X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
האם חלה תפנית בשאלת אומדן שווי השוק של מקרקעין לצורך היטל השבחה בפרויקט מחיר למשתכן? ועדת הערר צפון פסקה הפוך מוועדת הערר חיפה - ואין פסיקה מחייבת של בית המשפט העליון
▪  ▪  ▪
[צילום: איתמר לוין]

בעקבות החלטות ממשלה והחלטות של מועצת מקרקעי ישראל שנועדו לייצר פתרונות דיור מוזלים, יוצרו מסלולי שיווק ייחודיים לקרקעות המדינה המכונים "דיור למשתכן". במסגרת מכרזים אלה, שתנאיהם משתנים מעת לעת, משווקת רמ"י קרקעות מדינה לחכירה במחיר מופחת, וכנגד זאת מתחייב היזם הזוכה לבנות דירות מגורים אשר יימכרו למשתכנים במחיר אשר הוצע במכרז, שהוא נמוך ממחירן של דירות דומות בשוק הרחב ("מחיר למשתכן").
אמנם פרויקטים של מחיר למשתכן קודמו ממכרזים שפורסמו, אולם לאחרונה לא קודמו מכרזים חדשים. עם זאת, ישנם תיקים בעניין הנוגעים לחיוב בהיטל השבחה במסגרתם עולה שאלה (שטרם נפסקה הלכה מחייבת בעניין) והיא: האם בהערכת שווי מקרקעין לצורך קביעת היטל השבחה יש לקחת בחשבון את מחירי דירות מסוג זה בפועל, שבשל תנאי החכירה הייחודיים בפרויקט מסוג זה הם נמוכים ממחירן של דירות אחרות בשוק, או שמא יש לקבוע את שווים בהתאם לשווי מקרקעין אחרים בשוק הרחב?
ההחלטה היחידה עד לאחרונה שעסקה במישרין בשאלה זו הייתה של ועדת הערר מחוז חיפה (ערר 8008/17). יזם זכה בהקלה המאפשרת תוספת דירות בפרויקט "מחיר למשתכן" בטירת כרמל. בהחלטת ביניים נקבע, כי אין להתחשב במחיר הדירה שנקבע במסגרת מחיר למשתכן, שאינו מעוגן בדבר חקיקה, אלא בשוויה בשוק החופשי. כלומר: היזם ישלם היטל השבחה לפי שווי השוק המלא של תוספת הבנייה, ולא לפי מחירן המופחת של הדירות במסגרת היוזמה, שכן המחיר הסופי לו התחייב היזם מבטא מחיר סובייקטיבי בלבד.
בימים אלו הוכרע מקרה דומה בוועדת הערר מחוז צפון (ערר 8034/20). תחילה ציינה ועדת הערר, כי קרקעות המשווקות במסלול מחיר למשתכן כפופות לתנאים ייחודיים, הנקבעים בכללי הגופים המוסדיים ומתפרסמים במכרז פומבי. מעת מכירת המקרקעין ליזם הזוכה, כפופים המקרקעין לתנאי הזכייה במכרז ועוד. מועד מכירת המקרקעין ליזם הוא נקודת הזמן הרלוונטית להערכת שווי המקרקעין. בנקודה זו, היזם כפוף להתחייבויות למגבלות ולכללים המחייבים במסגרת דיור למשתכן, אשר בוודאי ישפיעו על המחיר המירבי שיהיה כל קונה סביר - מודע ורציונלי - בשוק חופשי מוכן לשלם. סביר להניח שמחיר זה יהיה נמוך מאשר מחיר קרקע שאין עליה מגבלות דומות.
בעניין זה ציינה ועדת הערר, כי אומנם תנאי דיור למשתכן אינם קבועים בחוק, אולם הכוחות הממשלתיים המוכרים כמשפיעים על שווי השוק, אינם פועלים רק באמצעות דברי חקיקה, אלא גם באמצעים אחרים כגון מדיניות. במקרה זה, מדיניות דיור ממשלתית ומימושה באמצעות הטלת מגבלות על קרקעות המדינה, המהוות את רובן של הקרקעות בישראל, נעשית בידי רמ"י מכוח חוק. תנאים אלו הם פומביים ושוויוניים, כלליים ואובייקטיביים, ואינם תוצר של נסיבות אישיות או מגבלות סובייקטיביות.
בהתקיים תנאי שוק משוכלל, שבו מתקיימים שקיפות ופעילות כלכלית רציונלית של הקונה הסביר, הפער בין מחירי מקרקעין עם וללא מגבלות, נובע מאותן מגבלות ייחודיות הכרוכות בעסקה של מקרקעין הכפופים לתנאי דיור למשתכן. בנסיבות אלה ניתן לומר, כי ברור שקונה סביר בשוק משוכלל יתן למגבלות כאלה ביטוי בהערכת שווי המקרקעין, שכן המדובר בנטל כלכלי המוטל על מימוש הזכויות במקרקעין.
