X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
איזה חיסון לקורונה יהיה יעיל ולמי? כמה זמן יקח עד שהוא יפעל? האם שרשראות הייצור והאספקה יפעלו? מה יהיה צריך לעשות בנוסף אליו?
▪  ▪  ▪
ניסוי החיסון של מודרנה [צילום: האנס פניק, AP]

חיסון הקורונה בדמיונו של הציבור הוא סיום הוליוודי חד ומשמח לתקופה ארוכה של סבל וחוסר ודאות. אבל פקידי בריאות הציבור דנים בינם לבין עצמם בסכנה שהציפיות לקראת החיסון נעשו גבוהות מדי, ועלולות לגרום להימנעות בטווח הקצר מצעדים כמו מסיכות וריחוק חברתי – מדווח וושינגטון פוסט.
הציפיות, המתודלקות בידי תחזיות של חברות התרופות, הן לחיסון שיהיה זמין עוד השנה: המגיפה תיגמר וכולנו נזרוק את המסיכות. אבל מומחים – שכולם מסכימים שהחיסון הוא הדרך היחידה לחסל את הקורונה – אומרים שהדרך עודנה ארוכה. ההודעה על כך שנמצא חיסון בטוח ויעיל תהיה ההתחלה, לא הסוף. הפצתו בארה"ב וברחבי העולם תהיה אתגר אדיר לנתיבי האספקה, למערכת ההפצה, לאמון הציבור ולשיתוף הפעולה הבינלאומי. יידרשו חודשים – ואולי שנים – עד שהחיסון יגיע למספר מספיק של אנשים כדי לקבוע שהעולם בטוח.
גם מי שיקבלו את החיסון מיד כאשר יהיה זמין, לא יהיו בטוחים באופן מיידי: מערכת החיסון נזקקת למספר שבועות לפיתוח הנוגדנים. טכנולוגיות חיסון רבות מצריכות זריקה שנייה כעבור שבועות אחדים כדי להגביר את רמת ההגנה החיסונית. ייתכן שההגנה תהיה זמנית או חלקית, כך שיהיה צורך בחיסונים חוזרים ונשנים – מה שיפעיל לחץ כבד על האספקה ואולי יחייב מסיכות וריחוק חברתי גם לאחר קבלתם. ואם החיסון יפעל פחות טוב על קבוצות מסוימות, אם יהיו מי שיסרבו לקבל אותו או אם לא יהיו די מנות – עלול להיווצר הרושם הכוזב שהוא אינו פועל.
לעיתים מדברים על מרוץ לפיתוח חיסון, כאשר היעד הוא להיות הראשון – אך לא תמיד יש בכך יתרון, וכמעט תמיד אין זה סוף המרוץ והוא עשוי להימשך שנים. ייתכן שהדור הראשון של החיסונים יהיה בינוני בתועלתו, כפי שהיו התרופות הראשונות לאיידס. או דוגמה מוקדמת יותר: בשנות ה-50 יצא לשוק חיסון נגד שיתוק הילדים – כאשר אחד היצרנים שגה וגרם ל-40,000 ילדים לחלות, 51 נעשו משותקים וחמישה מתו. החיסון של יונה סאלק היה פריצת דרך במאבק במחלה, אך היא חוסלה סופית בארה"ב רק ב-1979.
החיסון לשיתוק הילדים בא כאשר לציבור האמריקני היה אמון רב במדענים, ברפואה ובמוסדות ממשלתיים . במקרה של הקורונה, די בנסיגה קלה כדי לגרום לתגובת נגד עוצמתית, במיוחד על-רקע התנועה האנטי-חיסונית. הציבור מקווה יותר מדי שהחיסון יתקן הכל, אבל חיסונים אינם מושלמים – כמו כל תרופה; חלקם נכשלים. החיסון נגד חצבת יעיל -98% מהמקרים, בעוד החיסון נגד שפעת – ב-40%-60% בלבד, ופחות מזה בקרב קשישים.
הפוסט מציין, כי המאסדרים בארה"ב ידרשו שחיסון נגד קורונה יהיה יעיל לפחות ב-50%, כך שאם יעילותו תהיה כזאת בלבד – יהיה צורך להסביר היטב לציבור כמה אנשים יצטרכו לקבל אותו כדי להשיג חסינות עדר, המצב בו די אנשים פיתחו נוגדנים לנגיף כדי לחסל אותו. ייתכן גם שחיסון כזה כלל לא יוביל לחסינות עדר, אלא רק להורדה משמעותית בשיעור ההדבקה; אך מובן שהוא טוב בהרבה מאשר שום חיסון. בתרחיש האופטימי ביותר, יהיה צורך לחסן שני שלישים מהאוכלוסייה כדי להגיע לחסינות עדר.
גם המילה "יעיל" איננה חד-משמעית. מטרתו של חיסון היא למנוע לחלוטין הידבקות, אך מבחינה מדעית – גם חיסון שמפחית את תסמיני המחלה נחשב ליעיל. לאבחנה הזו יש חשיבות מבחינת ההחלטה למי להעניק אותו. חיסון שרק מפחית תסמינים עשוי להינתן תחילה לקשישים ולאחרים המצויים בסיכון הגבוה ביותר למות מהקורונה. חיסון שמונע את ההידבקות יינתן לצעירים במטרה להגן בצורה זו על הקשישים.
כאמור, התקוות מן החיסון עצומות – בשל ההשלכות העצומות של הקורונה. אבל יש הטוענים, שצריך להתייחס אליו כמו אל הפתיחה מחדש של המשק: דבר שחייב להיעשות בהדרגה כדי להיות בטוחים, ואשר עלול לחייב נסיגות ככל שלומדים יותר. ממשלות וחברות משקיעות מיליארדים בפיתוח וביכולת הייצור, אך ברור שלא ניתן יהיה לחסן את כולם בשבוע הראשון או אפילו בחודש הראשון. העולם יהפוך לבטוח יותר – צעד אחר צעד.
סיכון משמעותי הוא בשרשרת האספקה, הן של החיסון עצמו והן של חומרי הגלם שלו – מתריע הפוסט. התקשורת עם הציבור תהיה חיונית והמנהיגים יצטרכו לתת דוגמה אישית; דונלד טראמפ לא סייע, בלשון המעטה, כאשר עד לאחרונה סירב לעטות מסיכה. ואילו ידוענים וכוכבי ספורט הצליחו להשיג עדיפות בתור לבדיקות קורונה; אם חוסר שוויוניות כזה ישרור גם בעת מתן החיסון, אמון הציבור עלול להיפגע.
החיפוש אחרי החיסון שכנע מדענים רבים שההצלחה נמצאת בהישג יד. אבל אם היחס אליו יהיה כמו אל "כרטיס יציאה מהכלא", העולם עלול שלא ליצור את הכלים האחרים הנחוצים כדי לחזור לשגרה: בדיקות לאבחון הקורונה, איכון המגעים וטיפול בחולים. הצעדים הפחות-מרגשים יהיו לא פחות חשובים בטווח הארוך מבחינת יצירת הביטחון הדרוש: להרגיש שאנחנו מספיק בטוחים כדי לחדש את חיינו במלואם.

