X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
הצמיחה הנמוכה ביותר מזה 50 שנה [צילום: מארק שיפלביין, AP]
רופא אליל, לא מנהיג העולם החופשי [צילום: פטריק סמנסקי, AP]
ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר, קווין ראד, מזהיר

אחרי הקורונה: לקראת מלחמה קרה 1.5?

היחסים בין ארה"ב לסין היו בהתדרדרות כבר לפני הקורונה, והמגיפה תחריף אותם עוד יותר - צופה ראד ב-Foreign Affairs שתיהן ייצאו מן המגיפה מוחלשות, והיריבות בהן תשפיע גם על יחסיהן עם מדינות שלישיות כדי למנוע זאת, יש צורך בשינויים משמעותיים הן בבייג'ינג והן בוושינגטון
▪  ▪  ▪
עימות בארצות הברית / "אמריקה תחילה"

בינואר ובפברואר השנה חגגו בשורות ממסד החוץ האמריקני את מה שנראה כתחילת התפוררות שלטונה של המפלגה הקומוניסטית בסין, לנוכח שקריה וכשליה בטיפול בקורונה. אלא שבחודשיים הבאים נראה כאילו הקורונה תסייע לסין דווקא לנצח במאבק הגיאו-פוליטי עם ארה"ב, לנוכח מצוקתה של האחרונה וקמפיין היח"צנות והדיסאינפורמציה תוצרת בייג'ינג.
לדעת ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר, קווין ראד, במאמר ב-Foreign Affairs, האמת היא ששתי המדינות ייצאו מוחלשות מן המשבר. התוצאה תהיה המשך המגמה האיטית אך הברורה של שקיעה לעבר אנרכיה בינלאומית בכל התחומים – ביטחון, סחר ובריאות. כאשר איש אינו מכוון את התנועה, צורות שונות של לאומנות תופסות את מקומם של הסדר ושיתוף הפעולה. התגובה הכאוטית למגיפה היא רק דוגמה למה שעלול להתרחש בקנה מידה רחב יותר.
שלושה גורמים יעצבו את דמותו של הסדר העולמי העתידי: שינויים בעוצמה הצבאית והכלכלית של המעצמות, כיצד יתבטאו שינויים אלה ברחבי העולם ומה יהיו האסטרטגיות שיישמו המעצמות. בהתבסס על גורמים אלו, הן לארה"ב והן לסין יש סיבה לחשוש לגבי מעמדן בעולם שאחרי הקורונה.
בניגוד למחשבה המקובלת, טוען ראד, הנהגת סין ספגה בקורונה מכה קשה ואף נשמעת ביקורת גלויה על הנשיא שי ג'ינפינג והנהגתו הריכוזית. הנזק הכלכלי הוא נרחב ואפילו אם סין תחזור לפעילות במלוא הקצב, המחצית השנייה של השנה לא תכסה את הפסדי המחצית הראשונה. המיתון הכבד אצל שותפי הסחר העיקרים של סין יפגע בהתאוששותה, שכן הסחר מהווה 38% מהתמ"ג שלה. הצמיחה השנה צפויה להיות בסביבות אפס – הנמוכה ביותר מזה 50 שנה. החוב כבר עומד על 310% תוצר, ומקשה מאוד על סין להשקיע בחינוך, בטכנולוגיה, בביטחון ובסיוע חוץ.
ניהול המשבר הכאוטי בידי הנשיא דונלד טראמפ הותיר ברחבי העולם רושם קשה, סבור ראד, ולפיו ארה"ב אינה יכולה להתמודד עם בעיותיה שלה – שלא לדבר על סיוע למדינות אחרות. ארה"ב יוצאת מן המשבר כאשר היא עוד יותר מפולגת בתוכה, בניגוד לאחדות שבדרך כלל מביאים איתם משברים. התוצר האמריקני צפוי לצנוח השנה ב-14%-6% - השנה הגרועה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. החוב מתקרב ל-100% תוצר, ולמרות שבטווח הקצר ארה"ב יכולה לממן אותו, הרי שעד מהרה הוא יקשה על מאמצי ההתאוששות.
