X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
סמכויות האשפוז הכפוי נתונות בידי הפסיכיאטר המחוזי והוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות הגיעה העת להעביר חלק מהסמכויות אל בתי המשפט
▪  ▪  ▪
אורנשטיין. לאמץ את הצעתו [צילום: עופר עמרם]

גורלו של אדם המתנגד לאשפוז כפוי בבית חולים פסיכיאטרי נקבע על-ידי הפסיכיאטר המחוזי והוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות, לפי שיקולים רפואיים בעיקר. המשפט מקטלג את האשפוז הכפוי כאחת הצורות החמורות והמדכאות ביותר של שלילת חרות האדם. אך הגדרה זו מקוממת את הפסיכיאטרים. האם מוטב להעביר את הסמכויות לאשפוז בכפייה מהפסיכיאטר המחוזי ומהוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות אל בית המשפט; או שמא עדיף להותיר המצב על-כנו, ולשמר את חלוקת הסמכויות בין הפסיכיאטר המחוזי, הוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות ובתי המשפט כסמכות ערעור?
הדעה שיש להעביר את סמכויות האשפוז הכפוי לבתי המשפט מוצאת תימוכין בין היתר בביקורת שיפוטית הנמתחת בפסקי דין על ליקויים בתפקוד הוועדות ובהתנהלותן, ואף בקריאות פסיכיאטרים מסוימים. קריאה מהדהדת במיוחד השמיע נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, בכנס שנערך בלשכת עורכי הדין, כאשר הציע להעביר לבית המשפט חלק מסמכויות אלה:
"אני סבור שגישת הביניים היא להעביר חלק מהסמכויות של האשפוז הכפוי אכן לבית המשפט, בעיקר במקרים שהם לא דחופים, ולהשאיר באותם מקרים דחופים בעייתיים את הטיפול בידי הפסיכיאטרים המחוזיים". להלן חמש סיבות, שהן רשימה חלקית, מדוע לאמץ את קריאת הנשיא אורנשטיין, להרחיבה ולהחילה על סמכויות האשפוז הכפוי המוקנות לוועדות פסיכיאטריות מחוזיות.
1. מגדל בבל. פערים בין עולם המשפט ועולם הפסיכיאטריה הפסיכיאטרים ועורכי הדין מצויים במעין מגדל בבל, כי הם דוברים שפות שונות שתהום פעורה ביניהן והיא מאיימת להכשיל דיאלוג מקצועי וענייני הנחוץ כדי לערוך איזון הולם בין האינטרסים השונים. היחס לכפייה משקף פערים אלה: בעוד שהרופאים מתמקדים בכפייה כאמצעי לטיפול בחולה במסגרת אשפוזית, המשפטנים רואים לנגד עיניהם בעיקר את פגיעתה הרעה של הכפייה בזכויות האדם הבסיסיות. בנוסף, ליבת האשפוז הכפוי מצויה בפרשנות הניתנת למונח "סיכון" ובבחינה אם המטופל עלול לסכן את עצמו או את זולתו סיכון פיזי מיידי. בעוד שהמשפט נוקט פרשנות מצמצמת, הפסיכיאטריה מעדיפה את הפרשנות המרחיבה.
2. זירת הדיונים. הדיונים מתנהלים בבתי החולים, ובשעת
התנגשות בין העולמות יש יתרון מובנה לפסיכיאטרים לנוכח הרכב הוועדה, שני פסיכיאטרים ומשפטן אחד. לכן, אם נחלקו הדעות, לשני הפסיכיאטרים חברי הוועדה יש כוח לקבוע בדעת רוב את ההחלטה.
3. החלטות בלתי מנומקות כראוי ורישומן בכתב יד. בתי המשפט מתחו ביקורת חריפה על העדר הנמקות ראויות בהחלטות הוועדות ועל רישומן בכתב יד בלתי קריא, המהווה פגיעה חמורה בזכויות המטופל. השופט ציון קאפח קבע, כי הוועדה, כגוף מעין-שיפוטי שכללי המשפט המנהלי חלים עליו, נדרשת לפירוט רב ככל האפשר של נימוקי החלטתה, על-מנת לאפשר לבית המשפט להתחקות אחר שיקוליה, וכן קבע כי את ההנמקות יש להדפיס או לכתוב בכתב יד קריא.
