X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ורד כהן עורכת דין משרד בר-און ,כהן, עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

רענן בר-און שותף, עורך דין בר-און, כהן, משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
נזקים בעקבות מזג אוויר חורפי סוער, מאפשרים לתבוע פיצוי - לעיתים מחברת הביטוח ולעיתים ממי שברשלנותם אפשרו לרוחות ולגשמים לגרום אותם
▪  ▪  ▪
ברכה ולצידה נזק [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

החורף עדיין לא הגיע, וכבר נגרמו נזקים מהגשם הראשון. היורה הופיע השבוע בחוזקה במספר מוקדים ברחבי הארץ כאשר הוא משאיר אחרי הפסקות חשמל, הצפות ונזקים לגוף ולרכוש. ברוב המקרים אין מדובר ב"כוח עליון", אלא ניתן לתבוע את האחראים לנזקים.
נזקי הצפה ורוחות
כמקובל, פוליסות ביטוח של דירות מכסות נזקי סערה, לרבות נזקי גשם, שלג, ברד, שיטפון ונזקי ברק. זאת, להבדיל מנזקים כתוצאה מחדירת מי גשם מבעד לתקרה או הקירות. לעומת זאת, פוליסות ביטוח סטנדרטיות של בתי עסק אינן כוללות פיצוי בגין נזקי סערה, אך ניתן להרחיבן.
עלות הפרמיה לנזקי טבע עומדת על 0.4% מסכום ביטוח המבנה. מומלץ לוודא, כי אכן הפוליסה כוללת כיסוי שכזה. מבוטחים רבים אינם מייחסים לכך חשיבות בשל נדירותם של נזקים אלה. אולם כאשר הדבר מתרחש - יכולים נזקי סערה לגרום להפסדים כבדים.
יש להניח, כי תתעורר מחלוקת עם חברת הביטוח מהי ההגדרה ל"סערה"/"שיטפון", כאשר חברת הביטוח תנסה להוכיח, כי אין להגדיר את האירוע ככזה. בתי המשפט אינם ממהרים לקבל את הפרשנויות הרחבות של חברות הביטוח בנסותן לדחות את תביעות המבוטחים.
בפוליסות ביטוח סטנדרטיות אין כיסוי לנזקי קרה - נזקים שנגרמו כתוצאה מפיצוצים בצנרת עקב קרה או מקפיאת מים בדודים. לכך ניתן למצוא פתרון במסגרת הכיסוי לנזקי צנרת. לחברת הביטוח יהיה קשה להוכיח, כי פיצוץ צנרת אירע דווקא כתוצאה מהקרה ולא כפיצוץ צנרת "רגיל". בכל מקרה, אם הלקוח רכש כיסוי עבור נזקי טבע, ובנוסף רכש כיסוי עבור נזקי צנרת - לא תהיה לחברת הביטוח אפשרות לחמוק מאחריות מפיצוי על פיצוצי צנרת.
חברות הביטוח אינן הכתובת היחידה. הרשויות המקומיות מחויבות לנקוט באמצעים סבירים על-מנת לדאוג לשלומם ובטחונם של המצויים בשטחים ציבוריים, אשר בשליטתן והחזקתן. זאת, לרבות איתור מפגעים ותחזוקה שוטפת. הרשויות גם אחראיות על מערכות תיעול וניקוז בתחומיהן, ומחויבות לפעול על-מנת שמערכות אלה יפעלו באופן תקין. בתי המשפט דחו, פעם אחר פעם, את נסיונן של הרשויות המקומיות לטעון, שהצפות הן "כוח עליון". בתי המשפט חזרו ופסקו, כי הרשות המקומית חייבת להיות ערוכה למצבי מזג אוויר חריג, מה גם שמקרי ההצפות נשנים מדי חורף, ואין הם בבחינת הפתעה בלתי צפויה.
