X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המשך להערות, שכתבתי על מלחמת יום הכיפורים המשך יבוא, כי יש עוד הרבה מה להגיד על המלחמה ההיא
▪  ▪  ▪
[צילום: יגאל תומרקין/לע"מ]

הכנות לפרידה
ביום חמישי, ח' בתשרי ה'תשל"ד - יומיים לפני המלחמה (יום ה-ע' פחות שתיים, במינוח הצבאי) - הוכרזה כוננות ג' בכל הצבא, וגייסו את צוותי האוויר של חיל-האוויר. באותו היום דיווח הסוכן המצרי ד"ר אשרף מרואן לדובי, מפעילו ב"מוסד", את הקוד "כימיקלים" - מלחמה בשער.
באוגדת סיני 252, שישבה על קו תעלת סואץ, נמשכו המסיבות וההכנות לפרידה מאלוף אלברט מנדלר, מפקד האוגדה, שהיה אמור לסיים את תפקידו. תא"ל קלמן מגן, מחליפו, כבר היה בשטח, אך מנדלר אמר, שאינו מאמין, שתהיה החלפה בגלל המתיחות בקו (לעיתונאי, ששוחח עמו בין כסה לעשור, הוא רמז על אפשרות מלחמה). למרות זאת, נמשכו ההכנות למסיבת הפרידה ולחילופי המפקדים.
באוגדת סיני לא הורגשה הכוננות, גם בשבת, למרות שהתצפיות דיווחו על המשך ההכנות המצריות למלחמה. בצבא המצרי פקדו על החיילים לאכול, ולשבור את צום רמדאן; ואצלנו החלו ההכנות ליום הכיפורים.
לפני הצהריים בשבת כינס מנדלר את שלושת המח"טים שלו (אל"ם פנחס נוי, אל"ם דן שומרון ואל"ם אמנון רשף), והודיע להם על המלחמה. אף אחד מהם לא הזדרז לשבור את הישיבה, ולדווח לפקודיו על המלחמה. זה נעשה רק בתום הישיבה - כמה דקות לפני שפרצה המלחמה.
יתר על כן, כשביקש יום-טוב תמיר, מג"ד 9, לקדם את מחלקות הטנקים שלו ל"סנפירים" (עמדות ליד המעוזים), כפי שנקבע ב"שובך יונים", עצר אותו מפקד האוגדה, כביכול כדי לא להרגיז את המצרים. גדוד 9 הגיע מאוחר מדי לשטח, ובדרכם ל"סנפירים", הושמדו כמעט כל הטנקים שלו.
קצת קודם לכן, הציע ברוך הראל, פינקו, סגן-מפקד האוגדה, שהוא (ולא מנדלר) יערוך את כוחות האוגדה במערך קדמי מול המהלך המצרי. מנדלר סירב בתקיפות.
בסיכומו של דבר רק ההפצצה של מטוסים מצריים והפגזת תותחיהם הבהירו, בשעה 13.50, כי פרצה מלחמה. אך המעבר מרגיעה למלחמה לא היה קל, וארך כמה ימים.
גדוד סיור 9
באותו יום חמישי, ע' פחות שתיים, תפס סיור של חטיבה 14 צוות סיור מגדוד סיור 9 המצרי (משהו כמו סיירת מטכ"ל שלהם). קציני הסיור המצריים הועברו לרשות השב"כ, שחקר אותם.
למחרת, ערב יום הכיפורים, הופיעו אנשי השב"כ בלשכת אלוף פיקוד הדרום, ומסרו פרטים מחקירת המצרים: עומדת לפרוץ מלחמה בצוהרי יום הכיפורים. אלוף שמואל גונן-גורודיש וסא"ל דוד גדליה, קמ"ן הפיקוד, קיבלו בלעג את ממצאי החקירה, ואנשי השב"כ יצאו נכלמים מלשכתו. למחרת התברר, שהמצרים מסרו בחקירתם דברי אמת.
