X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם היו לכם ציפיות מאיזשהו נשיא אמריקני, זה אולי אחד מהנשיאים שחשבתם עליו, אבל בפרק החמישי מתוך שישה, תגלו שעדיין לא נמצא שום יוצא דופן למסורת חוסר ההבנה שאפיינה את ראיית העולם על-ידם אובמה לגמרי לא לבד
▪  ▪  ▪
שגה כקודמיו. ג'ון פיצג'רלד קנדי [צילום: AP]

בפרקים הקודמים דנו בנשיאים שלגביהם ייתכן כי לא הייתה לכם כל דעה מוקדמת. אבל לאחר סיום תפקידו של אייזנהאואר בו עסקנו בפרק הקודם הגיע תורו של נשיא בעל תדמית נוצצת. מי לא שמע על הנשיא קנדי? אז שימו לרגע את התדמית בצד, ותקראו.

קנדי והפצת הנשק הגרעיני

הנשיא הבא, ג'ון פיצג'רלד קנדי, יצר לעצמו מוניטין של שלומיאל כאשר הסתבך בפרשת "מפרץ החזירים", בו אישר ניסיון הפיכה של גולים קובנים בסיוע אמריקני כנגד משטר קסטרו. בהמשך תיקן קנדי את הרושם הזה כאשר טיפל בתבונה במשבר הטילים בקובה, שבו הצליח לסכם עם מנהיג ברית המועצות, ניקיטה חרושצ'וב, שיוציא את הטילים הגרעיניים שהציב בקובה בתמורה להוצאת הטילים האמריקניים מטורקיה. התדמית של קנדי שוקמה במיוחד לאור העובדה, שהחלק השני בהסכם לא פורסם באותה עת.
קנדי אחראי באופן ישיר להגברת המעורבות והמחויבות האמריקנית בווייטנאם, ואלמלא נרצח, קרוב לוודאי שהיה הוא זוכה לקיתונות הביקורת בנושא שלהן זכה סגנו, לינדון ג'ונסון, שירש את תפקידו.
אבל הנושא בו הוא גרם למחדל חמור ביותר, הוא נושא פחות ידוע, וקרוב לוודאי שלא תקראו על-כך בשום ביוגרפיה או סקירה על חייו של הנשיא קנדי.
בשנת 1963 בעת כהונתו של קנדי, גילו מטוסי ביון אמריקנים כי סין של מאו עוסקת בפיתוח פצצת אטום. המודעות למניעת הפצתו של הנשק הגרעיני בעולם הייתה קיימת כבר אז. ארה"ב ניהלה שיחות עם בריטניה ורוסיה על אמנה למניעת ניסויים גרעיניים. היחסים בין ברית המועצות וסין היו רעועים בעידן הפוסט-סטליניסטי, וברית המועצות אפילו חיפשה דרכים להפיל את מאו.
המשטר המאואיסטי היה גרוע מהמשטר הסטליניסטי. מאו חרחר מלחמות בכל המדינות השכנות, וניסה לעשות זאת גם במקומות אחרים בעולם. מותם של מיליוני אנשים לא היה רק אמצעי עבור מאו. זה היה עבורו מטרה בפני עצמה. ב-1958 הוא קרא להפגנות שמחה כשאנשים מתים, אסר על האבל, והורה לשתול יבולים על חלקות קבורה כדי לנצל את הפריית האדמה על-ידי המתים. הוא גם קיווה לחולל מלחמת עולם נוספת כדי להשתלט על העולם. בקונגרס המפלגה הקומוניסטית בסין ב-17 במאי 1958 הוא אמר: "אל תעשו עניין ממלחמת עולם. לכל היותר, אנשים מתים... חצי מהאוכלוסייה תימחה..."
הנשיא קנדי לא היה לגמרי עיוור לבעיה הזו. במסיבת עיתונאים ב-1 באוגוסט 1963 אמר קנדי שסין גרעינית, שהיא "סטליניסטית" לדבריו, "וממשלתה נחושה לצאת למלחמה כאמצעי להבטחת הצלחתה המוחלטת" - יוצרת "מצב מסוכן שלא היה לנו כמוהו מאז תום מלחמת העולם השנייה... והיינו רוצים לנקוט כמה צעדים שיקטינו את הסיכויים..."
לבקשתו של קנדי, בדקו אנשי הצבא שלו את האפשרות לפגוע במתקני הגרעין של סין בדרך צבאית, והם אישרו שניתן להרוס את מפעל הדיפוזיה הגזית בלאנג'ואו באופן שייראה כתאונה, ואת מפעל הפלוטוניום בבאוטואו באמצעים דרסטיים יותר.
בזה הסתיים הטיפול של קנדי בנושא. הוא לא הפעיל לחצים דיפלומטיים, לא איים, וכמובן לא פעל באופן צבאי. היחסים בין סין לרוסיה באותה עת הוציאו מכלל אפשרות את הסכנה שרוסיה תתערב במקרה של פעולה צבאית. רוסיה שהייתה זו שסיפקה לסין את הטכנולוגיה והידע שאפשרו את פיתוח פצצת האטום, ראתה כבר באותה תקופה בסין יריב, ולא הייתה להם שום כוונה לחזור על הטעות הזו שוב. אם האמריקנים היו מחסלים את פרויקט האטום הסיני, ספק אם הייתה לסינים דרך לשקם אותו.
פרויקט האטום הסיני הוא זה שפרץ את הדרך גם מבחינה תקדימית, וגם מבחינת הפצת הידע לפרויקטי האטום של הודו, פקיסטן, קוריאה הצפונית, ומהם כיום לזה של אירן.
בניגוד לקנדי, מאו הבין את הסכנה המרחפת על הפרויקט שהיה בבת-עינו מאפשרות של פעולה אמריקנית. הוא הורה להעביר את כל מתקני הנשק של סין ממישורי החוף לאזורים ההרריים הפנימיים של סין, הרחק מטווח פעולתם של האמריקנים, במבצע שנקרא "החזית השלישית". במקביל, מאו הגביר את הלחץ על צפון וייטנאם ועל לאוס להחריף את התוקפנות כדי למשוך כוחות אמריקנים לשם, וזאת בלי להתחשב מה טוב לצפון וייטנאמיים. גם כדי להסיט את תשומת ליבם, וגם כדי שיהיו כוחות אמריקנים בקרבתו שבהם הוא יוכל לפגוע כתגמול במקרה הצורך.
קנדי, ואחריו גם לינדון ג'ונסון בתחילת כהונתו, החמיצו את ההזדמנות. ב-16 באוקטובר 1964 פוצצה סין את פצצת האטום הראשונה שלה בלופ נור שבמדבר גובי. למזלה של האנושות, סין לא הצליחה לפתח טיל בין-יבשתי בימי חייו של מאו. לא ברור כמה מזל יהיה לנו עם הממשיכות של סין.

