X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נח הררי נסחף בזרמים הסוערים של ההזיה כאשר הוא מסכם: "מערכת היחסים בין אדם לחיה היא המודל הטוב ביותר שעומד לרשותנו כדי לשער איך תיראה מערכת יחסים עתידית בין העל אדם לאדם"
▪  ▪  ▪
האם לקפיטליזם חיי נצח משלו? [צילום: פלאש 90]
   גד גזית
הזיות נח הררי

קביעה נשגבת נוספת בעלת "ריח דטרמיניסטי" של נח הררי היא: "כדי לשרוד הכלכלה הקפיטליסטית חייבת לצמוח ללא הרף."... "כלכלה הצומחת לנצח חייבת פרויקטים שאף פעם לא יגמרו - וזה בדיוק מה שמאפיין את הפרויקטים המובילים את המאה ה-21". האם לקפיטליזם חיי נצח משלו? ההיסטוריה הקרובה והרחוקה מלמדת אותנו שזה רחוק מלהיות נכון.
הקפיטליזם הפיננסי והשיווקי מקיים את עצמו על העקרון של מיעוט מנצל ורוב מנוצל. על העשרה גדולה של המעטים המוכשרים הנועזים ועזי המצח המהמרים, היונקים "מאמצעי יצור" זולים ומכוחות קניה מוטים של העוני גדול של הרוב התלותי. ב-200 השנים האחרונות הכוחות שבלמו את דחפי התרסקות הקפיטליזם המערבי היו אתגר הקומוניזם, בשילוב התרבות החופשית והמשטר הדמוקרטי. אבל כל אלה לא מנעו את סדרת המלחמות האכזריות והעקובות מדם בתולדות האנושות.
במשך כ-70 שנה ועד לפני 25 שנה, הקפיטליזם "הפרטי החופשי הדמוקרטי" היה מאוים ובסכנה חיים ממשית, מפני הקומוניזם השיויוני והאיום הממשי הזה הוא שאילץ את הקפיטליזם להתמתן ולהיכנע לחוקים סוציאליים שלא תאמו את רוחו. מההיבט הזה אפילו ארה"ב, שהיא סמלו של הקפיטליזם, עברה שינוי חברתי-כלכלי-סוציאלי עצום ללא מהפכה.
עם כך, אנחנו עדיין נמצאים בעיצומם או לכל היותר בשוליהם של שינויים היסטוריים קיצוניים בטווחי זמן היסטוריים מאוד קצרים, וספק אם כבר ניתן להסיק מכך מסקנות ותחזיות לטווח ארוך. סין למשל, היא עדיין חידה נסתרת. אוכלוסייתה מהווה יותר מרבע מכלל האנושות והיא משתנה בקצב מהיר למעצמה החזקה והמשפיעה בעולם, המשטר בה הוא קומוניסטי שנוקט מזה 20 שנה בס"ה בשיטות כלכליות קפיטליסטיות, וכלל לא ברור מה הם פניה האידיאולוגים הנסתרים של המעצמה הזאת. שבעוד 10 שנים תוכל להכתיב לעולם את רצונותיה גם מבלי לירות כדור אחד!... רק באמצעות הכוח הכלכלי הקפיטליסטי שלה...
וזה מעביר אותנו אל קביעה יומרנית נוספת של המחבר: "גם אם האיום הקיומי הכרוך ברעב, במגפות ובמלחמות יפחת, מיליארדי אנשים במדינות נחשלות ובשכונות מצוקה, ימשיכו להתמודד בחיי היומיום שלהם עם עוני, עם תחלואה ועם אלימות, בעוד האליטות כבר עסוקות בהשגת חיי נצח וכוחות אלוהיים". זה תוצר מובהק של הקפיטליזם! האם זה יוכל להמשך ללא הפרעה? ההיסטוריה הרחוקה מראה שכבר היו דברים מעולם, וזה ממש לא עבד!
אליטות הדמוקרטיה של יוון העתיקה התנהגו באופן דומה, הן השאירו אחריהם היסטוריה מפוארת שהתעלמה לחלוטין מאלפי העבדים המנוצלים שאפשרו להם לפרוח להתעשר, להתקיים ולממש את חלומות האלים שלהן, אבל תוך זמן הן קרסו לחלוטין. האליטות של בבל, שומר, מצרים העתיקה, פרס, סין, רומא, צרפת, בריטניה, גרמניה, קרסו כל אחת בזמנה ומאותן סיבות של הסתמכות על העושר הקפיטליסטי בסיוע צמוד של הכוח הצבאי.
כל עוד האנושות בונה "משקיעה" הון ומממנת צבאות אדירים ומאיימים, יהיה פיתוי להשתמש בהם, כדי לשמר את המעמד האליטיסטי, כדי "להצדיק" את ההשקעה העצומה. נוכחותה המתמדת של אופציית האיום, מטילה צל אפל ענק על הסיכוי למימוש החלומות האנושיים הנצחיים "להשתדרג לאלים"... חוסר האיזון המובנה בקפיטליזם, מייצר אילוצים משתנים המושכים לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים, אלה אורבים כל הזמן ומאיימים על התקוות והחלומות הורודים של האליטות.
המחבר ממשיך ומפגין ראייה היסטורית יומרנית המתמצת באמירתו: "במהפכה החקלאית האדם שלל את זכות הדיבור מבעלי החיים והצמחים, והפך את האופרה האנימיסטית הססגונית, לדרמה של שני שחקנים בלבד - האדם והאל. במהפכה המדעית שלל האדם את זכות הדיבור גם מהאלים ומכוחות הטבע, והפך את העולם להצגת יחיד."... או בהמשך: "כפי שהמהפכה החקלאית הביאה להופעתן של דתות תיאיסטיות, כך המהפכה המדעית הביאה להופעתן של דתות הומניסטיות, שהאדם תופס בהן את מקום האל".
