X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
גדר תיל ומשוריין צבאי בכניסה לפרלמנט של תוניסיה [צילום: חוסני דרידי/AP]
תוניסיה: האם נפלה עוד מצודה של האחים המוסלמים
אחרי שבשנים האחרונות איבדו האחים המוסלמים את אחיזתם במצרים, נכשלו בסוריה, הוצאו מחוץ לחוק בירדן ונחלשה תמיכתם בטורקיה ובקטר, הגיעה בשבת שעברה (24.07.21) מכה קשה למאחז התנועה בתוניסיה. הנשיא פיזר את הפרלמנט בו שלטה מפלגת א-נהד'ה (התחייה) האיסלאמית. מהי המשמעות האירועים בתוניסיה לגבי תנועת האחים המוסלמים, ועד כמה קשה מצבה של התנועה, אליה משתייך גם ארגון חמאס?
ממשיכים לשרוד
בניגוד לדעת הפרשן הסעודי א-ראשד, נפילת האחים בתוניסיה אינה סופה של התנועה במזרח התיכון. נראה כי מוקדם להספיד את האחים המוסלמים. הם נרדפו קרוב למאה שנה ושרדו תקופות קשות מאד. סוד הצלחתם טמון בפעילות הסוציאלית-חינוכית שהם מקיימים לצד פעילות הטרור

לאן מועדות פניה של תוניסיה
איתמר לוין
אקונומיסט קורא לתוניסאים שלא לוותר על הדמוקרטיה, למרות כעסם המוצדק על מנהיגיהם, ולמדינות המערב - לסייע בהבטחת המשטר הדמוקרטי היחיד שאחרי האביב הערבי
לרשימה המלאה

יהודי תוניסיה נמצאים בסכנה מיידית
אדי כהן
האנטישמיות הלא מוסתרת של נשיא תוניסיה קיס סעיד מעודדת את המוסלמים במדינה לבטא את האנטישמיות שלהם באופן גלוי. האוכלוסייה היהודית בתוניסיה מהווה כעת יעד לעוינות ופרובוקציות מצד בני ארצם, מצב עניינים שהנשיא אחראי לו
לרשימה המלאה

עשור לאביב הערבי ותוניסיה שוב בוערת
ירון פרידמן
המהומות שהתפרצו בתוניסיה לפני כשבועיים זכו למעט מאוד התייחסות בתקשורת הישראלית. אך ההפגנות מתפשטות ברחבי המדינה והשלטונות לא מצליחים להרגיע את הצעירים. לפני עשור הציתו המחאות בתוניסיה את כל המזרח התיכון. מדוע המחאה מתפרצת דווקא בעיתוי הנוכחי, והאם זה קשור גם לישראל?
לרשימה המלאה

תוניסיה והנורמליזציה עם ישראל
יוני בן-מנחם
קריאות בתוניסיה לפטר מתפקידו את שר התיירות רוני טראבלסי, שהינו יהודי במוצאו, בטענה שהוא תומך בנורמליזציה עם ישראל. נשיא תוניסיה החדש, קייס א-סעייד מוביל קו אנטי ישראלי חריף ואומר כי נורמליזציה עם ישראל הינה "בגידה גדולה"
לרשימה המלאה

