X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
גן בנימין, שכונת הדר חיפה [צילום: אלי אלון]
"גן בנימין" - הגן הציבורי הראשון בישראל
גן בנימין בשכונת הדר הכרמל (שכונת הדר) הוא לדעת מומחי ההיסטוריה הגן הציבורי הראשון בישראל, וקיים מזה קרוב ל-100 שנים, מאז הוקם ב-1923 במשך שנים רבות היווה אחד ממוקדי הבילוי והחיים החברתיים של שכונת הדר - סיפורו של הגן המיתולוגי

שכונת הדר הכרמל, הקרויה בקיצור הדר, הוקמה ב-1922 ותוכננה כ"עיר גנים" על-פי תכנונו של האדריכל ומתכנן הערים היהודי גרמני הנודע, ריכרד קאופמן. הדר הכרמל היא מהשכונות הוותיקות בחיפה ומשתרעת על המדרגה שבין העיר התחתית והכרמל במדרון המזרחי של הר הכרמל. בעשורים הראשונים להקמתה נחשבה לשכונה יוקרתית, רבים מתושביה נמנו עם המעמד הבורגני של העיר חיפה, היא הייתה במשך שנים רבות מרכז המסחר והמשרדים של העיר חיפה.
את השכונה ניהל בעשורים הראשונים להקמתה ועד השכונה, שנבחר על-ידי התושבים שנקרא "ועד הדר הכרמל". שנה לאחר הקמתה הוקם ביוזמת "ועד הדר הכרמל", גן ציבורי לרווחת תושבי השכונה. הגן הוקם בלב השכונה ברחוב נורדאו על שטח של למעלה מ-10 דונם ונחשב לגן הגדול המרכזי והנאה ביותר בחיפה במשך שנים רבות. שנתיים לאחר הקמת הגן בשנת 1925 לרגל ביקורו של הברון בִּנְיָמִין אֶדְמוֹנְד רוֹטְשִׁילְד בארץ ובכלל זה בחיפה הוחלט לקרוא את הגן על שמו ומעתה נקרא "גן בנימין".

גן שוקק פעילות מוקד בילוי מרכזי בשכונה
הכניסה לגן בנימין מרחוב נורדאו [צילום: אלי אלון]

גן התערוכות
בתחילת שנות ה-60 נערכו באופן קבוע בשטח הגן, גם בשעות הערב תערוכות ציורים ותמונות ולציבור ניתנה אפשרות לקנות את הציורים במחירים מוזלים יחסית. בעיתונות כינו את הגן "גן התערוכות".

תושבים הגרים בשכנות ובאזור הגן טענו כי בשל התערוכות והאירועים ההמוניים, בגן נגרם רעש חזק והדבר מפריע מנוחתם
▪  ▪  ▪

