X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מדוע הארגון הובס? האם מדובר בהצלחה למדיניות החוץ של ארה"ב? האם לטראמפ מגיע קרדיט? מהי משמעותה של נפילת א-רקה? והכי חשוב: האם הוא עדיין איום?
▪  ▪  ▪
המשימה לא הושלמה [צילום: חוסין מאלה, AP]

ב-29 ביוני 2014 הגיעה לשיאה המתקפה שהדהימה את העולם. ארגון דאעש, שכבש שטחים נרחבים בעירק ובסוריה, הכריז על הקמת הח'ליפות שלו- המדינה האיסלאמית. רבות השתנה מאותו יום. דאעש כבש ואיבד שטחים, ארה"ב הקימה קואליציה להילחם נגד הארגון, ברחבי העולם בוצעו פיגועים בשמו, בהנחייתו או מטעמו של דאעש.
כעת נראה, כי קיצו של הארגון הולך ומתקרב. למרות זאת, צריך להיזהר מהצהרות שונות כמו לטעון שהמשימה הושלמה. לפניכם הערכה ראשונית של משמעות הבסת דאעש, תוך התמקדות בחמש שאלות שנוגעות לפעילות נגד הארגון והימים שאחריו.

הסיבות לתבוסה
פעילות אווירית חשובה [צילום: ג'ון גמברל, AP]

קשה לחשוב על משהו שיביא לפעילות משותפת של ארה"ב, רוסיה, עירק, משטר אסד, אירן, סעודיה, האיחוד האירופי, ירדן והכורדים, אך דאעש הצליח בדיוק לעשות זאת. פעילותו הברוטלית הביאה לאיחוד כל הכוחות הללו נגדו, ואז לא היה לו שום סיכוי

מדוע דאעש הובס? זוהי השאלה הכי מתבקשת. דאעש מצליח במקום שבו ישנו חלל, ולכן הוא הצליח בסוריה השסועה ממלחמת האזרחים. בעירק הוא מיתג עצמו כמגן הסונים, שחשו ניכור רב מהשלטון השיעי. לכן כאשר בוחנים את מפת עירק, ניתן לראות בבירור שפעילות דאעש בעירק הייתה במחוזות הסונים במדינה שם זכה, לפחות בהתחלה, לתמיכת התושבים.
הארגון הצליח להשיג נשק רב במיוחד. באופן אירוני, הארגון השתמש בנשק רוסי וגם בנשק אמריקני. את הנשק הרוסי השיג משלל בסוריה, ואת הנשק האמריקני - משלל בעירק. הכיבושים הרבים היו גם מקור ההכנסה של הארגון. בשטחים שנכבשו דאעש הטיל מיסים, סחר בעתיקות ובבני אדם ומעל הכל - הבריח נפט דרך טורקיה שהגיע למקומות רבים בעולם. אנשים מרחבי העולם נחשפו לאידיאולוגיה של הארגון ופעילותו והחליטו שהם עוברים, לעיתים עם משפחותיהם, כדי להילחם לצד דאעש.
בסופו של דבר, התשובה לשאלה היא פשוטה. תנועות מהפכניות מצליחות כאשר יש להן את גורם ההפתעה, כפי שהיה לדאעש בהתחלה. אולם הן מתקשות להתרחב או לשרוד, ברגע שמדינות חזקות יותר מודעות לסכנה מצידן ופועלות נגדן. בנוסף, האידיאולוגיה הקיצונית של דאעש והטקטיקות הקיצוניות שלו הביאו לניכור ודחייה, כמו גם פעילותו נגד מוסלמים אחרים אותם החשיב ככופרים. קשה לחשוב על משהו שיביא לפעילות משותפת של ארה"ב, רוסיה, עירק, משטר אסד, אירן, סעודיה, האיחוד האירופי, ירדן והכורדים, אך דאעש הצליח בדיוק לעשות זאת. פעילותו הברוטלית הביאה לאיחוד כל הכוחות הללו נגדו, ואז לא היה לו שום סיכוי.
בסופו של דבר, הפעילות נגד דאעש הצליחה מאחר שארה"ב נתנה לכוחות בשטח להוביל את הלחימה, ולא ניסתה לעשות זאת בעצמה. לפעילות האווירית של ארה"ב היה חלק חשוב בנושא, וכך גם להדרכה של הכוחות האמריקנים בשטח. הכוחות בשטח הם אלו שהיו חייבים לבצע את העבודה, משום שהדבר נגע לעתידם והם אכן הצליחו.

