X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדינת ישראל מקדשת במידה מרובה את חופש הביטוי מדיניות האכיפה היא להתערב אך ורק כאשר פגיעה פיזית באדם היא קרובה לוודאות, ומסתבר כי בנושאים הקשורים לחרות ולקניין אין לעובדי מדינה חופש ביטוי בבתי המשפט, שם כולם חייבים להתיישר סביב אמת אחת, האמת של היועץ המשפטי לממשלה, כפי שהיא מובעת על-ידי הפרקליט המוביל בתיק
▪  ▪  ▪
חיילים במסדר [צילום: עמית שאבי/פלאש 90]
חלק ניכר מההליכים השיפוטיים מתבסס על דעה ממש שאיננה אף מתיימרת להיות עדות ראיה, ולדעות האלה קוראים חוות דעת.

האם יש אמת אחת? האם יש כמה אמיתות? האם יש אמיתות סותרות? ובכן, ככל הידוע לנו, בזמן אמת יש אמת אחת (ולכן משתמשים גם בביטוי זמן אמת) אך בדיעבד כאשר מנסים לשחזר מה הייתה האמת יש בד"כ כמה חלופות, אשר מהן אמור התהליך השיפוטי לזקק אותה אמת אחת ויחידה.
והאם החלטות שיפוטיות מתבססות על עובדות? על דעות? לדעתי עיקר עבודת השופט היא בבחינת הדעות, כי במקרים המעטים בהם העובדות הן מאוד ברורות (כמו למשל כאשר יש נתונים גנטיים שאינם ניתנים לערעור), עבודתו של השופט קלה, ולדעתי מדובר בחלק הקטן ואולי הקטן מאוד של הדילמות השיפוטיות הן בתחום האזרחי והן בתחום הפלילי.
והאם על דעות כאלה או אחרות ייאסר אדם או ייצא לחופשי? האם על בסיס דעות ייקבע שמכרז פסול או שבנייה תיעצר? והתשובה היא כן, ודאי, והרי גם עדות ראיה היא דעה על אשר קרה, באשר אם יש פער בין עדים שונים בנוגע לאותו אירוע משמעות הדבר שכל אחד מביע בפועל את דעתו על המציאות ולא מעיד על המציאות בפועל הגם שחלק ניכר מההליכים השיפוטיים מתבסס על דעה ממש שאיננה אף מתיימרת להיות עדות ראיה, ולדעות האלה קוראים חוות דעת. מומחים מטעם המדינה ומטעם הצדדים שכנגד משתמשים במומחים על-מנת לשחזר על-פי מצב המכונית מה הייתה המהירות לרגע התאונה, על-פי אופי הפציעה מה היה כלי הפגיעה, על-פי נתונים פתולוגיים מה הייתה סיבת המוות, על-פי בדיקת דם מה הייתה רמת השכרות, ועל-פי אותן חוות דעת, ובלבד שאינן נסתרות על-ידי מומחים של הצד שכנגד, כמובן בליווי ראיות תומכות יחליט בית המשפט לחסד או לשבט.
ועל אותן חוות דעת, לפחות, אומר היועץ המשפטי לממשלה, כי חובה על המדינה לדבר בקול אחד. משמע שבתהליך האשמה של אדם או בתהליך של התמודדות של המדינה מול אזרח בבית המשפט מי שמייצג את המדינה הוא הפרקליט, הוא ינעץ את החץ כשליחו של היועץ המשפטי לממשלה, יקבע את ה"אמת", והמומחים מטעם המדינה: רופאים, משפטנים, חוקרים, מהנדסים ישימו את המטרות מסביב לחצים.
אבסורד, ממש אבסורד.

"אמת אחת"
ראשים קטנים [צילום: איתמר לוין]

אל לנו לגמד או להעלים את דעתו של המומחה אל מול דעתו של הפרקליט המוביל את התיק, אשר אינו מומחה כלל בתחום התמחותו של המומחה.

