X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
איני יכול לקבוע האם סייעו הפולנים והאוקראינים להשמיד את יהודי קרילוב, עיר הולדת אבי, וסביבותיה (זאמושץ', הרוּבּיֶשוֹב, טומאשוב ועוד) לעומת זאת, מסיפורי קרוביי, שנסעו לקרילוב, אני יודע על הכחדה שיטתית ונבזית של כל זכר ליהודי קרילוב, בשונה ממה שקורה בטומאשוב, או בהרובישוב השכנות היבט נוסף ליחסי ישראל-פולין
▪  ▪  ▪
בלז'ץ [צילום: איתמר לוין]

דב, אבי המנוח, נולד בעיירה קרילוֹב ברוסיה הצארית. אחרי מלחמת העולם הראשונה, כשאבי היה בן אחת-עשרה, הייתה קרילוב בפולין העצמאית. משם עלה אבי ארצה, עם פנחס, אחיו, ועם בנימין, בן-דודו, בסוף שנות העשרים. למזלנו, לא עברו את השואה בפולין, או ברוסיה. כחמש שנים אחרי מלחמת העולם השנייה היה בטוח אבי, ששלושתם הנם השרידים היחידים ממשפחתו הענפה; ולאבי היו בפרוץ המלחמה אמא אלמנה, אחים והרבה דודים ודודות. בתחילת שנות החמישים התברר לו, לשמחתו, ששרידי משפחתו - בני-דודיו, שלא היגרו לאמריקה, עלו ארצה. אף אחד מחמשת אחיו לא נותר בחיים.
קרילוב נמצאת בדרום-מזרח פולין (גליציה) על הנהר בּוּג, שמפריד בין פולין לבין אוקראינה. עד היום לא הצלחתי לברר האם הייתה קרילוב עיירה, או שמא רק כפר גדול. כיום יושב בה בסיס גדול של משמר הגבול הפולני, כיוון שהנהר בוג מפריד בין פולין לאוקראינה.
ההלך, בהגיעך לקרילוב כעת, יגידו לך תושבי המקום בגאווה, שאין בה יהודים, ומעולם לא גרו בה. זאת למרות שמרשם האוכלוסין מראה, כי בקרילוב גרו בסוף המאה התשע-עשרה יותר מאלפיים איש, וכמחציתם (ולפעמים יותר) יהודים. יתר על כן, אלעזר הכהן, סבי, שהיה בוגר ישיבה, אך סירב לקבל הסמכה לרבנות, היה עד מלחמת העולם הראשונה ראש הכפר בפועל כיוון שידע קרוא-וכתוב - לא כמו ראש הכפר להלכה. סבי פעל מאחורי ראש הכפר, וניהל עבורו את ענייני הכפר. אלעזר נפטר במהלך מלחמת העולם הראשונה, כשפינו הגרמנים את תושבי קרילוב, כדי לנהל את מערכת ווֹרוֹנֶז' נגד הרוסים - כחודש אחר פטירת אברהם, אביו. אחרי מלחמת העולם הראשונה חזרו התושבים, כולל היהודים, לקרילוב, אך רבים מהם היגרו מערבה - לצרפת, לבריטניה, לארצות-הברית ולדרום אמריקה - וקרילוב החלה לשקוע.
יהודים נזכרים בקרילוב בראשונה בשנת 1550, אך רק בשלהי המאה התשע עשרה החלה הקהִילה היהודית בקרילוב לפרוח, והיו בה בית-כנסת גדול ומפואר ומוסדות סעד וצדקה. קרילוב נכבשה על-ידי הגרמנים בסוף ספטמבר 1939. שמואל "האדום", דודו של אבי וראש משפחתנו אחר מות סבי, שהיה אחיו, התלבט יחד עם כמה מראשי הקהלה מה לעשות. לדעת שמואל, לא כדאי היה לברוח לידיהם של הרוסים הברברים. הוא הנהיג קבוצה של יהודים, שברחה מערבה, לידי הגרמנים, וחוסלה. שאר היהודים רוכזו בגטו בעיירה, עד שביוני 1942 גורשו יהודי קרילוב ממנה בצעדת מוות, ונרצחו במחנה בלז'ץ. מעט מיהודי קרילוב שרדו כשנמלטו ליערות.