מדיניות החוץ האמריקנית

נראה, כי המאבק נגד דאעש הוא אכן הצלחה של מדיניות החוץ של ארה"ב, בדגש על הפן הצבאי. אם הולכים אחורה בזמן ניתן להגיד, כי הפלישה האמריקנית לעירק בשנת 2003, היא שהביאה לצמיחת הארגון. טענה זו יש בה מן האמת, אך תמיד ניתן ללכת אחורה ולהגיד שאלמלא א' לא היה מתרחש ב' וכן הלאה.
דאעש לא יכול היה להשתוות לעוצמה הצבאית של ארה"ב, וכפי שצוין פעילותו הברוטלית איגדה שחקנים רבים נגדו. זה היה קרב שארה"ב לא הייתה יכולה להפסיד בו. התנאים להבסת דאעש היו ייחודים למקרה הנוכחי, ולא ניתן יהיה להשתמש בהם במידת הצורך בעתיד.
למרות ההצלחה נגד דאעש, המאבק לא נגמר. כעת עולות שוב שאלות גורלם של הכורדים, עתידו של משטר אסד, תפקידן של טורקיה ואירן והאפשרות של הקמת ארגוני טרור חדשים. ההצלחה הזאת לא מאפשרת מנוחה על זרי הדפנה, והיא מחייבת חשיבה רחבה יותר לעתיד.

טראמפ המשיך

לדונלד טראמפ מגיע קרדיט, אבל הרבה פחות ממה שהוא חושב. טראמפ מתח ביקורת רבה על המדיניות של הנשיא ברק אובמה נגד דאעש, והבטיח שדאעש ייעלם במהירות אם הוא ייבחר. למרות ששחרור מוסול בעירק וא-רקה בסוריה, ערי הבירה של דאעש, בוצע תחת כהונתו של טראמפ, תכנון המדיניות ויישומה נעשו בכהונתו של אובמה. לזכותו של טראמפ ייאמר שהוא נתן למפקדים הצבאיים יד חופשית, אך הוא לא העביר משאבים משמעותיים או שינה יותר מדי את האסטרטגיה של ממשל אובמה. בשורה התחתונה, מגיע לו קרדיט על שהמשיך לדבוק באסטרטגיה שירש.

אחרי נפילת א-רקה

המשמעות של נפילת א-רקה למאבק הכולל בטרור עדיין לא ידועה. ההצלחה של דאעש הייתה קלף חשוב באידיאולוגיה של הארגון. הצלחתו הוכיחה בעיניו את צדקת דרכו. הדבר הביא לתמיכה ולהגעתם של לוחמים זרים רבים. אם דאעש היה ממשיך להצליח, הארגון היה הולך ונעשה קיצוני יותר. ניתן להעריך, כי אם היה מתמתן עם הזמן, דאעש היה מאבד תומכים שהיו פורשים ומקימים ארגון קיצוני עוד יותר.
תבוסת דאעש לא מבטלת את האיום שמציב הארגון. לאחרונה נכתב בניו-יורק טיימס, כי דאעש כיום עדיין הרבה יותר חזק ממה שהיה לאחר יציאת ארה"ב מעירק. כעת ניתן לשאול, אם הצלחות הארגון הגבירו את התמיכה בו, האם תבוסותיו יביאו לירידה בתמיכה או שדווקא יגבירו את הרצון לבצע פיגועי נקם באירופה.
הבעיה המרכזית במזרח התיכון היא העדר מוסדות פוליטיים יעילים, דבר המתבטא בהתדרדרות לאלימות במדינות השונות ובמעורבות המערב בדגש על ארה"ב. כל עוד מוסדות פוליטיים יעילים לא יוקמו, החשש מהתדרדרות לאלימות והופעת ארגונים קיצוניים לא תיעלם גם היא. מי שיכול לתקן את הנושא איננה ארה"ב, אלא רק תושבי המדינות השונות.

אי-אפשר להרוג רעיון
משתמש בתקשורת ובתעמולה [צילום: AP]

השאיפה של דאעש הייתה להקים ח'ליפות אסלאמית בעולם כולו. השלב הראשון היה להקים ולבסס ח'ליפות זו בעירק ובסוריה. כעת הארגון מפסיד את הח'ליפות שלו. בצורה כזו, דאעש ישתנה ממקום שבאים אליו כדי להילחם, לרעיון שנלחמים עבורו. זהו רעיון שמאמיניו מוכנים להרוג ולהיהרג בשבילו

