X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בית המשפט מוצא לעיתים פתרונות להליך פירוק שיתוף במקרקעין, שלא בהכרח אליהם כיוון המחוקק. דוגמה אקטואלית היא ההליך המתנהל בימים אלו במתחם חסן ערפאה בתל אביב
▪  ▪  ▪
200 בעלים [צילום: שאולה הייטנר]

בימים אלו פורסם מכרז במסגרת פירוק שיתוף במקרקעין, בחלק ממתחם חסן עראפה בתל אביב, בו מחזיקים במשותף כ-200 בעלים, וזאת לאחר שבית המשפט קבע שהפירוק יבוצע בדרך של מכר בשני מתחמים, באמצעות איחוד שלוש תובענות לפירוק שיתוף.
במסגרת פסק הדין (ת"א 51798-12-15) שניתן על-ידי השופט יעקב שקד, עלתה סוגיית דרך פירוק השיתוף במקרקעין. האם יש למכור כל חלקה בנפרד, או שמא יש למכור את שלוש החלקות יחד על-מנת למקסם את שווי התמורה? המומחים מטעם הצדדים מצאו ברובם, כי שיווק שלוש החלקות יחדיו יניב תמורה גבוהה יותר על פני מכר של כל חלקה בנפרד.
על-פי חוק המקרקעין, לכאורה כל שותף במקרקעין משותפים רשאי לבקש בכל עת לפרק את השיתוף. במהלך השנים, בתי המשפט אימצו את העמדה לפיה יש לעודד פירוק שיתוף ככל שהצדדים מעוניינים להביא את השיתוף לכדי סיומו. עם זאת, בשנים האחרונות החל להסתמן כיוון לפיו יש להביא גם את עקרון תום הלב בחשבון השיקולים.
באשר לדרך פירוק השיתוף, החוק מונה מספר דרכים וקובע סדר קדימויות. דרך המלך היא כמובן הסכמה בין השותפים על דרך הפירוק. ככל שאין הסכמה, וסביר להניח שכך הדבר במקום בו הנושא הגיע לכותלי בית המשפט, העדיפות הראשונה היא חלוקה בעין, שכפופה ליכולת פיזית וחוקית אשר לא תפגע במי מהשותפים. החלוקה יכולה להיות פיזית על-ידי חלוקה למגרשים או בדרך של רישום בית משותף במקום בו ניתן לעשות כן. בהעדר אפשרות כזו, או במקום בו נגרם מהחלוקה "נזק ניכר", הרי שפירוק השיתוף ייעשה בדרך של מכר וחלוקת התמורה בין השותפים לפי חלקיהם.
בחזרה לפסק הדין בענייננו. יש לשאול את השאלה המתבקשת: האם המחוקק כיוון לכך שפירוק השיתוף יהיה בדרך מכר של שלוש החלקות? חלק מבעלי הדין טענו, כי פירוק שיתוף צריך להתייחס ליחידה רישומית אחת נפרדת, ולא ניתן לבצע פירוק שיתוף "קולקטיבי" לשלוש יחידות רישומיות ביחד. אולם בית המשפט דחה טענה זו, שהרי מכירה משותפת של שלוש החלקות אין פירושה פירוק שיתוף בשלוש החלקות יחד, אלא ניסיון מקסום התמורה, וזאת ללא שינוי המבנה המשפטי של פירוק השיתוף בכל חלקה בנפרד, ולכאורה גם אם הוגשו שלוש תביעות נפרדות שכל אחת מתייחסת לחלקה אחרת צמודה.
פתרון נוסף שניתן למצוא בפסיקה הוא פירוק שיתוף בדרך של "חלוקה בעין" באמצעות ייחוד חלקות. למשל: במקרה בו קיימות מספר חלקות סמוכות בעלות מאפיינים דומים (מיקום, צורה טופוגרפית, ייעוד וכו'), המהוות יחידות רישומיות נפרדות אך יש להן בעלים משותפים, ניתן לפרק את השיתוף באמצעות ייחוד חלקות לבעלים שונים. התוצאה תהיה שכל בעלים יקבל חלקה נפרדת או חלק מהם יטלו יחדיו חלקה כלשהי, בדרך איחוד הדיון בתיקי הפירוק, גם אם הוגשו בנפרד. במהלך כזה, כמו בכל חלוקה בעין, ייתכן שיבוצעו תשלומי איזון בין השותפים.
