X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בעז כהן ראש התוכנית ללימודי השואה המכללה האקדמית גליל מערבי
בלוג/אתר רשימות מעקב
אני מאמין כי התובנות מהעבודה עם ילדים לאחר מלחמת העולם השנייה והשואה יכולים להוסיף כיווני חשיבה ולהעשיר את מערכת השיקולים של אלו שמנסים לסייע כיום
▪  ▪  ▪
ילדים בגטו קובנה, שלט האוסר על יהודים להיכנס לנהר [ארכיון בית לוחמי הגטאות]

נדמה כי הכל יסכימו כי יש ללמוד מלקחי השואה, אך עדיין אין הסכמה לגבי מה הם לקחי השואה הרלוונטיים לימינו. למעשה, קשה להתעלם מהעובדה כי הבחירה בלקח המהותי של השואה, נגזרת מהשקפת העולם של הדובר. יש מי שיתחבר למסר האוניברסלי של השואה ויגייס את השואה למאבק בשנאה ובגזענות. יש מי שיגיע למסקנה כי הציווי להיאבק על קיומו של עם ישראל הוא הלקח הקיומי של השואה ודבר זה יגדיר את דרכו הפוליטית. אחרים יקראו שלא לעמוד מנגד עת נרצחים ילדים בחלב ויש מי שיזהו "סימנים מטרידים" בכל התנהגות לא סובלנית בחברה.
נראה, כי המושג לקחי השואה הוא מספיק גדול כידי לשמש מטריה להרבה שאלות שמטרידות אותנו כיחידים וכחברה וספק מתי, אם בכלל, נוכל להגיע להסכמה בדבר 'הלקח'.
אך יש גם דרך אחרת לגשת לשאלה זו. עלינו לשאול אלו דברים מעשיים ניתן ללמוד מתקופת השואה שיוכלו להיטיב עם עולמנו כיום?
השבוע זכיתי לתת הרצאת אורח בבית הדין הבינלאומי בהאג. הנושא היה "עבודה עם ילדים לאחר השואה - הרלוונטיות לימינו". הזרז לקיום ההרצאה, ולפעילויות נוספת שאני ועמיתי לתחום מקדמים היא הפגיעה בילדים במלחמה בסוריה ובשאר המלחמות באזורנו. אנו טוענים כי יש ללמוד מהשיקום של ילדים לאחר מלחמת העולם השנייה והשואה לקחים גם לתקופתנו אנו. אומנם מלחמת האזרחים הנוראית בסוריה אינה שואה ואינה רצח עם - היא כשמה, מלחמת אזרחים. מלחמה איומה שבה שני הצדדים לא בוחלים כלל ברצח בני עמם על-מנת להשיג ניצחון. אך הילדים ששרדו אותה וסכסוכים נוספים בעולמנו עברו גיהנום וזה כבר צריך לעורר אותנו לפעולה.
התקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה והשואה הייתה תקופה של משבר הומניטרי עצום שבו מיליונים נפגעו מהמלחמה ואף נעקרו מביתם. כמו כל מלחמה - היו גם ילדים רבים בין מיליונים אלו. לרוע הגזירה סיכוייהם של הילדים לשרוד קלושים עד מאוד (רק 11% מהילדים היהודים שרדו את השואה לעומת 33% מהמבוגרים).
ילדים אלו עברו חוויות מאוד קשות והיה צריך לעזור להם לחזור לחיים. דרכי העבודה של מוסדות ויחידים בתקופה ההיא יכולים לתת לנו תובנות שיעשירו את החשיבה והעשייה של אלו שמנסים לסייע לילדים אלו כיום. אך הסיפור הוא לא רק סיפור יהודי, זהו סיפורו של האונרא UNRRA United Nations Relief and Rehabilitation Agency. הארגון שהקימו המנצחים מבעוד מועד על-מנת למנוע אסון הומניטרי בעקבות המלחמה.
ארגון זה טיפל בקרבנות הנאצים וביניהם בילדים שהיו במחנות בגרמניה ובמקומות נוספים, על אנשי הארגון היה לאתר ילדים, לעזור להם להגיע לביתם אם היה להם, להחזיר ילדים לעמם, ולעבוד עם ילדים יהודים ניצולי השואה.
אני מאמין כי התובנות מהעבודה עם ילדים לאחר מלחמת העולם השנייה והשואה יכולים להוסיף כיווני חשיבה ולהעשיר את מערכת השיקולים של אלו שמנסים לסייע כיום. בהרצאתי בבית הדין קראתי להעמקת המחקר בתקופות שלאחר השואה והמלחמה וליצירת שיח בין ההיסטוריונים החוקרים לבין אנשי הסיוע בשטח ומקבלי ההחלטות המסייעים לילדים בימינו. בדרך זו לקח השואה לא יישאר הצהרתי אלא יתרום באופן מעשי להטבת מצבם של ילדים קרבנות מלחמה בעולמנו כיום.

תאריך:  26/01/2017   |   עודכן:  24/04/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לקחי השואה והטיפול בילדים באזורי הקרבות
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
בית הדין בהאג הוא חלק מהורמאכט
אהרון שחר  |  27/01/17 09:54
2
"נקמת ילד אשכנזי קטן לא ברא
השטן"  |  27/01/17 15:32
 
- בושה לעיתון שמפרסם תגובה זו
היהודי הנצחי  |  28/01/17 19:11
3
אז מה היה לנו?
היהודי הנצחי  |  28/01/17 20:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
גלית יצחק-אוגנוב
בוועדה לביקורת המדינה נמסר כי מהשנה הקרובה עובדי משרד הבריאות יוודאו מיצוי זכויותיהם של חולים קשים    יו"ר הוועדה: ניצולי השואה קשישים, לא נגישים לאינטרנט ומתקשים במילוי טפסים ו"אותיות קטנות", ולכן חובה על המערכת להתגייס כדי לסייע להם ולוודא שהם מקבלים את מלוא זכויותיהם
עידן יוסף
ועדת החוקה: בעקבות הצעת חוק פרסמה נשיאת בית המשפט העליון נוהל לקיצור הזמן לפסקי דין בערעורים של ניצולי שואה
מירב ארד
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני: "חשובה התערבות ממשלת ישראל בליבת העניין; התיאור האוביקטיבי של מה שהתרחש במקום שבו רק יהודים נרצחו"
מירב ארד
מאז תחילת פעילות עמותת אביב לניצולי שואה סייעה העמותה ליותר מ-60,000 ניצולי שואה לקבל זכויות והטבות בשווי כולל כ-280 מיליון ש"ח
איתמר לוין, שלומית לן
שעה וחצי - זה מה שנדרש לשורה של פקידים נאצים בכירים כדי להסדיר את הסוגיות העיקריות הקשורות לרצח העם היהודי. הם התכבדו בקוניאק, סעדו את ליבם וחתמו על גזר דין מוות ל-11 מיליון בני אדם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il