ג'ונסון היורש

הפרק על הנשיא לינדון ג'ונסון יהיה פרק קצר. לא רק בגלל תקופת כהונתו הקצרה יחסית, אלא משום שהמשגים של ג'ונסון היו למעשה המשך של המשגים של קודמיו. כבר הזכרנו את שמו בפרק הקודם בהקשר של הגרעין הסיני. הוא גם המשיך את העמקת המעורבות של ארצו בווייטנאם, שבה החלו שני קודמיו, והמשיך בה גם יורשו ריצ'רד ניקסון.
לא ארחיב הרבה בעניין וייטנאם, מאחר שלאיוולת בתחום זה הוקדש פרק מיוחד בספרה של ברברה טוכמן "מצעד האיוולת". אזכיר בהקשר זה רק לקח אחד, שנכון גם למלחמות שאנו נלחמים בזמננו - אל תיכנס למלחמה שאינך מתכוון לנצח בה. ארצות הברית נכנסה למלחמת וייטנאם לא כדי לנצח, אלא כדי, בסופו של דבר, לשבת לשולחן הדיונים ולהוציא הסכם הוגן לסיום הקונפליקט. הצפון וייטנאמים הבינו זאת, ולכן הם לא התרגשו מכך שאמריקה כל הזמן מגבירה את הלחץ הצבאי, וגם לא מכך שהווייטקונג נוחל כל הזמן תבוסות. הם ידעו שבסוף הם תמיד יישארו על הרגליים, גם אם בשן ועין, ובסוף הם אכן לא ויתרו על שום דבר גם במשא-ומתן שבו אמריקה קיפלה את זנבה ונכנעה.
אין גם צורך להרחיב את הדיבור על הדרך בה הצפון וייטנאמים הפכו תבוסות צבאיות לניצחונות אסטרטגיים תוך שימוש באמצעי התקשורת של האויב שלהם. מי שלמד היטב את הלקח מכך, ויישם אותו במלחמת פוקלנד, הייתה מרגרט תאצ'ר.
ג'ונסון גם ירש את המצב במזרח התיכון שיצר אייזנהאואר. ב-26 במאי 1967 נפגש הנשיא ג'ונסון עם שר החוץ הישראלי, אבא אבן, שהגיע לוושינגטון כדי לבדוק מה עומדת ארצות הברית לעשות לנוכח חסימת מצרי טיראן וסילוק פקחי האו"ם מסיני על-ידי הנשיא המצרי, גמאל עבד אל נאצר. אך מלבד מליצות וסימפטיה לא שמע אבן מג'ונסון שום דבר, בוודאי לא דבר מעשי. מלחמת ששת הימים הייתה בלתי-נמנעת.

