X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסערה הציבורית-תקשורתית שמתחוללת בימים אלו היא עוד תוצאה של המהפכה הטכנולוגית שזעזעה את כל כלי התקשורת המסורתיים מוסדות העיתונות חייבים לעשות חשבון נפש ולנצל את הטכנולוגיה לשקם את אמון הציבור בכלב השמירה היחיד של הדמוקרטיה
▪  ▪  ▪
מחשב ומקלדת [צילום: AP/Bebeto Matthews]
חריגה מהכללים
בעבר הרחוק היו למוסדות העיתונים גופים שהיתוו כללי אתיקה וחוקים ואף היה להם תוקף מוסרי ומעשי כלפי עיתונאים. מועצת העיתונות יכלה להעניש עיתונאי או כלי תקשורת שחרג מהכללים. העידן הטכנולוגי, שמט מתחת לגוף זה כל יכולת לנהל ולפקח.

הפרסומים היומיים, הציטוטים והחקירות שכרגע איש לא יכול להעריך לאן הם יובילו, אם בכלל, גרמו לציבור שלם של העוסקים במקצוע התקשורת להיכנס למגננה, להסביר, ובעיקר להגן על הנכס העיקרי של כל עיתונאי: יושרה ואמינות.
אלו הם ימים לא קלים לכל מי שעוסק בתחום, ולא משנה באיזה כלי תקשורת הוא עובד או עבד בעבר.
אם נתעלם לרגע מגלי ההדף שנוצרו ונסתכל על עולם התקשורת של היום, נגיע למסקנה שסיטואציה שבה מו"ל יכול לשלוט באופן מוחלט על מה שהעיתונאים שלו כותבים, כמעט ואינה קיימת היום. עידן הטוויטר (Twitter) והפייסבוק (Facebook) שבו כל מי שיש לו מחשב ומקלדת יכול להיות עיתונאי, חיסל לחלוטין את הגבול הדק שבין פוסט לבין ידיעה עיתונאית אמינה.
זהו עוד סימפטום לתופעת הדטרמיניזם הטכנולוגי שחל בעולם התקשורת והמדיה ומשנה באופן קבוע את הדרך בה אנו צורכים מידע החל מהמאה ה-14, עם הופעת מכונת הדפוס - המצאתו של גוטנברג, ועד היום. העובדה שאנו צורכים מידע דרך הטלפון הנייד היא תוצאה של מהפכה טכנולוגית קודם כל, שהביאה עימה תרבויות ודפוסי התנהגות משתנים.
מודל עסקי בלתי אפשרי
פלטפורמת האינטרנט יצרה את המודל העסקי הבלתי אפשרי, שבו אנו צורכים את מרבית המידע שאנו זקוקים לו מערוצי תקשורת שונים, ובחינם. האפליקציה, שכובשת כל ס"מ פנוי במכשירים הניידים שלנו, מייתרת את הצורך בקניית מדיה שדורשת תשלום.
המודלים העסקיים החלופיים של פרסום בעיתונים האלקטרונים הם מורכבים יותר, ועדיין לא הוכיחו את עצמם באופן מלא, ובאותם כלי תקשורת שיש להם מהדורות אינטרנטיות, היקף הפרסום מסוג זה - לא מוכיח את עצמו.
עובדה זו יצרה לחצים כלכליים ואחרים על המו"לים והעיתונאים, לחצים שתמיד היו אבל בתקופה האחרונה הם חזקים יותר. כי עיתון הוא קודם כל עסק מסחרי שצריך לשאת את עצמו ואת אלו שעובדים בו. הטענה שעידן האינטרנט איפשר לכותבים להיות משוחררים מלחצים, מופרכת לחלוטין והיא אינה קיימת כמעט.
העידן החינמי, הזה יצר מצב שקורא ממוצע מוצף כיום בכמות בלתי נתפסת של ערוצי מידע לא מסוננים ולא מבוססים, ודבר זה האיץ את חוסר האמון שיש לציבור במוסדות התקשורת, ולא פעם שלא בצדק. כי באותם מוסדות, העיתונים המודפסים, כולל המדיות האלקטרוניות שלהם, עם כל הביקורת הציבורית, עדיין שומרים על כללי עריכה ואתיקה בסיסיים. בכך הם מקיימים את תפקידה העיקרי של התקשורת: להיות כלי מתווך בין מקור המידע, ים המידע - לבין הצרכן הסופי.
