X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
שמואל סנדלר נשיא המכללה מכללת אמונה-אפרתה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
ישראל זקוקה לשיטת ממשל שתוכל להקהות את השסעים שנתגלעו בה, ופתרון אפשרי הוא הכנסת האלמנט הטריטוריאלי לשיטת הבחירות במטרה להסיט חלק מאינטרסיהם "השבטיים" של הבוחרים למחויבויות מקומיות
▪  ▪  ▪
[צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]

הממשלה רק הושבעה אבל האם הבחירות הבאות בפתח? ישראל נמצאת במשבר פוליטי המשקף שסע חברתי עמוק לאחר ארבע מערכות בחירות ושנתיים רוויות שנאה המשקפות מתח בין-גושי עמוק. הקמת ממשלה בעלת רוב זעום, והמאבק העז על הלגיטימציה לקואליציית מרכז שמאל-ימין ממחישים יותר מכל את עומק השסע. אחת הסיבות למצב היא שיטת הבחירות הנוכחית המשקפת את השסע והמעצימה אותו.
בכנס הרצליה, בשנת 2015 טען הנשיא ריבלין שהתהליכים הדמוגרפיים יצרו למעשה "סדר ישראלי חדש" הכולל "ארבעה שבטים מרכזיים" - חילונים, דתיים, חרדים וערבים - שהעוינות ביניהם גוברת. גם אם ההבחנה אינה מדויקת לחברה בעלת שסעים אידאולוגיים, עדתיים, לאומיים ודתיים, המושג שבטיות הולם את ההיסטוריה הקשה של עם ישראל מתחילתו.
החברה הישראלית הייתה משוסעת מאז קום המדינה. אולם השסעים שהיו צולבים הפכו לשסעים חופפים כשתהום פעורה בין ערכי קבוצה אחת לערכי הקבוצות האחרות, וכתוצאה מכך הפכה ישראל ל"חברה שסועה לעומק". העוינות הבין-מגזרית העמוקה שאנו עדים לה מאז בחירות 2019 הראשונות, וגם בתקופת משבר הקורונה שאמור היה להביא לאחדות העם, אינה מבשרת טובות להמשך יציבות ה"בית השלישי".
שיטת הבחירות הנוכחית נקבעה עוד לפני קום המדינה לצורך גיוס כלל החברה היהודית. בזמן "המדינה שבדרך" ביקשה ההנהגה לאמץ שיטת בחירות שתייצג את כל הגוונים בישוב. למעשה גם מבנה ותפקוד הקהילה היהודית בגולה, שנאלצה להתמודד עם בעיות דומות של סמכות ללא יכולת כפייה, התבססו על גיוס באמצעות ייצוג כלל חברי הקהילה.
כשבישראל אומצה שיטה זו היא שירתה חברה פלורליסטית שהייתה מגויסת מיום לידתה להתמודדות עם איומים קיומיים. מאז השכילו ראשי הממשלות לדורותיהם לבנות קואליציות רחבות ככל שניתן. הפוליטיקה הייתה "פוליטיקה של הסכמה", כך שכמעט תמיד הייתה מפלגה דתית בממשלה, ובזמן שלטון מפא"י והעבודה ניתן ייצוג למגזר הבורגני. עיקר המשברים אז היו על-רקע דת ומדינה. אולם למרות זאת היה הממשל בישראל יציב יחסית ובזמן חירום אף הוקמו ממשלות קואליציוניות מקיר לקיר.
לעומת זאת, ממשלות הומוגניות בהן לא יוצגו מפלגות משני קווי המתרס התאפיינו באי-יציבות. הדוגמה הבולטת היא ממשלת רבין השנייה, לאחר עזיבת ש"ס, שהתבססה על העבודה ומרצ, ושלקראת סופה הגיעה המדינה לסף מלחמת אזרחים. ברור שהיום זקוקה ישראל לשיטת ממשל שתוכל להקהות את השסעים.
