X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
שאול ברטל חוקר מרכז בגין–סאדאת
בלוג/אתר רשימות מעקב
הצו הנשיאותי עליו חתם יו"ר הרשות הפלשתינית מחמוד עבאס ב-15 בינואר בדבר בחירות למועצה המחוקקת הפלשתינית (ב-22 במאי) ולנשיאות הרשות הפלשתינית (ב-31 ביולי) אינו יותר מניסיון להזכיר לקהילייה הבינלאומית, ובמיוחד לממשל הנכנס בארה"ב, את הרלוונטיות והנוכחות של הבעיה הפלשתינית
▪  ▪  ▪
בחירות בשטחים [צילום: מג'די מוחמד/AP]

הפעם האחרונה בה נערכו בחירות לנשיאות הייתה ב-2005 עת נבחר מחמוד עבאס לתפקידו. שנה לאחר מכן התקיימו בחירות למועצה המחוקקת הפלשתינית בהן זכה חמאס לרוב גדול. בחירות לשני המוסדות היו אמורות להתקיים כבר ב-2010, אך משיקולים פוליטיים של פתח הן נדחו שוב ושוב עד הצו הנשיאותי שהוצא לאחרונה. הבחירות שהוכרזו מהוות חלק מהסכמה רחבה בין חמאס לבין פתח שהושגה ב-24 בספטמבר 2020 ונועדה לאפשר פיוס לאומי בין הגדה המערבית לבין רצועת עזה וייתכן אף להשתלטות חמאס על אש"ף ועל כלל מוסדות הרשות. ללא תיאום בין שני הארגונים לא ניתן יהיה לקיים את הבחירות במועדן או בכלל.
הצלחת חמאס במערכת הבחירות הקרבה תעניק לקו הדוגל במדיניות קשוחה יותר כלפי ישראל, ובכלל זה המשך "המאבק המזוין" (קרי פעולות טרור), דומיננטיות רבה יותר בשיחות הרש"פ עם הממשל הדמוקרטי בארה"ב. חמאס חרד מניסיון ישראלי להפריע למהלך הבחירות והחל במגעים מדיניים עם גורמים בינלאומיים שונים כדי לוודא תמיכה בינלאומית במהלך, מהלכים שילכו וירבו ככל שמועד הבחירות יתקרב. ב-22 בינואר התקיימה פגישה בין איסמעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, לבין ניקולאי מלדנוב, שליח האו"ם המיוחד למזה"ת, בסיומה הכריז הארגון כי "חמאס רואה בבחירות הקרבות קדימון לבניית הבית הפלשתיני, סיום הפיצול תוך בניית מתווה שותפות, הגנה על הפרויקט הלאומי המתמודד עם אתגרים רבים, ושילובו מחדש של העם הפלשתיני מחוץ (לפלשתין( במוסדות המובילים". חמאס מעוניין בשילוב רב יותר של תומכיו במוסדות השלטוניים של הרש"פ ואש"ף באופן שישקף את כוחו העולה של הארגון.
סקרים שנערכו לאחרונה בחברה הפלשתינית מראים ש-62% מהנסקרים סבורים שחזון שתי המדינות אינו ישים יותר ו-87% מאמינים שישראל לא נטשה את תוכנית הסיפוח של כ-30% מהשטח כמוצע בתוכנית טראמפ. לאור זאת אין זה מפתיע ש-48% מהנסקרים תמכו בחידוש האינתיפאדה ויותר משני שלישים סברו שעל עבאס להתפטר מתפקידו לאור המשך התיאום הביטחוני עם ישראל. למעלה מ-מ70% מהנסקרים תמכו בקיום בחירות מוקדם ככל האפשר למועצה המחוקקת ולנשיאות הרש"פ.
חמאס עדיין לא הציג מועמד מטעמו לבחירות, אך סביר להניח שיהיה זה איסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של הארגון וראש ממשלת חמאס ב-2007-14. מניתוח כלל הסקרים הפלשתינים בשנה האחרונה עולה שבכל התמודדות בין הנייה לבין עבאס גובר הראשון בהפרש של כ-8% לפחות. איש הפתח היחיד המסוגל לגבור על נציג חמאס בבחירות דמוקרטיות לנשיאות הרשות הוא מרואן ברגותי, ראש תנזים פתח לשעבר, המרצה מספר מעצרי עולם בכלא הישראלי. אף בבחירות למועצה המחוקקת הפלשתינית נראה שלמרות יתרון קל לפתח על פני חמאס (37.6% לעומת 33.6%), עדיין יזכו תומכי ארגוני הטרור ובראשם חמאס במרבית המושבים.
