X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התמזל מזלי והייתי בצד המנצח, שידע הרבה שכול ושעות קשות ואילו נוצחנו? לא היינו זוכים לטקסי זיכרון בנוסח טקסי הנכבה באוניברסיטת תל אביב
▪  ▪  ▪
מלחמת השחרור

שלשום היה יום "הנכבה" של הפלשתינים. כאשר היא התרחשה, במחצית הראשונה של שנת 1948, הם נקראו ערביי ארץ ישראל. ילד קטן הייתי אז בקריית חיים הפועלית. בכוונתי לשתף אתכם בכמה זיכרונות ילדות ולקחם האקטואלי. אלו זיכרונות מעצבים, וככל שהם רחוקים, ומשהו עמומים, כך הם בוהקים מול עיני בתמונות חדות כאש תמיד.
זיכרון ראשון. שעת אחר-הצהריים. אני משחק בחצר החולית ליד עץ הפונציאנה ופתאום אני שומע קול רעם אדיר. ומרחוק, איי שם מכיוון קריית מוצקין השכנה הצפונית, אני רואה עשן שחור מיתמר לשמיים. אני קופא במקום. הרעם נמשך. מה זה? לא פחדתי כי זה היה רחוק. אמי הגיחה מהבית ותפסה אותי. הרמתי כלפיה מבט שואל, אך היא חיבקה אותי חזק יותר. לימים הבנתי את אשר קרה: שיירת תחמושת גדולה הגיע מלבנון ומגמת פניה לערביי חיפה הנלחמים נגדנו. היא עצרה בעכו, העיר הערבית הגדולה, ומשם המשיכה בכביש הראשי לעבר חיפה. זה נודע להגנה, ועל הכביש בין קריית ביאליק לקריית מוצקין הונח לה מארב.
בחילופי האש התפוצצה משאית תחמושת אחת שגרמה לשרשרת פיצוצים. עברו שנים ובזמן לימודי באוניברסיטה העברית בחוג לערבית, קראתי ספר של אחד ממפקדי חיפה הערבים, משהו בנוסח "זיכרונות לוחם". הוא נלווה לשיירה וניצל. והוא מספר כיצד מעוצמת הפיצוצים הוא עף מהמשאית במהירות מסחררת ונפל על שקי קמח שהיו בקרון רכבת שעברה אותה זמן בדיוק מעכו לחיפה. פערתי פי בתדהמה כי המרחק בין הכביש הראשי, בו התפוצצה השיירה, לבין פסי הרכבת הוא למעלה מקילומטר.
ככה התוודעתי לראשונה לגוזמאות הערביות, לפנטזיות שבסיפורים שלהם על המציאות, לתרבות של סיפורי אלף לילה ולילה, לפער העצום בין דברי רהב לאמת בקרקע המציאות. למזלי היכרתי היטב את השטח והבנתי את גודל הפנטזיה, אך מה יעשה הקורא התמים שאינו מכיר את השטח, וחושב אולי שמדובר במטרים ספורים בין הכביש לפסי הרכבת?
זיכרון שני. בבית השכן התגוררה משפחת צייכנר. מרים, אישה צעירה ויפה למראה, וישראל. ולהם בת קטנה. ישראל היה נמוך קומה, כך ראיתיו כילד, אך כולו הר אדם. מוצק, שרירי, ידיים גדולות. והוא היה טייח, מקצוע מכובד, פועלי. והנה, באחד הערבים, ואנחנו משחקים בלורות (ג'ולים) לא הרחק מביתו נשמעת זעקה ארוכה, מצמררת. ראיתי את אמי ודבורה השכנה אצות רצות לבית של צייכנר. מה קרה? המשכנו לשחק. בערב אמי ספרה לי, בהיסוס, בבכי: "ישראל נהרג. הערבים הרגו אותו".
מחיר יקר
לא האמנתי, לא הייתי יכול להאמין: איך זה יכולים להרוג את ישראל, זה ישראל החזק כל כך? לא קלטתי איך כדור קטן יכול להרוג אדם כל כך חזק. לימים למדתי שנהרג בקרב בביריה שליד צפת. קריית חיים ידעה את השכול בכמויות מדהימות במלחמת העצמאות. למעלה ממאה מבניה נהרגו בכל רחבי הארץ. דומני שביחס לגודל האוכלוסייה בקריית חיים של אותם ימים, היא שילמה מחיר יקר על השגת העצמאות. כמה מבני כתתי איבדו את אחיהם הבכור.
