X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ישראל צריכה לקדם את הקמת צינור הגז דרך יוון או טורקיה, לחתום על הסכמי אספקה ארוכי טווח עם מצרים וירדן, ולפתח את יצוא הגז הנוזלי
▪  ▪  ▪
עתודות גדולות [צילום: חן לאופולד/פלאש 90]

ההתפתחות של ישראל כיצואנית גז טבעי, לצד מגמות חדשות בשוק האנרגיה העולמי, מביאות לשיפור במעמדה בזירה זו. אלא שכדי להפיק את מלוא התועלת מהגיאו-פוליטיקה החדשה של שוק האנרגיה, ישראל צריכה לעשות שימוש נכון במשאבי הגז הטבעיים ביחס לשכנותיה.
השינוי במעמד הנפט התחיל כבר ב-1973, כשארה"ב נקטה מדיניות שמטרתה להקטין את תלותה בנפט המזרח-תיכוני בעקבות ההלם מהחרם הערבי. כיום ארה"ב כמעט עצמאית מבחינה אנרגטית, והיא בדרכה להיהפך ליצרנית האנרגיה הגדולה בעולם.
תהליך זה מואץ בשנים האחרונות, בעקבות ירידה ניכרת במעמדו של הנפט כמקור האנרגיה הכמעט בלעדי. בהקשר זה ניתן לציין את הסכם פריז להגנת הסביבה, המחייב את המדינות החתומות להפחית את פליטות הפחמן הדו-חמצני, ובתוך כך את צריכת הנפט שלהן. עבור ישראל אלה חדשות טובות - אף שהנפט ימשיך לשמש מקור מרכזי לאנרגיה בעתיד הנראה לעין, הגז הטבעי הולך ומתגלה כמקור אנרגיה מועדף.
ואולם המהלך המשמעותי ביותר מבחינת ישראל התרחש בינואר 2009, כשנובל אנרג'י האמריקנית גילתה גז בשדה תמר, וכעבור שנתיים גם את שדה הגז לוויתן. שדות אלה צפויים לספק לישראל כמות גז טבעי שתספיק לה למשך עשורים רבים, תהפוך אותה ליצואנית אנרגיה וכבר הביאו לשינויים במעמדה הבינלאומי ובקשריה עם מדינות האזור.
מלוא התועלת
גילוי משאבי הגז של ישראל תרם גם לשיקום היחסים עם טורקיה, שהחלו להידרדר ב-2002, עם עלייתו של ארדואן לשלטון. טורקיה, התלויה במידה רבה ביבוא גז מרוסיה, מנסה לצמצם תלות זו, ובימים אלה דנות שתי המדינות - שחידשו את היחסים הדיפלומטים בשנה שעברה לאחר שש שנים של נתק - על הסכם לאספקת גז טבעי.
משאבי הגז הטבעי הביאו לשיפור גם ביחסיה של ישראל עם יוון, שסובלת מכלכלה חלשה ומעוניינת לשמש מדינת מעבר ביצוא גז מהמזרח התיכון לאירופה. גם למצרים יש עתודות גדולות של גז טבעי, והמדינה בת 95 מיליון התושבים זקוקה לו לצרכיה מבית.
"בעיית הנפט" של ישראל נהפכה לנכס, אבל כזה שחובה למנף עד תום באמצעות מדיניות פרואקטיבית. ישראל צריכה לקדם את הקמת צינור הגז דרך יוון או טורקיה, לחתום על הסכמי אספקה ארוכי טווח עם מצרים וירדן, ולפתח את יצוא הגז הנוזלי. כמו-כן, יש להפיק את מלוא התועלת מהחידושים הטכנולוגיים של ישראל בתחום האנרגיות המתחדשות כדי לסייע לכלכלות הגדולות לעמוד בדרישות של הסכם פריז, וללוות את גרמניה במהפכת האנרגטיה שהיא עוברת - תהליך שבסופו תתבסס על אנרגיה מתחדשת בלבד.
מדיניות האנרגיה של ישראל תצטרך להתייחס גם לניהול סיכונים. בין השאר תידרש התייחסות לאי-יציבות הפוליטית במצרים ובטורקיה (מכאן גם הצורך בפיזור הסיכון) ול "מחלה ההולנדית" (עלייה בשער המטבע הלאומי הנובעת מיצוא מסיבי של משאבים טבעיים).
הפיכת גורם האנרגיה מנטל לנכס במדיניות החוץ של ישראל היא לא פחות ממהפכנית. מעמדה של ישראל כשחקנית רבת עוצמה מוכר כעת על-ידי שותפותיה ויריבותיה כאחת - והיא חייבת לנצל זאת.
[מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים]

פורסם בדה-מרקר בתאריך 11.12.2017.
הכותב הוא מומחה ליחסים בינלאומיים.
תאריך:  27/12/2017   |   עודכן:  27/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בעיית הנפט של ישראל נהפכה לנכס
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
התייחסות
שמ   |  27/12/17 14:47
2
זאת הסיבה שהשמאלנים נגד
מקס פאואר   |  29/12/17 21:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דוד וינברג
מוחמד בן סלמאן אינו המענה לתפילותיה של ישראל להפלת אירן    אין לצפות לתחילתן של מחוות שלום גלויות מצד הסעודים, ויש להיזהר מדרישות בלתי נמנעות לוויתורים לפלשתינים כמקדמה לפתיחות מסוימת של הסעודים כלפי ישראל
יעקב עמידרור
ירי הרקטות בדרום חושף מציאות טרגית: מצד אחד לאף אחד מהצדדים אין אינטרס בהחרפת העימות, ומצד שני אין דרך לוודא שהמצב לא יידרדר    ואירן? דוחפת להחרפת המצב כמובן
עמנואל נבון
כל עוד לא תהיה לעצרת הכללית של האו"ם עמדה הגיונית ועקבית בשאלת ירושלים, החלטותיה הלא מחייבות תמשכנה להיות ראויות להתעלמות
איתן קלינסקי
כיצד הצליח לא לדעת מה מתרחש מתחת לאפו. בקרב יועציו הקרובים ביותר. לומר בגלוי מה עומק הנזק שגרמה החצר המושחתת שלו לאמינותה ולביטחונה של מדינת ישראל
יובל לובנשטיין
חבל שמובילי הקמפיין המבורך לא הפנימו את המשפט "נאה דורש ונאה מקיים" ולמעשה יצרו קמפיין אנמי שמעביר מסר קל שתוקפו ימים ספורים בלבד, במקום להעביר מסר יעיל ומשכנע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il