התעלמות
בצוהרי יום הכיפורים התקשר קצין תצפית ארטילרית, שישב בחרמון, למפקדה המרחבית, ודיווח, כי הסורים מורידים רשתות הסוואה ומסירים כיסויים מלועי תותחיהם. המפקדה לעגה לדבריו, וקראה לו 'פאניקר".
כמה דקות אחר כך רעדה רמת הגולן מאש התותחים הסוריים.
באופן שיטתי, התעלמו ערב המלחמה מדיווחי התצפיות. עד הדקה ה-90 התעקשו אנשי המודיעין, כי לפניהם נפרס הצבא המצרי לתרגיל - גם אחרי שהתקבל המברק, ששלח צבי זמיר, ראש המוסד, מלונדון, עם שחר יום הכיפורים, לאחר פגישתו עם ד"ר אשרף מרואן, הסוכן המצרי; ואין לכך שום הסבר הגיוני. האם זה משום שבעיני קציני המודיעין יש ערך גבוה יותר למודיעין, המגיע מהאזנה ומסוכנים? לו הקשיבו לתצפיות, חלק גדול מההפתעה היה נמנע. או שמא נבע הדבר מהיצמדות עיוורת עד לדקה התשעים ב"קונצפציה"?
למלא את הימ"חים
מרוב עיסוק במחדל ההתרעה, נעלמו מן העין מחדלים נוספים, שאינם שוליים כלל.
גיוס המילואים התעכב כיוון שמשה דיין, שר הביטחון, ורא"ל דוד אלעזר, הרמטכ"ל, לא הסכימו על כמות המגויסים - שתי אוגדות (דיין), או יותר (אלעזר) - וחיכו לפסיקתה של גולדה מאיר, ראש הממשלה. שני הבכירים לא לקחו בחשבון כי בכל מקרה, אין במחסני הצבא (יחידות מחסני חרום - ימ"חים) די אפסניה לצייד צבא, שמנה שבע אוגדות; ואולי גם לא היו מודעים לבעיה. יתר על כן, גם לא היו לצבא די מובילי טנקים להניע את הרכב הקרבי המשוריין (רק"ם) לחזית, והמעט שהיו (כ-300) פוזרו בכל רחבי הצבא. לפיכך, מרבית הכוח - בסיני ובגולן - הגיע לקווים בנסיעה על גלגלים ועל זחלים. בסיכומו של דבר, הוחלט על גיוס כללי, שדורבן על-ידי חיילי המילואים, שהגיעו לימ"חים ביוזמתם, גם מבלי שנקראו.
כתוצאה מהמחסור באפסניה, לא היו די בגדי עבודה, סרבלים, ציוד מגן, נעליים ותרמילים לכוחות. אך גרוע מזה, למרות המחסור בלוחמים, נותרו עד תום המלחמה בבסיסים עורפיים מאות חיילי מילואים קרביים, שחוילו, אך לא יכלו להצטרף לכוחות הלוחמים, כי לא היה להם ציוד בסיסי.
הכול מדברים על הימ"חים, שחסרו ציוד, שהתכלה במהלך שנות השבעים. ממשלת ישראל נקטה מדיניות של אכילת מלאי, כדי להמיר תקציבים מביטחון לחברה ולרווחה - מבלי להגדיל את תקציב המדינה. זאת, כתוצאה מהלחץ, שיצרו עליה הפגנות ה'פנתרים השחורים'. למדיניות זו היה גיבוי אמריקני - הבטחה להניע ארצה, ביום פקודה, רכבת אווירית של אפסניה - שנוסחה בהסכם בין וושינגטון לירושלים.
כידוע, החלה הרכבת האווירית האמריקנית לנוע באיחור של כשבוע - בעוד שהרכבת האווירית והרכבת הימית הסובייטית הגיעו למצרים ולסוריה מיד עם פרוץ המלחמה.