תאריך:  06/08/20   |   עודכן:  06/08/20
+למידה משולבת, אין מספיק מחשבים
20:20 06/08/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

תלמידי הגנים וכיתות א' וב' ילמדו כרגיל בכיתות מלאות  ▪  תלמידי כיתות ג'-ד' ילמדו בחצאי כיתות  ▪  תלמידי ה'-י"ב ילמדו באופן משולב - רוב השבוע באופן מקוון ויומיים בשבוע בחצאי כיתות עד 18 תלמידים בכיתה  ▪ 

השר גלנט. חייבים להחזיר הלימודים למסלול [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
+ריכוך בהחלת חובת הבידוד לשבים מחו"ל
19:10 06/08/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ועדת החוקה: תינתן עדיפות לבידוד ביתי; הכרזה על חובת בידוד מחמש מדינות ומעלה תותנה באישור הוועדה; תורחב חוות הדעת הרפואית שעל בסיסה ניתן יהיה להכריז על חובת הבידוד

מזון איכותי ושירותים רפואיים [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]
+חקירה פלילית על חתונת הענק בחסידות בעלז
18:57 06/08/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

המשטרה הסתפקה תחילה בהליך מינהלי, אך לאחר יום של ביקורת - הודיעה על הליך פלילי  ▪  חקירה ממשית תחייב להגיע אל האדמו"ר מבעלז ואולי אף להתמקד בו, בשל שליטתו המוחלטת בחסידות ומשום שמדובר בחתונת נכדו

האדמו"ר מבעלז. דוגמא אישית שלילית
+בנט נכנס לבידוד עד יום ראשון
14:27 06/08/20  |  עידן יוסף

אחרי ששהה לפני שבוע וחצי ליד עיתונאי של רשת 13 שחלה בקורונה: ח״כ נפתלי בנט הכניס את עצמו לבידוד עד ראשון הקרוב. בנט כתב בטוויטר: "ביטלתי את ‎#מסע_הפרנסה שתכננתי להיום, והכנסתי את עצמי לבידוד ביתי עד יום ראשון הקרוב. אין ולא היו לי שום תסמינים". גם תמר איש שלום, אודי סגל ואלון בן דוד ייכנסו לבידוד עד יום שני בעקבות החשיפה לחולה.

