X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית חולים "הירקון" שפעל בתל אביב בשנות ה-40 וה-50, הוא מהפחות ידועים ומוכרים לציבור הרחב מבתי-חולים אחרים שפעלו בתל אביב לאורך שנותיה דומה כי רק מעטים יודעים כי היה קיים בכלל בית חולים זה על כן ראיתי לנכון להביא בפני הקוראים את סיפורו של בית חולים לא ידוע זה
▪  ▪  ▪
תצלום בית החולים [צילום: מאלבום אוטו גריהוט אוסף יד בן צבי]

השנה היא 1936 תקופת "המרד הערבי הגדול", המצב הביטחוני בארץ הולך ומחריף, פעולות טרור של ערבים ביהודים ובמוסדות השלטון הבריטי בארץ הולכות ומתגברות, "בית העולים" או בשמו השני "בית החלוץ" שהחל דרכו ברחוב יפת 34 ביפו ונועד לשמש לשיכון עולים בימיהם הראשונים בארץ ממוקם בשנים אלה בקצה הדרומי של רחוב אלנבי ברחוב העלייה קרוב ליפו ומוקף סביבה ערבית עוינת. עקב המאורעות גובר הסיכון לביטחונם ושלומם של דיירי ועובדי "בית העולים" והוחלט להקים בית עולים חדש שנועד להחליף את בית העולים הקיים ברחוב העלייה.

בית העולים בצפון ת"א

בית העולים החדש נבנה על שטח של כ-7.5 דונם סמוך לנחל הירקון בצמוד לשכונת 'שיכון בצפון'. בשטח הקרקע שבפינת לואי מרשל ורח' שטריקר (כיום שוכן בשטח זה הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה). בנייתו של בית העולים החדש בצפון תל אביב, נשלמה בסוף שנת 1937 והוא נחנך במרס 1938.
בית העולים החדש תוכנן בידי האדריכל מיטריקון. הוא כלל שלושה בניינים בצורת 'ח', בתוך חצר רחבה. אחד האגפים נועד לאכלוס משפחות, ואילו השני - לאכלוס בודדים. בין האגפים היו חדרי שירותים, חדרי חולים וחדר משחק לילדים. הוא הוקם על-ידי קרן היסוד בסיוע תרומה נדיבה מעיזבונו של יהודי בשם אריך סלומון מדרום אפריקה.
עקב פרוץ מלחמת העולם השנייה והטלת גזירות "הספר הלבן" שהגבילו את העלייה, מספר העולים לארץ ישראל צומצם משמעותית ולמעשה בית העולים החדש נותר בשנים 1940-1938 כמעט ללא שימוש.

מבית עולים הופך לבית חולים
[צילום: מאוסף האחות פרומה קנופף]

מחסור במיטות
עקב מחסור במיטות חולים בבתי חולים בתל אביב דרשה עיריית תל אביב מממשלת המנדט לפתוח במקום בית חולים קבוע וכללי.

ג'ימס, המריא באוגוסט 1942 עם מטוסו מקהיר כשהוא נושא 14 חיילים פצועים ואת הגנרל וילאם גוט זמן קצר לאחר ההמראה הותקף באוויר על-ידי מספר מטוסי מסרשמיד גרמניים
▪  ▪  ▪