בניגוד לשמועות - ברכבת האווירית האמריקנית (באמצעות מטוסים גלקסי וסטארליפטר של AMC - פיקוד התובלה האווירית האמריקני) כמעט שלא הגיעו אמצעי לחימה, אלא רק כמות אדירה של אפסניה - כובעים, מעילים, חולצות, מכנסיים, תחתונים, גופיות, גאטקעס, גרביים, נעליים וכדומה להם - שמילאה את המחסנים הריקים. רוב אמצעי הלחימה הגיעו ברכבת הימית, שאובטחה על-ידי ספינות חיל-הים הישראלי, כיוון שדובר בציוד כבד מאוד.
ההישענות ביום פקודה על רכבת אווירית אמריקנית חייבה להציב בוושינגטון נספח צבאי כריזמטי ואסרטיווי, שיהיה קצין הקישור הישראלי לפנטגון. אלוף מוטה גור לא היה כזה. מה עוד שכמה שבועות אחרי שהגיע לוושינגטון, הסתכסך הנספח הצבאי הישראלי החדש עם אנשי משרד ההגנה, והוכרז כבלתי-רצוי (פרסונה נון-גראטה) במסדרונותיו. את מקומו, כקצין הקישור לפנטגון, מילא תא"ל ישעיהו ברקת, סגנו. כלומר, מלכתחילה סבלה הנספחות הצבאית הישראלית מליקוי, כיוון שבמערכות צבאיות יש חשיבות רבה לדרגות ולבכירוּת.
ד"ר הנרי א' קיסינג'ר, מזכיר המדינה, ג'ימס ר' שלזינג'ר, שר ההגנה, וביל קלמנטס, סגן-שר ההגנה, טיפלו בהנעת הרכבת האווירית יחד עם שמחה דיניץ, שגרירנו בוושינגטון, ועם ברקת - במקום עם גור, שהגיע ארצה, כיוון שלא היה לו מה לעשות בפנטגון.
מה קרה לסורים?
למרות שנאלצו לדחות את מועד פתיחת המלחמה (שעת ה-ש') לשעה שתיים בצהריים, הצליחו הסורים מאוד ביום הראשון ללחימתם - ואיני מתכוון רק לכיבוש החרמון. אך הם עצרו, וכשחידשו את מתקפתם בהססנות, למחרת, כבר החלו טנקים של כוחות המילואים להגיע, ולמתקפה הסורית חסרה תנופה.
תורת הלחימה - לא רק הסובייטית - מדברת על רצף: להכות באויב כל הזמן, ולנצל הצלחה. הסורים לא עשו זאת, ולא הצליחו לסכל את צבירת הכוח הישראלי (אוגדה 210 ואוגדה 146), שבלם אותם לבסוף, ואף העביר את המלחמה לשטחם.
לא נראה, שכמו המצרים, רצו הסורים הישג קרקעי קטן, שישמש אותם אחר כך במשא-ומתן המדיני. כנראה, מטרתם הייתה, לפחות, לכבוש את כל רמת הגולן. תוכניותיהם שובשו בשל דחיית שעת ה-ש' ובשל הגיוס המהיר של עוצבות פיקוד הצפון. הסורים תכננו על כך, שכוחות המילואים יגיעו רק 72 שעות אחרי פרוץ המלחמה. הם הופתעו כשנתקלו בגולן במילואי צה"ל כבר ביום השני ללחימה.
יתר על כן, צבא נלחם כפי שהוא מתאמן. באימוני הצבא הסורי הודגשה דווקנות במילוי המשימה המוכתבת כלשונה. מפקדים - גם בכירים - לא תורגלו לאלתר. כלומר, הם לא תיקנו את התוכנית ששובשה, ודבקו בה.
גורם אחר היא תורת הלחימה הסורית, שהעתיקה כמעט אחד-לאחד את עקרונות תורת הלחימה הסובייטית - מבלי להתחשב בשוני האדיר בין רמת הגולן הצרה והלא-ארוכה לבין מרחבי מזרח אירופה.
