X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אדם כתב לפקודת בנו צ'ק על סך 200,000 שקל ולאחר מספר ימים הלך לעולמו מאחר שהצ'ק לא נשא תאריך פרעון, קבע בית המשפט שהבן לא יקבל סכום זה מתוך הירושה
▪  ▪  ▪
להקפיד על התאריך [צילום: HSBC]

שורת התאריך בשטר נחזית לפעמים לדבר טכני שיש למלא אותו, ולא תמיד ברורה לנו המשמעות החוקית והמשפטית שיש לגביו. אז חוץ ממועד ההתיישנות של שטר (שבע שנים), יש עוד משמעויות רבות לתאריך שעל גבי הצ'ק, ולפעמים חוסר במילוי שורת התאריך מבטל את השטר. ומכאן השאלות הבאות: האם צ'ק ללא תאריך הוא צ'ק בר פירעון? כלומר: האם אדם רשאי להציג צ'ק פתוח אשר הפרמטר החופשי בו הוא התאריך הנקוב לעשייתו? סוגיה מעניינת זו נדונה לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב.
מדובר בתביעה כספית אשר הוגשה על-ידי אדם כנגד אמו ואחיותיו לאחר חלוקת ירושת האב המנוח בין הצדדים. התובע טען, כי האם והאחיות חייבות להעביר לו 200,000 שקל מנתח הירושה שלהן. זאת, משום שהוא אוחז בצ'ק שניתן לו על-ידי אביו ימים ספורים לפני פטירתו. אולם, הצ'ק היה חסר תאריך פירעון, בעוד שמו של התובע, הסכום המבוקש וחתימת המנוח נכתבו עליו.
התובע טען, כי אין בכך כדי לשלול את זכותו לפירעון הצ'ק מכיוון שאביו היה מעוניין להשאיר את תאריך הפירעון פתוח משיקולים כלכליים של נזילות קופות גמל. מנגד, האם והאחיות טענו, כי העובדה שתאריך פירעון הצ'ק לא צוין עם עשיית השטר, מעידה על כך שהמתנה לתובע לא הושלמה והצ'ק חסר ערך.
סעיף 73(ב) לפקודת השטרות קובע, כי ניתן לערוך צ'ק מאוחר אשר התאריך הנקוב בו לא יהיה יום הוצאתו. פרשנות סעיף זה בספרות ובפסיקה הביאה למסקנה, כי אומנם צ'ק דחוי הוא קביל, אך ישנה חובה לפרט בצ'ק את מועד עשייתו. כלומר: לא ניתן להציג לבנק צ'ק שבו מועד הפירעון איננו נקוב, ואף הבנק לכשעצמו איננו רשאי לקבל צ'ק מסוג זה.
במקרה שלפנינו קבע בית המשפט, כי הצ'ק איננו קביל גם אם התאריך הושלם על-ידי המחזיק בשטר. זאת, חרף סעיף 19 לפקודת השטרות, אשר מתיר למחזיק בשטר להשלים בו פרט מהותי חסר. בפסק הדין הודגש, כי הוראת סעיף 19 היא הוראה משלימה לסעיף 64(א) לפקודת השטרות, סעיף אשר קובע, כי שטר שנעשה בו שינוי משמעותי ללא הסכמת כל הצדדים הרלוונטיים הוא בטל.
במילים אחרות: האפשרות התיאורטית אשר ניתנת לאוחז בשטר להשלים או לתקן פרט חסר, איננה מניחה את היסודות המשפטיים לפיהם ניתן להוסיף כל פרט להשלמת הצ'ק. בית המשפט קבע נחרצות, כי העדר מועד הפירעון שמט את העילה השטרית, מאחורי הצ'ק, ואין לקבל את טענות התובע, בעיקר משום שלא הוכח שהמנוח אכן הסכים מפורשות שהתאריך יושלם במועד מאוחר יותר. במקרה זה בית המשפט ציין גם, כי לא ברור כלל אם במועד עשיית הצ'ק התאריך לא נרשם בגין העדר גמירות דעת של האב אשר היה, כאמור, על ערש דווי.
כאשר אפשר להשלים פרטים
סוגיות כגון אלו ראינו גם בעניין מועד ההתיישנות בשטרות, שכן מילוי התאריך על-ידי מושך הצ'ק יכול לשנות את מועד ההתיישנות, ולכן הפסיקה הבהירה שמועד מילוי השטר חייב להיות לפי הסכם בין הצדדים.
פקודת השטרות מכירה בכך שאוחז בצ'ק יכול להשלים בו פרטים רלוונטיים כמו זהות הנפרע ואף תאריך. עם זאת, על-מנת שההשלמה תהיה קבילה מבחינה משפטית, האוחז בשטר צריך להוכיח, כי הייתה הסכמה ברורה בינו לבין נותן הצ'ק. אחת הסיטואציות השכיחות שבהן אנו נתקלים במקרים מסוג זה היא צ'ק ביטחון (למשל לטובת שכירות דירה), אשר מאפשר למחזיק בו להשלים את התאריך והסכום כראות עיניו לאור חוזה או הסכם שנערך בין הצדדים עם הענקת השטר.
במקרה שלפנינו, התובע לא הצליח להוכיח את ההסכמה מצד אביו. נהפוך הוא. התובע העיד, כי האב התיר לו לעשות שינויים בצ'ק רק "בתיאום מלא" עימו. כלומר: התובע הודה, כי כל שינוי בצ'ק היה תלוי בהסכמה, והסכמה לגבי השטר הנוכחי לא הוכח שניתנה. היות שהאב הלך לבית עולמו, לא יכול היה התובע ליהנות מן הצ'ק.
לפיכך, כאשר מקבלים או נותנים שטר, יש להקפיד שיהיה כתוב בו התאריך, ולא להשאיר את שורת התאריך ריקה. הדברים שונים במצב בו יש מועד מוסכם לתאריך השטר המופיע בהסכם אחר בין הצדדים. דוגמא: סיום של חוזה שכירות בין הצדדים שניתן שטר ביטחון לקיום החוזה, כאשר מועד הפרעון הוא רגע התגבשות החוב כלפי המשכיר.

