הבטטה שאנחנו אוכלים היא בבסיסה שורש עמילני, אם כי במדינות שונות אוכלים גם את עלי הבטטה הצעירים כירק. בטטה היא קרובה רחוקה של תפוח-האדמה. הבטטה מופיעה במקומות שונים ובצבעים משתנים מצהוב בהיר ועד לארגמן. האירופים הראשונים שטעמו בטטה היו אנשיו של קולומבוס ב-1492.
לבטטה מרכיבים חשובים התורמים לבריאות שלנו. להלן יתרונותיה:
- הבטטה מכילה עמילן, אשר חלק ממנו הוא עמילן עמיד, כלומר נספג לאט ולכן אכילת בטטה לא מעלה באופן משמעותי את רמת הגלוקוז בדם (מדד גליקמי נמוך יחסית) וזאת למרות שהיא מכילה סוכר. בנוסף, עמילן עמיד מהווה מקור אנרגיה לחיידקים "הטובים" במעי שהם בעלי ערך רב לבריאות שלנו;
- הבטטה עשירה בסיבים תזונתיים - 3.3 גרם ב-100 גרם בטטה;
- מכילה בטא קרוטן, שהינו נוגד חמצון (אנטי אוקסידנט) עוצמתי. בהתאם לצורך, בטא קרוטן הופך בגוף לוויטמין A הנחוץ לשמירה על בריאות העור, העיניים ופעילות תקינה של המערכת החיסונית. אומנם עודף ויטמין A עלול להיות רעיל, אך אכילה מתונה של מקורות צמחיים העשירים בבטא קרוטן, לא אמורה להזיק;
- עשירה בוויטמינים ומינרלים רבים, במיוחד וויטמין B, נאצין, מינרלים מנגן ואשלגן;
- תורמת לשמירה על המשקל: 100 גרם בטטה מבושלת/אפויה מכילה כ-90 קלוריות בלבד. אינה "משמינה", אלא התוספות שנוהגים להוסיף שלא לצורך כגון שמנת וחמאה;
- מכילה פיטו כימיקליים רבים המועילים לבריאות, פיטו כימיקליים זו קבוצת חומרים שמקורם בצמח ויש להם תפקיד בהגנה על הצמח מהשפעות מזיקות של הסביבה. כאשר אנו אוכלים צמחים, אנו יוצאים נשכרים מההשפעה של החומרים המגנים הללו. למשל הגנה מפני סוגי סרטן שונים, מניעת מחלות לב ועוד;
- כמות קטנה של חומצת אמינו L-tryptophan שיחד עם הסוכר מעלה את רמת הסרוטונין ("סם האושר") במוח מה שגורם לתחושת שובע ורוגע;
- ישנם גם מרכיבים פחות טובים, כמו חלבון ספורמין, מעכב טריפסין, המפריע לספיגה במעיים, אך נהרס בחלקו הגדול בבישול, כך שאין מה לדאוג.
מעניין לציין, שבטטה מכילה גנים של צמחים אחרים, כלומר מהווה טרנסג'נדר טבעי ראשון. זה אולי עשוי להרגיע את מתנגדי הנדסה גנטית, הרי כבר קיים טרנסג'נדר אחד שמהונדס גנטית על-ידי הטבע ולא בהתערבות האדם. גילוי זה נמצא ב-2015 על-ידי מדענים של Ghent University בבלגיה.The Center for Science in Public Health הנמצא בוושינגטון מציג את הבטטה כמזון בעל ערך תזונתי גבוה במיוחד.