X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אחרי מיתון תמיד יש גידול בתפוקה, אבל הפעם הוא מהיר יותר ואולי יהיה ממושך יותר – כי הקורונה הכריחה להאיץ רובוטיקה, בינה מלאכותית ועבודה מהבית, מסביר וושינגטון פוסט
▪  ▪  ▪
מכוניות מיוצרות מהר יותר [צילום: עמר אלפיקי, AP]

ארה"ב מצויה בעיצומו של זינוק בתפוקת העובדים, העשוי להתחרות ב"בום" של ההיי-טק מתחילת המאה – אם הוא יימשך. חברות ולקוחות מאמצים טכנולוגיות חדשות, המאפשרות לייצר יותר עם פחות עובדים, ומספר גדל של כלכלנים אומרים שאין זו תופעה חולפת, אלא כזו העשויה להפוך ל"בום" או ל"מיני בום" עם רווחים ניכרים בשנים הבאות – כותב וושינגטון פוסט.
תפוקה היא התוצר של עובד לשעה. כאשר לעובדים יש כלים טובים או סיוע של רובוטים ובינה מלאכותית, הם יכולים לייצר מכוניות או לעבד מידע מהר יותר. בדרך כלל, תפוקה גבוהה יותר מגדילה את היצע הטובין והסחורות ומורידה את מחיריהם, לצד עלייה בשכר. בלי עלייה שכזאת, הצמיחה הכלכלית מקרטעת.
הנתונים הראשוניים על ההתאוששות מן הקורונה הם מבטיחים. התפוקה גדלה ב-4.3% ברבעון הראשון, אחד השיעורים הגבוהים ביותר מזה שנים. ברבעון השני הצטמק הגידול ל-2.3%, אבל זה כמעט כפול משיעור הגידול בעשור שלאחר המשבר הפיננסי, אשר עמד על ממוצע רבעוני של 1.2%. האופטימיות הפעם נובעת בחלקה מכך שהבית הלבן והקונגרס נוקטים צעדים להשקעות משמעותיות בתשתיות פיזיות ודיגיטליות, ובחלקה מכך שהקורונה כפתה אימוץ מהיר ונרחב של כלכלה דיגיטלית, רובוטיקה ובינה מלאכותית.
מקבלי ההחלטות מחממים את המשק
על-פי ניתוח של גולדמן-זאקס ומק'קינסקי, קיימים כיום תנאים לכך שהצמיחה תימשך גם בשנים הבאות. מקבלי ההחלטות מחממים את המשק, מה שיוצר ביקוש ניכר לטובין ושירותים. ישנו גם מחסור בעובדים, המאלץ את החברות להיות יותר יצירתיות כאשר הן מתקשות לאייש מספר שיא של 10 מיליון משרות. אם רובוט יכול לעשות את עבודתו של מישהו, החברות ינסו את זה. כמה כלכלנים אפילו סבורים שארה"ב עומדת על סיפו של "בום" תפוקתי שלא נראה כמותו מאז שלהי שנות ה-90.
בשנים 2004-1996 עלתה התפוקה בממוצע ב-3.1% לרבעון, בעיקר הודות למהפכת המחשוב האישי. כלכלנים למדו, כי פריצות דרך טכנולוגיות אינן גורמות בדרך כלל לעלייה מיידית בתפוקה. יש צורך בזמן התאקלמות, כך שהחברות יוכלו ללמוד כיצד לנצל לצרכיהן את הטכנולוגיה החדשה. לדעת חלק מן הכלכלנים, הבינה המלאכותית כבר נמצאת בשלב שהיא יכולה לחולל שינוי דרמטי; אחרים אינם משוכנעים בכך.
רוב הכלכלנים עימם שוחח הפוסט צופים "מיני בום". הם אינם סבורים שהתפוקה תגדל בקצב מהיר כמו בשלהי שנות ה-90, אלא שהיא יכולה בקלות להיות גבוהה מאשר בזמן ההתאוששות מהמשבר הפיננסי. מקובל לראות קפיצה בתפוקה בסופו של מיתון, בעיקר משום שחברות פיטרו עובדים רבים, והנותרים עמלים לבצע משימות נוספות ולהרשים את הבוסים כדי להישאר מועסקים. כך למשל, בשנת 2009 היא עלתה בממוצע רבעוני של 3.6%. זינוק כזה נוטה להתאדות, ולכן המבחן האמיתי יהיה ב-2022 וב-2023.
