X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ניתוח אקונומיסט לקראת הבחירות באוקטובר:

לעירק סיכוי לבנות המדינה מחדש

זה יהיה ארוך, זה יהיה קשה, יהיו הרבה מתנגדים - אבל תבוסת דאעש והשקט היחסי נותנים תקווה שעירק תוכל ליצור ממשלה מתפקדת שלושת תנאי היסוד הם פירוק המיליציות החמושות, אספקת השירותים החיוניים לאזרחים וצמצום הסובסידיות הנדיבות לאנרגיה
▪  ▪  ▪
החידקל, בגדד [צילום: האדי מיזבאן, AP]

מאז הפלתו של סדאם חוסיין, עירק התדרדרה ממשבר למלחמת אזרחים וחוזר חלילה. כיום, כאשר המדינה מתוכננת לבחירות שיתקיימו בחודש אוקטובר, עירקים רבים אומרים שהם נגעלים מכדי להצביע. מה הטעם – הם שואלים – כאשר הממשלה שתיבחר ממילא כמעט ולא תוכל לשלוט, כאשר הפוליטיקאים הם מושחתים וחסרי תועלת, ואשר את המדינה מנהלים מיליציות, מנהיגי שבטים ומעצמות זרות?
למרות זאת, טוען אקונומיסט, יש סיבה לתקווה, בעיקר משום שעירק פחות אלימה מאשר בעבר. בשנת 2014 שלט דאעש בשליש ממנה, אבל הוא הובס ב-2017 ונוצרה מידה של יציבות, המאפשרת לעסקים לפעול ולילדים ללכת לבית הספר בלא חשש שיירצחו בידי מכונית תופת. הכלכלה מתאוששת מן הקורונה, והשקט מעניק לעירקים אפשרות לבנות מדינה מתפקדת.
צעד חיוני בכיוון זה הוא להביס את המיליציות. חלק מהן, ברובן שיעיות, הוקמו כדי להילחם בדאעש. איתוללה עלי אל-סיסטאני, כהן הדת השיעי החשוב ביותר במדינה, קרא לצעירים להצטרף אליהן. אבל כעת הן לא מניחות את נשקן, אלא להפך – חבריהן דורשים משרות קבועות על חשבון הציבור. תקציב השכר של המיליציות עלה מ-1.1 מיליארד דולר ב-2018 ל-3.4 מיליארד דולר השנה. עירק מוציאה כעת 2% מהתוצר שלה על יחידות צבאיות בלתי רשמיות, יותר ממה שרוב המדינות מוציאות על צבאותיהן הרשמיים. וזה אינו כולל את מה שהמיליציות מרוויחות מהברחות וסחיטה. רבות מהן אינן נאמנות למדינה: חלקן מקבלות פקודות מאירן, ואחרות – ממנהיגים מקומיים.
יעזור אם אל-סיסטאני, השומר לאחרונה על שתיקה, יאמר למיליציות שמשימתן הסתיימה. אבל בלי קשר לכך, הממשלה צריכה לנסות להשתלט על השטחים הרבים שבידיהן. עליה להכניס חלק מאנשיהן לצבא העירקי, במסגרת שרשרת הפיקוד הרגילה, ולפרק מנשקם ולהוציא לגמלאות את האחרים. זה יהיה יקר מאוד ומסוכן מאוד, אבל החלופה גרועה יותר, שכן חלק ממפקדי המיליציות רוצים להפוך אותן לחיקוי למשמרות המהפכה האירניים.
צעד חיוני נוסף, ממשיך אקונומיסט, הוא שהממשלה תספק את השירותים החיוניים לאזרחים ולא רק תאייש משרות בשירות הציבורי. השכר והפנסיות הנוכחיים עולים לעיתים על הכנסות המדינה מהנפט; שכירת העובדים היא מושחתת. אף מעסיק פרטי אינו יכול להציע תנאים דומים ולכן הם מתקשים להשיג עובדים. המערכת צורכת כספים שראוי להשקיע בבתי ספר, בתי חולים ורווחה לנצרכים. יש ליישם את תוכניתו של שר האוצר לצמצום השירות הציבורי, לפטר מובטלים סמויים ולהשקיע במה שיניב תועלת לרוב העירקים.
שלישית, על הממשלה לצמצם את הסוביסידיות לאנרגיה, העולות 10% מהתוצר. החשמל זול מאוד; בפועל, מכיוון שהחשבונות נגבים רק לעיתים רחוקות, הוא חינם. לכן, הצרכנים מבזבזים אותו כאילו אין מחר. כדי לעמוד בביקוש, נאלצת עירק לייבא גז מאירן – אבל לרוב אינה מצליחה לשלם תמורתו. עירק היא יצרנית גדולה של גז, אך מבזבזת חלק ניכר ממנו. המדינה צריכה לייעל את השימוש ולגבות מן הצרכנים את מחירי השוק – וכך ייחסכו כספי ציבור וישתפר המצב הסביבתי.
כדי לחולל את כל אלו, על המצביעים להגיע לקלפיות. למרות שזה עלול להיות מפחיד כאשר מדובר באיזורים שבשליטת המיליציות, הימנעות מהצבעה רק תהדק את שליטתן של הקבוצות הצבאיות ושל הקבוצות המושחתות והשנואות. יהיה זה מועיל אם המפגינים של 2019 יתארגנו ויציעו חלופה; בהעדרה, על הבוחרים להצביע בעד המועמד הנקי ביותר במחוז. הממשלה הבאה תצטרך להתמודד עם התנגדות רבה לרפורמות כאלו – וזה רק מחזק את הצורך בהן. קשה לבנות מדינה והדבר דורש זמן רב. אבל זה כדאי לעירקים. הכאוס אותו חוו בשנים האחרונות צריך ללמד אותם מהו מחירו של הכישלון במשימה זו.

תאריך:  25/06/21   |   עודכן:  25/06/21
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לעירק סיכוי לבנות המדינה מחדש
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
עיראק ? את מי זה מעניין?
א.ל. רמת-גן  |  25/06/21 22:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
ירון פרידמן
איך הגיעו לאזורנו מנהגי העישון? מדוע עוררו התנגדות דתית ופוליטית? ומה מצב העישון בעולם הערבי בימינו?
יוני בן-מנחם
מתיחות חריפה התגלעה בין מצרים לרש"פ על-רקע המאמצים לשקם את הרצועה ולפייס בין חמאס לפתח. גורמים ברש"פ אומרים כי מצרים מאמצת חלק מעמדות חמאס בגלל האינטרסים של הביטחון הלאומי המצרי על חשבונה של הרש"פ וכי מחמוד עבאס לא יאפשר פגיעה במעמד אש"ף
יורם אטינגר
הביצועים המרשימים של "כיפת ברזל" מגבירים את פוטנציאל היצוא למדינות שונות כגון קוריאה הדרומית, יפן, סינגפור, הודו, פולין, המדינות הבלטיות ואמריקה הלטינית, ותורמים להרחבת היצוא הביטחוני ובסיס התעסוקה של ארה"ב.
יואל גוז'נסקי, קים נח
יורש העצר מנסה להפוך את ארצו למובילה גם בתחום הסביבה, כחלק מן הגמילה מנפט    היוזמה שאפתנית ואולי מופרכת – אבל על ישראל לשים לב אליה
שאול מנשה
בנוסף לבשאר היו עוד 51 מועמדים לנשיאות    הם זכו לתמיכה ולחתימות של יותר מ-35 חברי מועצת העם כתנאי למועמדות. היכן נעלמו?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il