גם סוגיית הצבעתם של ערביי מזרח ירושלים, המהווה נושא טעון ושנוי במחלוקת בין ישראל לבין הרשות הפלשתינית, לא תהווה עילה לביטול הבחירות הפלשתיניות. לפי חנא נאצר, ראש ועדת הבחירות 2021, הפלשתינים ערוכים בעידן הקורונה גם להצבעה במעטפות דואר וייתכן מצב בו ערביי מזרח ירושלים בעלי תושבות ישראלית יוכלו להצביע בקלפיות הממוקמות בפאתי העיר, קרי בא-ראם, כפר עקב ועוד.
במצב הדברים הנוכחי של משטר דמוקרטי אוהד בבית הלבן; לחצים פוליטיים מבית על עבאס לפרוש מתפקידו; חוסר אמון במוסדות הפוליטיים המרחיק צעירים פלשתינים רבים מהזירה הפוליטית; משברים רפואיים וכלכליים בשל הקורונה; וחוסר אמון בהנהגה הפלשתינית בין היתר בשל חידוש התיאום הביטחוני עם ישראל, הבחירות נתפסות כמוצא לגיטימי למשבר הנוכחי שיאפשר להשיב את הלגיטימציה האבודה של הממשל הפלשתיני ולאפשר לו יכולת תמרון רבה יותר, ואולי אף הצגת חזית אחידה, מול ישראל. נקודת המוצא היא שגם עם חמאס ישתלב במוסדות הרשות כתוצאה מבחירות דמוקרטיות תאלץ ישראל להכיר ולקבל את תוצאות הבחירות ולמצוא את הדרך להתמודד עם ההנהגה שתיבחר נוכח הלחץ הבינלאומי שככל הנראה יופעל על-ידי ממשל ביידן והקהילה האירופית.

מבט מבס"א, מס' 1,927, 10 בפברואר 2021
תאריך:  11/02/2021   |   עודכן:  11/02/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
איציק וולף
כוחות צה"ל ומג״ב הרסו היום את שתי הקומות בהן התגורר המחבל מוחמד קבהא בכפר טורה    במהלך הפעילות התפתחו הפרות סדר אלימות במסגרתן פלשתינים יידו אבנים לעבר הכוחות    מפקד החטיבה המרחבית מנשה: נמשיך לפעול בכל דרך שתידרש על-מנת להבטיח את ביטחון האזרחים בגזרה, ולא נאפשר לטרור לפגוש את תושבי מדינת ישראל
עידן יוסף
הרשות הפלשתינית הרסה את המזבח התנ"כי ומאבניו הוכן חצץ לסלילת כביש    המינהל האזרחי: סמכותנו לאכוף הרס עתיקות מוגבלת לשטחי C בלבד    מזבח יהושע בן נון היה העדות הארכאולוגית היחידה שמוכיחה את יציאת מצרים    הציונות הדתית: נדרוש לסגור את המינהל האזרחי
יוני בן-מנחם
הזירה הפוליטית הפלשתינית מנסה להגיע להבנות בין הפלגים שיאפשרו את עריכת הבחירות לפרלמנט ב-22 במאי. יו"ר הרש"פ דחה הצעה לסיוע כספי נכבד מאיחוד האמירויות בתמורה לפיוס עם מוחמד דחלאן, תנועת פתח עדיין מפולגת לקראת הבחירות
עידן יוסף
אומר כי ההחלטה לשפוט את ישראל ניתנה בחוסר סמכות והורה לפעול להגנה על האינטרסים הישראלים, האזרחים והחיילים    "החלטת השופטים חושפת את ביה"ד כגוף פוליטי הניצב בשורה אחת עם ארגונים בינ"ל המוּנעים מתוך יסודות אנטישמיים"
עידן יוסף
לדבריו, מסרב בית הדין הבינלאומי בהאג מגמתי ופוליטי ועליו לחקור את פשעי המלחמה האמיתיים שמבצעות דיקטטורות אכזריות כמו אירן וסוריה כמעט מדי יום    "זוועות מחרידות - הוא לא חוקר בכלל"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il