פתרון אפשרי לכך הוא הכנסת האלמנט הטריטוריאלי לשיטת הבחירות. הרציונל הוא הסטת חלק מהאינטרסים "השבטיים" של הבוחר למחויבות לאזור המגורים. הנציגים אומנם ימשיכו לייצג מחויבויות אידאולוגיות אך במקביל יהיו אף מחויבים לקדם תחבורה, חינוך, ספורט ותעסוקה במישור האזורי. בכך יפחיתו את ראיית האחר מאותו מחוז בחירה כאויב שאיתו לא ניתן לשתף פעולה. הנחת העבודה היא שחבר הפרלמנט שנבחר כמייצג אזור מסוים יבקש לשמור על האינטרס של בוחריו המקומיים. הוא יהיה פחות משועבד לראשי המפלגה והדבר יקדם בחירת נציגים עצמאיים. קשר אישי בין הבוחר לנבחר יחזק את מעמד הכנסת גם ברמה הציבורית וגם ברמה הלאומית. המטרה היא לעבור מפוליטיקה שבנויה כולה על זהויות לפוליטיקה עם מרכיב טריטוריאלי.
לא סביר לעבור לשיטה אזורית מלאה. המעבר חד מדי ואינו מתאים לחברה הישראלית, ולכן יש לאמץ שיטת בחירות משולבת. אפשרות אחת היא בחירות יחסיות-אזוריות. חברי הכנסת יתמודדו במסגרות מפלגות אידאולוגיות אך יבחרו באופן יחסי באזורי בחירה. אפשרות שנייה: שיטה יחסית-אזורית בה מחצית חברי הכנסת יבחרו באזורים כשמספר המושבים ייגזר מגודל אוכלוסיית המצביעים בו ומחצית הנציגים הנותרים ייּבָחרו ברמה הארצי באופן יחסי (כמו היום). כך, תגיע מחצית הנציגים מהבחירות במחוזות וחציים ייבחר במערכה הארצית.
לאף מגזר אין סיבה לחשוש מהשינוי. נציגי "השבטים" השונים בחברה ימצאו את מקומם באזור הבחירה שלהם, ברמה הארצית וברמה הלאומית. המעבר לשיטת בחירות המבוססת לפחות חלקית על יסודות טריטוריאליים אולי לא ירפא את כל תחלואי החברה השבטית, אבל לפחות יחלץ את ישראל משיטת ממשל המשקפת את חברתה השסועה והמנציחה אותה.

מאמר זה מבוסס על מאמר שהתפרסם בJewish Political Studies Review.
הכותב הוא פרופ’ למדע המדינה, חוקר בכיר בבס"א ונשיא מכללת אמונה אפרתה.
תאריך:  19/08/2021   |   עודכן:  19/08/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מפוליטיקה "שבטית" לדמוקרטיה טריטוריאלית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל נפגש עם הצמרת המדינית והביטחונית בישראל וברש"פ כדי לנסות ולקדם תוכנית לרגיעה ארוכת טווח ברצועת עזה. מצרים מודאגת מהנסיגה האמריקנית מאפגניסטן וחוששת שאירן תנצל את ההתפתחויות להגברת הטרור בחזית הצפונית ובחזית הדרומית
חן קרצ'ר
המחיר למגדר שלם באפגניסטן טרם ברור דיו. חדשות המגיעות מאפגניסטן מעידות כי נערות ונשים בורחות מבתי הספר והאוניברסיטאות. נשים נוטשות את מקומות העבודה ומחפשות לרכוש בורקות. הטליבאן הוציא קריאה למנהיגי דת לארגן רשימות של כל מי שהיא מגיל 12 ועד גיל 45 ואשר איננה נשואה. המטרה היא לחתן אותן באופן מידי עם לוחמיו. מנשות אפגניסטן ניטלה הבחירה לעצב את חייהן
דן מרגלית
איך נולד השימוש במילה פלשתינה וכמה גלגולים עבר, ומתי הוכנסה גם ארץ-ישראל לנוסחה במסמכים הבריטיים; וכיצד עלתה גרסה מוזרה אנטי ישראלית כאילו העם הכנעני הוא הפלשתיני
עליס בליטנטל
במוזאון הרצליה מאירות את העינים שש תערוכות חדשות בהן נהנה כל מבקר מזיו האמנות במיטבה    התחושה: כאילו אתה נמצא בלונדון או בניו-יורק במיטב הגלריות, הן הודות למגוון הסגנונות והן בעיקר בגלל איכותן
יובל כהן
במשוואת הלוחמה הא-סימטרית הופכים מטען הצד, טיל הכתף, הקלשניקוב ומלכודת התופת לחזקים מכל טכנולוגיה צבאית המצויה ברשותו של הצבא המערבי המקובע, הכבד והמגושם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il