X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אף שישראל מדינה מפותחת היא משתרכת הרחק אחרי מדינות אחרות ברמת חיים ובאיכות חיים ומתקשה להתמודד עם בעיות המאיטות את צמיחתה ופוגעות בתושביה
▪  ▪  ▪
עקרון דוקרטי [צילום: לורן סיפריאני/AP]

כבר קרוב לשבעים שנות עצמאות, מדינת ישראל כמדינת העם היהודי, היא מדינת עלייה, קרי מדינת הגירה. מדינה שבה קרוב ל-7 מיליון יהודים עם מיעוטים ערבים שונים: כ-1,8 מיליון נפש, מהם 1.5 מיליון מוסלמים. ככזאת, היא בעצם היא מדינה וחברה רבת פנים: רב תרבותית, רב לשונית, רב דתית ורב קהילתית.
כמדינת הגירה מפותחת, ישראל דומה בהבטים שונים למדינות מפותחות כגון, שווייץ, קנדה ועוד, למרות שישנו שוני רב בינן לבין ישראל. בעוד שבישראל מבנה ממשל דמוקרטי המושתת על שתי רמות ממשל, מדינות פדרליות מפותחות אלה ואחרות מתאפיינות במבנה ממשל פדרלי המושתת על שלוש רמות של ממשל דמוקרטי.
תוצאה בולטת משוני זה (אף שישראל מדינה מפותחת) מתבטאת בכך שהיא משתרכת הרחק אחרי מדינות אלה ברמת חיים ובאיכות חיים ומתקשה להתמודד עם בעיות המאיטות את צמיחתה ופוגעות בתושביה. הבעיות העיקריות: מצוקת דיור, יוקר מחיה, פערים חברתיים, שעורי עוני גבוהים, אי-שוויון לזרמים ביהדות, חוסר שוויון בנטל, חוסר יכולת למתן מענה לעתיד חבלי יהודה, שומרון ומזרח ירושלים. כמו-כן, המשך קיומו של מיעוט ערבי בישראל המדורג בתחתית ההמדד החברתי-כלכלי של הישובים בישראל.
כל אלה נובעים ראשית לכל ממבנה ממשל המתקשה להתמודד עמם. בראייה זו, המענה הנדרש הוא מעבר למבנה ממשל פדרלי.
מבין הדגמים הפדרליים הבולטים: הדגם האמריקני, הדגם הקנדי, הדגם האוסטרלי והדגם השוויצרי, נראה שמלאכת עיצוב ממשל פדרלי בישראל יכולה להיעשות בעיקר, מתוך לימוד הדגם הפדרלי השוויצרי. דגם פדרלי זה מושתת על פרלמנט המורכב משני בתי נבחרים, ממשל פדרלי מרכזי, שכולל ממשלה ודרג ממשל אזורי המושתת על 26 קנטונים. כל דרג ממשל נהנה ממעמד סטטוטורי, סמכויות ופונקציות בתחומים מוגדרים, וכולם פועלים בשיתוף פעולה מירבי בעיצוב והעצמת המדינה והחברה.
בחירות יחסיות
אחריות הממשלה ועבודתה מתמקדות בנושאים לאומיים כמו: ביטחון לאומי, חוק וסדר, ביטחון סוציאלי, קשרים בינלאומיים, מפעלי פיתוח לאומיים, מקרו כלכלה ותקציב המדינה, תחבורה, מים ואנרגיה.
ככלל, כל קנטון ממלא שתי פונקציות עיקריות: הראשונה, יצירת מנוע צמיחה אזורי למיצוי פוטנציאל כלכלי, חברתי, סביבתי ומשאבים טבעיים ואנושיים ייחודיים לכל אזור ומגזר אוכלוסייה. שנייה, כל קנטון משמש אזור בחירות לבחירת נציגים לשני בתי הנבחרים בשיטת בחירות יחסיות, הנערכות בכל קנטון.
עקרון פדרלי חשוב לציון הוא, שכל אחת מהמדינות הפדרליות מחויבת לא רק לעקרון הדמוקרטי (לפיו כל אזרח ואזרחית שווים קול אחד) אלא גם לעקרון הפדרלי. לפי עקרון זה, כל קנטון יהא גודלו אשר יהא, שווה במעמדו החוקתי לכל קנטון אחר. אישור החלטות והצעות חוק בסוגיות לאומיות מחייבות רוב של רוב התושבים ורוב של רוב הקנטונים. עקרון פדרלי זה מזמן אפשרויות גם למהלך מדיני.
העידן שלאחר אבו מאזן עומד לפתחנו, ועל-רקע איומיו החוזרים ונשנים לפירוק הרשות הפלשתינית (בעוד רצועת עזה יישות ומדינה עצמאית), ישראל כמדינה פדרלית תוכל להציע לנפות פלשתיניות ביהודה ושומרון לחבור עמה כקנטונים פלשתינים, שתחת ריבונותה ושליטתה הביטחונית וזאת במעמד סטטוטורי שווה לקנטונים ולתושבים היהודים.
במציאות חדשה זו, היחס המספרי בין יהודים וערבים ופלשתינים יעמוד על כ-7 מיליון יהודים ודרוזים, לעומת 1.5 מיליון ערבים מוסלמים בישראל וכ-1.8 מיליון פלשתינים ביהודה ושומרון. מספר הקנטונים היהודים והערבים יהיה באותו יחס, 20 קנטונים יהודים וקנטון דרוזי, לעומת 9 קנטונים ערבים ופלשתינים.
ולכן דבקות בעקרון הפדרלי מבטיחה את צביונה היהודי של ישראל. במקביל, עקרון זה מאפשר מתן ביטוי לאומי, פוליטי, חברתי, כלכלי ותרבותי הולם למיעוטים הערבים והפלשתינים.