זיכרון שלישי. חשיכה. אני ואמי עומדים בחצר. אבא אי-שם. אנחנו מביטים על חיפה. כל השמיים מעליה מלאים בשבילים זוהרים. "אלו כדורים", אומרת לי אמי. "מי יורה על מי"?, אני שואל. "הערבים עלינו ואנחנו עליהם", היא עונה לי בדאגה ומחבקת אותי בחוזקה. מי ינצח? שכבתי לישון, בבוקר רצתי עם כולם לשפת הים. כל המפרץ היה מלא בספינות של ערביי חיפה הבורחים, רובם לעכו. ואיך ידעתי שגם עכו נכבשה? קרוב משפחה הביא לנו כורסה יפה והעמידה במרפסת. מהיכן השיג אותה? הורי לא רצו להגיד לי. התביישו. חברי למשחקים ידעו לספר לי: "כולם טסו לעכו וסחבו מהבתים הריקים של הערבים מה שיכלו". המילה ביזה עוד לא הייתה מוכרת לנו.
עברו שנים, גדלנו. אנחנו כבר בבית הספר התיכון, ואז משתנה נוף המורים שלנו. באים מורים צעירים, בוגרי האוניברסיטה העברית בירושלים, וכולם לחמו במלחמת העצמאות, אחד מהם אף צלע מפגיעת כדור ברגל. בלט בהם שרגא הר גיל, שלחם בקרב הדמים בתרשיחא שם כוחות קאוקג'י וערביי תרשיחא הביסו את כוחותינו מחטיבת כרמלי. בקרב הזה הושארו בשטח ששה פצועים. הם נרצחו וגופותיהם חוללו בצורה איומה. לימים למדתי שיש בערבית מילה מיוחדת להתעללות בגופה של מת. איני יודע אם יש דוגמתה בשפות אחרות.
השיחות עם שרגא (לימים סופר ועיתונאי במעריב) היו רוויות תרבות ואפופות באווירת השעות הקשות של מלחמת העצמאות.
והיו כל כך הרבה שעות כאלו, חלקם הגדול בלחימה נגד ערביי ארץ ישראל שנעזרו ב"צבא ההצלה" של מתנדבים ממדינות ערב בהנהגת קאוקג'י. כן, אנחנו מדברים רבות על "שבע מדינות ערב" שהתנפלו עלינו לכלותינו לאחר הכרזת המדינה ב-14 מאי, אך שוכחים כי במרץ 1948, אחרי כמה חודשי לחימה עם ערבי ארץ ישראל, אחרי הכישלון המהדהד של שיטת ה"שיירות" לישובים הנצורים ולירושלים - היינו כמעט על סף הפסד!
מזלי שניצחנו. ואילו נוצחנו? אני משער שלא היינו זוכים לערוך טקסי זיכרון באוניברסיטה הערבית בשיח מוניס, כמו טקסי הנכבה באוניברסיטת תל אביב של ימינו.

תאריך:  16/05/2018   |   עודכן:  16/05/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירועי הנכבה - זיכרונות ילדות מעצבים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
רועי אורן
אין ספק שמדובר בשאלות כבדות משקל שעשויות להשפיע על אזורנו בשנים הקרובות, לכן צריך ליהנות כרגע ממה שיש, ולקוות שהעתיד יהיה ורוד כמו שהוא בשלושת החודשים האחרונים
איתן קלינסקי
משה, הנמלט מאימת הדין המצרי לאחר שהרג מצרי שהתאכזר לעבד עברי, מוצא מקלט בנדודיו דווקא במדבר בו חיים מדיינים   ם בנה לו חיי משפחה עם בת המקום, בת כהן מדייני, הוא נשא לאישה את ציפורה המדיינית בת יתרו הכהן המדייני    משה נשאר תמיד הדמות של המנהיג האהוב
מירב ארד
הבהיר: צה"ל פעל לפי נורמות מוסריות כפי שלא ראינו באף מקום בעולם. מדובר בחגיגת צביעות של אותם חברי כנסת וכלי התקשורת    הוסיף: מטרתם להסיר את המצור כדי להמשיך להבריח נשק
אסתר שניאורסון גרי
אין ספק שחודש אייר היה טוב ליהודים (בתנ"ך חודש זה נקרא חודש זיו, השם הובא מגלות בבל ומקורו במילה "אירו" באכדית שמשמעותה אור) ב-ה באייר תש"ח קמה המדינה, ב-כ"ח באייר תשכ"ז שוחררה ירושלים, וב-כ"ד באייר תשע"ח נגאלנו מהסכם הגרעין בין אירן למעצמות
אריה גל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il