שכניהם הפולניים השתלטו על רכוש היהודים, שסולקו מקרילוב, ודאגו לחסל כל שריד לנוכחות יהודית בעיירה קרילוב, כדי שלא יצוץ חס וחלילה כל טוען לבעלות על הרכוש השדוד. בית-העלמין היהודי נחרב, ונחרש ליתר ביטחון. בית-הכנסת הגדול, שנבנה מעץ, נשרף כבר בימים הראשונים למלחמת העולם. רכוש פרטי, כמו של משפחתי, נבזז. היום מתפארים תושבי המקום, שמעולם לא גרו בקרילוב יהודים. כך נאמר במפורש לקרוביי, שנסעו לקרילוב לפני כמה שנים, ולא סיפרו על מוצאם.
אחרי מלחמת העולם השנייה לא היו צריכים הפולנים לעשות בקרילוב פוגרום, כמו בקיֶלצה, כדי להבריח ממנה את שרידי יהודיה. אף אחד מהקהִלה, שמשפחתי הייתה ציר חשוב בה, לא שב לקרילוב. שרידי הקהִלה נפוצו בכל רחבי פולין, ורובם הגיעו עם 'הבריחה' למחנות עקורים בגרמניה, שמהם עלו רבים לבסוף ארצה.
איני היסטוריון של השואה, ואיני יכול לקבוע האם סייעו הפולנים והאוקראינים להשמיד את יהודי קרילוב וסביבותיה (זאמושץ', הרוּבּיֶשוֹב, טומאשוב ועוד). מסיפורי קרוביי, שנסעו לקרילוב, אני יודע על הכחדה שיטתית ונבזית של כל זכר ליהודי קרילוב - והתופעה מצולמת ומתועדת - בשונה ממה שקורה בטומאשוב, או בהרובישוב השכנות.

תאריך:  20/02/2019   |   עודכן:  20/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קרילוב כמשל
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
המעמד המוניציפאלי של קרילוב
ח ג   |  23/02/19 22:24
2
הרחבה להגדרת פוטנציאל השינאה
שמעון מהצפון  |  24/02/19 01:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
דן מרגלית
הם גרמו לישראל נזק רב בביטול הוועידה הבינלאומית    גם ניסו להעמיד פנים בפני בוחריהם שהוועידה תתקיים    לא, היא בוטלה
יצחק מאיר
על גילויי האנטישמיות שהיא תמיד ישנה    כשזועקים בשרלוטסויל ארצות הברית, Jews won't replace us לא מפחדים שגוש אמונים יכבוש את אמריקה. ועוד ועוד, בפולניה, בגרמניה, בשבדיה, בבלגיה, באנגליה
ראובן לייב
מצמררת העובדה שהאומה הפולנית מתכחשת לחלקה בזוועות שביצעה, תוך שהיא תובעת להפריד בינה לבין יחידים שסרחו
איתן קלינסקי
גם כשאני חולק על מספר התבטאויות בוטות של מי שהיה פרטיזן-משורר-לוחם בחזית המצרית, אני מבקש להביע את הערכתי לפליט השואה אבא קובנר, חבר קיבוץ עין החורש, אחד האנשים המזוהים ביותר עם פעולותיה של חטיבת "גבעתי"
יצחק מאיר
הדרישה הפולנית מישראל, אפוטרופוס הקדיש על המתים שלא הותירו אחריהם מי שיאמר עליהם קדיש, לסייע ביד פולניה של היום להינתק מכל אשמה של פולניה של תמול - היא מטורפת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il