בימי טרום כניסת הטלוויזיה לחיינו, כאשר תושבי הארץ ובעיקר הילדים והנוער הרבו לבלות ולשהות מחוץ לבית, שעות ארוכות לעיתים עד שעות ערב מאוחרות היווה גן בנימין מרכז חיי החברה והבילוי של תושבי השכונה ותושבי האזור. הגן היה בשנות 60-50 שוקק פעילות.
נערכו בו שלל אירועים ובהם התכנסויות שכונתיות ועירוניות. כאן נערכו עוד בתחילת שנות השלושים טקסי הבאת הביכורים ואירועים שכונתיים אחרים. במשך שנים רבות נערכו במרחבי הגן באורח קבע תערוכות ציורים ופריטי אמנות, תערוכת הפרחים הארצית והבינלאומית, "יריד שבוע הספר העברי". תערוכת "עולם הילד", ועוד כהנה וכהנה שלל אירועים.
ביולי 1955, על-פי דיווח העיתונות דאז עברה בעלות גן בנימין לעירית חיפה עד אז היה הגן בבעלות וניהול ועד השכונה.
ב1957 הוחל בבנייתו של התיאטרון העירוני חיפה בקצהו הדרומי של הגן על שטח של 3.5 דונם. בנית בית התיאטרון "נגסה" מהגן שטח לא קטן והביא לצמצום שטחו של הגן לכ-8 דונם לערך. בסוף שנות ה-50 תוכנן הגן מחדש ושינה פניו במידה רבה. צמחים נעקרו ובמקומם ניטעו צמחים ועצים חדשים.
שטח הגן שהיה במקורו עם עליות וירידות ומבוכים הפך למישורי יותר. ה"מגדל" שהיה מוצב בגן ושימש לטיפוס הועבר למקום אחר. ב-אפריל 1958, כך מדווח עיתון על המשמר, נפתחה בגן בריכת רחצה לפעוטות עד גיל 5 שהכניסה אליה ללא תשלום. בטקס הפתיחה השמיעו דברי ברכה ראש העיר אבא חושי. לא ברור לי על איזה בריכת רחצה מדובר והיכן הייתה ממוקמת בגן.
ב-1960 נערכה בשטח הגן תערוכת "עולם הילד", תערוכה בינלאומית של צעצועים, בובות וספרי ילדים מ-49 מדינות מחמש יבשות.
בתחילת שנות ה-60 נערכו באופן קבוע בשטח הגן, גם בשעות הערב תערוכות ציורים ותמונות ולציבור ניתנה אפשרות לקנות את הציורים במחירים מוזלים יחסית. בעיתונות כינו את הגן "גן התערוכות". כמו-כן נערכו בשנים אלה ירידים למיניהם, מופעי תרבות למיניהם.
תושבים הגרים בשכנות ובאזור הגן טענו כי בשל התערוכות והאירועים ההמוניים, בגן נגרם רעש חזק והדבר מפריע מנוחתם. הם כתבו בעניין זה מכתבים זועמים לחברי מועצת העיר. כמה מהתושבים פנו אף בטלפון לחברי מועצת העיר ואף לראש העיר אבא חושי וזעמו על הפרעת מנוחתם.
באחד הערבים בשעת חצות הגיע לגן ראש העיר אבא חושי כדי לעמוד מקרוב אחר הנעשה בגן. נושא תערוכות והאירועים בגן בנימין ותלונות התושבים על הרעש הנגרם מהגן, עלה בשנות ה-60 לסדר היום הציבורי בחיפה ובמועצת העיר מספר פעמים.
יו"ר סיעת הליברלים בעירייה ד"ר לינדשטראוס הגיש שאילה בנושא במועצת העיר וקבל כי הגן הציבורי גן בנימין נהפך למרכז תערוכות המוניות ומהווה מטרד לתושבי השכונה. באוגוסט 1962 החליטה העירייה לצמצם את התערוכות הנערכות בגן בנימין שהפריעו למנוחת תושבי השכונה ואת תערוכת הפרחים הארצית הוחלט להעביר ל"גן האם".

קפה גן בנימין
הבאים לבית הקפה היו באים לקרוא עיתונים במקום, מן הסתם על כוס קפה ואולי גם עוגה, ולבלות בנשפים וריקודים בשעות הערב עד שעות מאוחרות
▪  ▪  ▪

בפאתיו המערביים של גן בנימין, בתוך מתחם הגן וכחלק בלתי נפרד מהגן, פעל שנים רבות "קפה גן בנימין". מבנה בית הקפה הקיים עד היום בגן (רחוב מנחם 9) תוכנן על-ידי האדריכל והצייר היהודי גרמני אלכסנדר ברוולד, מי שתיכנן בין השאר את מבנה הטכניון הישן השוכן סמוך מאוד ל"גן בנימין".
הבאים לבית הקפה היו באים לקרוא עיתונים במקום, מן הסתם על כוס קפה ואולי גם עוגה, ולבלות בנשפים וריקודים בשעות הערב עד שעות מאוחרות. במהלך השנים ירד בית הקפה מגדולתו ופחתה כדאיות הכלכלית בהפעלתו והוא נסגר. מזה שנים לא מעטות מבנה בית הקפה השייך לעירייה אם אני מבין נכון, סגור ונטוש.
למניעת ונדליזים וכניסת הומלסים נאטמו פתחיו של המבנה שגודלו כ-40 מ"ר. במסגרת אירועי "בתים מבפנים" נובמבר 2019 בחיפה, נערך סיור במיוחד שהוקדש לבתים נטושים בחיפה, ובין השאר סיירו המשתתפים במבנה הנטוש ב"גן בנימין" שהיה בעברו בית קפה וכיום הוא כאמור נטוש. נמסר כי העירייה החליטה לא מכבר לנסות לחדש פעילותו של בית הקפה ולהציע אותו ליזמים בתנאי השכרה נוחים ופטורים למיניהם.