חשוב להעיר מייד, אין הוכחה ודאית לקביעה שהמהפכה החקלאית שינתה את דפוסי האמונה האנושיים. זה יכול היה להיות צירוף מקרים או תוצאה ישירה למאבק אלים שהתקיים בין חבורות הנודדים במרחבי ארץ חופשיים למשתלטים על הקרקעות וחבלי ארץ ומנכסים אותם לעצמם. כך שאין המוקדם בהכרח מעיד על המאוחר, מה גם שלגבי "המאוחר" עוד מוקדם לפסוק הלכות חדות וסופיות. לא חסרים מדעני טבע מהשורה הראשונה שממשיכים להאמין בקיומה של ישות אלוהית עליונה.
נח הררי נסחף בזרמים הסוערים של ההזיה כאשר הוא מסכם: "מערכת היחסים בין אדם לחיה היא המודל הטוב ביותר שעומד לרשותנו כדי לשער איך תיראה מערכת יחסים עתידית בין העל אדם לאדם".
את זה כותב מדען בעל תואר, כ-300 שנה אחרי גירוש האינדיאנים לשמורות, כ-200 שנה אחרי עידן העבדות באמריקה, 70 שנה אחרי פריצת הנאציזם באירופה, 30 שנה אחרי האפרטהייד בדרום אפריקה. הרי זה המודל היותר ממשי שעומד לרשותו!... והמודל הממשי והמאיים הזה, מסכן את התגשמות התאוריה האופטימית כולה!...
אם וכאשר יתחיל הרעיון "הנאצי המעודן" ליצירת "על אדם" לרקום עור וגידים, זה מייד, יסתור את אורח המחשבה והחיים הדמוקרטים ולכן פיתוח בכיוון כזה, אם יוכשר, אזי רק למטרה אחת: ליצור בני אדם "עמידים" כדי שישמשו כחלוצים שישלחו למשימות חקר מסוכנות וארוכות זמן במרחבי היקום הקרוב והרחוק יותר. הקצאת משאבים יקרים למשימות מסוג זה בהכרח תבוא ע"ח צמצום ההשקעות העצומות בצבאות ובכלי השמדה.
מתי ובאילו תנאים, תחוש התודעה האנושית המודרנית, מספיק בטוח כדי להאמין בנחיצות כזאת, ותפעל להעלות אותה לדרגת עדיפות עליונה? זאת שאלה שאין לה כרגע תשובה, למרות שנח הררי כבר השיב עליה. נח הררי חייב היה להביא בחשבון, אך לא הביא, שחלפו בסך-הכל 70 שנה! והאנושות נמצאת עדיין תחת איימת האפטר שוק מתוצאות מלחמת העולם השנייה והשמדת הירושימה ונגסקי בפצצות אטום. הרצון לעימותים ולמלחמות כדרך מהירה להשגת יעדים, יתעורר ככל שיחלוף הזמן, יתכהה הזיכרון ויעמיקו הפערים הכלכלים בין החברות והתרבויות. הסימנים לתהליך הזה מתהוים מסביבנו והם הרבה יותר מאיימים וממשיים, מהסימנים לאיזה תהליך של חתירה להתפתחותו של "העל אדם"...

תאריך:  02/12/2015   |   עודכן:  02/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חובב לויטס
ערב אישור חוק ההסדרים, הכולל לדעת רבים הליכי חקיקה מחמירים שיזם משרד האוצר הממונה על רשות המיסים מבהיר לנו פרופסור דן ביין, שמרבית יוזמות החקיקה בנושאי מיסוי אליהן אנו נחשפים בשנים האחרונות הן תולדה של דרישה בינלאומית. עשר שאלות ועשר תשובות עם פרופסור דן ביין, מרצה בכיר באקדמיה, מגדולי מומחי המס בישראל ובעברו שופט מחוזי מוערך
עמוס ידלין
לישראל אינטרסים מנוגדים בעימות הטורקי-רוסי. אולם דווקא הם מלמדים על היעד החשוב ביותר כעת, גם עבור ארה"ב ואירופה: עיצוב וגיבוש אסטרטגיה, המובילה, להחלשתם ואף לסילוקם של שני הכוחות השליליים, הפועלים בסוריה: משטר אסד מזה ו'המדינה האיסלאמית' מזה
יוסף כהן-אלרן
"בגלל האורך של השתיקה, בגלל הצורך בצעקה, בגלל הפחד מפני הריק, בגלל היחד הלא מציק, בגלל השוני הלשוני, בגלל "כמוני, אך לא אני", בגלל הקטע של הגורל, נפגשנו פתע ויש, בגלל'" - כך, כשהשורות האלה מקבלות את פניך כבר בעמוד הכניסה למגזין הספרותי המשובח הזה, אתה מייד מחבב את האנשים המצויים מאחורי השורות
איתמר לוין
העובדה שבפניו מונחים תיקים רבים אינה מפריעה לשופט שי מזרחי להתכונן היטב לכל הדיונים, וכך לקדם אותם עוד שלב או שניים לעבר השגת הסכמה או מתן פסק דין
זכי הלר
במד"א מזהירים מהסכנות האורבות במהלך חג החנוכה ומגישים לכם את המדריך השלם להימנעות מסכנות החג וטיפול בהן במידת הצורך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il