X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
19,817 מינים של בעלי-חיים מצויים כיום בסכנת הכחדה. כך הודיע איגוד השימור העולמי. הדוח הזה אולי אינו מראה זאת, אבל אחד מהמינים המצויים בסכנה מובהקת הוא זה שאליו משתייכים כותב שורות אלה וקוראיו
▪  ▪  ▪
סכנת הכחדה [צילום אילוסטרציה: AP/Michael Sohn]

מחקרים באבולוציה, המתבססים על תיעוד גאולוגי של החתך הלא מושלם של מאובני בעלי-חיים וצמחים קדומים, מגיעים לא אחת לפערים שאותם המדענים מתארים כ"חוליות אבולוציוניות חסרות". אבל אם במקום להסתמך על תיעוד מאובנים נבצע את התיעוד ברמה האטומית, תוך בחינת היחס בין איזוטופים שונים של פחמן, שהוא היסוד הכימי העיקרי המרכיב מערכות חיות, נוכל לבטל את הצורך בהשערת החוליות החסרות. בשיטה זו, במקום שבו אין תיעוד לקיומה של חוליה, סימן שזו לא הייתה קיימת. כלומר, במקום (בזמן) שבו לא נמצאו עדויות לפעילות ביולוגית ענפה, אכן חלה תקופה שבה כדור-הארץ היה שומם, יחסית.
הרעיון מבוסס על מדידת היחס הכמותי בסביבה, שבין האיזוטופ הנפוץ של הפחמן, פחמן 12, לאיזוטופ הכבד יותר, פחמן 13. מתברר שמערכות חיות שבהן נוצרים חומרים אורגניים, "מעדיפות" להשתמש לבנייתן העצמית, באיזוטופ הקל של הפחמן. לכן, בתקופה שבה הביו-מאסה בעולם (סך-כל הפעילות הביולוגית בכדור-הארץ) היא רבה, יעלה השיעור היחסי של הפחמן 13 בסביבה, ביחס לשיעורו של הפחמן 12 (שייאגר יותר במערכות חיות, ולפיכך, שיעורו בסביבה - יפחת).
בחינה של חתכי סלעי משקע, ומדידת היחס בין פחמן 12 לפחמן 13 המתקיים בה, עשוי ללמד, אפוא, על מידת הפעילות הביולוגית שהתקיימה בכדור-הארץ בתקופה שבה נוצר סלע המשקע. השינויים בהרכב האיזוטופי של סלעי המשקע הם רציפים, שלא כמו התיעוד המתבסס על היווצרותם של מאובני צמחים ובעלי-חיים (ובוודאי לא כמו גילוי המאובנים האלה, שתלוי בהרבה מאוד משתנים לא רלוונטיים נוספים).
מדענים שבחנו חתכים של סלעי משקע מאיזורים שונים בכדור-הארץ, ובכלל זה סלעים מאירן ומהרי האלפים, מצאו ירידות חדות בביו-מאסה לקראת סופם של עידנים גאולוגיים, ומגמות הפוכות (התרבות והתפתחות מהירות של מערכות חיות), בראשיתם של עידנים כאלה. ממצאים גאולוגיים אלה מאששים את מודל האבולוציה של "שיווי-המשקל המקוטע", שלפיו, לאחר תקופות של כיליון נרחב, באות תקופות של התפתחות מואצת של מינים חדשים. החלק המקביל בתפיסה האבולוציונית הדרוויניסטית, בדבר התפתחות יציבה והדרגתית של המערכות החיות, אינו תואם את הממצאים הגאולוגיים.
מתברר גם שמשך הזמן החולף בין תקופת כיליון לתקופת התפתחות, תלוי ביחס ישר בחומרת הכיליון. ככל שהכיליון חמור יותר, יעבור זמן רב יותר עד לראשיתה של תקופת ההתפתחות החדשה. תקופת המעבר הזאת, יכולה להימשך בין חצי מיליון שנים, לכמה מיליוני שנים.
בתקופות של כיליון, מוכחדים מינים ותיקים ומבוססים. הגדולים הולכים ראשונה. כך מתפנה הזירה ומאפשרת את התפתחותם של מינים חדשים, שאינם צריכים לחשוש מתחרות. כלומר, התנאים הסביבתיים, ולא חוסנם הגנטי של המינים, שולטים במהלכה של האבולוציה.
אחת המסקנות מכך היא, שהפגיעה שפוגעת האנושות בסביבה, עלולה להביא עידן חדש של הכחדה על המינים החזקים, הגדולים והמבוססים החיים כיום בכדור-הארץ, כלומר, עלינו, בני-האדם. יש מדענים הסבורים שמבחינת ההתרחשויות הסביבתיות, כבר בשלו התנאים לכך. לפי תפיסות אלה, התקופה שבה אנו חיים, היא עונה טובה להכחדה.

תאריך:  22/06/2015   |   עודכן:  22/06/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עונה טובה להכחדה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
זה בתכנית, הכחדת 80% מהאנושות.
דויד פיזאנטי  |  22/06/15 17:50
 
- conspiracy theorist ?
מסעודה משדרות  |  22/06/15 19:23
2
וחרה אף ה' בכם ועצר את השמיים
עיניה  |  22/06/15 21:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיה בר לב
סיפור הקמתה של העיר נהריה מ-1935 ועד היום. העיר שאת הקמתה הגה המהנדס יוסי לוי מונה כיום 65 אלף תושבים ורושמת גידול מתמיד בהגירה החיובית אליה
שרה אהרונוביץ קרפנוס
כתיבתי פרצה ב-22 בדצמבר 1998 עם שירי הראשון "שקיעה" שראה אור בספרי הראשון "אני - זה בסדר", וסיפור ילדים ראשון "שני עכברים" שראה אור בספר הילדים הראשון "בית ספר לנמלים". 7 ספרים עד כה משנת 2002 ו-10 אנתולוגיות
עפרי בר-מאיר
עברו על מסלול הטיול מבעוד מועד והכינו רשימת כתובות מסודרת מראש של מסעדות המציעות מנות ללא גלוטן    למדו גם כמה מילים בשפת המקום הקשורות למחלת הצליאק ולמזון נטול גלוטן
אלי אלון
מועצת העיר אור יהודה החליטה לשנות שם רחוב אסירי ציון בעיר לשם אור יום. מעבר לפגיעה בכבודם של "אסירי ציון", מתמיה ולא ברור פשר שם הרחוב אור יום. מה הוא בא להביע? מה הקשר שלו לאור יהודה?
יוסף כהן-אלרן
תחרות כתיבה ארצית לבני נוער על-שם חיים ושושנה מליק ז"ל, שהיו ניצולי שואה שניהם, התקיימה זו השנה השנייה בשמירת הגחלת על-ידי בתם, הסופרת והמשוררת יהודית מליק-שירן, שגם מנהלת את התחרות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il