מאמר זה יצא לאור לפני מספר שנים והחלטתי לשדרג אותו בעקבות טיפ מדהים שקיבלתי, דבר המאפשר לי לאחסן את המלפפונים ולשמור אותם טריים כ-10 ימים במקרר.
ובכן, הטריפ פשוט למדי: קונים מלפפונים טריים וחזקים (בודקים את קושי המלפפון בקצהו ולא במרכזו), משאירים אותם בשקית הניילון של הסופר ומכניסים כפית קטנה ממתכת, סוגרים קלות את השקית ולמקרר. זה כל הסוד. אל תשאלו אותי למה - זה פשוט עובד.
המלפפון הוא אחד הירקות הנפוצים ביותר בישראל. כמעט אין סלט אשר מקומו בו אינו תופס בו מקום של
כבוד? מאיפה הוא הגיע אל שולחננו? האם מקום הולדתו כמו העגבנייה? מדוע במרכולים ובמחלקות הירקות והפירות, נמצא אותם ביחד כמו צמד חמד? האם מקור מוצאם הוא אחד?
מוצאו של המלפפון הוא כנראה מהודו או מסין ומשם נדד למצרים העתיקה ולשאר ארצות הים התיכון והבלקן, להבדיל ממקום הולדתה של העגבנייה שבאה אלינו מדרום אמריקה ונחשפה למערב רק בעקבות מסעותיו של קולומבוס וחבריו במאה ה-15, אשר טרחו והביאו אותו ליבשת החדשה ומדווח על שתילה שלו בהאיטי בשנת 1494 ומשם התפשט ותפס מקום של כבוד גם שם.
המלפפון נחשב לצמח תרבות עתיק ושרידים ממנו נמצאו אף בקברים במצרים לפני כ-3,000 שנה. במקורות הוא נקרא קישוא ואילו את שמו הנוכחי קיבל מהשם היווני שפירושו מילון/תפוח בשל (pepon = בשל, melon= ממשפחת הדלועיים).
השם הנוכחי בעברית הוא חדש יחסית ומוזכר לראשונה בשנת 1895.
המלפפון דל בקלוריות - 12 למאה גרם ומכיל וויטמינים כמו B, C וכן מינרלים ולכן חשוב לאכול אותו עם קליפתו. חומר נוסף שנמצא בקליפה ארפסין, אשר משתתף בייצור האינסולין בלבלב.
למלפפון שימושים רבים למעבר למאכל:
- מניעת קמטים - מניחים אותם על העור
- שיכרות - עוזר לסתור את השפעת האלכוהול
- ניקוי מערכת הדם והלימפה - לטחון ולשתות מספר כוסות ביום
- בצקת - המלפפון מעודד השתנה
הידעת?
- המלפפון אינו דורש מים רבים בגידול;
- הזמן בין הזריעה לקטיף הוא בין 80-40 יום ותלוי בעיקר בטמפרטורה;
- אכילת מלפפון משפיעה לטובה על אנשים עם ריח גוף וזיעה חריפים;
- זרעי המלפפון מכילים חומרים המסייעים לקטילת תולעים במעי האדם;
- היוונים והרומים אהבו מאוד את הירק והחלו גם להחמיצו, מידע שעבר לשאר אזורי הבלקן ובולגריה, שם הוא מוגש בעת כל ארוחה ובכל מסעדה;
- ניתן להקפיאו ולאחסן אותו בצורה כזו לתקופה ארוכה.