סין עמלה כעת על תיקון הנזק העצום שגרמה הקורונה למעמדה הבינלאומי, ולא בטוח שהדבר יעלה בידיה. הרגשות האנטי-סיניים, שהתפשטו יחד עם הנגיף, מצויים כיום בהודו, אינדונזיה ואירן. ואילו ארה"ב לא תצא מן המשבר במצב טוב יותר. העולם צפה באימה כיצד נשיא ארה"ב פועל לא כמנהיג העולם החופשי אלא כרופא אליל, וראה מה המשמעות המעשית של "אמריקה תחילה": אל תצפו לעזרתה של ארה"ב במשבר עולמי, כי היא אינה מסוגלת לסייע אפילו לעצמה.
המשבר גם ריסק את מה שנותר מיחסי ארה"ב-סין, מוסיף ראד, ותקופת כהונה שנייה של טראמפ רק תחמיר את המצב עוד יותר. אם ג'ו ביידן ייבחר לנשיא, תימשך התחרות האסטרטגית בין שתי המדינות, אם כי היא תנוהל בצורה שיטתית יותר ותותיר מקום לשיתוף פעולה בתחומים מוגדרים כמו האקלים, מגיפות ויציבות פיננסית. בייג'ינג תעדיף שטראמפ ייבחר שוב, משום שהיא רואה יתרונות בנטייתו לשבור בריתות מסורתיות, לפרוש מההנהגה העולמית ולהרוס את האסטרטגיה של ארצו מולה.
ראד יודע לספר, כי סין בוחנת לעומק מזה שנתיים את יחסיה עם ארה"ב. לפני עידן שי, האסטרטגיה הסינית הייתה לחכות עד שהמאזן הכלכלי והביטחוני יטה לטובתה, ורק אז לנסות לשנות את הסדר העולמי בזירות כמו טייוואן, ים סין הדרומי ונוכחות ארה"ב באסיה. שי הפך את סין להרבה יותר תוקפנית, תוך שהיא נוטלת סיכונים מחושבים – ועד כה מוצלחים – במטרה להוביל לשינויים בשטח. סין סברה שהיא יכולה להתמודד עם התגובה האמריקנית לצעדים אלו, אך התמונה עשויה להשתנות בעקבות הקורונה. שי עשוי להנמיך את הלהבות עד שהקורונה תרד מעל סדר היום הפוליטי – או שלחצים פנימיים עלולים להובילו דווקא להחריף את העימות, למשל בשאלת טייוואן.
סדר העולם הליברלי החל להתפורר עוד לפני משבר הקורונה, כאשר סין אתגרה את המנהיגות האמריקנית וממשל טראמפ החליש את הבריתות בין ארצו לבין מדינות אחרות והחליש שיטתית ארגונים בינלאומיים. המשבר צפוי להחמיר מגמות אלו. היריבות האסטרטגית תגדיר מעתה את כל מרחב היחסים בין ארה"ב לסין, ותשפיע על יחסיהן עם מדינות שלישיות. קיימת אפילו סכנה של התדרדרות למלחמה קרה 2.0, מזהיר ראד.
צעדים רבים עלולים להוביל למצב מסוכן כזה. ארה"ב יכולה להפסיק את ההשקעות בסין של קרנות פנסיה אמריקניות, למנוע מסין לרכוש אג"ח ממשלתיות שלה או לפתוח במלחמת מטבע; צעדים כאלו יפרמו עד מהרה את החוטים המקשרים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. ואילו החלטה סינית להזרים גם סיוע צבאי לפרויקט הכביש והחגורה שלה, עלולה לגרום לפריצת מלחמות מקומיות בין שלוחיה לבין אלו של וושינגטון. יתרה מזאת: בעוד המתחים בין שתי המדינות גוברים, מתחילים להתפורר המוסדות והנורמות הבינלאומיים הבולמים אותן. אולי זו לא תהיה מלחמה קרה 2.0, אבל היא בהחלט עלולה להיות מלחמה קרה 1.5.
התסריט הזה אינו גזירת גורל ויש לו חלופות טובות יותר, מדגיש ראד. אבל הללו תלויות בשינוי פוליטי משמעותי בוושינגטון, בשינוי רפורמיסטי בבייג'ינג, בפיתוח כלי דו-קיום חדשים בין שתי המדינות ובמאמצים מצד מדינות אחרות לשמר מבחינה פוליטית וכספית את המוסדות הבינלאומיים החיוניים לשמירת היציבות. החלטות שגויות עלולות לגרום לגרום לכך שהעשור הקרוב ייראה כמו שנות ה-30 של המאה הקודמת; החלטות נכונות יכולות להחזיר את העולם למסלול הנכון.