כאמור, המגיפה אילצה עסקים רבים לשנות בצורה דרמטית את אופן פעילותם, בשל חובת הריחוק החברתי. עסקים האיצו את תוכניותיהם לאוטומטיזציה ודיגיטליזציה של משימות שגרתיות, לעיתים בקצב של פי 20 ואף פי 25 מכפי שסברו שיוכלו לעשות. אבל ענפים כמו עיבוד בשר, שרבים סברו שיהיו האחרונים שיאמצו טכנולוגיות כאלו, עשו זאת במהלך הקורונה. דוגמה בולטת במיוחד היא ההסתגלות האמריקנית להזמנת מזון ברשת. במפעלים ובמחסנים הורחב השימוש ברובוטים בזמן המגיפה, והוא נמשך גם כעת. חברות אחרות מוצאות דרכים להאיץ את "לימוד המכונות" ומעבירות אליהן משימות יותר מתוחכמות מאשר ניהול לוחות זמנים ומשלוחים, שנעשו גם לפני המגיפה.
פתרון אפשרי ללחצים האינפלציוניים
לכל אלו יש להוסיף את מגמת העבודה מהבית. מחקר חדש מצא, כי היא יכולה להוסיף 5% לתפוקה, בעיקר בשל החיסכון של זמן הנסיעה אל המשרד וממנו. חלק מהעובדים אומנם חוזרים למשרדים, אך קרוב לוודאי שרבים יוכלו לעבוד מהבית בצורה מלאה או חלקית. נכון לחודש יולי, 13% מן האמריקנים המועסקים עבדו מהבית – מחצית מאשר ביולי אשתקד, לאחר שיא הגל הראשון של הקורונה.
הפוסט מציין, כי בעוד שניתן להצביע בקלות על העלייה בתפוקה, קשה יותר לומר כמה ממנה יופיע בנתונים הרשמיים. ההערכה היא, כי בנתונים אלו תבוא לידי ביטוי רק חמישית מן הגידול בזכות העבודה מהבית, משום שהם אינם מביאים בחשבון את זמן התחלופה (קרי: הזמן שמוקדש לעבודה בפועל במקום לנסיעות).
גורם מרכזי נוסף הוא ההשקעה הממשלתית במשק. ראשי המגזר העסקי והכלכלנים בירכו כמעט פה אחד את התוכנית להשקעת 1.2 טריליון דולר בתשתיות שאישר הקונגרס בתחילת החודש. ההחלטה להזרים כסף למשק יצרה גם היא הרבה יותר ביקוש מן הרגיל בעת יציאה ממיתון, והוא מסייע להמשיך את הגידול בתפוקה ובהשקעות המגזר העסקי. ההשקעה בשיפוץ כבישים וגשרים נחוצה מאוד, אך הכלכלנים מתלהבים בעיקר מההשקעה באינטרנט בפס רחב ובמחקר ופיתוח. הדמוקרטים מכינים חבילה נוספת של 3.5 טריליון דולר, שעליה יש פחות הסכמה, אם כי חלק מהכלכלנים משבחים את החלקים בה המיועדים להקל על אימהות לצאת לעבודה.
העלייה בתפוקה עשויה לפתור בעיה בוערת: החששות האינפלציוניים. האינפלציה נמצאת כעת בשיא של 13 שנים ואמריקנים רבים מודאגים ממנה. אבל תפוקה מוגברת נוטה להוריד את המחירים, שכן המפעלים והמשרדים מייצרים יותר – ובמקביל מעלים את שכרם של העובדים הנתפסים כחיוניים ויעילים יותר. בטווח הביניים, הבעיה הגדולה ביותר של המשק האמריקני היא הצטמקות כוח העבודה. ה"בייבי בומרס" פורשים, הגידול באוכלוסייה מואט ופשוט יש פחות עובדים. ההגירה מסייעת לעמוד בנטל, והגידול בתפוקה משמעותו שאותו מספר עובדים מייצרים יותר. את השאר יצטרכו למלא רובוטים.

