X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בתחילת שנות ה-90 נעשו ניסיונות אינטנסיביים מצד הממשל הצפון קוריאני לכונן קשרים כלכליים עם ישראל. הגישושים הראשונים נעשו באמצעות איש עסקים אמריקני, שיצר קשר עם מנכ"ל משרד החוץ איתן בנצור. בנצור יצא לפגישה בהולה עם שר החוץ דאז שמעון פרס, כדי לקבל ממנו הנחיות. איש הקשר הקוריאני הציג לישראל בקשה ישירה: סיוע בפיתוח מכרות זהב
▪  ▪  ▪
קוריאה הצפונית [צילום: קים וונג יום/AP]

רבים בעולם תוהים מנין יש לקוריאה הצפונית ידע שאפשר לה להפוך למעצמה גרעינית שאף ביצעה ניסויים בפיצוצים אטומיים. מסתבר כי מדינה דיקטטורית זו החלה להתעניין בתחום הגרעיני כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת, אחרי מלחמת קוריאה שהייתה העימות המזוין הראשון בין המעצמות במסגרת המלחמה הקרה. באותה עת היה האינטרס של בריה"מ לחזק בכל דרך את גרורותיה הקומוניסטיות ועל כן נענתה בחיוב בקשת קוריאה הצפונית לקבל ידע גרעיני.
על בסיס הידע הזה הקימה קוריאה הצפונית באפריל 1955, את המכון למחקר פיזיקה גרעינית, בסיועם של 6 מדעני גרעין סובייטים. כעבור כארבע שנים, בספטמבר 1959, נחתם במוסקבה הסכם שת"פ גרעיני בין שתי המדינות שבעקבותיו החלה קוריאה הצפונית להקים מרכז גרעיני בעיירה יונגביון (Yongbyon). המרכז הוקם סביב כור גרעיני קטן מדגם IRT-2M הפועל על בסיס אורניום מועשר בשיעור 80% שהגיע ללא תמורה מבריה"מ. הבנייה הושלמה ב-1960 והמיתקן הפך להיות "חם" ב-1965.
עם קריסתה של בריה"מ ב-1991 הופסקה אספקת האורניום המועשר והכור חדל לפעול באורח סדיר. כדי לפתור את הבעיה החלה קוריאה הצפונית להקים ב-1979 כור נוסף הפועל על בסיס השימוש במים כבדים. כור זה פעיל מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת. במקביל העבירה בריה"מ לקוריאה הצפונית ידע מפורט הנוגע לפיתוחם של טילים בליסטיים, כולל טילים בליסטיים בין יבשתיים.. פרט לידע אפשרה בריה"מ למדענים צפון קוריאנים להשתלם במפעלי הטילים של ברית המועצות.
בכל השנים האלה, כאשר לרשותה עומדים שני כורים גרעיניים, המשיכה קוריאה הצפונית במאמציה להעמיק את פעילותה הגרעינית בשתי מגמות: האחת פיתוח טילים בליסטיים והשנייה: יצור מיתקנים גרעיניים. המאמץ שעלה הון, בעיקרו על חשבון רמת החיים של האוכלוסייה, נשא פרי. עד היום ביצעה קוריאה הצפונית ששה פיצוצים אטומיים ולטענתה האחרון שבהם היה פצצת מימן.
מאז הקמתה אחרי מלחמת קוריאה אין לקוריאה הצפונית יחסים דיפלומטיים עם ישראל, אבל יש לה קשר הדוק עם מדינות אויבות לישראל ואף סיפקה להן נשק וטכנולוגיות צבאיות. במלחמת יום כיפור, למשל, שלחה קוריאה הצפונית למצרים טייסות מטוסי קרב מדגם מיג 21. במסגרת התמיכה באויבי ישראל, הוענק סיוע מדעי וצבאי מקיף לסוריה, לשם הקמת כור גרעיני לייצור פלוטוניום המשמש חומר בקיע לפצצות אטום. הסיוע כלל העברת טכנולוגיה ואף שיגור מדענים צפון קוריאנים לסוריה לתמיכה וליווי של הפרויקט.
