X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
גם במערכת בחירות לוהטת בלא קשר לאמונה או השקפה פוליטית, כל ישראלי חייב לחשוב בינו לבין עצמו האם המטרה מקדשת את כל האמצעים והאם הרצון לנצח בבחירות מצדיק זאת
▪  ▪  ▪
גנץ. הכפשות [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]

עניין אחד מרכזי נופל מתחת לרדאר במערכת הבחירות הנוכחית: ההתקפות האישיות על שלושה רמטכל"י צה"ל. התרגלנו כי מערכות בחירות מצטיינות בניגוחים אישיים והכפשות שבהרבה מקרים מגיעים לרמות נמוכות מאד. זה כאשר בשני הצדדים עמדו מועמדים על אזרחי. בשלושה מקרים עמדו במרכז המערכה רמטכלי"ם לשעבר: ב-1977, יגאל ידין בראשות ד"ש, ב-1992, יצחק רבין בראשות העבודה וב-1999 אהוד ברק בראשות העבודה. רק במקרה של רבין ההתקפות ירדו לרמה אישית נמוכה כאשר הוטח בו כי הוא שתיין ושכור. אבל זה לא עזר והוא ניצח.
הפעם זה הסלים לא בגלל השימוש בעניינים אישיים, כמו הטלפון של גנץ או השמפניות של נתניהו, אלא מפני הפגיעה התדמיתית בישראל כמדינה! הטלת בוץ על יריב פוליטי היא במסגרת כללי המשחק המקובלים. אבל כאשר אתה עומד ומלכלך על מי שהיו מפקדי הצבא שלך אך אתמול שלשום, הופך אותם ללא יוצלחים ושלומיאלים, אתה הופך אותם בלא כוונת מכוון, למטרה מגחיכה בעיני העולם, ובעיקר בעיני אויבינו. יושב לו אירני, סורי, עירקי או פלשתיני ואומר לעצמו כי אם אלה מפקדי צה"ל בעיני הישראלים עצמם, מה לנו כי נאמר. אנחנו רואים את תפקוד צה"ל ביומיום ואם אלה הם מפקדיו קל לנו להיערך מולם. ואילו בצד שלנו מי שמוביל את הקו הזה הוא מי שמינה את המפקדים הללו והאזרח הפשוט המאזין לו עלול להבין ולקבל את הרושם כי רק היום הוא למד כי מפקדי הצבא שהרבו להתפאר במעשיהם בעבר היו בעצם פשלונרים לא קטנים ואם כך, מי יודע אם מפקדי הצבא הנוכחיים הם לא דומים.
גם במערכת בחירות לוהטת בלא קשר לאמונה או השקפה פוליטית, כל ישראלי חייב לחשוב בינו לבין עצמו האם המטרה מקדשת את כל האמצעים והאם הרצון לנצח בבחירות מצדיק זאת. כל מערכת בחירות מתאפיינת בסיסמאות שבחלקן לא מדויקות ולא אמיתיות לחלוטין וכל מטרתן לקבע תודעה וסדר יום לטובת המטרה הסופית. השאלה היא האם מותר גם לסלף עובדות, גם לא לומר את כל האמת ובעיקר, להתייחס לגופו של אדם ולא לגופו של עניין. מנחם בגין שלא ריחם על יריביו הפוליטיים בלשונו המושחזת להפליא, התייחס לאנשי הצבא בייראת כבוד ומעולם לא חירף ולא גידף אותם במערכות הבחירות. נהפוך הוא. בעיניו הם היו העילית החברתית.
צה"ל כמטרה נייחת
הנמכת קומתם של מפקדי צה"ל בעבר היא בעצם הקטנת דמותו של הצבא שכולנו סומכים עליו ותלויים בו. העובדות האמיתיות ברובן לא מוכרות ואף לא מובנות לציבור הרחב. אבל, תמיד יימצא אותו האחד שיאמר לעצמו, רגע, רגע, אולי זה נכון ואני לא ידעתי. במשך למעלה מעשור שנים ניהלנו נגד החמאס בעזה שלושה מבצעים ואין ספור התקפות צבאיות והוא עדיין חי ובועט ומאיים עלינו. אז מה קורה פה, האם אשמים בכך המדינאים או לובשי המדים? הרי רצועת עזה מוקפת מכל צדדיה על-ידי ישראל ומצרים. אז איך קורה שאחרי כל מבצע יש לחמאס טילים משוכללים יותר המגיעים לעומקה של ישראל? האם ראש הממשלה המבטיח לנו כי החמאס חטף מכה קשה מדבר מהרהורי לבו או על בסיס נתוני צבא מבוססים?
צה"ל הוא כלי שרת של הממשלה. כל מה שקורה ולא קורה נגזר מהחלטות הדרג המדיני. במידה לא מבוטלת, החמאס חי ובועט לא רק מפני תפקודו של צה"ל אלא גם בשל תיפקוד הממשלה. אי-אפשר לדבר ולהבטיח הבטחות שאין להן כיסוי. למשל, שנמגר את החמאס ולא ייפלו טילים בעורף ישראל. עם כל הכבוד וההערכה, כיפת ברזל לא מכסה את כל המדינה וגם לא נותנת מענה לטילים ולרקטות ארוכות טווח, כמו זו שפגעה במושב משמרת. טילים ורקטת לטווחים ארוכים מסוגלים במטח אחד לשתק את נמל בן-גוריון שלא לומר מילה על ירי בו-זמנית מדרום ומצפון.
