X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
התפתחויות מעניינות ברצועת עזה: האם מצרים משנה את מדיניותה כלפי חמאס, מוחמד דחלאן משיג דריסת רגל, הרשות הפלשתינית רוצה גם היא את חלקה - וישראל צריכה לשים לב למתרחש
▪  ▪  ▪
היורש? [צילום: מגד'י מוחמד, AP]

נפתח בצפון

בשיחה עם כתבים בתחילת השבוע, התייחס אביגדור ליברמן למספר נושאים חשובים בגבול הצפון. ליברמן אמר שישראל מודעת לניסיון האירני להקים מפעל טילים מדויקים עבור חיזבאללה. לדבריו, ישראל יודעת מה צריך לעשות, וזוהי תופעה משמעותית שאי-אפשר להתעלם ממנה.
יש לזכור, כי חיזבאללה הוא בן טיפוחיו של אירן. לכן, אירן תמיד תסייע לחיזבאללה מבחינת מימון, הכשרה ואמצעים. אולם, הפעילות להקמת מפעל טילים בלבנון, יכולה דווקא להצביע על הבנה אירנית בנוגע לעתידה של סוריה. לאירן הרבה יותר קל להקים מפעל שכזה בסוריה ולהעביר את תוצריו לחיזבאללה, תוך סיכון שמשלוחים אלו ייפגעו. כעת אירן מעדיפה להקים מפעל כזה בלבנון, מדינה שניתן להפעיל עליה לחץ בינלאומי בנושא בניגוד לסוריה, תוך הקטנת האפשרות של פגיעה בתוצרים. בסופו של דבר, לא משנה מהם שיקוליה של אירן, לא ניתן להתעלם מהנושא ויש לפעול נגדו בהתאם.

ישראל, עזה ויו"ש

בכיר חמאס, אחמד יוסף, אמר השבוע שאחד מראשי מחנהו של מוחמד דחלאן, סמיר משהראווי, צפוי לחזור בקרוב לרצועת עזה. מדובר בסימן משמעותי לשינוי בזירה העזתית-פלשתינית. משהראווי היה במשך שנים שנוא נפשו של חמאס, והיה אחד הראשונים לעזוב את הרצועה כאשר המתיחות בין חמאס לפתח החלה לצבור תאוצה בשנת 2007.
חזרתו של משהראווי נעשית בחסות הסכם בין דחלאן-חמאס-מצרים, דבר שמראה ככל הנראה על פיוס בין הזרם של דחלאן בפתח לבין חמאס ברצועה. מבחינת ישראל, דבר שכזה מרחיק את המלחמה הבאה מול הרצועה, מאחר שהוא אמור לסלול את הדרך להקמת ממשלה חדשה ברצועה. ממשלה זו, שתורכב מנציגי דחלאן, חמאס ופלגים אחרים, תפעל לשיפור המצב ההומניטרי ברצועה.
במעשה זה, תיווצר הבדלה בין הרצועה לבין הגדה המערבית. הדבר שומט את הקרקע מרעיון שתי המדינות והופכת אותו לבלתי ישים. למעשה, כך הולכת ונרקמת תוכנית שכבר קיבלה תמיכות שונות – חזון שלוש המדינות: ישראל, הרשות הפלשתינית בגדה וחמאס ברצועה. בכל מקרה, הדבר מחזק את מעמדו של דחלאן. מאחר שהיום שאחרי אבו מאזן הולך ומתקרב, ישראל צריכה להיערך לאפשרות שלמרות הסכסוכים הפנימיים, היא תצטרך לדבר ולהתנהל מול דחלאן.

הרחבה ברפיח

השבוע דווח על מהלך מצרי-פלשתיני, שמטרתו הרחבת פעילות מעבר רפיח. בשבוע האחרון החלו עבודות הנדסיות בשני צדי הגבול, כולל הקמת אמצעים טכנולוגיים כדי לפקח על ציר תנועה גדול ומשמעותי יותר ממה שהיה עד עכשיו. מבחינה חיובית, הדבר מצמצם את התלות של הרצועה בישראל. הבעיה היא החשש משימוש בציר זה כדי להבריח חומרים דו-שימושיים, חומרים שניתן להשתמש בהם גם לצרכים אזרחיים וגם לטרור.
גורמים בישראל מעריכים, שהקלות אלו ניתנו בתמורה להתחייבות של חמאס להפסיק את התמיכה בשלוחת דאעש בסיני, למנוע טרור במעברי הגבול ולצמצם את היקף המנהרות באזור. בנוסף, מצרים לא יכולה להידמות כמסייעת לחמאס, בשעה שהיא מותחת ביקורת על קטאר בשל סיועה לארגוני טרור, ביניהם חמאס. לכן נראה, כי מצרים מעוניינת שדווקא אנשי הרשות הפלשתינית, או אנשיו של מוחמד דחלאן, הם שישלטו על מעבר רפיח בזמן העברת הסחורות.

