X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
חזית הכניסה לבית אלבינא [צילום: באדיבות שני שלמה מרכזת קהילת הר-אל]
נא להכיר: בית אלבינא בירושלים
במרכזה של ירושלים, ברחוב שמואל הנגיד 16, לא הרחק מאקדמיית בצלאל שוכן, "בית אלבינא" (בניין קהילת הר-אל) - מבנה היסטורי, שנבנה במאה -19. המבנה משמש החל משנת 1962 כמשכנה של הקהילה הרפורמית קהילת הר-אל. במרתף הבניין קיים עד היום חדר הסקות עתיק מהמאה ה-19 שנשמר במקום במצבו המקורי

במסגרת אירועי "בתים מבפנים" בירושלים 2017, שנערכו בימים חמישי-שישי-שבת 26-28.10.17 ברחבי העיר, פתח בית אלבינא-בית קהילת הר-אל, שברחוב שמואל הנגיד, 16 את שעריו לקהל הרחב. במתחם המבנה ההיסטורי התקיימו סיורים מודרכים ובהם סופר סיפורו של הבניין על גלגוליו השונים. השתתפתי באחד הסיורים, אותו הדריכה שני שלמה, רכזת קהילה בקהילת הר-אל.

סיפורו של בית אלבינא

בית אלבינא נבנה כחלק משכונת אל אמירה – "הנסיכה", שכונה שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה בתחילת המאה ה-19 והתפתחה מאזור בית הקברות ממילא והתפשטה מעלה לכיוון רח' המלך ג'ורג' ובה התגוררו משפחות נוצריות יווניות –אורתודוכסיות. לדברי אדריכל השימור משה שפירא ייתכן שהבניין המקורי של בית אלבינא (בו שוכן כיום בית הכנסת הר-אל) אף נבנה מוקדם יותר מששיערו בתחילה, בין השנים 1860-1890, על זאת מעידים הקמרונות והמאפיינים האדריכליים העות'מאניים: תקרת ריילסים מקורות ברזל. מאוחר יותר נבנו בבניין אלבינא קומות ותוספות שונות.
בית אלבינא שנקרא בעבר "הבית הלבן", כיום בניין קהילת הר-אל, נבנה ע"י משפחת אלבינא, ייתכן שע"י ג'וזף פסקל אלבינא - איש עסקים ערבי נוצרי, בן לאחת מהמשפחות העשירות בארץ ישראל המנדטורית. ג'וזף פסקל אלבינה (בעברית כתב שמו: יוסף פ. אלבינה). נולד בשכונת קטמון בירושלים, והיה איש עסקים רב גווני. הוא היה עמיל מכס, יזם, קבלן בניין, איש קולנוע ואספן אמנות שהקים את קולנוע "רקס" המיתולוגי בירושלים. אלבינא היה שותף יחד עם מהנדסי הבניין היהודים טוביה דוניה (גיסו של חיים ויצמן) וברוך קטינקא בחברה הקבלנית הארץ הישראלית אלבינה, דוניה וקטינקא,- חברה קבלנית שפעלה מ-1928 ועד 1948 והקימה כמה ממבני הציבור הידועים בירושלים. ובניהם בניין ימק"א ירושלים, בניין הדואר המרכזי מלון פאלאס ועוד. החברה עסקה גם בבניין מחוץ לתחומי ירושלים,
בחיפה, בנמל התעופה לוד ובמקומות נוספים בארץ. משרדיו של ג'וזף אלבינא היו פרושים בירושלים, בחיפה ובמקומות נוספים בארץ, הוא ייצג בארץ ישראל חברות בינלאומיות שונות כמו למשל את חברת ג'וני ווקר, הוא היה חבר מועצת העיר ירושלים ובמשך שנים רבות, כיהן בתפקיד נשיא לשכת המסחר הערבית. אלבינא היה אספן אמנות ובביתו רוכזו יצירות אמנות רבות בהן של ציירים הולנדים מן המאה ה-17.
גם בעסקי קולנוע שלח ידו. אלבינא היה בעל חברת הפקת קולנוע מצרית וחיפש מקום לבית קולנוע בירושלים. במחצית שנות ה-30 היה במרכז ירושלים רק בית קולנוע אחד, "קולנוע ציון" בבעלות ישראל גוט, אלבינא חכר שטח בבעלות הכנסייה הארמנית ברחוב הנסיכה מרי שבין רחוב שלומציון המלכה לרחוב הלל, הקים בו מבנה ופתח בו ב-16 ביוני 1938 את קולנוע רקס.
בניין הקולנוע רקס היה מפואר יחסית, היו בו כ-1,300 מקומות ישיבה. רוב הצופים היו ערבים, אך גם יהודים ובריטים לא הדירו את רגליהם ממנו. הקולנוע הקרין סרטים דוברי ערבית לצד סרטים חדישים מאירופה ומהוליווד הרחוקה. לקראת סיום הבנייה צורף היזם יונה פרידמן כשותף בקולנוע יחד עם אלבינא.
ב-29 במאי 1939 נכנסה לקולנוע רקס חוליה של אנשי ארגון האצ"ל. במהלך ההקרנה הפעילו באולם מטען חבלה והשליכו מטעני חבלה נוספים מן היציע, הרגו 5 אנשים ופצעו 18. בשלהי 1947, הוצת קולנוע רקס על-ידי אנשי האצ"ל, כתגובה להצתת המרכז המסחרי היהודי בממילא יום קודם לכן ובעקבות אירוע זה נסגר הקולנוע ולא נפתח שוב.
לקראת עזיבת הבריטים את הארץ עזבו בני הזוג אלבינא לאלכסנדריה, שם למדו ילדיהם במכללה יוקרתית . משפחת אלבינא שהתה באלכסנדריה עד נפילת המלך פארוק ב-1952, אז עזבו לביירות. אלבינא ניהל עסקים בירדן, לבנון ומצרים עד מותו בביירות.