תאריך:  10/05/20   |   עודכן:  10/05/20
+גובש מתווה מענק עד 4,000 שקל לחיילים בודדים
21:47 10/05/20  |  עידן יוסף

מנכ״לי משרדי ראש הממשלה, האוצר והמשרד לשוויון חברתי גיבשו מתווה לחלוקת מענקים לחיילים בודדים משוחררים. זאת בעקבות פרסום בגלי צה"ל על המצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו בעקבות משבר הקורונה. המתווה גובש בהנחיית ראש הממשלה ושר האוצר.
במסגרת התוכנית יינתן מענק בסך של עד 4,000 ש״ח לחיילים בודדים שהשתחררו מצה״ל בשנה האחרונה והשתלבו בשוק העבודה.
בנוסף, במסגרת הרחבת התוכנית הכלכלית שתובא בימים הקרובים לאישור הממשלה, כפוף לתיקון החוק, יוכלו חיילים משוחררים למשוך חלק מכספי הפיקדון הצבאי לכל מטרה (קרן הפיקדון מוגבלת ל-5 השנים הראשונות לאחר השחרור ומיועדת למטרות מסוימות בלבד).

+מי מקבל את הסיוע בארה"ב
17:59 10/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

עסקים גדולים-יחסית במגזר העסקים הקטנים והבינוניים קיבלו יותר סיוע ויותר מהר - כולל במדינות שנפגעו פחות מאחרות מן הקורונה; המצב השתפר בהמשך הדרך, מדווח ניו-יורק טיימס

האבטלה בארה
52% מכוח העבודה [צילום: אורלין וגנר, AP]
+השר ארדן: יש לפתוח את עונת הרחצה
17:52 10/05/20  |  איציק וולף

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, קורא לאשר את פתיחת עונת הרחצה בחופי הים. משרד הבריאות הביא לאישור הממשלה תקנות שמאפשרות את השהייה בגנים הציבוריים. זה מוצדק ונכון, אבל מה ההגיון להותיר את האיסור על שהייה בחופי הים והרחצה בהם?", תמה בחשבון הטוויטר שלו.
"אני קורא למשרד הבריאות לתקן את העיוות הזה. לא ניתן לאכוף את התקנות הקיימות ולהסביר את ההגיון שבהן. יש לאשר את פתיחת עונת הרחצה", כתב.

+כל הבנקים ייפתחו עד 13 במאי
17:11 10/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

כלל סניפי הבנקים ייפתחו לקבלת קהל לא יאוחר מיום רביעי הקרוב  ▪  בכל הסניפים שייפתחו יינתנו כלל השירותים שניתנו ערב משבר הקורונה בישראל  ▪  הלקוחות נדרשים לתאם תורות מראש, למעט אוכלוסיית אזרחים ותיקים ומקרים דחופים

המפקחת על הבנקים, חדוה בר [צילום: יח"צ]
+טקסי דת - עד 50 איש בשטח פתוח
15:48 10/05/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

המשרד לשירותי דת: בריתות מותר לקיים במבנים  ▪  את יתר הטקסים הדתיים ניתן לקיים בשטח פתוח  ▪  כל ההיתרים - במגבלה מספרית

זוג טרי במושב ישרש [צילום: יוסי אלוני/פלאש 90]
+ל"ג בעומר תחת אכיפה מוגברת
15:47 10/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