על הרשות המקומית מוטלת חובה לשמור על הדרכים והמערכות שבבעלותה, לתחזק אותן ולדאוג לתקינותן. הרשות המקומית לא תוכל להסתתר בטענת "כוח עליון", אם יוכח, כי תחזוקה שוטפת עשויה הייתה למנוע את ההצפות והנזקים.
מעבר לכך, ניתן לבדוק הטלת אחריות על גורמים נוספים. באחד המקרים ביצעה נתיבי ישראל תיקונים בכבישים, וההצפות מילאו את הבורות והשקיעות שנוצרו בכביש. נהגים נקלעו לתאונות דרכים, בשל השקיעות בכביש שהתמלאו במים, אותן לא ראו בשל החושך והסערה. הוטלה על נתיבי ישראל אחריות בגין העדר שילוט מספיק.
נזקים מעצים שקרסו
במקרה כזה, ראשית יש לבדוק מי אחראי על העץ שקרס - האם הרשות המקומית או שמא אדם פרטי שהעץ מצוי בחצרו. אם העצים מצויים באחריותה של הרשות המקומית, יש להוכיח, כי זו הפרה את חובתה לתחזק את העצים, לגזום אותם ולוודא שישרדו בתנאי סערה. על הרשות להוכיח, שפעלה כראוי בתחזוקה של העצים, איתור עצים מועדים לקריסה וטיפול נכון בהם.
ההנחה היא, שהייתה רשלנות של הרשות המקומית, שהרי אין דרכו של עץ ליפול מעצמו. גם כאן, לא יועיל לרשות המקומית הניסיון להסתתר מאחורי טענת "כוח עליון", אם התובע יצליח להוכיח, שתחזוקה שוטפת עשויה הייתה למנוע את קריסת העצים והנזקים בעקבות כך.
אם העץ שקרס היה בחצר פרטית, יש לבדוק את אחריות בעליו, כמו גם אחריות ועד הבית המשותף, חברת האחזקה/הגננות, והאם רשלנותם גרמה לקריסת העץ. בכל אחד מהמקרים, אם נגרם הנזק במהלך עבודה, או בדרך אליה או ממנה, ניתן להתייחס אל האירוע כתאונת עבודה, ולתבוע גם את המוסד לביטוח לאומי בגין כך. פגיעה של עץ ברכב עשויה להיות מכוסה בביטוח המקיף לרכב.
נזקים מחפצים שעפו ברוח
הנפגע יכול להגיש תביעה נגד מי שהיה אחראי על החפצים בטענה שלא הותקנו כראוי או לא תוחזקו כראוי. כך למשל, סוכך של חנות שעף ברוח ופגע בהולך רגל. יש לבדוק את אחריות בעל החנות (שהיה צריך לדאוג לסגירת הסוכך בזמן סערה), אחריות יצרן הסוכך (אם הנזק נגרם מפגם בייצור) או אחריות מתקין הסוכך (אם הנזק נגרם בשל התקנה לא נכונה).
בעלי נכסים והמחזיקים בהם מחויבים לבצע פעולות למניעת נזקים מעין אלה, כדוגמת חיזוק אנטנות ודודי שמש, פינוי חפצים שאינם מוחזקים ועלולים ליפול ממקומות גבוהים (עציצים, אדניות) וכדומה. אדם שהניח עציץ במרפסת ביתו, וברוחות העזות הוא עף וגרם לנזקים - ישא באחריות למחדליו. קבלן הבונה באתר בנייה והותיר במקומות פתוחים חפצים כבדים, העלולים לעוף ברוחות עזות, עלול להימצא אחראי לנזקים.
נזקים מהפסקת חשמל
ברגיל, הפסקות חשמל אינן מכוסות בפוליסות הביטוח של תכולת הדירה. ישנם מקרים בהם תשא חברת חשמל באחריות לנזקים, לרבות נזקים למכשירי חשמל שניזוקו כתוצאה מהפסקות חשמל.