תאריך:  23/08/21   |   עודכן:  23/08/21
+1,094 חולי קורונה מאושפזים, 664 במצב קשה
19:27 23/08/21  |  איציק וולף

מחצות הלילה ועד השעה 18:35 אובחנו בישראל 5,814 חולי קורונה חדשים. מדובר ב-6.3% מכלל בדיקות הקורונה שפוענחו היום. כך עולה מן הנתונים העדכניים שפרסם הערב משרד הבריאות.
מספר חולי הקורונה שבמצב קשה עומד על 664 בני אדם, 117 מתוכם מונשמים. בבתי החולים השונים מאושפזים 1,094 חולים.

+קשר משמעותי בין רמות סוכר בדם לקורונה
19:14 23/08/21  |  יפעת גדות   |   לרשימה המלאה

מחקר ענק שבוצע על-ידי קבוצת חוקרים מקופ"ח מאוחדת, האוניברסיטה העברית, המרכז האקדמי לב והדסה, מצא כי ערכי סוכר גבוהים מ-105 מ"ג לד"ל בקרב אוכלוסייה שאינה מאובחנת כסוכרתית - עלולים להיות בסיכון גבוה לתחלואה קשה ולתמותה מנגיף הקורונה  ▪  המסקנה, בעקבות ההתפרצות המחודשת של נגיף הקורונה: צאו לבדוק את ערכי הסוכר שלכם

לשים לב [צילום: מיכאל גלעדי/פלאש 90]
+כצפוי: אישור מלא לחיסון פייזר נגד קורונה
18:01 23/08/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

ה-FDA פרסמה הודעה על מתן אישור מלא לחיסון נגד קורונה מתוצרת פייזר ביחס לבני 16 ומעלה במנות החיסון הראשונה והשנייה  ▪  מתן חיסון לבני 12 עד 16 ומנת חיסון שלישית נעשים על סמך אישור חירום שעדיין בתוקף

[צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90]
+"ניידות חיסון נמרץ" לאוכלוסיות המוחלשות
17:40 23/08/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

משרד הבריאות מיפה את היישובים שבהם אחוז המתחסנים הוא נמוך במיוחד וישלח אליהם ניידות חיסונים בניסיון לעודד אנשים לקבל חיסון  ▪  השר הורוביץ: יש התאמה ברורה בין מעמד סוציו-אקונומי לבין היענות לחיסונים. ככל שישוב מוחלש יותר, הציבור מתחסן פחות  ▪  17 מתוך 32 יישובים שמופו - מהמגזר הערבי

שר הבריאות הורוביץ בכפר קאסם, היום [צילום: משרד הבריאות]
+שיא בשיעור הבדיקות החיוביות לקורונה
10:02 23/08/21  |  

משרד הבריאות: שיעור החיוביים לקורונה הוא הגבוה ביותר מתחילת גל התחלואה - 6.31%. כמו כן 48 נפטרו ביממה האחרונה.

+שלוש הערות על המצב
09:50 23/08/21  |  צ'לו רוזנברג   |   לרשימה המלאה

אין טעם להכביר מילים כי הביביסטים והליכודניקים אינם מוכנים להתמודד עם המציאות  ▪  זה לא יעזור להם  ▪  הממשלה הנוכחית, למרות כל קלקוליה, תחזיק מעמד מעבר למה שהאופוזיציה מייחלת

רגב. גזענית [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
+ח"כ בן-גביר שוחרר לביתו
08:33 23/08/21  |  עידן יוסף

חבר הכנסת איתמר בן-גביר (הציונות הדתית) שחלה בקורונה ואושפז בבית החולים הדסה שוחרר לביתו לאחר שחל שיפור במצבו והוא חש בטוב.

