X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
חולה בטרשת נפוצה אבל חולמת להקים משפחה? אם פעם חשבו כי מוטב לנשים שחולות בטרשת נפוצה להימנע מהריון, היום נשים אלו יכולות בהחלט להגשים את החלום ולהקים משפחה למה בכל זאת כדאי לשים לב ואיך מתנהל ההריון? זה הכל עניין של תכנון נכון
▪  ▪  ▪
ניתן להכנס להריון [צילום אילוסטרציה: יוסי זמיר/פלאש 90]

קשר מעניין מתקיים בין מחלת הטרשת הנפוצה למגדר. נתחיל מכך שמחלת הטרשת הנפוצה שכיחה יותר אצל נשים, כאשר למעשה הסיכוי של אישה לחלות גדול פי שלושה מאשר של גבר (ואצל גברים מחלה קשה יותר קשורה ברמות נמוכות של טסטוסטרון, "ההורמון הזכרי").
עם זאת, אופי המחלה קשה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. גם לפרופיל ההורמונלי אצל הנשים, יש השפעה שונה על אופי המחלה: במהלך ההריון השכיחות של התקפי המחלה הולכת ויורדת ומגיעה למינימום בשליש האחרון של ההריון, אף כי לאחר העלייה שיעור ההתקפים גדל. במהלך טיפולי פוריות יש עלייה בשכיחות ההתקפים ואילו בתקופת גיל המעבר שכיחות ההתקפים יורדת.

לקראת ההריון

שאלת השאלות היא האם בכלל כדאי לחולות בטרשת נפוצה להיכנס להריון? התשובה היא בהחלט כן. אם בעבר נאמר כי הריון אצל חולות בטרשת נפוצה אינו מומלץ ואף מסוכן, הרפואה היום מעודדת נשים לקיים אורח חיים מלא שכולל תכנון משפחה לפי הערכים והשאיפות של כל אישה ואישה, בליווי מתאים, במטרה להפחית את הסיכונים השונים. נושא תכנון המשפחה צריך להיות מאוד שקול ומתוכנן במקרה של נשים שחולות בטרשת נפוצה.
ההמלצה הכללית היא הפסקת טיפול לפני הריון, ומכאן ההעדפה היא להיכנס להריון בזמן שהמחלה שקטה כדי להפסיק את הטיפול התרופתי בצורה נינוחה. בנשים עם מחלה סוערת, ניתן לשקול המשך טיפול תרופתי במהלך ההריון, תוך בחינת העלות מול התועלת עבור המטופלת הספציפית.
במקרים בהם נשים מתקשות להיכנס להריון ונעזרות בתכשירים שונים להגברת הפוריות, חשוב לשים לב שיש תכשירים שמעלים את הסיכון להתקפי הטרשת. לכן כשאנחנו מתכננים עם המטופלת את התוכנית להרחבת המשפחה, במידה ויש צורך באמצעי עזר, אנחנו משוחחים עם רופא הפריון כדי לנהל את הסיכונים הקיימים.
כאמור, לא מומלץ להמשיך בטיפול תרופתי במהלך ההריון, ויש לעיתים להפסיק את הטיפול תקופה לפני הכניסה להריון: מי שנוטלת תרופות המבוססות על נוגדנים חד-שבטיים, צריכה להפסיק טיפול מספר חודשים לפני הכניסה להריון או ניסיון כניסה להריון.
במקרה של תרופות פומיות (כדורים), יש הבדל בין תרופה לתרופה מבחינת משך הזמן לפני ההריון שצריך להפסיק את הטיפול. התרופות הוותיקות יחסית המבוססות על אינטרפרונים, הן יותר בטוחות ואפשר להפסיק אותן עם גילוי ההריון. אם המחלה סוערת לעיתים, נעביר את החולה לטיפול בקופקסון אשר נמצא בעל פרופיל בטיחות מועדף וכן יש מחקרים על הריונות מוצלחים ובטוחים עם טיסברי, אך כל עוד המחלה סוערת, מחכים להתייצבותה (כלומר תחלוף לפחות שנה בלי התקפים) ואז מאפשרים את הפסקת הטיפול.

