X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
תקופת הקורונה הינה תקופה מאתגרת אך עם זאת טומנת בחובה הזדמנויות רבות הזדמנות להדק את היחסים במקום העבודה, הזדמנות לחזק את הקשרים המשפחתיים ולבלות בחיק הילדים בפעילויות יצירתיות, וכן להעצים את הקשרים החברתיים
▪  ▪  ▪
אין עבודה [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

תקופת הקורונה על אי-הבהירות שבה מזמנת אתגרים ושאלות מורכבות הנוגעים לזכויותיהם של העובדים במקומות העבודה. להלן מספר תשובות לשאלות העולות בתקופה זו במטרה להפיג את חוסר הבהירות ולבסס את הידע הנוגע לזכויות במקום העבודה בימים אלו.
כיצד ניתן לדווח על מחלה?
אין צורך לפנות לרופא/ת המשפחה על-מנת לקבל אישור מחלה. על העובד/ת להציג למעסיק את תעודת המחלה הגורפת שהוציא משרד הבריאות, לחתום על ההצהרה בגין היעדרותו ולצרף אישור על מועד חזרתו לארץ. יש למלא את טופס ההצהרה באתר משרד הבריאות.
[קישור לאתר משרד הבריאות בו מצויות ההנחיות העדכניות והטפסים למילוי].
האם מעסיק יכול לחייב עובד השוהה בבידוד להגיע לעבודה?
על המעסיק חל איסור לחייב עובד להגיע לעבודה אם זה שוהה בבידוד וחלה עליו חובת בידוד. יודגש, כי גם במקרה בו עובד השוהה בבידוד מבקש להגיע לעבודה, על המעסיק לאסור את הגעתו לעבודה.
כיצד משולמים ימי הבידוד?
ימי הבידוד משולמים באמצעות ימי המחלה שעומדים לזכות העובד. התשלום מבוצע בהתאם לזכאות הקבועה בחוק דמי מחלה. דהיינו עבור הראשון לא יקבל תשלום, עבור היום השני והשלישי יקבל 50% משכרו, החל מהיום הרביעי יקבל תשלום בגובה שכר מלא.
כיצד ישולמו ימי הבידוד לעובד שאין יתרת ימי מחלה?
עובד ללא יתרת ימי מחלה לא מקבל תשלום עבור ימי הבידוד. אם יש לזכותו ימי חופשה יוכל לפדות אותם בעבור ימי הבידוד בכסף בהסכמת המעסיק. לחלופין, המעסיק יכול לאפשר צבירת יתרת ימי חופשה שלילית.
האם עובד יוכל לעבוד מביתו בתקופת הבידוד ולקבל תשלום בגין עבודתו?
עובד ומעסיק יכולים להסכים ביניהם כי העובד יעבוד מהבית בתקופת הבידוד ויקבל משכורת במקום דמי מחלה. אין מניעה שעובד, אשר אינו חולה, יעבוד מביתו, אם מדובר בסוג עבודה שניתן לבצע מחוץ למקום העבודה הקבוע, בתנאי שלרשות העובד קיימים התנאים המתאימים לכך, וכי אין מדובר בדרישה בלתי סבירה ממנו.
האם מעסיק יכול להכריח עובד בבידוד לעבוד מביתו?
מעסיק לא יכול לחייב את העובד לעבוד מהבית במקום לנצל את ימי המחלה במהלך תקופת היעדרותו מהעבודה עקב הבידוד.
האם מעסיק יכול לפטר עובד הנעדר בשל הבידוד?
חל איסור לפטר עובד בשל היותו בבידוד זאת בהתאם לצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש 2019) (הוראות למעסיק של עובד בבידוד בית) (הוראת שעה), התש"ף - 2020.
האם מעסיק רשאי לפטר עובד אשר חלה בקורונה ומצוי בטיפול?
בהתאם לחוק דמי מחלה מעסיק אינו רשאי לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו בתקופה בה הינו זכאי לדמי מחלה.
האם ניתן לחייב עובד לצאת לחו"ל לצרכי עבודה?
לא ניתן לחייב עובד לצאת לחו"ל לצרכי עבודה בתקופה זו.
האם המעסיק רשאי לאסור על עובד לצאת לחופשה בחו"ל?
מעסיק אינו רשאי לאסור על עובד לצאת לחופשה בחו"ל. עם זאת, מומלץ להגיע להסכמות עם המעסיק בעניין זה לאור הרגישות הקיימת בתקופה זו. אם העובד יצא לחו"ל, ימי החופש יקוזזו מיתרת ימי החופשה וימי הבידוד יקוזזו מימי המחלה של העובד. בהינתן, כי יחסי העבודה של הצדדים כפופים לחובת תום הלב, הרי שעל הצדדים לבחון בימים אלה את נחיצות הנסיעה לחו"ל, בהינתן כי משמעותה הינה כי העובד ישהה בבידוד למשך 14 ימים עם שובו ארצה.
