X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
במצב החוקי הקיים כיום קודם כניסת התיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה, לתוקפו - הרי כי אין להפלות עובד שמסרב לעבוד ביום המנוחה השבועי, עם זאת, אין החוק מתייחס כיום לעסקים וגם/או לנותני שירות, שאינם מעוניינים לעבוד ביום המנוחה ונאלצים לעשות זאת בשל חוזים, הכופים עליהם לעשות כן. עד לקבלת התיקון לחוק, עדיין רחוקה הדרך, שכן הוא טרם עבר חקיקה טרומית
▪  ▪  ▪
מתחם שרונה. חייבו עבודה גם בשבת [צילום: איציק וולף]

אחת מן הסוגיות שבהן מתחבט המשפט האזרחי הינה השאלה אם סעיף מסוים בחוק, הינו סעיף דיספוזיטיבי או קוגנטי. רוצה לומר, האם הסעיף הקבוע בחוק, האוסר פעולה מסוים ניתן להתנות עליו - בהיותו סעיף דיספוזיטיבי או אולי, לא ניתן להתנות עליו, כלל - בהיותו סעיף קוגנטי.
שאלה זו עולה, במלוא חריפותה, דרך כלל, בכל הקשור לחוקי מגן שקבע המחוקק, באשר לזכויות בסיסיות של עובדים. ניטול לשם דוגמה, חובתו החוקית של מעסיק לספק משקפי מגן לרתך שעיסוקו השוטף מצריך אותו לרתך באמצעות רתכת המפיצה גיצי אש סביבה. פסיקת בית המשפט העליון קובעת, כי במקרה שעובד כזה נפגע, במהלך עבודתו בגלל שלא חבש משקפי מגן ודבר זה לא נבע מרשלנותו שלו, במישרין או בעקיפין תחול חובת פיצוי מלאה של המעביד (למעט במקרה שיוכח קיומו של אשם תורם של המעביד ביחס לעובדו), כלפי אותו עובד.
גם אם יוכיח המעביד, כי העובד פטר אותו מאחריות, באופן מוחלט, וחתם על מסמך, לפיו אינו רוצה שיסופקו לו משקפי מגן, הרי עדיין חלה על המעביד חובה לספק לעובד משקפי מגן, אם יוכיח המעביד שסיפק משקפי מגן לעובד, אך העובד סירב לעשות שימוש בהם ונגרם לו נזק, במהלך עבודתו, בשל כך, הרי יפטר המעביד מאחריותו כלפי העובד, שכן אין הוא יכול ואינו חייב לכפות עליו בכוח חבישת משקפי מגן אלה. גישה זו נובעת מכך, שהסעיף המטיל חובת אספקת משקפי גן, בידי מעביד לעובדו, הינו סעיף קוגנטי וככזה - אין יכול המעביד להתנות עליו "לסכם" עם העובד ואפילו לא בחוזה מחייב כי הוא ייפטר מחובתו החוקית לספק משקפי מגן לעובדו.
שאלת "הקוגנטיות" של סעיפים מתעוררת, במלוא עוזה, במקרה של מי המפעיל נכס בשכירות, בתוככי מתחם עסקים (קניון וגם/או מרכז מסחרי מקביל) וחוזה השכירות מחייב אותו להשאיר נכס זה פתוח בימי שבת מועדי ישראל - רוצה לומר, חוזה השכירות מחייב בעל נכס זה, לעבוד - במישרין וגם/או בעקיפין - בימי שבת ומועדי ישראל. עד לאחרונה התייחסו בעלי עסקים, ששכרו נכסים בקניונים או במרכזים מסחריים, כמו-גם בעלי נכסים אלה, אל הסעיפים הנכללים בחוזי השכירות והמחייבים שוכרים אלה, להפעיל נכסיהם בשבתות ובימי מועד, כאל סעיפים קוגנטיים. כך, לא היססו הם לפעול, כדי לכפות על בעלי נכסים אלה, קיום התחייבותם להפעיל עסקיהם המצויים בתוככי אותם נכסים, בשבתות ובמועדי ישראל, אם באמצעות הטלת קנסות ואם בכל דרך אחרת.
נראה הדבר, כי כל עורך-דין וגם/או עורכת-דין שאליהם היו פונים שוכרים אלה לייעוץ משפטי, היו מייעצים לשוכרים "שלא להסתבך", בתביעות משפטיות על בעלי הנכסים, שהיו צפויים לתבוע אותם, בבתי-משפט, כדי לאכוף עליהם קיום חובתם החוזים, להפעיל עסקיהם, בשבתות במועדי ישראל, נוכח היות סעיפים אלה, בגדר של סעיפים קוגנטיים שאינם ניתנים להתניה שהיא (כפוף לשאלה שאם מדובר בחוזים אחידים, אולי ניתן לתקוף קיומם של סעיפים אלה ולנסות לבטלם בטענה, כי עניין לנו ב"סעיפים מקפחים"). נראה גם, כי בתי-המשפט היו נעתרים לתביעות אכיפה, צפויות אלה, של בעלי הנכסים והיו נותנים להם סעד האכיפה, המבוקש, על-ידם.