החוק אינו נוקב באופן מפורש בדרך פירוק זו של ייחוד חלקות, כמו גם של איחוד התיקים ודרך המכירה. עם זאת אנו סבורות, כי ניתן לתת פרשנות תכליתית לסעיפי החוק בהתאם למטרה שהיא שמירה על הזכויות ומניעת פגיעה מיותרת, ולהקיש מהוראות סעיף 42 לחוק המקרקעין בדבר רישום בית משותף. רישום מהסוג כזה נעשה בשני שלבים: יצירת תתי-חלקות נפרדות וייחוד תת-חלקה לבעלים. בייחוד חלקות, הרי שהשלב הראשון כבר בוצע, וכך אף נפסק מדי פעם. בנוסף, המחוקק קבע, כי יש להעדיף חלוקה על פני מכר, דהיינו: הותרת זכויות הקניין בידי הבעלים ומכירתן רק בלית ברירה, ומכאן שייחוד חלקות מתיישב עם מגמה זו.
דרכי פירוק אלו ודרכים יצירתיות ודומות, עולות בקנה אחד עם מגמת החוק ומגשימות את המטרה הרצויה שהיא מניעת שותפות שאיננה רצויה מחד-גיסא, ומאידך אף את אפשרות השותפים לשמור על זכויותיהם במקרקעין, ובכך לא לנתק את האדם מקניינו.
המחוקק נתן פתח לשיקול דעת נרחב בסעיף 40(ב) לחוק, המורה: "זולת אם הורה בית המשפט על דרך אחרת שנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות העניין" - כך שהוא מאפשר לבית המשפט מקום לפרשנות, ושימת דגש על העובדות המיוחדות בשטח של כל מקרה.
פרשנות כזו עולה גם במסגרת ת"א 24601/98:
"למרות שלכאורה יש בפסק דין זה לקבוע, כי פירוק השיתוף נבחן בכל יחידת רישום בנפרד, סבורני כי זוהי אינה הפרשנות היחידה וראוי לראות את הכרעת בית המשפט על-רקע העובדות המיוחדות שנדונו שם. פרופ' מ. דויטש מבהיר את הקשיים בהתעלמות מהמצב העובדתי בשטח והתבוננות על יחידות הרישום בלבד. הפתרון הינו בדרך הדיונית של איחוד דיון בבקשות לפירוק השיתוף בחלקות סמוכות והכרה במשמעות שיש ליתן לעיבודים, למבנים וכדומה המשתרעים על החלקות השונות. המשמעות להבנתי הינה כי ניתן לבצע חלוקה של מקרקעין תוך התייחסות לשתי חלקות צמודות כיחידה אחת לצורכי חלוקה".
אנו רואים, אם כן, כי לעיתים בית המשפט - בבואו לבחון את חוק המקרקעין ואת הליך פירוק השיתוף כהליך שבו יש להגשים את המטרה העליונה, ואת נקודת המוצא לפיה כל שותף במקרקעין זכאי בכל עת לדרוש את פירוק השיתוף - מפרש את סעיפי החוק בצורה תכליתית ורחבה על-מנת למקסם את התמורה המגיעה לצדדים ולייעל את ההתדיינויות המשפטיות, כך הוא מוצא פתרונות יצירתיים שלא בהכרח אליהם כיוון המחוקק.

הכותבות הן ממשרד צבי שוב ושות', העוסק בתחום הנדל"ן.
תאריך:  07/03/2018   |   עודכן:  07/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יעקב שקד / Yaacov Shaked
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אליהו קאופמן
סיפורו של ה"חרדי המחופש" הוא המשך לרמאויות השוק של ה"שירות הצבאי", תואר ה"דוקטורט", ה"ידענות המופלאה" ושפיכת דמם של האתיופים על-פי אגדות השוק של מפלגת יש עתיד ושל העומד בראשה, יאיר לפיד
עמוס גלבוע
נתניהו לא הצליח לגבש סביבו צוות יועצים קבוע, בעל שיעור קומה, רק אישה יועצת שסוד כוחה עלום
דפנה פישר
על-פי החוק הקיים, כדי לאפשר איזון בין זכותם של רוב הדיירים שכן מעוניינים בפרויקט לזכותם של הדיירים המתנגדים, רשאי בעל הדירה המתנגד לעסקה, לפנות לבית המשפט על-מנת שייבחן האם הסיבות להתנגדות סבירות, בהתאם לאמות מידה הקבועות בחוק
יוני בן-מנחם
יחיא סינוואר "האיש החזק" בתנועת חמאס שהיה יוזם תהליך הפיוס ביחד עם מצרים הפסיק לחלוטין את פעילותו בנושא. על-פי גורמים בחמאס הוא איבד את האמון בפתח ובמחמוד עבאס, החשש ברצועה גובר כי כישלון תהליך הפיוס יגביר את סכנת המלחמה עם ישראל
דרור אידר
כמו בפרשיות החקירה המקיפות אותנו, הוויכוח לא מסתכם בעובדות, אלא בפרשנות להן    חכמינו הציעו מפתח פרשני למגילה: בכל מקום שנכתב "המלך" בה"א הידיעה - אפשר לזהות בשכבת משמעות העומק את מלכו של עולם, האל המסתתר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il