X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
נהגים צובאים על תחנת דלק בעיירת חוף לאורך הכביש המחבר את ביירות לדרום לבנון [צילום: חסן עמאר/AP]
פתרון משבר האנרגיה בלבנון באופק?
שוב חיזבאללה קוצר את התהילה
השבוע פורסמו ידיעות על עסקה להזרמת גז ממצרים וחשמל מירדן שאולי תפתור את משבר האנרגיה בלבנון, שכלכלתה ב"צניחה חופשית". למרות העיצומים על סוריה ולבנון, ארה"ב תעלים עין מהעסקה כדי שזו תחליף את חלופת הסיוע האירני ללבנון. אם הפתרון מגיע ממצרים ומירדן, מדוע פרשנים ערביים מודים לנסראללה? וכיצד הפתרון המוצע קשור לישראל?
מפגש מרובע
ההסכם המתרקם יביא ככל הנראה למפגש מרובע בעתיד הקרוב בין לבנון, מצרים, ירדן וסוריה. פגישה כזו תסלול למעשה את הדרך לשני שינויים משמעותיים ביותר באזור: ראשית, עצירת ההידרדרות הכלכלית של לבנון; ושנית, החזרת סוריה לחיק הליגה הערבית. ארה"ב לא תעמוד נגד ההתפתחות הזו, מכיוון שמטרת הליגה הערבית להרחיק את סוריה ולבנון מאירן, שהיא החלופה לתמיכה הערבית

הפתרון שנמצא השבוע למשבר האנרגיה בלבנון לא הפתיע את מומחי הכלכלה. צינור גז עוקף-ישראל לאורך 1,200 ק"מ ממצרים (פורט סעיד) ללבנון (טריפולי) ולסוריה (בניאס) הונח כבר לפני עשרים שנה, אחרי הסכם שנחתם ברבת עמון בין מצרים, ירדן, סוריה ולבנון. הסכם הזרמת הגז ממצרים ללבנון וסוריה חודש ב-2009 אולם ב-2011 בעקבות פיצוץ צינור הגז בסיני מספר פעמים על-ידי ארגוני טרור, הופסקה הזרימה.
חידוש ההסכם כעת דחוף ביותר לאור הידרדרותה הקשה של כלכלת לבנון המכונה בתקשורת הערבית "צניחה חופשית". המשא-ומתן בין ביירות לקהיר נמשך כבר שנה, אך התעכב בשל מגבלות העיצומים שהטילה ארה"ב על סוריה (בעיקר חוק קיסר מ-2019). חברי קונגרס שביקרו בלבנון השבוע וגם שגרירת ארה"ב בלבנון הביעו אופטימיות לגבי ביצוע העסקה. ויתורים רבים נעשו למען הצלת לבנון על-ידי כל הצדדים. מלבד הנכונות של ארה"ב לחרוג מהעיצומים (עדיין אין לכך אישור סופי) גם לבנון חידשה את השיחות הדיפלומטיות אחרי שהפסיקו ב-2011 עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה. ממשלת לבנון הרשמית הסתייגה מהתערבות חיזבאללה במלחמת האזרחים, והצטרפה לחרם הליגה הערבית על סוריה. גם סוריה נאותה במפתיע לסייע ללבנון. מצרים וירדן חרגו הפעם באופן בוטה מהחרם למען לבנון. במצרים נשמעו בשנים האחרונות לא מעט קולות בממשלה ובפרלמנט לחדש את היחסים עם סוריה. אלה טענו כי משטרו של בשאר אסד למעשה ראוי לשבח על מלחמתו בטרור האיסלאמי, מלחמה הדומה בעיניהם לזו שמנהל הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי נגד האחים המוסלמים במצרים.
אם "האחווה הערבית" תציל את כלכלת לבנון מקריסה, מדוע מהללים פרשנים בעולם הערבי דווקא את חסן נסראללה מזכ"ל חיזבאללה, בן חסותה של אירן?