ולכן דווקא בעידן המדיה האלקטרונית יש חשיבות רבה לגופי מדיה שמסננים את המידע, מנסים להגיע לרמת דיוק ואמת גדולה ככל האפשר. זכות הציבור לדעת היא במידה רבה חובת הציבור לדעת. כי התקשורת הייתה ותמיד תהיה כלב השמירה של הדמוקרטיה. אז למה בכל זאת אמון הציבור במוסדות התקשורת נמוך כל כך?
שקיפות כלפי עבודת העיתונאים
שתי סיבות. האחת היא שמערכות העיתונים, הם המקומות הכי פחות שקופים שקיימים. חדרי החדשות, חדרי העריכה ומשרדי המערכות הם מהמקומות השמורים ביותר והגישה אליהם אינה מותרת לאדם מהישוב. חוסר השקיפות הזה הוא אחת הסיבות למתקפה של חלקים מהציבור כלפי העיתונאים והעורכים.
בעיני הקורא הממוצע, שיקולי עריכה, אבן יסוד בעבודת העיתונות, הם דבר פסול כי מראש יוצאים מתוך הנחה שהם לא ענייניים. לכן אחת התוצאות מרעידת אדמה בעולם התקשורת היא מהלכים שיעשו כלי תקשורת כדי לחשוף את עבודתם, לשקף את שיקוליהם ולפתוח את דלתותיהם, במגבלות הנדרשות.
סיבה נוספת לחוסר האמון, היא היעדר כלי פיקוח עצמי על עבודת התקשורת. כולם מסכימים שמוסדות ממשלה וכנסת לא יכולים להיות הרגולטורים של התקשורת, מאחר שהתקשורת מבקרת אותם.
בעבר הרחוק היו למוסדות העיתונים גופים שהיתוו כללי אתיקה וחוקים ואף היה להם תוקף מוסרי ומעשי כלפי עיתונאים. מועצת העיתונות יכלה להעניש עיתונאי או כלי תקשורת שחרג מהכללים. העידן הטכנולוגי, שמט מתחת לגוף זה כל יכולת לנהל ולפקח.
בדיונים על הסערה הנוכחית התבטאו לא מעט אנשי תקשורת שניהלו מדיות, שאמרו כי יש צורך דחוף בהתכנסות כל מנהלי המדיות ולהגיע בדחיפות להסדרה עצמית, שתהיה מגובה בכלים מעשיים שישימו גבולות לכלי שעוסק במקצוע התקשורת.
לצד זה יש לעודד ולנתב צעירים רבים ללכת וללמוד את מקצוע התקשורת, על היבטיו הטכנולוגיים ומקצועיים. בתי הספר לתקשורת התרוקנו מתלמידים בשנים האחרונות בגלל המשבר בעיתונים ופיטורי עובדים. אבל עדיין כלי התקשורת זקוקים לאנשים, ומנהלי העיתונים צריכים להרים את סף הכניסה למקצוע, ולחנך את הדורות הצעירים על ברכי הכללים הבסיסיים של מקצוע העיתונות: אמינות, יושרה עצמית לצד נחישות לחשוף את האמת.
הטכנולוגיה מאפשרת היום יותר מתמיד את הכלים לעבודה עיתונאית טובה יותר, שתועיל לא רק לעיתונאים עצמם אלא לציבור כולו.

תאריך:  19/01/2017   |   עודכן:  19/01/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רעידת האדמה בתקשורת: דרושה הסדרה עצמית ושקיפות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת נתניהו-מוזס
יואב יצחק
העיתונאי רצון זומן למסירת עדות בעקבות דבריו של נתניהו בשיחה עם מוזס    פילבר זומן לעדות כדי לבחון האם קיבל הנחיות מנתניהו במערכת הבחירות
איציק וולף
שר הביטחון לשעבר תוקף את ראש הממשלה על-רקע החשדות בפרשה 2000    "לא נעים לפתוח עיתון או לצפות בטלוויזיה בימים הללו. נדרש חשבון נפש"
חיים שטנגר
איך יכול אני להיות בטוח שהשיחות ששוחחו ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו ומו"ל ידיעות אחרונות, ארנון (נוני) מוזס, אשר היוו ומהווים בסיס לחקירתם, באזהרה, מצאו ביטויים - באופן מלא ומדויק?
אלברט שבות
ישנן שאלות חשובות וטעונות המתנוססות בגודלם הטבעי לידינו, ולמרות זאת איש לא ישים לב אליהן מבלי שיועלו על הכתב - שהעיין תסרוק אותן    להלן אחת השאלות
איתמר לוין
התנועה לאיכות השלטון מבקשת מבג"ץ להורות לרה"מ למנות שרים שיחזיקו במקומו את תיקי החוץ והתקשורת    העילה לכך: החקירות נגד נתניהו והצורך למנות שר קבוע שיחזיק בתיקים אלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il