+שכר מנהלי איסתא יקוצץ בעד 50%
14:25 06/08/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

איסתא הודיעה לבורסה על הסכמות של חברי הדירקטוריון להפחתה משמעותית בתגמולים המגיעים להם  ▪  תגמול יו"ר הדירקטוריון, עמיחי גרין, יקוצץ ב-20%  ▪  שכר המנכ"ל ובעל השליטה, אחישי גל, ושכר סמנכ"ל הפיתוח העסקי, נבו גל, לא יקוצץ אלא יידחה למועד אחר - לא יאוחר מסוף מרס 2021

מנכ"ל איסתא, אחישי גל [צילום: איסתא]
+המכון הביולוגי יחל בניסוי לחיסון בבני אדם
14:11 06/08/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

שר הביטחון גנץ בביקור במכון: "כל הניסויים הראשונים שעברו בהצלחה הם בבחינת בשורה גדולה ותקווה גדולה. השלב הבא כפי שסיכמנו הוא שהניסויים יתחילו בבני אדם אחרי חגי תשרי. זה ייעשה בתיאום עם משרד הבריאות ועל-פי כל התהליכים הנדרשים מבחינת בטיחות רפואית"

[צילום: אריאל חרמוני]
[צילום: אריאל חרמוני]
+למדנו לקח: 57% לא יאגרו יותר ביצים
13:02 06/08/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

סקר צרכנים מקיף של משרד החקלאות: 55% מהציבור סומכים על הממשלה שתמנע מחסור בביצים במקרה של סגר נוסף, לעומת 18% בלבד החוששים ממחסור

חרדים אוגרים יותר מחילונים [צילום אילוסטרציה: יעקב לדרמן/פלאש 90]
+גמזו על חתונת נכד האדמו"ר: "זה מטריף אותי"
12:37 06/08/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

ממונה הקורונה הציג את עיקרי התוכנית להתמודדות עם הנגיף: "לא הולכים לסגר, הקבינט קיבל עמדתי בפה מלא"  ▪  "ישראל ברמת החלואה לנפש הגבוהה בעולם"  ▪  על ההתנהלות בערים אדומות: "בכל העולם סוגרים ערים כאלו - אבל כולם מבינים שהציבור שם על הקצה. ייתכן שמערכת החינוך לא תיפתח בערים אדומות"

פרופ' רוני גמזו [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
+מספר המתים מקורונה עלה ל-569
11:14 06/08/20  |  עידן יוסף

משרד הבריאות: נכון לאתמול 5.8 (סיכום של 24 שעות), מעודכנים במערכת:
1,689 מאומתים חדשים אתמול. 25,457 תוצאות בדיקות שהתקבלו אתמול.
היום, 6.8 נכון לשעה זו: 78,514 מאומתים מפרוץ המגפה. 345 חולים שמצבם מוגדר קשה. 100 מונשמים. 569 מתים במצטבר מפרוץ המגפה.

+משטרה עלובה, פושעת, פחדנית - ופוליטית?
08:06 06/08/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

המשטרה ידעה מראש על חתונת הענק בחסידות בעלז ועל ההפרות השיטתיות של הנחיות הקורונה בידי האדמו"ר, אך לא עשתה דבר כדי למנוע אותה - ותגובתה בזמן אמת הייתה פתטית  ▪  האם המשטרה, הפועלת במרץ רב כלפי המפגינים נגד נתניהו, קיבלה הנחיה להעלים עין כאשר מדובר בקבוצה חזקה שתמיכתה הפוליטית נחוצה לו?

חסידי בעלז. אלפים הגיעו לחתונה
האדמו"ר רוקח. זלזול מתמשך בהנחיות

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איתמר לוין
המשטרה ידעה מראש על חתונת הענק בחסידות בעלז ועל ההפרות השיטתיות של הנחיות הקורונה בידי האדמו"ר, אך לא עשתה דבר כדי למנוע אותה - ותגובתה בזמן אמת הייתה פתטית    האם המשטרה, הפועלת במרץ רב כלפי המפגינים נגד נתניהו, קיבלה הנחיה להעלים עין כאשר מדובר בקבוצה חזקה שתמיכתה הפוליטית נחוצה לו?
עידן יוסף
שר המשפטים והשר לבט"פ יוסמכו להכריז יחד על הגבלה מלאה או חלקית של השתתפות עצורים ואסירים בדיונים בבית המשפט ונקבעה סמכות לביטול ההכרזות בכל עת ע"י ועדת החוקה    לא תתאפשר השתתפות בדיון באמצעות הטלפון בלבד אלא במקרים חריגים ביותר    ישראל ביתנו והרשימה המשותפת: חוק אנטי דמוקרטי
איציק וולף
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב, שר הבריאות יולי אלדשטיין, ושר החוץ גבי אשכנזי, הוסמכו לקדם את מתווה פתיחת השמים החל ב-16.8    רגב: "נפעל ליישום המתווה ולשמירת התעופה הישראלית"
עידן יוסף
שר הבריאות אדלשטיין על הטענות לאפליית בתי כנסת: "מנסים להגיע לקריטריון אחיד"    ההחלטה על חגי תשרי תתקבל בקרוב    יו"ר ועדת החוקה: "נשמת אפה של היהדות היא התפילות בבתי הכנסת ועולם התורה והישיבות"
איתמר לוין
אקונומיסט מספר על התאמות הכרחיות, התועלת שבהרחבת הפעילות בחו"ל, החששות מקריסה והמעבר להוראה מקוונת בכמה מבתי הספר הידועים בעולם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il