רוצה לשלוט

לאחר הדיווח אודות הרחבת מעבר רפיח נמסר, כי ראש הרשות הפלשתינית אבו-מאזן מפעיל לחצים כבדים כדי שאנשיו הם שיקבלו את האחריות לתפעול הצד הפלשתיני של מעבר רפיח, ולא אנשיו של דחלאן. דבר שכזה יביא לדריסת רגל מחודשת של אנשי הרשות ברצועה, ואפשרות להשפיע על המתרחש בה.
אם אכן תיענה בקשתו של אבו-מאזן, הרי שזהו מהלך משמעותי, בבחינת דריסת רגל של הרשות הפלשתינית ברצועת עזה. דבר שכזה יכול להוביל לאחד משני דברים: תחילת הליך פיוס בין הרשות לחמאס, או גירושם של אנשי הרשות ואולי אף חיסולם. בכל מקרה נראה, כי הסיכוי הטוב ביותר לפיוס בין הפתח לחמאס הוא מוחמד דחלאן. אם הוא יתפוס את השלטון לאחר אבו-מאזן, יש אפשרות לחיזוק היחסים בין הרשות וחמאס, דבר שידרוש הכנות מצד ישראל.

עוד לא הסוף

בשבוע שעבר הכריז ראש ממשלת עירק, חיידר אל-עבאדי, כי תם עידן הח'ליפות של דאעש. הארגון הובס כמעט כליל במוסול, ולאחרונה החל הקרב על א-רקה. גם אם הארגון מפסיד בערים אלו, יש לזכור, כי אזרחים רבים נפגעו והם זקוקים לסיוע. כמו-כן, ישנו חשש מפעולות תגמול של דאעש.
דוח של המרכז למאבק בטרור של ווסט פוינט מציין, כי דחיקת דאעש מהערים היא צעד חשוב, אך הוא לא מבטיח את שרידות השקט בערים בהן דאעש הובס. כך למשל במוסול: שחרור העיר הוא רק המערכה הראשונה לקראת דרמה משמעותית בשל מאבקי השליטה בצפון המדינה, לאור מאגרי הנפט הגדולים באזור.
בא-רקה המצב לא פחות סבוך. הכוחות הסורים הדמוקרטיים בתמיכת ארה"ב, הם אלו הקרובים לשחרור העיר. מדובר בארגון הכולל בעיקר לוחמים כורדים, וטורקיה חשפה שמדובר בארגון הקרוב למפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK), ארגון הפועל להקמת מדינה כורדית עצמאית בדרכי מלחמה. הארגון נחשב על-ידי מספר מדינות ביניהן טורקיה וארה"ב כארגון טרור. בסבך הזה, לא ניתן להתעלם מהמשטר הסורי והתמיכה לה הוא זוכה מאירן וחיזבאללה. כעת, לאחר שדאעש מוגר ברובו ממרכז סוריה, כוחות אלו רוצים לכבוש את השטחים ששוחררו מידי דאעש.
מעל הכל, לא נראה כי מישהו הולך לטפל בגורמים שהביאו לעליית דאעש מלכתחילה, בדגש על בעיות ממשל ומתיחות עדתית. דברים אלו לא רק לבעיות בשיקום הערים, אלא לאפשרות של צמיחת ארגון חדש וקטלני עוד יותר בעתיד.

תאריך:  06/07/2017   |   עודכן:  06/07/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות דאעש
אריאל י' לוין
הקרב האחרון של דאעש יהיה מחזה אכזרי, אם בכלל יהיה זה הקרב האחרון - כי הלוחמים שישרדו יחזרו למחתרת והתומכים בחו"ל יפעלו כדי לנקום
אריאל י' לוין
שחרור העיר הסורית טבקה מידי דאעש מהווה מבחן למדיניותו של ממשל טראמפ בסוריה. הבעיות רבות, הפתרונות מועטים - ובעיר א-רקה זה יהיה עוד יותר מסובך
אריאל י' לוין
לוחמים לשעבר בשורות הארגון שחוזרים לארצות מוצאם, מתקשים למצוא עבודה. המעסיקים חוששים – ובמידה לא מועטה של צדק – שהם יבצעו פיגועים או יסייעו לאחרים
אריאל י' לוין
ארה"ב מרחיבה את השימוש בכוחות מיוחדים בסוריה נגד דאעש, במטרה ללכוד פעילים כדי להוציא מהם מודיעין על מבנה הארגון ועל הפיגועים המתוכננים
אריאל י' לוין
קרוב לוודאי שאין אמת בטענות לפיהן ישראל מסייעת למורדים בסוריה, אבל עצם העלאתן עלולה לגרום לסכנה    האם דאעש משנה את דפוסי הפעולה שלו באירופה?    הסייבר יתפוס מקום מרכזי במלחמה הבאה
רשימות נוספות
דאעש  / מי ומי    | 
גוגל מגבירה את המאבק בטרור  /  אריאל י' לוין
אירן: סעודיה אחראית לפיגועים בטהרן  /  איציק וולף
העליון החמיר בעונש של תומך דאעש  /  איתמר לוין
הרוצחים בשם אללה   /  עמי דור-און
חשמל וממשל  /  אריאל י' לוין
מלחמת הסייבר נגד דאעש  /  אריאל י' לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il