הכותב משמש יו"ר משותף, תנועת הפדרציה.
תאריך:  10/09/2017   |   עודכן:  10/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ישראל צריכה ממשל פדרלי
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
מי אתה אריה הס?
ב_שמואל  |  10/09/17 19:50
 
- תגובה של שנאה וגזענות...
אחד העם  |  11/09/17 10:33
 
- "אחד העם", הכינוי מחייב אותך
ב_שמואל  |  11/09/17 14:03
 
- לא ראוי להתייחסות
אחד העם  |  13/09/17 04:00
2
כל פתרון
ערב  |  16/09/17 12:54
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם פכטר
שרה נתניהו עברה בדיקת פוליגרף במכון פרטי ויצאה דוברת אמת    רק מכון מוכר רשמית עם תעודות ובוחן מיומן עם תעודה, ורק בדיקה כזאת היא בעלת ערך ומשקל לפני הגשת כתב אישום    במשפט פלילי - הבדיקה לא קבילה, לעומת זאת במשפטים אזרחיים - השימוש ידוע ומקובל
רבקה שפק ליסק
ראש הממשלה מפלג את העם היהודי וגורם לאובדן המשענת החשובה ביותר למדינת ישראל, המדינה היהודית היחידה בעולם - התפוצה היהודית
עמי דור-און
רק מתי-מעט יודעים כי את יכולת ההנעה של צוללות אטומיות באמצעות כורים גרעיניים ממוזערים פיתח מדען יהודי חובש כיפה שחורה, פרופסור אלווין רדקובסקי, שבמשך שלושים שנות חייו האחרונות התגורר בשכונת רמת-חן ברמת גן; כבר ב-1977 הזהיר רדקובסקי כי "מדינות מערביות המבקשות לעודד שימוש באנרגיה גרעינית חייבות ולקבוע כי לא ימכרו כורים כאלה למדינות "ליסטים" כדוגמת אירן, עירק וסוריה"
משה נסטלבאום
הסכם עד המדינה שעליו חתם מיקי גנור, היא כנראה העסקה המשתלמת ביותר שעליה חתם בחייו כאיש עסקים. גנור לא מפסיק "לזמר", ומצעד הנחקרים של חוקרי להב 433 הולך וגדל. צפויות עוד הפתעות
יוני בן-מנחם
ההתקפה האווירית על המתקן לייצור טילים ונשק כימי בסוריה הפתיעה והביכה את הנשיא פוטין והנשיא אסד. ישראל עברה לשלב המעשים בניסיונה לבלום את התבססות אירן בסוריה אך היא מסתכנת בעימות צבאי בעוד ממשל טראמפ מגלה אדישות לנעשה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il