X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אפרים ענבר נשיא מכון ירושלים מכון ירושלים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
השלום עם מצרים הביא הרבה שנות שקט, אך עיון מפוכח בנעשה במזרח התיכון מעלה שאלות חשובות באשר לעתידו
▪  ▪  ▪
נשיא מצרים, עבד אל-פתח אל-סיסי [צילום: ג'ולי ג'יקובסון/AP]

בימים אלו מציינים בארץ 40 שנה לביקורו ההיסטורי של נשיא מצרים אנואר סאדאת לירושלים שבעקבותיו נחתם חוזה שלום בין שתי המדינות. הסכם השלום עם מצרים, המדינה הגדולה והחזקה בעולם הערבי, שינה את הדינמיקה של הסכסוך הישראלי-ערבי.
סאדאת שבר את הטאבו הערבי נגד יחסי שכנות טובה עם מדינת היהודים ונפתחה הדרך להסכמים נוספים. הוצאת מצרים ממעגל המלחמה מונעת אפשרות למלחמה נגד ישראל בשתי חזיתות, מזרח ומערב, וחוסכת כסף רב למערכת הביטחון. המחיר שישראל שלמה, נסיגה מכל סיני ועקירת ישובים, היה כבד, אבל בראיה לאחור אפשר לטעון שזה היה כדאי כי הארץ שקטה ארבעים שנה.
חוזה השלום עמד במבחנים לא פשוטים לאורך השנים. האירועים שאתגרו את החוזה הם: תקיפת הכור העירקי ב-1981, מלימת לבנון השנייה שהחלה ב-1982, ההתקוממות הפלשתינית מ-1987, המאבק הישראלי במסע הטרור הפלשתיני מאז שנת 2000 . אפילו השלטון של האחים המוסלמים במצרים (2012-2013) לא ביטל את חוזה השלום.
עם זאת, חוזה השלום לא מומש במלואו על-ידי המצרים והכמיהה ל"נורמאליזציה" לא נענתה. הסיבה העיקרית לכך היא קיומם של חסמים תרבותיים ודתיים מושרשים בעולם הערבי בנושא יחסים עם המדינה היהודית שנתפסת כגוף זר במרחב. בהעדר שינוי משמעותי במערכות החינוך של המדינות מסביבנו היחס ליהודים לא ישתנה והציפיות להגיע ליחסים נוסח ארה"ב-קנדה עם מדינות ערב הם חלומות באספמיה. הבנה זאת צריכה להשפיע על המחיר שישראל מוכנה לשלם עבור הצעות שלום מגורמים ערבים.
מלחמות פורצות תוך כדי הסכמי שלום
יתר על כן, אין להסיק מעמידותו של חוזה השלום עם מצרים עד היום שמצב זה ימשך. ההיסטוריה מלמדת שבדרך כלל מלחמות פורצות תוך הפרת הסכמי השלום.
השרידות של חוזה השלום עם מצרים איננה נצחית ולא יכולה להתקיים בכל תנאי. יש לזכור שהשינוי בעמדת מצרים כלפי ישראל נבע גם מהתרחקותה מברית המועצות ומהתקרבותה אל ארצות הברית. המצרים הבינו שרק לארצות הברית יכולת השפעה על ישראל בנושא החזרת סיני להמצרים, אך האורינטציה הפרו-אמריקנית במדינות החוץ של מצרים אינה דבר קבוע. מעמדה הבינלאומי של ארה"ב בעולם נמצא בתהליך של כרסום. כמו-כן, ארצות הברית של אובמה, וגם של הנשיא טראמפ מתנתקת מהמזה"ת. במקביל, נוכחותה של רוסיה מתחזקת באזור ונראה שמצרים מגיבה למציאות החדשה. היא קונה נשק מרוסיה וגם רכשה שני כורי אנרגיה גרעיניים מתוצרת רוסיה אשר יוצרים תלות רבת שנים.
גם הממד האזורי המאופין על-ידי עליית כוחה של אירן מדאיג. למדינות באזור אשר מרגישות את העדר הנכונות האמריקנית לעמוד מול אירן יש שתי אפשרויות - להתאגד בברית נגד אירן או להתקרב אליה, כפי שעושות טורקיה וקטר. מצרים נתפסת כחברה במחנה הסוני המתון הפועל להכלת ההשפעה האירנית והיא גם זקוקה לסיוע כלכלי נדיב מסעודיה מדינות המפרץ. עם זאת, מצרים תמכה באסד, בעל הברית של אירן בסוריה. אם מדינות אזור המפרץ הפרסי לא יעמדו בלחץ האירני ייתכן שגם מצרים תהפוך עורה תמורת סיוע כלכלי מאירן. שינוי כזה יחסל את חוזה השלום עם ישראל.
לבסוף, ההתעצמות הצבאית המצרית ביבשה, בים ובאוויר ראויה לתשומת לב. בניית תשתיות צבאיות מקהיר מזרחה מוסיפה לחידה הטמונה בהתעצמות המצרית. גם פרוז סיני שהיה היסוד החשוב ביציבות השלום בין שתי המדינות אינו נשמר בגלל ההסכמה ישראלית לתגבור כוחות גדול בסיני שנועד לאפשר לצבא המצרי להלחם בגורמים איסלאמים קיצונים.
אמנם לא צפוי עמות צבאי ישראלי-מצרי בקרוב, אבל מתהווים תנאים המקלים על מצרים לפתוח בפעולות איבה. צריך לעשות הכל כדי לשמר את השלום עם מצרים, אך אין אנו פטורים מלחשוב על תרחישים מעוררי דאגה.

תאריך:  07/12/2017   |   עודכן:  07/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מצרים עלולה לעבור לצד האירני והרוסי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מצרים תצטרף אחרי שאירן ותורכיה
ב .ל  |  8/12/17 18:00
2
אכן, יש מקום לדאגה
עופריקו  |  8/12/17 18:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יגיל הנקין
תהליך ההתעצמות של צבא מצרים מאוד מרשים כאשר סוקרים את תקציביו, הרכש המודרני, את מאמצי ההכשרה והאימונים. קיימים מספר הסברים אפשריים אך לא ברור מה המניע העיקרי לתהליך. למרות שעימות צבאי עם מצרים אינו צפוי, ישראל צריכה לגלות זהירות
אריאל י' לוין
פעילותה המדינית והצבאית של אירן משתרעת מתימן ועד עירק - והאייתולות אינם מתכוונים לעצור שם. סקירה מקיפה מציגה את האיום בפניו ניצבים ישראל והמערב
יוני בן-מנחם
חיסולו של נשיא תימן המודח עלי עבדאללה סאלח מסמל ניצחון אירני על סעודיה במאבק על השליטה בתימן. אולם, ייתכן שמדובר בניצחון זמני, הרצח עלול לגרור את תימן למלחמת אזרחים ואסון הומניטרי, מדובר במערכה ארוכה
איתמר לוין
במאמר שפורסם לפני הידיעות על צעדיו הצפויים של טראמפ בנושא ירושלים, טוען השבועון היוקרתי שהנשיא האמריקני מאבד אפילו את אמונו של נתניהו, יצר חלל ריק בסוריה וחוזר על חלק משגיאותיו של אובמה
אריאל י' לוין
עלי עבדאללה סאלח היה הסיכוי הטוב ביותר למו"מ במדינה האומללה, ש-10,000 מאזרחיה נהרגו בהתקפות סעודיות וקרוב ל-7 מיליון מהם מצויים בסכנת רעב. מותו בידי החות'ים יביא לכך שהמצב יהיה קשה עוד יותר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il