X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
רוח האדם מבקשת להבין את המתחולל סביבה ושאלת 'מה זאת' חיה בליבו של תינוק בטרם תדענה שפתיו לבטא את השאלה, אם רק נבין את הבעת עיניו
▪  ▪  ▪
להרבות בשאלות [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]

שנה קשה ומאתגרת חלפה עלינו מאז הסתגרנו בביתנו, התרחקנו מבני המשפחה והחברים, נשתבשו אורחות חיינו, ולא רק בביתנו, אלא כל העולם חווה טראומה גדולה בעקבות מגיפת הקורונה. לשמחתנו הרבה פיתוח החיסון היווה בשורה משמחת שתוצאותיה מורגשות היום ואנו רואים את האור המתחזק בקצה המנהרה. יש גם משהו טוב בעקבות הנגיף - הורים רבים התחברו יותר לבני משפחתם. כאשר כל בני המשפחה יסבו השנה לשולחן הסדר ואבי המשפחה יערוך את הסדר ויספר את סיפור יציאת מצרים נתעלה בהרגשתנו ונחוש את יציאתנו מעבדות לחרות.
ייחודו של סיפור יציאת מצרים בליל הסדר מצוין בשתי דרכים. האחת, שיתופם של הבנים - הילדים בסיפור יציאת מצרים באופן של שאלה ותשובה. השנייה, תחילת הסיפור של יציאת מצרים בגנות וסיומה בשבח. מדוע קבעו חכמינו דווקא דרכים אלו לסיפור יציאת מצרים? התשובה לכך היא בדברי הגמרא במשנה פסחים: "מזגו לו כוס שני וכאן הבן שואל אביו ואם אין דעת בבן, אביו מלמדו מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות" (פרק י', משנה ד').
משמע מדברי המשנה שסיפור יציאת מצרים בדרך של שאלה ותשובה, מקורו עוד מתקופת התנאים. מובא ברמב"ם (הלכות חמץ ומצה, פר' ז', הלכה ג'): "וצריך לעשות שינוי בלילה הזה כדי שיראו הבנים וישאלו ויאמרו מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות עד שישיב להם ויאמר להם כך וכך אירע וכך וכך היה... ואפילו היו כולם חכמים, היה לבדו שואל לעצמו מה נשתנה הלילה הזה".
המקור לדרך השנייה 'מתחיל בגנות ומסיים בשבח', הוא מדברי הגמ' (פסחים קט"ז, ע"א) "מתחיל בגנות ומסיים בשבח. מאי בגנות? רב אמר מתחילה עובדי עבודת גילולים היו אבותינו ושמואל אמר עבדים היינו...". כעת נתבונן ונראה, שהרבה הלכות ומנהגים בליל הסדר נגזרו מהיסוד של שאלת שאלות, ויש לכך דוגמאות לרוב ונמנה כמה מהן:
עריכת שולחן הסדר מבעוד יום היא הלכה מיוחדת שנאמרה דווקא לגבי שולחן הסדר - השו"ע (סימן תע"ב סעיף א') נימק הלכה זו שלא נתעכב בעריכת הסדר 'בשביל התינוקות שלא ישנו' והוסיף על כך בעל "המשנה ברורה" שזאת כדי שיוכלו התינוקות לשאול את השאלות בליל הסדר.
מנהג חלוקת הקליות והאגוזים הוא שינוי יזום שנועד לכך שתינוקות ישאלו שאלות, וגם מנהג סילוק הקערה נועד ליצור תמיהה אצל הילדים הקטנים ולעודדם לשאול מדוע מסלקים את הקערה לפני הסעודה. כמו-כן מזיגת הכוס השני לפני הסעודה (שו"ע סי' תע"ג סעיף ז') נועדה שישאלו הטף מדוע שותים כוס שני קודם הסעודה? וכמובן, טיבול הירק במשקה, מחמת שהוא נדיר. התחפשות לעבדים המשחזרים את היציאה מעבדות לחרות. כל אלה הם אמצעים דידקטיים מוחשים שהופכים את ההיסטוריה שלנו מלפני אלפי שנים לסיפור חוויתי ונושם, ואמורים לגרום לנערנו לשאול.
מה חשיבותן של השאלות בליל הסדר?
לשאלה חשובה זו מתייחס הרב שמשון רפאל הירש מגדולי הרבנים והוגי הדעות שחי בגרמניה לפני למעלה ממאה חמישים שנים. כך הוא כותב בפירושו להגדה של פסח 'נחלת השר' (עמ' 53/4): "וכאן הבן שואל, אם נרצה לדעת מה מותר האדם מן הבהמה לא נטעה הרבה אם נאמר 'האדם שואל'.
התגובה הראשונה שמראה העולם מעורר בתינוק שנולד היא ללא ספק שאלת 'מה זאת'. רוח האדם מבקשת להבין את המתחולל סביבה ושאלת 'מה זאת' חיה בליבו של תינוק בטרם תדענה שפתיו לבטא את השאלה, אם רק נבין את הבעת עיניו. נוכל לקרוא את תמיהתו ממבטו. כל עוצמה של נפש הילד איננה אלא שאלה. רק מתוך שנפשו שואלת בלי הרף היא לומדת כה הרבה בשנותיה הראשונות.
ועתה, שעה שפי הילד עומד לרשות נפשו השואלת, ובנך שואל ושואל ולא ייעף מלשאול 'מה זאת' - אל תיעף גם אתה מלהשיב, בצמאו לדעת תראה אות לבריאות נפשו... ואל יקשה בעיניך אם בנך שאלך, אם הוא שואל הרבה ושואל תכופות: אל תענה לו בגערה - דאג להשיב לו תשובה כהלכה".
מדברי הרב הירש למדנו שיסוד השאלה יש בו ערך חינוכי של קניין דעת. ילד היודע לשאול ואף מקבל תשובות לשאלותיו, ימשיך לשאול ולהתעניין. בליל הסדר קיים יסוד ההתעניינות. האדם רוצה להבין את המתחולל סביבו.
כאשר אנו באים לערוך את ליל הסדר בחברת בני המשפחה עלינו לעשות כל שביכולתנו לחבר את הסובבים לתכנים העמוקים שהם ביסוד האמונה. הבה ונחשוב כיצד ייזכר לילה זה בעיני ילדינו. קיום המצווה של "למען תספר באוזני בנך" צריכה להיעשות בצורה סיפורית, ציורית וחווייתית, וכשנקיים זאת, ליל הסדר יחקק לנצח בזיכרון כחוויה חיובית.