לצורך כך על תובע להוכיח, שחברת החשמל לא פעלה כראוי כדי למנוע את הנזק אותו יכולה הייתה למנוע. ניתן לטעון, כי שומה היה על חברת חשמל להיערך כראוי לאור הביקוש הצפוי לחשמל, ולמנוע קצרים והפסקות חשמל שנוצרו עקב ביקושי יתר. זוהי משימה לא פשוטה.
ההתנהלות מול חברות הביטוח
מיד לאחר הפגיעה יש לעדכן בדחיפות את חברת הביטוח או את סוכן הביטוח, ולהימנע מפעולות העלולות להקטין את גובה הפיצוי (למשל מבוטח שניסה לייבש שטיחים שניזוקו מהצפה, וגרם להם נזק בלתי הפיך, פוצה בסכום נמוך משמעותית מהנזק שנגרם לו).
חלה חובה לפעול באופן מיידי להציל רכוש וצמצום הנזק. חברת הביטוח לא תשלם על נזק שניתן היה למנוע או לצמצם באמצעים סבירים - כדוגמת הרמת חפצים מהרצפה, על-מנת שלא ייפגעו מהצפה. חשוב מאוד לצלם ולתעד מזוויות שונות ומרחקים שונים.
יש להציג בפני שמאי חברת הביטוח את כל הנתונים, לרבות התמונות והמסמכים. יש להימנע מהשלכת חפצים שניזוקו גם אם אינם ניתנים לתיקון. מה שנזרק ולא תועד - בדרך כלל לא יוכר כבר פיצוי על-ידי חברת הביטוח. רק אחרי תיעוד ובדיקת השמאי ואישורו לכך - ניתן להשליך את החפצים. ניתן להמציא לחברת הביטוח חוות דעת שמאי נגדית, אם חוות דעת השמאי מטעם חברת הביטוח נמוכה מדי. יש לשמור את כל החשבוניות והקבלות בגין תיקונים. יש להקפיד לבצע בכתב את כל ההתנהלות עם חברת הביטוח.

הכותבים הם ממשרד בר-און, כהן העוסק בדיני משפחה, ביטוח, נזיקין ורשלנות רפואית.
תאריך:  10/10/2017   |   עודכן:  10/10/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אסונות/פגעי טבע
עידן יוסף
14 דליקות מתפרסות על פני שטח של מאות קילומטרים, חלקן עם רוח חזקה    1,500 מבנים נהרסו כליל    רבבות תושבים פונו מבתיהם
איתמר לוין
ציוץ זועם של נשיא ארה"ב הפך את ראש עיריית סן חוזה שבפורטו ריקו, כרמן קרוז, לאישיות בינלאומיות. וושינגטון פוסט בוחן האם באמת הפגינה "מנהיגות עלובה"
איתמר לוין
הכור היפני נפגע בצונאמי בשנת 2011, באסון הגרעיני הכבד ביותר מאז צ'רנוביל    ממשלת יפן אישרה דחיות בכמה משלבי הפרויקט, אך מתעקשת שהוא יסתיים בזמן
יצחק דנון
החברה תובעת 34.2 מיליון שקל בעקבות הצפת נחל חדרה בינואר 2013    התביעה מיועדת למעשה לשפות את חברת הביטוח VIG שכבר פיצתה אותה
יפעת גדות
חוקרים בכירים מאוניברסיטת חיפה המיצגים את ישראל וכן חוקרים משווייץ, נורבגיה ואיטליה, יחד עם הדרגים המקצועיים ואנשי יחידת הפיקוח ברשות הכינרת, מבצעים מיפוי מעמיק לאיתור סדקים בקרקעית האגם באמצעות חיישנים מתקדמים שהובאו מחו"ל ופוזרו סביב הכינרת להשגת התרעה מוקדמת ומצילת חיים לרעידות אדמה עתידיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il