בתחילת שנות ה-90 נעשו ניסיונות אינטנסיביים מצד הממשל הצפון קוריאני לכונן קשרים כלכליים עם ישראל. הגישושים הראשונים נעשו באמצעות איש עסקים אמריקני, שיצר קשר עם מנכ"ל משרד החוץ איתן בנצור, בשמה של משפחה בעלת עסקים ענפים בקוריאה הצפונית, שבראשה עמד אדם בשם לזלי בלונד. המסר שהועבר לבנצור היה שניתן באמצעות המשפחה ליצור קשר עם בכיר מאוד בשלטון הצפון קוריאני, בשם ג'אנג שואה.
בנצור יצא לפגישה בהולה עם שר החוץ דאז שמעון פרס, כדי לקבל ממנו הנחיות. פרס ביקש לעדכן את ראש הממשלה יצחק רבין. איש הקשר הצפון קוריאני הציג לישראל בקשה ישירה: סיוע בפיתוח מכרות זהב. בנצור יצא לקוריאה הצפונית באופן חשאי, בניסיון לרקום עסקה. ישראל התנתה את הסיוע בהפסקת מכירת הנשק למדינות העוינות לישראל. תחילה סירבו הצפון קוריאנים אך כשאיימה המשלחת הישראלית להפסיק את השיחות לאלתר, הסכימו הצפון קוריאנים לדרישה, ואף ניאותו לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים. המהלך, שהיה יכול להביא תמורות חיוביות לישראל, ננטש בלחץ של ארצות הברית ו"המוסד", אחרי שמישהו הדליף את פרטיו לתקשורת.
מאז אותם ימים רחוקים המשיכה קוריאה הצפונית לספק למדינות אויבות לישראל נשק וטכנולוגיות גרעיניות וטיליות. סביר מאוד להניח, כי אילו נחתם ההסכם שגובש היה מעמדה של ישראל טוב בהרבה מכפי שהוא היום. אבל אלה היו תעתועי הגורל ואולי היה זה ביש המזל של המדליף שרצה להלל ולברך אך יצא מקלל.

תאריך:  13/09/2017   |   עודכן:  13/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קשרי הגרעין של בריה"מ וצפון קוריאה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רהט
השלום הזה עוד יהרוג אותנו: אפילו ספרי הלימוד החדשים של הרש"פ, שראו אור ב-2017, ממשיכים לחנך לאלימות ולמשטמה, לחיסול המדינה היהודית ולשיבת הערבים לבתי היהודים ביפו ובחיפה, ללא אף רמז לאופציה של שלום, דו-קיום והכרה הדדית
מרדכי ליפמן
הציונות היום מתחילה, שוב, ביישוב הארץ מחדש    היכן? בשכונות דרום ת"א    עד לא מכבר החצר האחורית של ישראל    פעילות המתנדבים הרבים, בראשה עומדות שפי פז ומאי גולן, זקפה את קומתם של השקופים
יוני בן-מנחם
תומכיו של הנשיא המצרי א-סיסי פועלים להארכת כהונתו ללא בחירות לנשיאות שאמורות להתקיים בשנה הבאה. מנגד, האופוזיציה המצרית נערכת לקראת הבחירות ולמציאת מועמד מתאים, בין השמות הבולטים שני גנרלים לשעבר בצבא מצרים, ההכרעה תהייה בקרוב
אהרון שחר
האם יכול להיות שהאנושות בתקופתנו היא עדר של גלמים המקובע באמונות התפלות שלו ולא מסוגל להיחלץ מהן?
מוטי קפלן
מהדורות החדשות בטלוויזיה וברדיו ניפתחות כבר שבועות בכותרת הנ"ל. את מי הכותרת משרתת? מדוע צריך "למתג" את הפרשיות? החקירות?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il