יונה פרידמן

בין השנים 1938-1970 לערך התגורר בבית אלבינא ברחוב שמואל הנגיד 16 בירושלים, עם משפחתו ומנהלו של קולנוע אדיסון יונה פרידמן שהיה שותף של ג'וזף אלבינא בקולנוע רקס המיתולוגי. יונה פרידמן אף בנה את הקומה השנייה של בית אלבינא בשנת 1936. יונה פרידמן נולד בשנת 1902 בגרוסוורדיין, הונגריה ב-1922 עלה ארצה, תחילה עבד בסלילת כבישים ובהמשך נכנס לעסקי קולנוע. ב-1936 נשא לאישה את ליביה ונולדו להם שלושה בנים – יורם, רפאל ומיכאל.
מאוחר יותר משנת 1952 השתכנה בבית אלבינא משפחתו של המלחין והמנצח מרק לברי, שהתגורר בירושלים ושימש מנהל המוזיקלי של תחנת השידור של הסוכנות היהודית "קול ציון לגולה". בהמשך נמכר הבית, מרק לברי עבר להתגורר בחיפה וב-1962 נפתח במקום בית הכנסת הרפורמי הראשון בישראל של קהילת הר–אל.

קהילת הר-אל

קהילת הר-אל היא הקהילה הרפורמית הוותיקה בישראל, נוסדה בשנת 1958. והחלה את דרכה כקבוצה שנקראה "החוגים להתחדשות החיים הדתיים". בשנת 1962 עברה הקהילה לבניין שהוכשר כבית כנסת ברחוב שמואל הנגיד 16, והוא משכנה עד היום. קהילת הר-אל מתפללת ללא מחיצות בין נשים לגברים.
חדר הסקות
במסגרת הסיור בבית אלבינא ירדנו לקומת מרתף הבניין שם שוכן חדר הסקות עתיק שנבנה עם חלקו הראשון של המתחם בין השנים 1860 ל-1890 ונשמר במצבו המקורי. הקירות המפויחים ותנורי ההסקה והדודים מתחילת המאה ה-19 חושפים את עברם הרחוק ולוקחים אותנו למסע מרתק בזמן.

חתימת חוזה להקמת ימקא בקצה הימיני של התמונה קטינקא ואלבניא
תאריך:  05/11/2017   |   עודכן:  05/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מרק לברי / Mark Levri
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אדלינה קליין
יש לקחת בחשבון כי למרות המחדלים והרצון הנכסף להגשמת החלומות יודעת המשוררת היטב כי במילה 'תקווה', טמונה לא פעם גם 'אכזבה'
יהודית מליק-שירן
בספר יש איסוף של כוחות להתעורר ולחיות כמו עוף החול    הכוויה בנשמה נעלמת כשמתעוררת התשוקה לחיים    זה כמו להיוולד מחדש, ליצור אני אחר
שני ששון
קיימים סוגים שונים ורבים של צמחונות, וכל אדם לוקח אותה למקום שבו הוא מרגיש בנוח יותר    קיים זרם חדש יחסית של צמחונות פליאוליתית, אשר מבוססת על תזונה דלת פחמימות, אך עתירת שומן, שמשלבת חומרי גלם טבעיים צמחיים, מוצרי חלב וביצים
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - בעקבות מסעי לאי המדהים סרדיניה
איתמר לוין
הליכים בהם מעורבת הנהלת בתי המשפט צריכים להידון בבוררות ולא בבתי המשפט    מדוע איילת שקד צודקת בהצעות החוק מעוררות המחלוקת שלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il