חופש ביטוי וחופש חשיבה הם גם החופש של עובד מדינה להביע עמדה שונה מעמדת מנהליו והנהלת המשרד
▪  ▪  ▪

החיים הם ודאי לא כל כך קיצוניים, כי בד"כ לפני קבלת החלטה יתייעץ הפרקליט המוביל את התיק (מי יותר מי פחות) עם אותם מומחים, והחלטתו בעניינים הקשורים בתיק לא תהיינה מנותקות לחלוטין מהמציאות המקצועית, ומכאן שסביר כי החלטה שתיפול על ידו תהיה מקובלת בעיקרה על גורמי המקצוע, אך כאן צצות ועולות 2 בעיות מרכזיות ויסודיות והן:
(א) מה קורה באותם מקרים שהפרקליט לא מתייעץ, וכופה את דעתו על גורמי המקצוע, ובמקרה כזה היועץ (לשעבר) וינשטיין היה מגבה אותו פרקליט עם תורת ה"לשון האחת" על-אף שכזה פרקליט הופך משפט למשפח.
(ב) מה קורה לאורך הזמן כאשר ברור לכל גורמי המקצוע, שהם חייבים להתיישר עם הצמרת כמו חיילים במסדר, אין מצפון, אין אתיקה, תיקוב ה"אמת" של היועץ המשפטי את ההר.
גישה כזו של "אמת אחת" אשר כנראה כבר מושרשת מזה שנים רבות במשרד המשפטים יוצרת מומחים שהם ראשים קטנים, מומחים שאינם מומחים, יס מנים, מומחים המתיישרים עם כל רוח (ולעיתים ודאי גם עם רוח השטות) של הפרקליט המוביל את התיק, מתגמלת את חסרי חוט השדרה ופולטת את אלה שעומדים על דעתם.
חופש ביטוי וחופש חשיבה אינם נחלתם רק של יריבים פוליטיים משמאל ומימין בלבד, חופש ביטוי וחופש חשיבה הם גם החופש של עובד מדינה להביע עמדה שונה מעמדת מנהליו והנהלת המשרד, ודאי שאל לנו לגמד או להעלים את דעתו של המומחה אל מול דעתו של הפרקליט המוביל את התיק, אשר אינו מומחה כלל בתחום התמחותו של המומחה.
וכשם שלא מקובלת על הדעת אמירה של פרקליט מטעם המדינה למומחה מטעם המשטרה המעיד על דוכן העדים "אתה אל תגיד לי שמהירות הרכב הייתה 80 קמ"ש והרי אני (הפרקליט) קבעתי לך כבר אתמול, כאשר שיניתי את תצהירך, שהמהירות הייתה 50 קמ"ש", כן לא מקובל על הדעת עצם שינוי תצהירו כנ"ל. התצהיר והעדות היינו הך הם, השפעה על עד, אם באופן פומבי אל מול השופט ואם בדלת האחורית באמצעות תצהיר היא אסורה בתכלית האיסור, הן בפן העובדתי והן בפן של דעתו של העד, באשר דעתו של העד היא במקרים רבים הראיה הכי משמעותית שיש לו לבית המשפט.

תאריך:  03/02/2016   |   עודכן:  03/02/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שמעון זיו
מלחמת הסייבר יכולה להיות כוללת, אולם יכולה גם להיות נקודתית, היא יכולה לזרוע הרס טוטאלי, אבל גם יכולה לטפל במקומות נבחרים, ולכן מלחמת הסייבר היא מלחמת מוחות שבאה להחליף את המערכה הקונבנציונלית
ראובן לייב
התאבדותו של גדול השפים בעולם בגלל מתח נפשי מעידה כי שלמות גסטרונומית היא משאת-נפשו הטבעית של כל שף המבקש להצליח. עדות לכך עשויים לשמש לפחות שלושה שפים ישראלים דגולים, הידועים כאורים-ותומים גסטרונומיים
עו"ד צבי שוב, עו"ד קרן נדולני
תוכנית מתאר ארצית ברמה מפורטת - על ציר הגמישות וחוסר הוודאות: המקרה של התמ"א להולכת הגז הטבעי
ד"ר דורון מנשה
רומן זדורוב הורשע בצדק ברצח תאיר ראדה. קביעה זו מבוססת על משקלן ההסתברותי המכריע של הראיות המפלילות שהתגלו בעניינו
ישראל רוזנבלט
נחום ברנע תקף בעיתונו את מלשיני 'אם תרצו'. מוזר שדווקא אחד מדוברי השמאל בכירים, מתעלם מזכויות היוצרים בתחום ההלשנות שיש לשמאל בנדון. כמה נוח שיש זיכרון סלקטיבי, ואז אפשר לשכוח את "סזון" ההלשנות וההסגרות; את דבריו של אריק שרון על "קומנדו השטינקרים של שלום עכשיו" ואת קבוצת השגרירים לשעבר, שרק לאחרונה ביקשה מברזיל שלא תסכים למנות את דני דיין כשגריר בברזיליה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il