואצלי ליל הסדר כבר החל
יוסי בלום הלוי
האפיזודה של חג החרות בטבריה של שנת 1910, בתיאור חייה של משפחת א-לזרע, נצר לאם יפה, ממשפחת אלחדיף דוברת הלאדינו, ויוסף א-לזרע האב, יליד מרוקו, דובר העברית והערבית, שעלה לא"י והשתקע בטבריה. באפיזודה הזו, מופיעים, מאכלים שהיו אופייניים לתרבות החומרית של אותם ימים, ובהחלט תוכלו לנסותם בביתכם, ללא חשש עבירת חמץ
גיל נוילנדר
חג הפסח כבר מעבר לפינה ורבים מאתנו מתכננים לצאת לחופשה בארץ או בחו"ל. מהן הסכנות העיקריות שאורבות לנו בתור נופשים ואיך נימנע מהן?
ליאורה קוזלובסקי
יפעת גדות
רשימות נוספות
חייבים לחברת החשמל לא ינותקו בפסח  /  איציק וולף
מי רוצה חציל ללא חרצנים?  /  יפעת גדות
מכונת 10 המכות של הטכניון  /  יפעת גדות
הַשַּׁבָּת הַגָּדוֹל  /  איתן קלינסקי
קושיה לפסח   /  אריה גל
מאגדה להגדה   /  חניאל פרבר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il