ב-9 בספטמבר 1940, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה תקפו והפציצו מטוסים של חיל-האוויר האיטלקי את תל אביב. כ-130 איש נהרגים ומאות נפצעים, כתוצאה מהפצצות אלו. בעיריית תל אביב ובממשלת המנדט, אולי גם מחשש להפצצות נוספות ולנפגעים נוספים, מבינים שיש לזרז הקמת בית חולים נוסף בתל אביב ההולכת וגדלה ושישמש כבית חולים כירורגי לשעת חרום. עיריית תל אביב בשיתוף עם השלטונות הבריטים מחליטים לשכן את בית החולים החדש ב"בית העולים" שליד נחל הירקון (ברחוב שטריקר כיום), שבלאו הכי כאמור נותר כמעט ללא שימוש. בדצמבר 1940 החלה פעילותו של בית החולים החדש. בשלב ראשון הוא שימש כבית חולים כירורגי לשעת חרום. הבריטים השתמשו באחד מאגפיו לבית החלמה עבור אנשי צוותי האוויר שלהן.
מתעד השימור שי פרקש מבכירי מתעדיי שימור אתרי מורשת והיסטוריה בארץ, שלח אלי מצגת וכן תחקיר שערך בשיתוף שרי גל והאדריכל שמואל גילר על תולדות מבנה בית הקונסרבטוריון למוזיקה בתל אביב ברחוב שטריקר ועל בתי העולים בתל אביב . מהתחקיר והמצגת עולה כי בבית ההחלמה שליד בית החולים הירקון שהה בשנות ה-40, בין השאר, טייס חיל-האוויר הבריטי גימי גיימס. ג'ימס, המריא באוגוסט 1942 עם מטוסו מקהיר כשהוא נושא 14 חיילים פצועים ואת הגנרל וילאם גוט. זמן קצר לאחר ההמראה הותקף באוויר על-ידי מספר מטוסי מסרשמיד גרמניים . המטוס נחת בשלום במדבר אולם נורה מהאוויר והתפוצץ. כל נוסעי המטוס נהרגו, להוציא את הטייס ג'ימי גייימס שנחלץ מהמטוס כשהוא פצוע ושרוף.
גיימס נשלח להחלמה בבית ההחלמה שליד בית חולים הירקון בצפון תל אביב את הגנרל קוט החליף לאחר שנהרג הגנרל הידוע מונטגומרי. שי פרקש שלח לי צילומים של הטייס כשהוא מקבל מידי טייס חיל-האוויר הישראלי יעקב דאובה חוברת זיכרון של בית ההחלמה גיימס כבר איש זקן נראה מעיין בהנאה בחוברת זו . כן שלח לי פרקש צילומים של בית החולים הירקון בימיו הראשונים.
בתחילת 1941 כלל בית החולים הירקון שנקרא אז במסמכים רשמיים "בית חולים ממשלתי למושבות העבריות", 135 מיטות, מהן 30 מיטות פעילות. עקב מחסור במיטות חולים בבתי חולים בתל אביב. דרשה עיריית תל אביב מממשלת המנדט לפתוח במקום בית חולים קבוע וכללי . באוגוסט 1943 החל בית החולים לפעול כבית חולים ממשלתי כללי שיועד לחולי המושבות וזאת לאחר שניתן אישור לכך ממשרד המושבות בלונדון .אולם פתיחתו הרשמית התעכבה והוא נחנך רק כעבור כמה חודשים, בינואר 1944.תחילה כלל כ-80 מיטות בשתי מחלקות, פנימית וכירורגית, ובהמשך נוספה מחלקת ילדים ובה 10 מיטות. מנהל בית החולים היה ד"ר שמעון בטיש, (1906 - 1974) לימים מנכ"ל משרד הבריאות . בטיש נפטר בלונדון בספטמבר 1974. על שמו רחוב בירושלים.
במהלך מלחמת העצמאות עבר בית החולים מידי מחלקת הבריאות של ממשלת המנדט לרשות מחלקת הבריאות של הוועד הלאומי, ועיריית תל אביב והוגדלו מספר מיטותיו כדי לאפשר קליטת פצועים. במקום האחות הראשית האנגלייה שעבדה בבית החולים מתחילת הקמתו ועזבה עם עזיבת הבריטים את הארץ מונתה אחות יהודייה- חיה פורמן.כך לפי דיווח העיתונות באותה תקופה החל ממאי 1948 היה כל צוות בית החולים יהודי. בן השאר מופיעים בצילומים או מוזכרים במסמכים שראיתי כאנשים שעבדו בבית חולים או שהיו קשורים אליו בדרך כזו או אחרת, שמה של האחות פרומה קנופף, האח אוטו גרינהוט עובד(אולי מנהל ) בשם לרמן, אחות בשם חייקין ד"ר אהרון ביילין ונוספים.
ליד בית החולים הירקון פעל בית ספר לאחיות. בית הספר זה המשיך פעילותו בתקופת מלחמת העצמאות, שנים ב-1951 העניק תעודות לבוגרות בית הספר.
לאחר הקמת המדינה בשנותיה הראשונות של המדינה, בית החולים הירקון שימש גם כבית יולדות. וכן טיפל באוכלוסיות של שכונות צפון תל אביב שהתרחבו מאוד באותן שנים.
[בתמונה: האחיות בבית הספר לאחיות שליד בית החולים]