מול הסורים, שפעלו לפי הספר, עמדו מפקדי חטיבות, מפקדי גדודים, מפקדי פלוגות, מפקדי מחלקות ולעתים מפקדי טנקים בודדים, שלחמו בכל מאודם, באלתור ובתעוזה. הם הדפו את הסורים שעל אחרי שעל; ואחר כך פרצו למזרח הגולן ("המובלעת"). בלחימה בסורים בלטו מאוד חטיבה 7 של אל"ם יאנוש בן-גל, חטיבה 679 של אל"ם אורי אור, חטיבה 4 של אל"ם יעקב הדר, פפר, וחטיבה 9 של אל"ם מרדכי בן-פורת.
הסבר מעניין, שלמדתי מאל"ם יהודה וגמן, ידידי: בצבא של מדינה טוטאליטרית שוררות צייתנות מרובה ואווירה של "ראש קטן", שמונעת מהקצונה להעז ולאלתר.
מעניין, שגם כוח המשלוח העירקי, שפרץ לחזית הגולן בשנים-עשר באוקטובר, לא גילה יוזמה, דבקות במשימה ונחישות. מיד אחרי שנתקל בכוחות ישראלים, בלמו העירקים, ולא המשיכו את התקדמותם - למרות עדיפות אדירה שהייתה להם בטנקים מול הכוחות הישראלים המותשים.

תאריך:  11/11/2018   |   עודכן:  11/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הערות על מלחמת יום הכיפורים (חלק ב')
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת יום הכיפורים
שמעון מנדס
בימים אלה, המוסד הישראלי והמודיעין המצרי, חגגו את ההישג המודיעיני האדיר של אשרף מרואן במלחמת יום כיפור. החגיגה הכפולה הזאת, מזכירה סוגיה ידועה במסכת "בבא מציעא" של "שניים אוחזין... באשרף מרואן. אלא שהפתרון התלמודי לסוגיה זו, אינו תופש במקרה דנן. המוסד טוען בלהט כולו שלי, ומנגד המודיעין המצרי אף הוא טוען בלהט כולו שלי
עמי דור-און
עד לרגע האחרון ניסה הררי לזעזע את הקונספציה פרי הגותו של ראש אמ"ן אלי זעירא; ניסה ולא עלה בידו; גולדה אמרה שהיא אינה מבינה בנושא; ואילו שר הביטחון משה דיין אמר שהמידע שמציג בפניו הררי נוגד את הקונספציה; הרמטכ"ל דדו היה בשטח ואי-אפשר היה להגיע אליו
יהודה קונפורטס
באנלוגיה מאוד זהירה מגובה של 100 אלף רגל, העיסוק בהיסטוריה ובאירועי המלחמה לא פחות חשוב מחשיבות המורשת של ההיסטוריה של השואה    כן, צריך להגיד לעצמנו, לילדים שלנו שלא היו אז ולדור הבא שבאוקטובר 73 המדינה היהודית עמדה בפני שואה שניה, וצריך לחנך את הדורות הבאים ששום דבר לא מובן מאליו, כולל לא קיומה של המדינה, אבל צריך להילחם בחירוף נפש לא רק בשדה הקרב אלא גם במרחבים האחרים שיכולים למנוע את החלל הבא
אברהם פכטר
הפרוטוקולים הסודיים שהתפרסמו בזמנו על מלחמת יום הכיפורים, מציירים תמונה של כישלון קונספטואלי, פרשנות מוטעית מבחינה צבאית של מערכי ומטרות האויב, על-ידי הממשלה וקובעיה גולדה ודיין    לרמטכ"ל דדו ז"ל נעשה עוול היסטורי וצבאי כשהטילו עליו את כל מחדלי יום כיפור    הגיע זמן חשבון נפש והוצאת מסקנות גם לעתיד הקרוב    אורות וצללים - במלחמה הקשה עד למהפך ולניצחון
ישראל לביא
ליל יוהכ"פ תשל"ד: "בעת שישנתי נראו לי המילים 'קרע שטן', כשהאות רי"ש שב'קרע' מנותקת ומרחפת מעל התיבה. התעוררתי בפחד. חזיון זה מה טיבו? שמא סימן רע הוא? - מיד קמתי והלכתי לסטייפלר..."
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il