מדינת ישראל היא מדינה ששטחה מכוסה כולו על-ידי טילים עויינים. אולי קוריאה הדרומית המאויימת על-ידי שכנתה בצפון דומה לה. כאשר ראש הממשלה חוזר ומאיים על אירן בתגובה כואבת הוא לא אומר גם לאזרחי ישראל מה המחיר שייגבה מאיתנו במקרה של עימות מזויין אתם. בכל העימותים עם אויבינו מאז מלחמת יום הכיפורים, לפני למעלה מ-45 שנים, הסתבר למי שרצה לדעת כי שום בעיה אמיתית לא נפתרה לשביעות רצוננו. לא המלחמה והמבצעים בלבנון ולא אלה בעזה שלפני ואחרי ההינתקות. על משמעות התוצאות למדנו אחרי ועדות חקירה.
עכשיו אנחנו למדים דבר חדש בזמן אמת במאבק הפוליטי שלפני הבחירות. העובדה כי בצד אחד יש רשימה בה שלושה רמטכלי"ם ואנשי ביטחון נוספים הפכה את הויכוח על תפקודם בעבר למאבק אישי המתנהל בלי כפפות. עומד הציבור ותוהה מה כאן אמיתי ומה כאן שרשרת של ספינים שכל מטרתה להרוויח רווח פוליטי ולא חשוב מה המחיר.
כל אחד מאתנו צריך להיות מאוד מוטרד מכך. אין לנו צה"ל אחר והרמטכ"ל של היום עשוי לאחר שחרורו לכוון עצמו לזירה הפוליטית ואף לראשות הממשלה. היעלה על הדעת לחשוד כבר היום בכישוריו, יכולותיו ומנהיגותו? האם הזירה הפוליטית יכולה להיות משוחררת מכל עכבות ולחבוט בו רגע לאחר פשיטת מדיו? והאם המטרה המיידית מצדיקה הכפשות אישיות הנוגעות לתפקודו הצבאי כדי להרוויח רווח פוליטי מסוים? במקרה של אהוד ברק, יריביו הפוליטיים לא עשו שימוש בעברו הצבאי - בניגוד לו עצמו כמובן - בשל הכרותם אותו. אלא שהתברר במהרה כי עבר מפואר זה עמד ביחס הפוך לתיפקודו כראש ממשלה שהיה בין הקצרים בתולדות המדינה. כלומר, אין בהכרח קשר בין התפקוד במדים לאזרחי.
זו הפעם הראשונה שנושא תפקודם ואישיותם של רמטכלי"ם תופס נפח ניכר במערכת הבחירות. אילוא זו הייתה מתנהלת ומתמקדת בנושאי מדינה אמיתיים - שלום, כלכלה, חברה - והיו נדרשות תשובות לטיפול בהן, הוויכוח מי מתאים יותר היה מתבקש. לעומת זאת, הכפשת ראשי צה"ל בדימוס הוא לשפוך את התינוק עם המים. יום אחרי הבחירות הם הרי יהיו בינינו ובמצבי חרום הם עשויים להיקרא לדגל - כפי שזה קרה לא אחת בעבר כדי לייעץ או לסייע מנסיונם - אז מדוע ליצור אצל אויביינו את הרושם כי מדובר בקוטלי קנים שאין מאחוריהם הרבה מה להציע. במלחמה כמו בשלום, הרושם המתקבל מהצד השני מכתיב הרבה פעמים את המהלכים. רק בדיעבד מסתבר אם היו אלה מהלכים חכמים או טפשיים.

תאריך:  28/03/2019   |   עודכן:  28/03/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כאשר בבחירות יורים לעצמנו ברגל
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
צביעות ללא גבול ל"ת
יאיר ל  |  28/03/19 11:15
2
דרך ארץ
אחד שמבין  |  28/03/19 15:19
3
ישנה מין דרישה כזאת
באום  |  28/03/19 21:39
4
אין די לבוגי המסטול?אלא בבעיטה
ע_הראל  |  29/03/19 11:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2019 (א)
איציק וולף
רעיית קב"ט השגרירות הייתה הישראלית הראשונה שהצביעה בקלפי שנפתחה בשעה 22:00 שעון ישראל בניו-זילנד
איתמר לוין
דחה על הסף את עתירת התנועה לאיכות השלטון שביקשה להורות למנדלבליט להחליט בתיק דרעי עוד לפני הבחירות    המדינה: התבקשו השלמות חקירה שחלקן טרם בוצעו
עידן יוסף
גם הסרטון החלופי של איחוד מפלגות הימין שנועד להחליף את הסרטון של עוצמה יהודית לא ישודר    הרשימה תתבע את זמן המסך שנלקח ממנה
עידן יוסף
הפרישה נעשתה בהוראת הרב מאזוז    יחד תתמוך ביהדות התורה ובתמורה ימונה נציגה לכהן כעוזר לאחד מסגני השרים מטעם הסיעה    אלי ישי: "תנועת יחד לא תסכן את הימין והצביון היהודי"
יוסף קנדלרקר
הסיכוי שמישהו יצליח לשכנע את החבר שלו אודות דעותיו ומפלגתו הם קלושים ורק רע יוצא מזה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il