תאריך:  21/03/2021   |   עודכן:  21/03/2021
+סדר פסח בניהול קונפליקטים
12:09 21/03/21  |  איילת פדה גולדשטיין   |   לרשימה המלאה

לטובת טיפוח שייכות צוותית ומשפחתית - היום יותר מתמידל קונפליקט בחיינו, טומנים בחובם גם ברכה: ההבנה שעלינו להפסיק לקחת את החיים כמובנים מאליהם - העבודה, הזוגיות, המשפחה - וגם אם היא הציפה קונפליקטים זו הזדמנות ששומרת עלינו שלא נירדם בשמירת החיים

עדיין נושמים [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
+מה אומרת ה"הגדה"
11:47 21/03/21  |  שמחה סיאני   |   לרשימה המלאה

יש לנו מאה ויותר הגדות מצוירות, ויש בהן כדי לספר לנו, לא רק על האמנות בת התקופה, שקנתה לה מקום ברחוב היהודי, ולא רק מסורת עתיקה ביותר של תיאורים ידועים, אלא על הרפתקאותיו של כל ספר וספר כזה, בין אם הוא צרפתי, ספרדי, איטלקי או גרמני, והתפתחותה של ההגדה עד המצאת הדפוס בשנת 1436

הגדת דרמשטט [צילום: ציור: הגדת דרמשטט]
+כנגד ארבע בנות דברה תורה
10:36 21/03/21  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

בימים שישנם חוגים דתיים הדורשים הפרדת נשים בתחבורה הציבורית, מן הראוי להביט לעברה של צפורה, אישה המעורה בחיי הקהילה  ▪  היא אומרת את אשר יש לה לומר בחברת גברים, והם גם מקשיבים לה

בת פרעה מוצאת את משה, משה בתיבה [צילום: ציור: ג'ובאני בטיסטה]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
אורנה מרקוס-בן צבי
'לא יכולתי לעמוד מול הסבל שלה... בחוץ היה קור כלבים והיא בכתה בכי תמרורים וכל הבנות התעוררו והחלה כאן מהומת אלוהים    חלקן צעקו לי - 'נו כבר תפתחי לה' ואחרות רטנו שמפריעים להן לישון...'
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - מתנות לאביונים, פיוס וכבוד אחרון, הטיה והדרה, הוצאות משפט וסיכויי הישרדות    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות ואושר    "משנכנס אדר - מרבין בשמחה" (מסכת תענית)
איתמר לוין
דבריהם ומעשיהם של אחשורוש והמן הקדימו במאות ואלפי שנים את שנאת ישראל הנוצרית, את האנטישמיות המודרנית ואת גרמניה הנאצית    החל מההאשמה הקולקטיבית נגד כל היהודים בשל חטאו של יחיד, דרך העלילות השקריות וכלה במעטה החוקיות של ההשמדה: הסיפור חוזר שוב ושוב, וכך גם המסקנה - האנטישמיים מבינים רק כוח
חן מלול
בפורים תש"ג ביטלה עיריית תל אביב את החגיגות הציבוריות, בעקבות הידיעות על ההתקוממות הראשונה בגטו ורשה בינואר 1943    שנה קודם לכן בוטלו החגיגות בשל טביעת האונייה "סטרומה"
נסים ישעיהו
כשמרדכי התעקש לדבוק בדרכי אבות, להישאר חריג ואף להפגין את חריגותו בכך שסירב לקבל את הגזרה להשתחוות להמן ואפילו לא לכרוע לפניו, היה ברור לו שהוא מסכן את חייו, עם זאת מן הסתם לא עלה בדעתו שבכך הוא מסכן את כל היהודים. אבל המן חשב אחרת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il