האם מעסיק רשאי להחליט שבשל תקופת הקורונה כולם לא יגיעו לעבודה?
במקומות עבודה בהם ניתן לאפשר עבודה מהבית, הרי שהמעסיק רשאי להורות לעובדים לבצע את העבודה מביתם תוך תשלום שכרם בהתאם. עם זאת, במקומות עבודה בהם עבודה מהבית אינה אפשרית (לדוגמה בחנויות קמעוניות), על המעסיק לשלם לעובדים את שכרם באמצעות ניכוי ימי החופשה שלהם. במקרה בו אין לעובדים יתרת ימי חופשה, על המעסיק לשאת בתשלום על חשבונו. יצוין, כי למעסיק יש אפשרות להוציא את העובדים לחל"ת (חופשה ללא תשלום), ובתנאי שהעובד נתן הסכמתו ליציאה לחל"ת. באמצעות הוצאה לחל"ת העובד שומר על מקום עבודתו ויכול לקבל דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי כל זאת בתנאי שהחל"ת הוקצב למשך 30 ימים.
עובדים מבקשים שלא להגיע לעבודה בשל החשש מקורונה או בשל הצורך, לדוגמה, לשמור על ילדיהם, אשר אינם הולכים לבית ספר. האם רשאים?
העובדים חייבים להגיע לעבודה כל עוד לא הוצא צו המגביל עבודה או לחלופין יש חשש להדבקה במקום העבודה. לפיכך, על העובד להגיע להסכמה בעניין זה עם המעסיק, אם באמצעות יציאה לחופשה בתשלום או באמצעות עבודה מהבית. מוצע למעסיקים לנקוט ברגישות בתקופה זו ולאפשר לעובדים, ככל שניתן, לעבוד מהבית ובאם הדבר אינו אפשרי, ליטול חופשה בתשלום.
מהן זכויותיו של עובד שהוצא לחל"ת בשל הקורונה?
הזכאות לדמי אבטלה הינה למי שיצא לחופשה ללא תשלום למשך 30 ימים ומעלה ומותנית בעמידה בתנאי הזכאות לדמי האבטלה מתקיימת לגבי מי שמתקיימים בו התנאים שיפורטו להלן במצטבר:
- כל מי שהוצא לחל"ת החל מיום 1.3.2020 - 1.6.2020.
- העובד הינו בין הגילאים 20-67. מי שעבר את גיל 67 אינו זכאי לקבל דמי אבטלה.
- העובד צבר 12 חודשי אכשרה (עבודה) בתקופה של 18 חודשים שקדמה למועד הרישום בלשכת התעסוקה. לחיילים המשתחררים מסדיר, תקופת השירות תיחשב כשישה חודשי אכשרה. באשר למשוחררים מקבע, תחושב התקופה בהתאם למספר חודשי השירות בקבע. בהתאם להצהרה שניתנה אתמול, תקופת האכשרה תקוצר לשישה חודשים.
באתר הביטוח הלאומי קיימות הנחיות מפורטות הנוגעות לעצם הזכאות וכן לתהליך לקבלת דמי אבטלה.
האם עובד שמועסק ביותר ממקום עבודה אחד והוצא לחל"ת מאחד מהם, זכאי לקבל דמי אבטלה?
עובד המועסק בשני מקומות עבודה יכול לקבל דמי אבטלה בגין העבודה ממנה יצא לחל"ת ולהמשיך לעבוד אצל המעסיק השני. במקרה זה מחושבים ימי האבטלה בהתאם להכנסות בחצי השנה החולפת משני המעסיקים יחד תוך הפחתה של השכר אצלו העובד ממשיך לעבוד.
האם ניתן להוציא עובדת בהריון לחל"ת או לפגוע בתנאי עבודתה בשל תקופת הקורונה?
לא ניתן להוציא עובדת בהריון לחל"ת אלא באישור הממונה על עבודת נשים במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. כמו-כן, עובדת שחוזרת מחופשת לידה במועדה זכאית להגנה במשך 60 ימים ממועד חזרתה לעבודה ומשכך לא ניתן להוציאה לחל"ת בתקופה זו. גם במקרה זה, אם המעסיק מבקש להוציאה לחל"ת יש להגיש בקשה לממונה על עבודת נשים.
האם יש להתייצב בלשכת התעסוקה?
נכון ליום 15.3.2020 לשכות התעסוקה סגורות ולכן ההתייצבות נעשית באופן מקוון באתרי האינטרנט של שירות התעסוקה. במקביל יש להירשם גם באתר ביטוח לאומי לצורך קבלת דמי אבטלה.