במהלך ההריון

תקופת ההריון היא תקופה טובה אצל חולות בטרשת הנפוצה. שכיחות ההתקפים הולכת ויורדת ומגיעה לשיא השלילי בטרימסטר השלישי. את רוב הטיפולים, כאמור, יש להפסיק לקחת לפני ההריון או בתחילתו, אלא אם המצב חמור. אך במקרה של התקף, מתן סטרואידים נחשב בסך-הכל לבטוח.
הבדיקות שנעשות במהלך הריון רגיל, זהות לבדיקות שנעשות אצל חולות בטרשת נפוצה, ולא מדובר בהריון בסיכון, אלא אם המחלה עצמה גורמת למידה כזו או אחרת של נכות. אימהות צעירות דואגות פעמים רבות לסיכון הגנטי של העובר לחלות במחלה, אך מכיוון שהגנטיקה של טרשת נפוצה מאוד מורכבת, אין אפשרות לדעת את הסיכוי שלו לחלות במחלה מראש.
באופן כללי, מחקרים מראים על השפעה חיובית מאוד של רמות ויטמין D גבוהות על מדדי המחלה, אך הדבר נכון ביתר שאת אצל נשים בהריון: ויטמין D מגן על העובר ועל כן קיימת המלצה חד-משמעית לקחת ויטמין D במהלך ההריון.

לידה והנקה

נשים החולות בטרשת נפוצה יכולות ללדת בלידה רגילה ואין המלצה ספציפית לניתוח קיסרי, אך יש נשים שכתוצאה מהמחלה יחושו חולשה בשרירי האגן ועל כן יהיו חלשות מכדי לסייע בתהליך הלידה. בכל מקרה, גם נשים עם טרשת יכולות לבקש אפידורל כדי להקל על צירי הלידה.
בחודשים שלאחר הלידה, עלולה להיות התלקחות של התקפים, אך מצד שני ההנקה כשלעצמה מפחיתה את הסיכון להתקפים. לכן, בהתאם לפעילות המחלה, תתבצע החלטה על המשך הטיפול, שכן לא ניתן להניק עם מרבית התכשירים, אך מנגד, ההנקה עצמה יכולה לסייע מבחינת המחלה.
אם המחלה מאוד סוערת, נרצה להחזיר את המטופלת כמה שיותר מהר לטיפול, אך כשהמצב רגוע, ניתן יהיה להניק לתקופה מסוימת עד לחזרה לטיפול התרופתי.
השורה התחתונה היא, כי נשים עם טרשת נפוצה יכולות להקים משפחה ועושות זאת כל הזמן, אך חשוב לעשות את זה בצורה מושכלת ומתוכננת היטב.

תאריך:  19/03/2018   |   עודכן:  19/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להקים משפחה למרות הטרשת הנפוצה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
בימים אלה מלאו 50 שנה לאסון המיקוש בחוות דושן, בו נהרג חגי ענבי מנהל החווה בן קיבוץ אשדות יעקב איחוד, כאשר עגלת גרר שעליה נסע עלתה על מוקש בשדות חוות דושן ליד המושב בית יוסף    סיפורו של האסון
ארי בוסל
המגילות מוטסות במטוסים נפרדים, שמא יקרה להן משהו    זהו אוצר לאומי, אך זהו גם אוצר של האנושות כולה, למרות שישנם כה רבים המנסים למחוק כל זכר וכל קשר, בהם דאע״ש, אירן, ה״פלשתינים״ ושאר אויבי ישראל והמערב
איתמר לוין
המשטרה ביקשה וקיבלה מבית המשפט מספר שעות של בלעדיות על מסירת המידע בנוגע לפיגוע בעיר העתיקה. זה מזכיר את הדרך בה שולט הקרמלין בהעברת מידע לאזרחי רוסיה
צילה שיר-אל
הדבר הנכון עבורכם לעשות הוא להגיד בדיוק מה אתם חושבים ולא לצפות שהקרובים לכם יבינו אתכם ללא מילים
עליס בליטנטל
הפקת תיאטרון היידישפיל עם להקה צעירה שכולה ישראלים את מחזהו של דן אלמגור "איש חסיד היה", היא בבחינת מבט לאחור לתקופה שהייתה ואיננה, ומתוכו ניתן לצעירים של היום לקבל מושג על הצד הריאלי במהות חיי היהודים בגלות, וכיצד המוזיקה והשירים העניקו להם תקווה ושמחה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il