תאריך:  25/01/2016   |   עודכן:  25/01/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מצעד האיוולת של נשיאי ארה"ב (ה)
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
בגלל ההסכם הסודי בין כרושצ'וב
הגוי..  |  26/01/16 13:55
2
בנושא סין, ווייטנאם, איוולת.
הגוי..  |  26/01/16 15:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב
אליזבט רימיני
תתפלאו, אבל אובמה לא המציא את חוסר ההבנה של נשיאי ארצות הברית במדיניות הבינלאומית, ואפילו לא ג'ימי קרטר. שניהם ירשו מורשת אדירה של איוולת שאפיינה את נשיאי ארצם בכל הנוגע למדיניות הבינלאומית
אליזבט רימיני
משתוממים על חוסר הראות שבפשרנות עם הגרעין האירני? לא מבינים את הניתוק מהמציאות בנאום לאומה?    פרק ב' בסדרה שחושפת שלא מדובר בתופעה חדשה    על האיוולת של נשיאי ארה"ב בכל הנוגע למדיניות הבינלאומית
אליזבט רימיני
אם לא קראתם את שני הפרקים הקודמים, אתם בוודאי חושבים עדיין כי נשיאים אמריקניים שמנותקים מהמציאות הבינלאומית הם דבר חדש    בפרק השלישי מתוך שישה תגלו, שזה רק קצה הקרחון    נשיאי ארה"ב והעיוורון המדיני
אליזבט רימיני
בפרק הרביעי מתוך שישה תגלו שגם נשיא ארצות הברית ששמעתם עליו מעט מאוד גרם לנזק שהשפיע זמן רב לאחר כהונתו, ואפילו ככל הנראה גם עליכם    קבלו את הנשיא שזרע את זרעי הפורענות
איציק וולף
ראש עיריית ניו-יורק לשעבר בן ה-73 הורה ליועציו להכין תוכניות לריצה עצמאית לבית הלבן    ההחלטה הסופית צפויה להתקבל עד לסוף חודש מרס
יניב הלפרין
כצפוי, הגולשים הגיבו על הודעתו של הראפר בממים ובציוצים שונים    יש גם קבוצת פייסבוק שמציעה להצמיד לו כגברת הראשונה את קים קרדשיאן
טובה ספרא
אילוצים על המדינה מביאים אותה לקבוע גבולות ברורים ו"לנהל" סיכונים שאפשר לחיות עימם    דונלד טראמפ - הפער בין הרצוי למצוי    אל תיתנו ללב לנהל לכם את החיים, ואל תקפצו למסקנות נמהרות לפני שתקבלו החלטה גורלית חשובה בנוגע למערכות יחסים בכל המישורים
עודד ערן, אואן אלתרמן
כיום חלק הארי של המפלגה הרפובליקנית נצמד לקו נצי בנושא מדיניות החוץ ומפגין התנגדות גורפת לעסקה עם אירן    במחנה הדמוקרטי, הקרע בתוך המפלגה סביב שאלת עסקת הגרעין עדיין לא הגיע למרכז במת הדיונים    בשלב מסוים בשנה הבאה, עשויה הילרי קלינטון להידרש להכריע כיצד לאזן בין התומכים במחנה הדמוקרטי בהסכם (וביניהם נשיא דמוקרטי מכהן), לבין המתנגדים לו וביניהם דמוקרטים פרו-ישראלים    כיצד תחליט קלינטון ומה יהיו השלכות החלטתה על התמיכה הדו-מפלגתית המתמשכת בישראל?
עידן יוסף
גפ הילרי קלינטון הדמוקרטית וגם שרה פיילין הרפובליקנית הוזמנו לנאום בהפגנה נגד אחמדינג'אד    קלינטון לא ויתרה ולפוליטיקאים ניתנה הוראה שלא לבוא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il