הכותב הוא ראש ועדת הוצאה לפועל במחוז ת"א בלשכת עורכי הדין וחבר ועדה מייעצת למינוי שופטים במחוז.
תאריך:  13/04/2015   |   עודכן:  13/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איבד צ'ק בצ'יק
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הגולם קם על יוצרו
אהרון שחר  |  13/04/15 08:22
 
- הערת המגיב מוצדקת לחלוטין ל"ת
צודק  |  13/04/15 11:24
2
דרוש ערעור
דניאל143   |  13/04/15 10:37
3
איזה אומץ יש לשופט הזה
דודי אברהם  |  21/04/15 11:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים שאולזון
לא יחצ"נים יקבעו מיהו פוסק הדור. הפוסקים לא היו זקוקים ליחצ"נים; מציאותם עשתה אותם למה שהיו    מי שמבקש ליצור פוסקים סינטטיים, מביא חורבן לעולם בכלל ולחרדים בפרט
איתמר לוין
אפרים קישון היה ניצול שואה מהונגריה - אך הוא מיעט מאוד לדבר על חוויותיו ולקחיו    במאמרים המתפרסמים כאן השבוע, מופנה לראשונה זרקור אל היבטים אלו בכתיבתו    היום: קטעי זכרונות מן השואה במאמריו של קישון
אפרים קם
הסברה נכונה יכולה וצריכה להדגיש את הזיקה שבין המשטר הפונדמנטליסטי הרדיקאלי באירן לבין קריאתו הפומבית להשמדת ישראל והימצאות נשק גרעיני בידיו - שהשגתו תיצור את האיום החמור לביטחונה של ישראל. הדגשתה של זיקה זו יכולה ליצור הבנה לדרישה לחבר בין ההסכם בסוגיית הגרעין להכרה מצד אירן בזכות הקיום של ישראל
שמעון זיו
מירה עווד אומרת בערוץ 10: אל תשוו אותנו למדינות ערב, אבל מה אפשר לעשות שבמידה והארץ תיכבש על-ידי הפלשתינים זו תהיה תמונת המצב גם בישראל. די גם אם נציין כי מנהיגה הנערץ של חנין, ערפאת נולד בקהיר על-פי תעודת הלידה שלו, אז מי כאן מהגר ומי נולד בארץ?
דרור אידר
על השערורייה התורנית, על ענת באלינט ועיתונאי הברנז'ה, וגם על רבי שלמה אבן גבירול. מה אתם יודעים, היה איש כזה...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il