ההילולה בקבר הרשב"י בהר מירון תתקיים במתכונת מצומצמת, וכוחות משטרה יחסמו את דרכי הגישה למקום  ▪  שניים מהרבנים מדליקי המדורות בציון הרשב"י פנו לציבור שלא להגיע למירון

משרד הבריאות מטה ההסברה החרדי
[צילום: דוד כהן/פלאש 90]
3 מדורות בלבד [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+רשות המיסים תאפשר הגשת דוחות שנתיים באופן מקוון
15:15 10/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

החל מהיום ועד לסוף חודש יוני 2020, ניתן יהיה להגיש דוחות שנתיים ובקשות להחזר מס באופן מקוון באמצעות מערכת "מייצגים" ומערכת פניות הציבור באתר רשות המיסים

[צילום: ישראל מלובני]
+כ-700 מחשבים ניידים יחולקו לאחים שכולים ויתומים
14:11 10/05/20  |  מירב ארד

כ-700 מחשבים ניידים יחולקו לאחים שכולים ויתומים קטינים על-ידי קרן קימת לישראל והאפוטרופוס הכללי בתקופת הקורונה.

+"מדד סיכון" - כיצד
13:41 10/05/20  |  פרופסור יצחק בריק   |   לרשימה המלאה

הצירוף בין גיל כרונולוגי לבין מספר מחלות רקע, שהם רואים בו מדד מלא, הוא חלקי בלבד שלא נותן את התמונה המלאה לגבי מצבו של האדם המזדקן

מה הם הקריטריונים [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
+ספקי המזון מנצחים את הנגיף
13:09 10/05/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

שרשרת האספקה הבינלאומית של המזון עומדת היטב במבחן הקורונה, ועל הממשלות להימנע מלהתערב בה - גם כדי לאפשר את פעילותה כעת וגם בשל צורכי השנים הבאות, מנתח אקונומיסט

האם צפוי משבר מזון בשל הקורונה / AFP
המחירים יורדים [צילום: פלאש 90]
+מחלקות טיפול נמרץ לחולי קורונה מוקמות בבילינסון
12:56 10/05/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

שתי קומות החניון התת קרקעי, בשטח של כ-5,000 מ"ר, יהפכו בתוך כ-6 שבועות לבית חולים עם 206 מיטות טיפול נמרץ נשימתי ומיכשור רפואי מתקדם

הקמת מחלקות טיפול נמרץ בחניון בית החולים [צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון]
+ומה הלאה - מובילים אותנו בכחש
11:38 10/05/20  |  רות רזניק   |   לרשימה המלאה

כל העם ראה בנכונותכם לוותר על בני גילי והצעירים ממני  ▪  אנחנו הקרובים לסוף הדרך יכולים, ברוב המקרים, לקבוע מה אנו רוצים והאם בכוונתנו להתנדב, ללכת לקנות בחנות או בבית מרקחת, ולסור לקופת חולים כאשר איננו מרגישים טוב

נשכחו [צילום: פלאש 90]
+צה"ל לא נערך כראוי ויצר עומס נוסעים
11:22 10/05/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

משרד הביטחון השבית את מערך ההסעים לעיר הבה"דים ויצר עומס בלתי נסבל של חיילים בתחנה המרכזית בירושלים ובתחנות נוספות תוך סיכון הנוסעים, וזאת למרות אזהרות משרד התחבורה

העומס בתחנה המרכזית בירושלים [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
חיילים שיצאו אל מחוץ לרציפים
+יו"ר ועדת הכספים: לאפשר לימודים בל"ג בעומר
11:18 10/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

ח"כ עודד פורר קרא להסתדרות המורים לאפשר לימודים ביום שלישי הקרוב ולבטל את חופשת ל"ג בעומר  ▪  "אשתי מורה ואני הראשון שיעמוד לימין עובדי ההוראה כדי לשמור ולשפר את מעמדם. דווקא בגלל זה אני קורא להם - תגלו גדלות"

ח"כ פורר. גלו גדלות [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+קטסטרופה
09:57 10/05/20  |  אברהם בנמלך   |   לרשימה המלאה