בשבת שעברה (24.07.21) הפתיע נשיא תוניסיה קייס סועייד, כאשר השתמש בסעיף 80 בחוקה המאפשר לו לגייס את הצבא לפיזור הפרלמנט ולפיטורי ראש הממשלה. הצעד היה הכרחי משתי סיבות. ראשית, תוניסיה שקעה במשבר עמוק וההפגנות ברחובות רק התגברו בימים האחרונים. המחאה הייתה נגד העוני, האבטלה והשחיתות. שנית, הפרלמנט היה משותק כי נשלט ע"י מפלגת א-נהד'ה, מעין אחות של תנועת האחים המוסלמים ובראשה יו"ר הפרלמנט התוניסאי ראשד אל-ר'נושי. המפלגה ניסתה לסחוט כספים למען התנועה האיסלאמית ושיתקה את פעילות הפרלמנט במשך שנתיים.
עביר מוסא, מנהיגת "המפלגה החוקתית החופשית" החילונית, ניסתה לגייס את מפלגות הפרלמנט על-מנת להדיח את אל-גנושי, מנהיג מפלגת ה"נהד'ה" האיסלאמית, אך נכשלה. מבחינתה, א-נהד'ה היא ארגון טרור האחראי לשחיתות בשלטון. שליטתה של א-נהד'ה בפרלמנט הייתה למעשה הפעם השנייה שבה אחזה המפלגה במושכות השלטון. ב-2012, בעקבות מהומות האביב הערבי בתוניסיה (מהפכת היסמין), נבחרה א-נהד'ה לקדנציה אחת בלבד.
השפעה מצרית
צעדו של נשיא תוניסיה סועייד נגד א-נהד'ה קשור ככל הנראה לביקורו במצרים בחודש אפריל, כאשר דן עם הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי בצורך להילחם בטרור. בראייתו של א-סיסי, האחים המוסלמים - כמו ג'יהאדיסטים של אל-קאעידה ודאעש - הם טרוריסטים שיש להילחם בהם מלחמת חורמה. במצרים, כמו בתוניסיה, תפסו האחים המוסלמים את השלטון בעקבות מהפכת 25 בינואר 2011 והפלת הנשיא חוסני מובארק. שנה לאחר מכן ניצחה בבחירות מפלגה מטעם התנועה שנקראה "הצדק והחופש" והחלה השתלטות שיטתית של התנועה על מצרים, עד שביצע הרמטכ"ל דאז א-סיסי הפיכה שלטונית בקיץ 2013. מאז נרדפים חברי האחים המוסלמים עד חורמה.
כעת הגיע תורה של תוניסיה והנשיא סועייד פיזר את הפרלמנט והסיר את החסינות המשפטית של חבריה. הדרך לחקירת שחיתויות ורדיפה משפטית של התנועה האיסלאמית נסללה. שיתוק הפעילות הפוליטית בתוניסיה על-ידי א-נהד'ה והסכסוך בין רה"מ הנשיא ויו"ר הפרלמנט, עלו לתוניסיה ביוקר, לא רק כלכלית, אלא גם בריאותית. תוניסיה עם ממוצע כעת של 200-150 מתים ביום, היא המדינה הערבית במצב הקשה ביותר בהידבקות בקורונה בעולם הערבי, בשל כשל הממשלה והפרלמנט בטיפול במשבר.
נפילת האחים בעולם הערבי
הפרשן הסעודי הוותיק עבד א-רחמן א-ראשד, עורך ראשי של "אל-ערביה" לשעבר, כתב השבוע בעיתון א-שרק אל-אוסט מאמר שכותרתו "תוניסיה: נפילת מצודת 'האחים' האחרונה". במאמר הוא כותב כי האחים המוסלמים הם תנועה שאין לה מקום בתקופה זו. דעה זו משקפת כיום את עמדת הציר הסוני המתון של מדינות המפרץ (מלבד קטר), סעודיה, מצרים, ירדן, מרוקו וכעת גם של תוניסיה.
תנועת האחים המוסלמים נוסדה לפני כ-93 שנה על-ידי חסן אל-בנא כתנועת רפורמה חינוכית שנועדה להנחיל את ערכי האיסלאם בחברה המצרית. היא הקימה סניפים ברוב העולם הערבי בסיסמה: אללה מטרתנו, הנביא מחמד הוא המופת שלנו, הקוראן הוא חוקתנו, הג'יהאד (מלחמת הקודש) הוא דרכנו והמוות למען אללה הוא שיא שאיפתנו. במשך השנים היוו חברי התנועה מוקד של מרידות נגד המשטרים הערביים. במצרים התנקשו ברה"מ ב-1949 והנשיא עבד א-נאסר נאבק נגד התנועה כל ימי שלטונו בשנות ה-50 וה-60. הוגה התנועה סיד קוטוב ראה בכל המשטרים הערביים בוגדים ומשתפי פעולה עם "הכופרים" (ברה"מ או ארה"ב), וקרא להקים מדינת הלכה איסלאמית במזרח התיכון. הוא הוצא להורג בידי עבד א-נאסר ב-1966. ב-1982 ביצע נשיא סוריה חאפז אל-אסד טבח נוראי בפעילי האחים המוסלמים בעיר חמה, אחרי שניסו למרוד בשלטון. במלחמת האזרחים בסוריה (2017-2011) נחלו האחים המוסלמים מפלה נוספת, עם שאר הארגונים האיסלאמיים והג'יהאדיסטיים. הם נחלו תבוסה מול קואליציה של צבא אסד, אירן ומיליציות שיעיות וכן מול חיל-האוויר הרוסי.
בשנות ה-90 איבדו האחים המוסלמים את רוב תמיכתם הכלכלית, כאשר מדינות הנפט העשירות סילקו את חברי התנועה שבגדו בסעודיה ובנסיכויות ותמכו בסדאם חוסיין מנהיג עירק.
בשנים האחרונות נקטו רשויות הדת הרשמיות בעולם הסוני צעד חסר תקדים נגד התנועה. שני המופתים (פוסקי ההלכה) הבכירים של סעודיה ומצרים, השיח' עבד אל-עזיז א-שיח' והשיח' שוקי עלאם, קבעו כי השתייכות לתנועת "האחים" היא בגדר "חראם" (אסורה לפי דת) ומנוגדת לדין האיסלאם. בנוסף לכך, תנועת האחים המוסלמים שקעה בשנים האחרונות במשבר פנימי עמוק.
משבר הנהגה והיעדר הכנסות
מנהיגה הכריזמטי השיח' יוסף אל-קרדאוי (בן 94) החוסה בקטר מאז שברח ממצרים, פרש לגמלאות ואינו מתפקד. מועצת השורא (ההתייעצות של הנהגה) מתכנסת בשנים האחרונות מחוץ לשטחה של מצרים. ההנהגה הנוכחית הנפגשת בארצות שונות נטולת כריזמה ואינה מקובלת על כל החברים בתנועה. בשנים האחרונות מתאפיינת התנועה בחולשה ובפעילות דלילה. לאחרונה מתרבות המחלוקות בתוך התנועה והפרישות של חבריה. התמיכה הכלכלית-פוליטית ממנה נהנו "האחים" מהציר הסוני של טורקיה-קטר נחלשה אף היא בשנים האחרונות. טורקיה מנסה להתפייס עם מצרים בשל המשבר הכלכלי והבידוד הפוליטי שהיא חווה וקטר חידשה את יחסיה עם סעודיה לאחר נתק של חמש שנים. שינויים אלה השפיעו לרעה על קשרי טורקיה וקטר עם התנועה האיסלאמית.
המכה האחרונה שחטפו האחים המוסלמים לפני תוניסיה הייתה בירדן, שם הממלכה ההאשמית הוציאה את התנועה מחוץ לחוק בשנה שעברה, כנראה בלחץ סעודי-מצרי. ירדן הייתה המדינה היחידה ששילבה את התנועה בפרלמנט עוד משנות החמישים ואפשרה לה פעילות חוקית ממושכת במדינה.
השפעה על ישראל
התרסקות האחים המוסלמים במזרח התיכון מקרינה באופן שלילי על חמאס, שהוא זרוע של האחים המוסלמים בעזה ומעמיק את בידודו. חמאס מודאג במיוחד מהאפשרות שהתמיכה הקטרית תסתיים והם יישארו לבדם ללא סיוע בין ישראל ומצרים העוינות. מצבה הקשה של התנועה האיסלאמית מחייב את חמאס לשמור כל הזמן על קשר עם החלופה האירנית כמקור מימון וחימוש.
בניגוד לדעת הפרשן הסעודי א-ראשד, נפילת האחים בתוניסיה אינה סופה של התנועה במזרח התיכון. נראה כי מוקדם להספיד את האחים המוסלמים. הם נרדפו קרוב למאה שנה ושרדו תקופות קשות מאד. סוד הצלחתם טמון בפעילות הסוציאלית-חינוכית שהם מקיימים לצד פעילות הטרור. הם מנצלים את חולשותיהם של המשטרים הערביים: השחיתות, הדיכוי והזנחת העניים. כל עוד אלה ממשיכים להתקיים, ימשיכו האחים המוסלמים לשרוד וליהנות מתמיכה ברחוב הערבי.