לאחרונה, אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה, הצעת חוק פרטית של 14 חברי-כנסת לחוק שעות עבודה ומנוחה, הקובעת איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק, ביום המנוחה השבועי. הצעת החוק קובעת, כי ייאסר על אדם (כולל חברה בע"מ, הנכללת בהגדרת "אדם") להתנות קיומו של חוזה, בהפעלת בית-עסק בימי המנוחה השבועית. עוד נקבע, בהצעת חוק זו, כי תניה בחוזה המנוגדת לכך, הינה בטלה. הצעת החוק קובעת עוד, כי צד לחוזה של הפעלת בית-עסק לא יהיה רשאי להודיע לצד השני על ביטול החוזה, או לדרוש פיצויים מוסכמים בשל אי-הפעלת בית העסק ביום המנוחה השבועי. הצעת החוק קובע שהתיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה, יחול גם על חוזה שנחתם לפני תחילת קבלת התיקון לחוק זה.
בחודש אוגוסט 2015, נקנס בעל חנות "הנריס", רמי בר-לב, במתחם "שרונה", בסכום בגובה של -.3,500, משום שסגר עסקו, בשבתות. בעקבות הטלת הקנס עליו, שקל הוא לסגור עסקו, מכיוון שלא הצליח לעמוד, בגובה הקנס, כמו-גם בתשלום דמי שכירות בנוסף - לבעלי המתחם, בו ממוקם נכסי, חברת "גינדי". בעלי הנכס, חייבו בתי-עסק הפועלים במתחם "שרונה", לעבוד שבעה ימים בשבוע, כאשר סגירת עסקו של רמי בר-לב, בשבתות, היוותה מבחינתם הם - הפרת חוזה עליה שהביאה להטלת קנס עליו, על ידם. בכירים במתחם "שרונה" מסרו, אז, כי: "המקום פועל שבעה ימים בשבוע והשוכר התחייב לכך ולא קיבל אישור חריג. הוא מפר חוזה".
במצב החוקי הקיים כיום קודם כניסת התיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה, לתוקפו - הרי כי אין להפלות עובד שמסרב לעבוד ביום המנוחה השבועי, עם זאת, אין החוק מתייחס כיום לעסקים וגם/או לנותני שירות, שאינם מעוניינים לעבוד ביום המנוחה ונאלצים לעשות זאת בשל חוזים, הכופים עליהם לעשות כן. עד לקבלת התיקון לחוק, עדיין רחוקה הדרך, שכן הוא טרם עבר חקיקה טרומית.
נראה, כי אם תוגש כיום תביעה לבתי-הדין הארציים לעבודה לאכוף בעל נכס, המסרב להפעיל עסקו בשבתות, להפעילו בשבתות, יוכלו שופטים ושופטות, לעשות שימוש ב"כוונת המחוקק". כוונה זו, עולה ומשתמעת - ברורות מהצעת החוק. בתי-הדין, יוכלו להסתייע בה בפסיקותיהם ולקבוע, כי לא ניתן לאכוף הפעלת עסקים בשבתות, בהיות אכיפה זו נוגדת רצון המחוקק, חרף ההתחייבות החוזית המנוגדת. בהזדמנות זו, רצוי שבשלבי החקירה יורחב איסור כפיית בעלי נכסים בקניונים ומתחמי עסקים לעבוד בשבתות, גם על שאר חגי ומועדי ישראל. הצעת החוק משום מה התעלמה, מאיסור כפיית עבודה שכזו על בעלי נכסים, גם בחגי ומועדי ישראל, לחלוטין.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין. ד"ר חיים שטנגר, אינו עובד במקצועו, במהלך השנה הקרובה ובמקומו עובדים - בתקופה זו - עורכי הדין אורי פנטילט וארנון שצמן.
תאריך:  23/05/2016   |   עודכן:  23/05/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על הזכות החוקית שלא לעבוד בשבת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הרבה מלל לשאלה פשוטה
היהודי הנצחי  |  24/05/16 09:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארי בוסל
כאשר מתברר כי כסף אינו המענה, קיים פתרון לכישלון המתמשך בהסברה - גישה חדשה, שונה במהותה - חריש עמוק ומתקפה
חיים שטנגר
זמן שיפוטי הוא משאב ציבורי יקר ונדיר ביותר, אם לאסיר המורשע, משה קצב, אין זכות להגיש עתירת אסיר - והוא מחליט, בשום שכל ובשיקול דעת מחושב וקר, שלא להגיש עתירה זו, במועד החוקי אין להאריך לו המועד להגשת עתירתו, באיחור ובדיעבד
יאיר דקל
אני לא שמתי ולב ובצאתי מן הספריה, עליתי לאוטובוס ונתתי לנהג את שני המטבעות שהיו לי. אבל הוא שם לב והודיע לי חגיגית, ש...לגרוש שלי אין ערך!
יורם דורי
לא באתי לבלרוס בשרות משרד התיירות הבלרוסי ובטח לא כדי לשפר תדמיתה של מדינה זו. הגעתי כדי להשתתף באירוע יהודי משמעותי ורב חשיבות
חיים שטנגר
נראה הדבר, כי כל אימת ששופט או שופטת מכהנים סרחו, לכאורה, במילוי תפקידם וכהונתם, כשופטים ושופטות פעילים, נתקפת מערכת המשפט ובכלל זה הנהלת בתי-המשפט בפאניקה ציבורית ומערכות ציבוריות אלה פועלות - בצוותא חדא כדי להעלים ולטשטש, בכל הכבוד הראוי, המידע הגלוי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il