סגירת בית החולים
במקום נערכו באופן מסורתי טקסי הגרלת פרסי הוועד למען החייל ואירועים נוספים
▪  ▪  ▪

בסוף שנת 1953 כאשר הועבר בית החולים הצבאי בתל השומר לרשות משרד הבריאות נסגר צורף בית החולים סופית לבית חולים תל השומר.
בנייני בית החולים הועברו לרשות הוועד למען החייל, שפתח בהם אכסניה בשם "אכסניית קרייתי" לחילות וקצינים שפעלה עד שנת 1970. במקום נערכו באופן מסורתי טקסי הגרלת פרסי הוועד למען החייל ואירועים נוספים מטעם הוועד למען החיל. באגף אחד של מבנה בית חולים הירקון פעל השירות הפסיכולוגי של עיריית תל אביב.
ב-1980 הבית עבר שיפוץ יסודי. ושנה לאחר מכן ב-1981 החל לפעול במקום הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה תל אביב הפועל עד היום. ב-2008, נהרס המבנה ובמקומו נבנה בניין חדש המשמש גם כיום את הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה.

תאריך:  29/11/2016   |   עודכן:  29/11/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נא להכיר: בית חולים "הירקון" ההיסטורי
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
לכתבתך המעניינת - עוד להירקון
לא. אלון מכרמון  |  30/11/16 00:17
2
האחות הראשית - חיה פורמן ז"ל
לאלון מכרמון  |  30/11/16 02:50
 
- פורמן - תרומתה לקיבוץ הגלויות
כרמון  |  1/12/16 12:50
3
תוספת
לואי זיאנה  |  3/12/16 08:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חנינא פורת
פיתוח הנגב ובנייתה של באר שבע היו בעדיפות נמוכה בתוכנית המתאר הארצית הראשונה (תכנון פיסי לישראל) של האדריכל אריה שרון וצוותו בשנת 1951
בלפור חקק
ככל שמתברר שיש יַד מחבֶּלת בְּטרור ההצתות הזה, ברור לכולנו שהמאבק על הקיום כאן גובה מאיתנו מחיר רב. מאז עלייתה של הציונות כתנועה לאומית ומאז תהליך שיבת ציון בדורנו, היה ברור שמחיר התקומה וקיבוץ הגלויות לא יהיה קל
מרגלית מולנר גויטיין
היה או לא היה? האם רומן עם מריון קוטיארד הוא הסיבה לגירושי אנג'לינה ג'ולי מבעלה בראד פיט? ברור שהניצוצות שעפו בסרט הזה היו אמיתיים
איתמר לוין
שני בעלי עסקים שניסו לחסוך כסף ולא שכרו עורך דין, נאלצו להגיע לבית משפט ולהתווכח על כל פסיק ושקל. השופטת מירב בן-ארי השכילה להביא אותם להסכמות, אבל זה לקח לה כמעט שעתיים - בדיון על סעד זמני
חובב לויטס
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת, טוען כי קידום מערכת בנקאית תחרותית חיונית לצמיחה במשק וליציבות המערכת הבנקאית    "הבנקים מרכזים 92% מסך האשראי במשק, 73% בידי שלושת הבנקים הגדולים. אין מדינה אחרת בעולם עם משק חופשי עם מספרים כאלו"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il