ועדת הערר קבעה, כי יש לקחת בחשבון את התנאים החלים על מקרקעין ששווקו במסלול דיור למשתכן, וכי אין בכך כדי לסטות מתורת השמאות המאפשרת מתן ביטוי למגבלות מוסדיות החלות על מקרקעין מסוימים. הדבר גם תואם את תכלית החקיקה. מצב שבו מיוחסים למקרקעין ערכים תאורטיים של מקרקעין במנותק מהתנאים הייחודיים הנובעים משיווקם במסלול מחיר למשתכן ובהתעלם מעלות ההנחה המחויבת במחיר מכירת הקרקע, חוטא למטרתו של היטל השבחה ולרציונל העומד בבסיסו, כאשר הדבר מוביל למיסוי מעבר להתעשרות הנישום. קביעה זו הפוכה לפסיקה הקודמת של ועדת הערר חיפה.
בית המשפט העליון קבע (רע"א 147/14) קבע, כי ככלל חיוב או הוצאה אחרת שהם חיצוניים לתוכנית ובעל המקרקעין נטל על עצמו לצורך יצירת "המצב החדש", אין בהם כדי להשפיע על שווים האובייקטיבי ולכן אין להתחשב בהם. אלא שמאז החלטת הערר בחיפה - ציינה ועדת הערר צפון - ניתן בעליון פסק דין נוסף (בר"ם 7255/17), בו נפסק שיש לקחת בחשבון, במסגרת שומת היטל השבחה, הוצאה של תשלום בגין "קרן חניה". זאת, למרות שלכאורה קרן החניה מהווה הוצאה חיצונית לתוכנית, אך יש לה השפעה ממשית על שווי הנכס במצב החדש. החובה להתקין מקומות חניה או לחלופין תשלום לקרן חניה נדרשים לשם מימוש מלוא הפוטנציאל התכנוני של הנכס. על כן, הוצאות אלה משפיעות ישירות על שווי הנכס ולכן נקבע, כי יש להביאן בחשבון. מכאן, כי מגבלות שמשפיעות על השווי ואינן מופיעות בתוכנית, יכולות להילקח בחשבון.
מכל מקום, מאחר שטרם נפסקה הלכה מחייבת, אנו קוראים למחוקק לעגן את הנושא בחקיקה מסודרת. בלא עיגון שכזה, אם יתפרסמו שוב מכרזי מחיר למשתכן, ולא תהיה בהירות בשאלת מחירי הדיור לצורך היטל ההשבחה, עלול הדבר להקטין את הכדאיות להשתתף במכרזים מסוג זה.

תאריך:  06/07/2021   |   עודכן:  06/07/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כיצד יחושב היטל השבחה ב"מחיר למשתכן"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נסים ישעיהו
כל הכוחות החזקים במדינה, מתקשורת ועד משפט, מאוחדים בהעצמת הצד המנוגד לדרך ה' ואיתם - לפעמים שלא מדעת, משתפים פעולה רבים מהפוסחים על שְׁתֵּי הַסְּעִפִּים. ומה יעשה היהודי הפשוט ששומע ורואה בתקשורת את מה שהיא בוחרת להראות ולהשמיע לו בהתאם לקו שהיא מובילה?
יואב יצחק
כדי לאפשר זרימת "דם חדש" למערכות הציבוריות, יש להגביל כהונת נבחרי ציבור: ראש ממשלה, חבר כנסת ישראל, ראש רשות מקומית, חבר מועצה ברשות מקומית    כניסת נבחרי ציבור צעירים ונמרצים וברוכי כשרונות תמנע מקובעות במערכות הציבוריות, ותאפשר שינויים המתחייבים בהתאם להתפתחויות בעולם המדיני, הכלכלי, הטכנולוגי, הרפואי ועוד
נסים ישעיהו
יש לו בעיה עם עם ישראל שהוא 'עָם לְבָדָד' ובכך למעשה הוא מתווה את דרך הלאומיות לעמים כולם. את הייחודיות הלאומית הזאת הוא ביקש לבטל בקללות שתיכנן. כשלא הצליח לו, הוא פנה לכיוון המעשי ויעץ לבלק לשלוח אל בני ישראל את בנות מואב
עו"ד אלון קוחלני
בית המשפט המחוזי ביטל את תוקפה של ישיבת ועדת הביקורת בעיריית פתח תקוה, אשר כונסה ב"זום" בניגוד לדעתו של היו"ר, ואת ההחלטות שקיבלה מועצת העיר בעקבות אותה ישיבה
עו"ד רעות כהן, עו"ד דבי גילד-חיו
משרד המשפטים מציע להעלות ל-1,400 שקל את אגרת פתיחת הליכי חדלות פרעון - סכום גבוה מאוד לנזקקים להליך זה    הדרך הנכונה היא להעניק שיקול דעת לדחות את התשלום או אף לתת פטור ממנו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il