X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הכינו סופגניות ביתיות ומתוצרת טבעית העדיפו להכין סופגניות אפויות בתנור אם כבר מטגנים, רצוי שלא למחזר את השמן
▪  ▪  ▪
רצוי שהלביבה תהיה כחלק מהארוחה [צילום: פלאש 90]

הכל התחיל בגלל נס שקרה לאבות אבות אבותינו, כשפח שמן קטן דלק שמונה ימים. אנחנו מרוב שמחה הגדלנו את הפח לסיר שמן והמצאנו את המאכלים הטעימים והמשמינים, לביבות וסופגניות, שכל ילד מכיר כבר בגן ובגללן מסכים לרקוד עם הנר על הראש ולהסתובב כמו הסביבון. הפעם ננסה לבחון את הסיכונים ונציע טיפים כיצד נשרוד את החג הזה בלי להשמין.
האם שמן מזוכך בריא יותר משמן שעבר כבישה קרה?
כבישה קרה הוא תהליך בו נעשית לחיצה מכנית על הפרי או על הגרעין כדי להוציא ממנו שמן. השיטה שומרת על הערכים התזונתיים של הצמח ולכן היא השיטה המומלצת להפקת שמן. לעומת זאת, השמן המזוכך הוא שמן שהוכן בתהליך כימי ותעשייתי שבו מפרידים את השמן מהגרעינים על-ידי תהליך זיקוק באמצעות צנטריפוגות. שמן מזוכך לא מכיל את הרכיבים הבריאותיים של הצמח.
שמנים בכבישה קרה הם למשל: שמן זית, אבוקדו, שומשום, קוקוס ובוטנים ושמנים מזוככים הם למשל: שמן קנולה, סויה, חמניות, תירס.
האם שימוש בשמן בכבישה קרה עדיף יותר לטיגון עמוק מאשר שמן מזוכך?
לטיגון, אנחנו מחפשים שמן שיוכל לעמוד בטמפרטורה גבוהה בלי להישרף, ובמקביל יהיה נטרלי ולא יוסיף טעם למזון. לכל סוג שמן יש טמפרטורה משלו בה הוא מתחיל להישרף - קל לזהות זאת לפי העשן שיעלה מהשמן. לכן הטמפרטורה שבה השריפה מתחילה לקרות נקראת גם נקודת העישון.
התהליך יוצר תרכובות שאינן חברות שלנו, ורצוי להימנע ככל הניתן מעישון השמן. לכל השמנים המזוככים שזמינים במרכולים נקודת עישון בטמפרטורה שגבוהה מ-200 מעלות. שמן זית כתית טהור למשל, פחות מומלץ לטיגון בטמפרטורות גבוהות, מכיוון שהוא מופק בכבישה קרה, כלומר לבקבוק לא נכנס רק שמן טהור, אלא עוד תרכובות וחומרים טבעיים של הפרי. נקודת העישון שלו אינה נמוכה משמעותית משל השמנים המזוככים כ-200 מעלות, אך עדיין הוא אינו מומלץ לטיגון עמוק.
האם טיגון קל נחשב בריא יותר מטיגון בשמן עמוק?
עדיף אם כבר מטגנים, לטגן טיגון קל. השיטה הכי טובה לטיגון קל היא בהקפצה או טיגון קל בווק. טיגון בשמן עמוק סופח הרבה מאוד שמן וכך הערך הקלורי של המזון המטוגן עולה. כמו-כן, מומלץ שאם כבר מטגנים, להימנע מטיגון של ירקות העשירים בנוזלים שמתאדים בתהליך הטיגון ולכן סופגים יותר שמן.

טיפים: איך יוצאים מחג כל-כך מתוק ושומני

  • נכין סופגניות ביתיות ומתוצרת טבעית, למשל ריבה תוצרת בית עדיפה יותר, משום שאנו שולטים בכמות הסוכר ובחומרים המוספים לה;
  • נעדיף להכין סופגניות אפויות בתנור, כך נחסוך את כמות השמן הגדולה הנספגת בסופגנייה רגילה. בסופגנייה אפויה יש כ-150 קלוריות ליחידה, לעומת כ-400 קלוריות לסופגנייה המסורתית עם הריבה המטוגנת;
  • אם כבר סופגניות ולביבות מטוגנות, נעדיף סופגנייה ולביבה גדולה מאשר קטנה. סופגניות ולביבות קטנות, סופגות יותר שמן, משום ששטח הפנים שלהן הגדול יותר;
  • אם כבר מטגנים, רצוי שלא למחזר את השמן. עדיף לטגן פעם אחת ולזרוק את השמן לפני השימוש הבא;
  • לביבות: רצוי שיהיו כחלק מהארוחה ולא בין הארוחות. הקציבו מדי יום את מספר הלביבות שברצונכם לאכול. שלבו בארוחה חלבון וירקות שיתרמו לתחושת השובע וימנעו אכילה נוספת של הלביבות. העדיפו כמובן לביבה אפויה מאשר מטוגנת. בלביבת תפוחי-אדמה אפויה יש כ-50 קלוריות לעומת כ-120 קלוריות ללביבה מטוגנת;
  • הכינו סופגניות כמספר האנשים שאמורים לאכול. כך לא יישארו עודפים לאחר-כך;
  • תכננו מראש את הארוחות. הרבו בירקות והמעיטו בצריכת שמן. איכלו ארוחות מסודרות מבלי לחסוך קלוריות להדלקת הנרות, כך תוכלו לשלוט באכילתכם ותאכלו הרבה פחות;
  • הקפידו על פעילות גופנית מדי יום למשך כל ימי החג. הפעילות הגופנית מגבירה את חילוף החומרים ותורמת להוצאה האנרגטית היומית;
  • מייד לאחר החג, חיזרו לאכילה רגילה, והימנעו מדיאטות קיצוניות או צומות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  06/12/2015   |   עודכן:  06/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסיכון המחושב לחג פח השמן
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
"פך" שמן ולא "פח" שמן ל"ת
אביתמר  |  6/12/15 12:50
 
- פך השמן
המסוארי  |  6/12/15 22:56
2
שימו צילום של המאכלים העתירים  ל"ת
בשמן ואיכלו סלטים  |  6/12/15 14:11
3
חגורים שמח ל"ת
אנטיוכה  |  6/12/15 18:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
ציפי לידר
בין חנוכה לפרשה: מסלול הקידום של יוסף הצדיק    מדוע חזה את מותו של שר האופים?    מפלס הכינרת הוא נס? התשובה היא כן    מוסיף והולך
איתן קלינסקי
כנגד כל הערכות מצליח קומץ זעיר בגדול ומהר    פחות משנתיים ממועד תחילת המערכה, מגיעים החשמונאים לניצחון מזהיר, שמרבחם לשזור לו הילה של נס
עידן יוסף
איך הגיבו העולים החדשים לסופגניות הראשונות שלהם בישראל
עידן יוסף
חלק משטחי האימונים יישארו סגורים    הציבור מתבקש לא להיכנס לשטחי מוקשים
חניאל פרבר
מדוע נר ה"שמש" גבוה משאר הנרות בחנוכייה?    אם כל נר, לא רק יאיר בסביבתו, אלא ידליק נרות אחרים, כמות האור בעולם תגדל יותר. ואכן, מי שגרם לנרות להתחיל להפיץ את האור שלהם בעולם הוא ה"שמש"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il