התהילה לחיזבאללה
חיזבאללה אשם ב-90% מהבעיות של לבנון: הפיכתה לזירת טרור שיעית בשירותה של אירן וזירת מלחמה נגד ישראל, השתלטותו על הפוליטיקה והביטחון בלבנון, ניהולו את סחר הסמים וההברחות מסוריה ומאירן, הברחת המשקיעים הזרים ועשירי לבנון מהמדינה, האלימות והטרור שהוא מפעיל נגד מתנגדיו בלבנון ברמה יומיומית ועוד. אז איך בכל זאת מודים פרשנים ערביים לנסראללה?
הפרשן הפלשתיני הוותיק עבד אל-בארי עטואן, עורך ראשי של "ראי אל-יום", היטיב לבטא את מה שרבים חשים כעת בעולם הערבי. במאמר מערכת הביע את תודתו לנסראללה, שהבטיח לפני כמה חודשים ללבנונים כי אירן תשלח ספינת נפט להציל את כלכלתה של לבנון. בעקבות קריאתו אכן שלחה אירן שתי ספינות נפט והן נמצאות כעת בדרך ללבנון. גם אם ארה"ב (ואולי ישראל) ימנעו מהספינות להגיע לביירות, עצם שליחת הספינות יצרה דינמיקה חיובית מבחינתה של לבנון. עטואן מסביר כי ארה"ב נאלצה להזדרז וללחוץ על מצרים וירדן לחתום על הסכם עם לבנון שיהווה חלופה לפתרון האירני. "תודה לאדון נסראללה ותודה להנהגה הסורית", כתב עטואן. הוא מסביר כי סוריה התעלתה מעל רגשות הניכור שחשה בזירה הבין-ערבית ושר החוץ הסורי פייסל מקדאד קיבל בכבוד את זינה עכר שרת הביטחון הלבנונית, אחרי עשר שנות נתק בין המדינות.
אלא שהעיתונות הלבנונית געשה בעקבות היעדר דגל לבנון בפגישה. פרשנים לבנוניים ראו בעובדה זו השפלה מכוונת שנועדה לשדר כי סוריה אינה מכירה בעצמאותה של לבנון ורואה בה למעשה פרובינציה שלה. לטענתם, המסר היה שסוריה - כמו בעבר - חוזרת לשחק את "האח הגדול הסורי" הדואג ללבנון הקטנה והחלשה. נזכיר כי סוריה ניצלה את מלחמת האזרחים בלבנון על-מנת לפלוש אליה ב-1976 ולשלוט בה עד הנסיגה ב-2005.
הסתייגות מההסכם
כשם שדעתו של עטואן משקפת חלק ניכר מדעת הקהל בעולם הערבי, כך גם הטוקבקים/התגובות למאמרו של עטואן מביעות היטב את ההסתייגות ממנו. אחד הטוקבקים כתב: "היכן סעודיה? היכן האמירויות? והיכן מי שטוען שהוא בן ברית של סוריה, לבנון ואירן: היכן עירק? היכן אלג'יריה?" חלק מהמגיבים הביעו ציניות לגבי "האחווה הערבית" ואת זעמם על העובדה שמצרים וירדן, שתי מדינות עניות, מושיטות סיוע ללבנון בעוד שמדינות הנפט העשירות אינן מסייעות כלל. אחד המגיבים כתב כי ההסכם שהושג אינו קשור לארה"ב, אלא נובע דווקא מביקורו ברוסיה של מלך ירדן עבדאללה השני, וכי הוא נועד לסייע לשיקום סוריה בסופו של דבר.
טוקבק ציני אחר כתב כי לא ניתן לסמוך על הזרמת נפט ממצרים וחשמל מירדן, כי מדובר בשתי מדינות המקיימות קשרים עם "האויב הציוני". לטענתו, ההסכם נועד רק לחסום את אפשרות הסיוע האירני, ושאל בציניות כיצד יכולות לסייע ללבנון מדינות עניות שבקושי מקיימות את עצמן. יתר על כן, מצרים מייבאת גז מישראל, "האם למעשה תהיה לבנון תלויה ברצונה הטוב של ישראל?", תהה.