אם לזכות העובד קיימים ימי חופשה צבורים האם הינו חייב לממשם בטרם קבלת דמי אבטלה?
אין חובה לנצל את ימי החופשה לצורך קבלת דמי אבטלה אך יש לבחון האם עדיף לנצל את ימי החופשה לאור גובה תשלום דמי האבטלה.
מהו גובה דמי האבטלה שמקבלים?
יש לבחון באתר ביטוח הלאומי
מהו גובה דמי האבטלה המגיעים?
נכון להיום, דמי האבטלה המרביים הם 422.04 שקלים ליום עבור 125 ימי התשלום הראשונים והחל מהיום ה-126 דמי האבטלה המרביים הם 281.36 שקל. יודגש, כי בתקופת חל"ת אין נצברות זכויות קוגנטיות בהן ימי הבראה, חופשה וימי מחלה. כמו-כן, המעסיק אינו מפריש תשלומים לטובת פנסיה. בנוסף, התשלומים לביטוח לאומי הינם עבור החודשיים הראשונים בלבד.
מה יכול לעשות עובד אשר יש ירידה בהיקף שעות עבודתו בתקופת הקורונה?
עובד זה יכול לטעון כלפי המעסיק כי חלה הרעה מוחשית בתנאי עבודתו ולנקוט בתהליך המזכה אותו בפיצויי פיטורים בשל הרעה זו. עובד זה יכול להמשיך לעבוד בתנאים הנתונים אשר הינם כורח המציאות. בהקשר זה קיומו של דיאלוג פורה ומתחשב בין המעסיק לעובד הינו חשוב, לצורך גיבוש הבנות כוללות ומוסכמות בתקופה זו.
ומה באשר לעובדים העצמאיים?
נכון למועד כתיבת שורות אלה, העובדים העצמאיים אינם זכאים לתשלומים בגין הימים האבודים בתקופת הקורונה.
יודגש, כי ההנחיות נתונות לשינויים והינן דינמיות לפיכך יש להתעדכן באתר משרד הבריאות ואתרי משרדי הממשלה האחרים באשר להנחיות התקפות.
אנו סבורים כי בימים אלה על המעסיקים לעשות את כל המאמצים האפשריים על-מנת להימנע מפיטורי עובדים או הוצאתם לחל"ת, על-מנת למזער את הפגיעה בעובדים ובמטה לחמם.
לסיכום
תקופת הקורונה הינה תקופה מאתגרת אך עם זאת טומנת בחובה הזדמנויות רבות. הזדמנות להדק את היחסים במקום העבודה, הזדמנות לחזק את הקשרים המשפחתיים ולבלות בחיק הילדים בפעילויות יצירתיות, וכן להעצים את הקשרים החברתיים. האמצעים הטכנולוגיים העומדים לרשותנו מאפשרים לשמר את הקשרים שנוצרו, וכן ליצור קשרים חדשים במגבלות הקיימות. תקופה זו תחלוף, יהא אורכה אשר יהא, וקשרים ששימרנו ויצרנו, בעבודה, בבית ובקהילה, יישארו עמנו.

תאריך:  19/03/2020   |   עודכן:  19/03/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שאלות ותשובות לעובדים הנוגעים לתקופת הקורונה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איתמר לוין
לראשונה מזה 53 שנים: משרד המשפטים התיר למשרד הבריאות לייבא תחליף גנרי לתרופה "קלטרה", המיועדת במקום לטיפול באיידס, לאחר שהתברר שהיא יעילה לקורונה ושאין מלאי מספיק שלה בישראל
דן מרגלית
מצליח הביעה בערוץ-12 חששות שמא ההשבתה היא חלק מפולחן האישיות של ביבי, ושריו שרו לו שירי תהילה    גם ד"ר ערד ניר אמר שנכון כי אין בעולם כולו הנהגה ראויה, שתתייצב כראוי נוכח המחלה ובלי תבהלה
יצחק מאיר
לא קל בימים האלה לא להיות נער או נערה שרוצים לרוץ והחדווה שלהם מרוסנת ואסורה, ולא קל להיות מוזהרים מחבק נכדים, מוזהרים מהוות סכנה מודרים מבא בקהל שמא יילקה או שמא ילקה
עו"ד שגיא אשכנזי
מחלה ובידוד, חל"ת ואבטלה, נסיעות לחו"ל, עובדת בהריון, עבודה מהבית - שאלות ותשובות בענייני העבודה המרכזיים בתקופת הקורונה
איתמר לוין
מחיר הנפט מטקסס ממריא ב-25% - העלייה היומית החדה ביותר אי-פעם    הברנט מזנק ב-12.6% אל מעבר ל-30 דולר    הבורסות בניו-יורק נסגרו בעליות קלות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il