את השאלה הזאת ניתן לחלק לשלושה תתי-נושאים: גורל הלוחמים הזרים, עתיד הכוחות האמריקנים באזור והאידיאולוגיה של הארגון. לאחר הפלישה הסובייטית לאפגניסטן, הגיעו למדינה לוחמים רבים מרחבי העולם כדי להילחם נגד בריה"מ. עם נסיגת בריה"מ, חלק מאותם לוחמים חזרו הביתה, וחלק חיפשו מוקדי סכסוך אחרים כדי להמשיך ולהילחם. דבר דומה יכול לקרות גם בדאעש.
עשרות אלפי לוחמים זרים הגיעו מרחבי העולם כדי לסייע לארגון. כעת, כאשר הארגון נמצא במסלול לתבוסה סופית, עולה השאלה מה יהיה גורלם של הלוחמים הזרים שהגיעו לסוריה ועירק. חלקם כבר מצאו את מותם בשדות הקרב, חלק מהם התפכחו מרעיון המדינה האיסלאמית ואחרים עדיין תומכים בדאעש. אלו שעדיין תומכים בדאעש, ינסו לחזור לארצות מוצאם ולבצע שם פיגועים, כפי שאכן כבר קרה.
הנושא השני הוא עתיד הכוחות האמריקנים. ארה"ב הגדירה את פעילותה באזור כמלחמה נגד דאעש. לכן ארה"ב לא פועלת נגד ארגוני טרור אחרים או נגד משטר אסד. ישנן שתי אפשרויות ברורות: השארת הכוחות או הסגתם. השארת הכוחות האמריקנים לא רק הופכת אותם למטרה, אלא גם מהווה סיכון פוליטי עבור טראמפ. במהלך הקמפיין שלו הצהיר טראמפ על מדיניות "אמריקה תחילה", שבה ארה"ב תדאג קודם לעצמה במקום להיגרר למלחמות זרות. השארת הכוחות תהיה יציאה נגד מדיניות זו. יציאת הכוחות תפתח פתח לפרוץ עימותים עדתיים, כפי שהיה לאחר הנסיגה מעירק בשנת 2011. הסגת הכוחות הביאה להתעמרות ממשלת עירק השיעית באזרחים הסונים שהייתה אחד הגורמים לעליית דאעש.
הנקודה השלישית היא האידיאולוגיה של הארגון. השאיפה של דאעש הייתה להקים ח'ליפות איסלאמית בעולם כולו. השלב הראשון היה להקים ולבסס ח'ליפות זו בעירק ובסוריה. כעת הארגון מפסיד את הח'ליפות שלו. בצורה כזו, דאעש ישתנה ממקום שבאים אליו כדי להילחם, לרעיון שנלחמים עבורו. זהו רעיון שמאמיניו מוכנים להרוג ולהיהרג בשבילו.
בפיגועים רבים שבוצעו במדינות המערב ויוחסו לדאעש, לא תמיד למחבל היה קשר ישיר לארגון. לעיתים מדובר באדם שהושפע דרך האינטרנט מהאידיאולוגיה של הארגון. כך למשל היה בפיגוע הירי בסן ברנרדינו בדצמבר 2015 ובפיגוע הירי באורלנדו ביוני 2016. בשני המקרים דאעש נטל אחריות, אך לא נמצא קשר בין המחבלים לבין דאעש. המחבלים לא יצרו קשר ישיר עם דאעש, אלא הושפעו מהאידיאולוגיה שלו דרך האינטרנט.
דאעש מבין את כוחן של התעמולה והתקשורת והוא משתמש בהן בהתאם. התעמולה של דאעש יכולה להוביל לכך שאדם שכבר החזיק בתפיסות עולם דומות, יקום ולעשות מעשה. כאשר דאעש יפסיק להתקיים בצורתו הפיזית בעירק ובסוריה, הצורה המחשבתית והרעיונית תמשיך להתקיים. ובלתי אפשרי להרוג רעיון.

תאריך:  26/10/2017   |   עודכן:  26/10/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות דאעש
אריאל י' לוין
מומחים אירופיים ללוחמה בטרור תרגלו בברלין תרחיש של פיגוע כימי שיבצע דאעש    הארגון צבר ידע כימי בפעילותו בעירק ובסוריה, תוכניתו בתחום כנראה הושמדה - אבל עדיין ניתן לבצע פיגוע כזה בקלות יחסית
יוני בן-מנחם
ההנהגה המצרית מעריכה כי ארגון דאעש ותנועת "האחים המוסלמים" נערכים למתקפת טרור חדשה במדינה. ארגון דאעש מתבסס מחדש בלוב ומשגר ממנה חוליות טרור ואמצעי לחימה לפיגועים במצרים
אריאל י' לוין
קנדה נאלצת להתמודד עם סוג חדש של טרור: זאבים בודדים המושפעים מדאעש. דוקטורנט מקומי טוען שהדרך היא שילוב של ביטחון ופעילות חברתית
אריאל י' לוין
הארגון כבר הוכיח את יכולתו להתאושש ממשברים, ייתכן שיש לו תאים רדומים באירופה, הוא עדיין שולט ב-10,000 קמ"ר ושלוחותיו ברחבי העולם מגבירות את פעילותן
יוני בן-מנחם
ארגון דאעש על סף תבוסה מוחצת בסוריה ובעירק ואיבוד "הח'ליפות האיסלאמית" שהקים בשטחים נרחבים בעירק ובסוריה. אולם, הניצחון על דאעש הינו זמני בלבד, לארגון יש שלוחות חזקות במדינות נוספות והוא הצליח לשתול "חוליות רדומות" בארה"ב ובאירופה
רשימות נוספות
דאעש נטל אחריות לטבח בלאס וגאס  /  עומר כרמון
פשיטה על פרבר ייצור הפצצה  /  עידן יוסף
"מצבנו הביטחוני - טוב מאי פעם"  /  אריאל י' לוין
היום שאחרי דאעש  /  אריאל י' לוין
חברת ענק שיחדה את דאעש  /  אריאל י' לוין
"חניבעל אנטה פורטאס"  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il