משמעויות ההסכם
ההסכם המתרקם יביא ככל הנראה למפגש מרובע בעתיד הקרוב בין לבנון, מצרים, ירדן וסוריה. פגישה כזו תסלול למעשה את הדרך לשני שינויים משמעותיים ביותר באזור: ראשית, עצירת ההידרדרות הכלכלית של לבנון; ושנית, החזרת סוריה לחיק הליגה הערבית. ארה"ב לא תעמוד נגד ההתפתחות הזו, מכיוון שמטרת הליגה הערבית להרחיק את סוריה ולבנון מאירן, שהיא החלופה לתמיכה הערבית. סוריה נרתמה לסייע ללבנון ושמחה לתרום להחייאת צינור הגז מכיוון שצינור זה יזרים גז גם לסוריה ללא ספק וישרת את מטרת שיקומה של המדינה ההרוסה מהמלחמה. כזכור, הליגה הערבית סילקה את סוריה בנובמבר 2011 בעקבות מלחמת האזרחים ובצדק: הנשיא אסד גייס את הצבא לרצוח את העם הסורי בעקבות מחאה נגד שלטונו. כעת, למרבה הצער, עומד משטר אסד לקבל לגיטימציה מהעולם הערבי.
האם אלה חדשות טובות מבחינתה של ישראל? מצד אחד, האינטרס הישראלי הוא שסוריה ולבנון יתרחקו מאירן. קריסתה של לבנון עלולה לסכן את ישראל בהתגברות הטרור בזירה הצפונית ובגלי פליטים רעבים. מצד שני, ההסכם המצרי-לבנוני יתפרש בעולם הערבי כשחיקה נוספת במעמדה של ארה"ב וכהפרה בוטה של החרם על סוריה. בנוסף יש לזכור, כי שיקומן של סוריה ולבנון בהכרח כולל את שיקומם של המשטר הסורי וחיזבאללה, הסובלים ממצוקה כלכלית אדירה.

תאריך:  07/09/2021   |   עודכן:  07/09/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שוב חיזבאללה קוצר את התהילה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בישראל, הדימיון הפוליטי שבוי
יהודה אלידע  |  7/09/21 14:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
אדי כהן
רשת אלג'זירה נחשפת במערומיה כשאינה מדווחת על המתרחש בקטר    הרשתות החברתיות הערביות רועשות וגועשות כולם נגד קטר ונגד אי-סיקור האירועים המתרחשים בה בימים אלה
יוסי אחימאיר
השנאה היוקדת, תאוות ההרס, הרצח, השריפות - זה מה שמשותף לחמאס ולחיזבאללה כאן, לטליבאן ולדאעש באפגניסטן. בישראל פנימה גוברת התסיסה בקרב הציבור הערבי, כפי שבאה לידי ביטוי בפרעות מאי שעבר ובמעשי הרצח היומיומיים
יוחנן צורף
הביקורת על אבו מאזן וממשלתו הולכת וגוברת, אך נכון לעכשיו אפילו החמאס מבין שהקרקע אינה בשלה להפיכה; השאלה היא מה יקרה ביום שאחרי הנשיא הנוכחי
איתמר לוין
המזרח התיכון מחולק לשלושה מחנות בראשות מדינות שאינן ערביות - אירן, טורקיה וישראל    השליטים ששרדו את האביב הערבי מתקשים לשמר אפילו את הלאומיות המקומית
רפי לאופרט
ישראל מאופיינת ב-4 שסעים חברתיים עיקריים: לאומי, דתי, פוליטי ואתני; השסע הלאומי מייצג דיכוטומיות שאינן ניתנות לגישור    אצל רבים גוברת ההכרה שדרושה הכרעה ואי-השקט האזרחי הפושה בישראל, שאליו מתלווה חוסר משילות, התפוררות השירותים הציבוריים וחוסר ביטחון אזרחי - מגיעים לממדים מאיימים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il