גן בנימין כיום
גן בנימין" שנמצא בלב השכונה החל להידרדר, הפך למשכן הומלסים ומעשני סמים
▪  ▪  ▪

אי-שם בשנות ה-70-80 של המאה הקודמת, אולי אף לפני כן, החלה עזיבה של "אוכלוסייה חזקה" בשכונת הדר. חלקם עברו לכרמל חלקם למקומות אחרים. השכונה שהייתה שכונה יוקרתית החלה לרדת מגדולתה. היא הוזנחה, מחירי הדירות ירדו ובמקום האוכלוסייה החזקה שעזבה הגיעה "אוכלוסייה חלשה".
גם "גן בנימין" שנמצא בלב השכונה החל להידרדר, הפך למשכן הומלסים ומעשני סמים, אירעו בו שורה של מקרי אלימות וונדליזים ותושבים נמנעו מלעבור דרכו בשעות אחר-הצהריים ובלילות.
כיום מיקומו של גן בנימין בצפונו הוא גובל עם רחוב נורדאו, במזרחו עם רחוב יהושע, במערבו גובל הגן עם רחוב מנחם ובדרומו גובל עם מתחם התיאטרון העירוני. ב-2005 שופץ ושופר הגן. הותקנו בשטחו שולחנות מתקני משחקים. ונערכים בו אירועי תרבות שונים כדי לשפר תדמיתו ולהפכו לגן המושך אליו תושבים רבים.

תאריך:  05/12/2019   |   עודכן:  05/12/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"גן בנימין" - הגן הציבורי הראשון בישראל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
1926.-בריונים בגן ביום הכפורים
נצר גבריאל  |  5/12/19 18:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר דקל
עד שהגענו לעיר, עלו לנסוע כארבעים איש    לא צפוף ואיש לא היה צריך לעמוד    לא היו נוסעים שעמדו מבסוטים עם חיוך על הפנים, כפי שתוארו נוסעי השבוע שעבר
עמוס שנער
המהפכה החילונית של ליברמן יכולה לחכות    על הפרק עומדים עניינים דחופים פי כמה שלא יקודמו לעולם בממשלת אחדות עם גנץ ובראשם: החלת הריבונות על בקעת הירדן ופסקת ההתגברות שתחזיר את הדמוקרטיה לעם ותאפשר בין השאר את הוצאת המסתננים מדרום ת"א ואת פסילת הרשימה המשותפת החל מהמרוץ הפוליטי הבא    ללא קידום יעדים אלה, מנצחי הבחירות יהיו שופטי הבג"ץ שיוכלו להגיש לליברמן זר פרחים ענק במיוחד
מרדכי ליפמן
לאחר המלחמה גדלה אוכלוסיית העיר במהירות    בסוף שנת 1954 הגיע מספר התושבים של העיר המערבית ל-144,000 תושבים    "קפיצה" נוספת במספר התושבים חלה אחרי מלחמת ששת הימים
עו"ד אברהם הללי
דבר האהבה מושרש בישראל עוד בימי אבותנו ואימהותינו. אברהם אהב את שרה ושרה אהבה אותו, והוא עשה דברה אפילו לא היו לרוחו
הרצל ובלפור חקק
ביוני 2018 התקיים אירוע תרבות בבית אוהל שם (תיאטרון אורנה פורת), במסגרת פעולות "עונג שבת" (כהמשך למסורת שיסד ח"נ ביאליק): הרצאה של אילן שחורי על "מי באמת יסד את תל אביב?" - הוצגה דמותו של מאיר דיזנגוף וגם יחסיו עם ביאליק    המשוררים הרצל ובלפור חקק קראו באירוע מקמה על הדמויות הבלתי נשכחות: דיזנגוף וביאליק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il