תאריך:  31/07/2021   |   עודכן:  31/07/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תוניסיה: האם נפלה עוד מצודה של האחים המוסלמים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
רק בישראל הם בממשלה
טירה  |  31/07/21 16:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
איציק וולף
כמה מן הנסיכויות שבאיחוד האמירויות נמצאות בשלבים שונים של הקמת משרפות אשפה לצורך טיפול בהררי הזבל שכבר לא ניתן לשלוח לסין    המשרפה הגדולה ביותר נבנית בדובאי    משרפות נוספות, קטנות יותר, נבנות גם באבו דאבי ובנסיכות שארג'ה
איתמר לוין
ביידן אינו מוציא את החיילים מעירק; יחד עם הנסיגה מאפגניסטן, מדובר בשינוי מהותי של תפיסות ההצבה וההפעלה: פחות בסיסים גדולים, יותר בסיסים קטנים וניידות
איתמר לוין
סמים סוריים בשווי רחוב של 3.4 מיליארד דולר נתפסו אשתקד ברחבי העולם    אקונומיסט: זהו ענף הייצוא הגדול ביותר של המדינה, מקור מטבע החוץ המרכזי שלה ודרך מרכזית בה משטר אסד מממן את עצמו    דרך נתיבי הברחה בצפון סוריה ובדרומה, הסמים מגיעים לרחבי אירופה ולמפרץ הפרסי
איציק וולף
נשיא ארצות הברית נפגש עם המלך הירדני בפגישה הראשונה מתוך סדרת פגישות שצפויה לו עם מנהיגים מהמזרח התיכון    לחצים של הממשל האמריקני על ישראל, בעקבות פנייה ירדנית, הם שהביאו להודעת ההבהרה שפרסם ראש הממשלה בנט על דבריו ביחס לחופש פולחן יהודי בהר-הבית
איציק וולף
ראש ממשלת לבנון לשעבר, סעד אל-חרירי, שקיבל את המנדט להרכבת ממשלה אחרי יותר משמונה חודשים ללא ממשלה מתפקדת בלבנון, החזיר את המנדט לנשיא    "ברור כעת שלא נצליח להסכים עם הוד מעלתו הנשיא. לכן פטרתי את עצמי ממלאכת הרכבת הממשלה"    ערכה של הלירה הלבנונית ממשיך לצנוח
רשימות נוספות
ג'יהאן סאדאת מתה בגיל 87  /  עידן יוסף
נדחתה דרישה לחקירה מחודשת למות ערפאת  /  יוני בן-מנחם
אירן פועלת לבסס השפעתה באפריקה  /  איציק וולף
סעודיה וסוריה משפרות יחסים  /  כרמית ולנסי, יואל גוז'נסקי
לבנון לקראת אנרכיה: האם ישראל חלק הפתרון  /  ירון פרידמן
דלק לבנוני מוברח לסוריה  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il