4. תחלופה רבה של הרכבי הוועדות ואי עקביות בהחלטות. מותבי הוועדות אינם קבועים, ולרוב הם מתחלפים מישיבה לישיבה. ייתכן שמאושפז אחד יישמע במהלך אשפוזו בבית החולים בפני מותבים שונים, שיידרשו ללמוד את עניינו ולהתוודע אליו בכל דיון מחדש. התוצאה אינה רק בזבוז משאבים והחמצת היתרון של מעקב רצוף אחר המטופל והטיפול, אלא גם חוסר עקביות בהחלטות ביחס לאותו מטופל.
5. התנהגות חברי ועדות. התנהלות הוועדות ספגה ביקורת, וכך קבע השופט משה יועד הכהן: "הוועדה היא גוף מעין-שיפוטי ועליה להקפיד על כללי התנהגות הולמים". במגמה לשים קץ לתופעות בלתי הולמות נוספות בקרב חברי ועדות, הפיץ משרד הבריאות הנחיות כמו: יש להתייחס בכבוד ראוי למטופל ולהקשיב לדבריו; אין לדבר בנייד בזמן הדיון או להתעסק בכל דבר אחר; אין לנהל שיחה עם הרופא המטפל בהיעדר המטופל ובא-כוחו.
זוהי רשימה מדגמית, ומטרתה לעורר מחשבה על אודות נושא שראוי להעלותו על סדר היום המשפטי והחברתי. הדיון רק מתחיל.

הכותבת היא יושב-ראש ועדת פסיכיאטריה, פסיכולוגיה ומשפט במחוז תל אביב; יושב-ראש אחת הוועדות הפסיכיאטריות המחוזיות. המאמר פורסם במקור בגליון אוגוסט 2017 של "הפרקליטים" - בטאון ועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין.
תאריך:  05/09/2017   |   עודכן:  05/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אשפוז שפוט
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין לעניין באותו עניין
אוונגארד  |  5/09/17 15:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמי דור-און
פיצוץ מימני "קטן" בעוצמה של מגה-טון אחד, בגובה 100 ק"מ מעל קוריאה הצפונית, הקרוי "פעימה אלקטרומגנטית", מסוגל לייצר מכת חשמל עזה ביותר המשבשת את השדה המגנטי של הארץ. התוצאה: התמוטטות כל מערכות התקשורת של התחבורה היבשתית, הימית והאווירית, האזרחית והצבאית, יחד עם כל השירותים מבוססי תקשורת מחשבים. מרחב ההשפעה: שטח של 4 מיליון קמ"ר
ציפי לידר
בשולי הכותרות: מנהלי בית הספר מציגים - אביר שלטון החוק    הריטלין למי?    אחד בספטמבר כמשל    וּמי הם סמלי השחיתות? וּלקינוח פסוקו
ד"ר גד פניני
מס ריבוי דירות - בו דבק כחלון באובססיביות - נוגד את ההיגיון ואת תפיסות היסוד של חקיקה מתוקנת. אם ועדת הכספים מתכוונת בכל זאת לאשררו מחדש, הנה כמה רעיונות לשיפור
דביר מור
ראש הממשלה נתניהו צודק חלקית. האבטלה במדינת ישראל נמוכה ברמה חסרת תקדים מזה 33 שנה, אבל המשכורות נמוכות וחצי מהאזרחים לא סוגרים חודש.
עו"ד ארז אהרוני
שינויים טכנולוגיים עתידים לשנות ללא הכר את מקצוע עריכת הדין. התעלמות מהמהפכה אינה פתרון; עורכי הדין צריכים להיות ערים לשינויים ולהסתגל אליהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il