כתב בריאות: אני לא מבין, הקורונה נעלמת  ▪  עורך: על זה אני מדבר  ▪  כתב בריאות: בנס ציונה גילו את הנוגדן  ▪  עורך: בנט חוגג

לאן נעלמה הקורונה? [צילום: מאנו פרננדז, AP]
+משחקים באש
09:01 10/05/20  |  רפי לאופרט   |   לרשימה המלאה

אחת הסיבות המרכזיות להצלחת המהלכים בשלב הבלימה של המאבק בקורונה, הייתה אי-הרתעות מצעדים בלתי-פופולריים בדמות: הגבלות תנועה, סגרים עד כדי עוצר ואכיפה מוגברת בדמות נוכחות כוחות משטרה פעילים, צבא ופיקוח בשטח, והטלת עונשים משמעותיים על מפרי הצווים

חוף הים בתל אביב [צילום: מרים אלסטר]
+שחרר הפיקדון של חיילים בודדים משוחררים
08:34 10/05/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

ח"כ צבי האוזר פנה לשר הביטחון וביקש ממנו לאשר שחרור מיידי של כספי הפקדון המגיעים לחיילים בודדים משוחררים  ▪  "רבים מהם נקלעו למשבר מכיוון שהם אינם זכאים לדמי אבטלה ואין להם משפחה תומכת"

[צילום: יניב זוהר ]
+ישיבה - רק ליד חלון האוטובוס
08:23 10/05/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

הגעת לתחבורה הציבורית בלי מסכה? הנהג יוכל למנוע ממך עלייה  ▪  לא יישבו שני אנשים זה לצד זה, ובמושבים הפונים זה לזה יישב רק אדם אחד  ▪  איסור עמידה במעברים

נוסעים במרכזית המפרץ. מסכה חובה
+המלצות למפגשים עם סבא וסבתא
08:13 10/05/20  |  איתמר גרוטו   |   לרשימה המלאה

חוזרים למשפחתיות תחת שמירה על הכללים וההיגיינה כדי למנוע הדבקה וסיכון האזרחים הוותיקים

ארוחה משפחתית. סוף לבידוד החברתי [צילום: אייל פישר]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אחרי הקורונה: לקראת מלחמה קרה 1.5?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איתמר גרוטו
חוזרים למשפחתיות תחת שמירה על הכללים וההיגיינה כדי למנוע הדבקה וסיכון האזרחים הוותיקים
עידן יוסף
ההקלות כוללות את קיצור התקופה הדרושה לקבלת דמי אבטלה ל-6 חודשים לכל מי שהחל את תקופת האבטלה עד סוף חודש אפריל    תקופת הזכאות לדמי אבטלה תוארך עד לסוף חודש מאי לכל מי שמסתיימת זכאותו לפני מועד זה
גרשון הכהן
המדינה המודרנית מבוססת בעיקרה על הגיון השגרה ומכחישה את שונותו העקרונית של הגיון החירום. היות שההזדקקות לסיוע המוסדות המדינתיים גדולה במיוחד בעיתות חירום, מן הראוי לבחון מחדש את מערכת הזיקות שמקיימת המדינה בימי שגרה תוך יצירת האיזון המתבקש בין הגיון השגרה להגיון החירום
מאיר אלרן, עמיחי כהן, כרמית פדן, עידית שפרן-גיטלמן
צה"ל השתתף במאבק בקורונה בצורה רחבה במיוחד, עשה זאת בהצלחה וזכה לתשבחות רבות    המשבר מעלה את השאלה כיצד יש לקבוע את גבולות מעורבותו של הצבא בתווך האזרחי - במיוחד בעיתות אסון - תוך שמירה על עקרונות היסוד של הפעלתו במדינה דמוקרטית    הקורונה מלמדת שמן הראוי לענות על שאלות אלו בחקיקה ברורה ומפורטת
מירב ארד
רוסיה ממוקמת במקום החמישי בעולם בהתפשטות המחלה    בברזיל היא המדינה שנפגעה באופן הקשה ביותר מן הנגיף באמריקה הלטינית    באו"ם חוששים מהתפשטות מהירה של הנגיף באפריקה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il