+מנכ"ל משרד הבריאות יוצא נגד עמדת בנט ושקד
08:00 23/08/21  |  עידן יוסף

השרה איילת שקד דרשה אמש בדיון קבינט הקורונה לשלול תו ירוק ממי שהתחסן פעמיים בלבד ורשאי לקבל את מנת הדחף. ראש הממשלה נפתלי בנט תמך, אך מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש הסתייג (גלי צה"ל).

+ממונה הקורונה: המספרים עולים, דרושים צעדים נוספים
07:52 23/08/21  |  עידן יוסף

הפרופסור זרקא, ממונה הקורונה: "לצד הרצון הלגיטימי לפתוח את שנת הלימודים, צריך לעשות צעדים נוספים כדי לצמצם את התחלואה. לא יודע אם אנחנו בשיא הגל הרביעי - המספרים עולים יום אחר יום".

+אושר מתווה טיסות החסידים לאומן
07:14 23/08/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

המתוווה, המותאם למדינות כתומות יכלול חובת בדיקות ובידוד  ▪  משרד הבריאות להטיל מגבלת התקהלות למשך שבועיים-שלושה על כל הענפים במשק במסגרת של 500 איש בחלל פתוח ו־400 בסגור — לרבות אולמות תרבות ומגרשי ספורט, אך במשרד התרבות והספורט מתנגדים

השר מתן כהנא [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+הקבינט מקדם פתיחה ב-1 בספטמבר,
אך צוותי ההוראה אינם ערוכים
06:58 23/08/21  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

מסתמן כי שנת הלימודים תיפתח כסדרה לכל הגילים  ▪  הורים לא יוכלו להיכנס לבתי הספר ללא אישור תו ירוק  ▪  מורים ומנהלים מתריעים כי המתווה של משרד החינוך אינו ישים  ▪  עיקר הבעיות: בלגן בבדיקות הסרולוגיות, בבדיקות העצמיות, בחלוקת הסמכויות ובהתמודדות מול סרבני החיסונים

בדיקות סרולוגיות לילדים בקצרין [צילום: מיכאל גלעדי/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
עידן יוסף
המתוווה, המותאם למדינות כתומות יכלול חובת בדיקות ובידוד    משרד הבריאות להטיל מגבלת התקהלות למשך שבועיים-שלושה על כל הענפים במשק במסגרת של 500 איש בחלל פתוח ו־400 בסגור — לרבות אולמות תרבות ומגרשי ספורט, אך במשרד התרבות והספורט מתנגדים
עידן יוסף
מסתמן כי שנת הלימודים תיפתח כסדרה לכל הגילים    הורים לא יוכלו להיכנס לבתי הספר ללא אישור תו ירוק    מורים ומנהלים מתריעים כי המתווה של משרד החינוך אינו ישים    עיקר הבעיות: בלגן בבדיקות הסרולוגיות, בבדיקות העצמיות, בחלוקת הסמכויות ובהתמודדות מול סרבני החיסונים
אפרים הלפרין
אין ספק שלא מחוסנים המגיעים לטיפול ראויים לעמוד כל הזמן בסוף התור הן לטיפול והן למכשור    הם אדונים לגורלם, הם בוחרים שלא להתחסן, וכל חברה בריאה וחפצת חיים חייבת לשים אותם בסוף עם אוויר, בלי אוויר - בסוף
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר, ששיעור קטן יחסית של מחלימים ויעילות נמוכה יותר של החיסון המקומי, מחייבים את סין לחזור למגבלות משמעותיות – ונכון לעכשיו היא עושה זאת בהצלחה רבה
ערן גרף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il