X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
אקונומיסט על מפתחת הנדל"ן הסינית הענקית:

קריסת Evergrande תהיה רק התסמין

החברה חייבת 300 מיליארד דולר ועלולה להגיע כבר מחר לחדלות פרעון המודל העסקי שלה קרס כאשר נשיא סין פתח בקמפיין נגד המינוף בענף הנדל"ן, וכך היא נאלצה למכור נכסים בהנחות ענק כדי לעמוד בדרישות הרגולטוריות החדשות הקמפיין הזה עלול להוביל לקריסות נוספות לא רק בענף הנדל"ן, המהווה 20%-25% מן המשק הסיני, אלא גם בענף הפיננסים
▪  ▪  ▪
מפת פרויקטים מרכזיים של Evergrande [צילום: אנדי וונג, AP]

חברת הנדל"ן הסינית Evergrande הודיעה היום (יום ד', 22.9.21), כי הגיעה להסדר עם מחזיקי האג"ח שלה (הנקובות ב-יואן) על תשלום הריבית הצפוי השבוע, ובכך דחתה לעת עתה את האפשרות שתקרוס מיד. לחברה יש נטל חובות של 300 מיליארד דולר – הגבוה ביותר בעולם בתחום עיסוקה. עם זאת, טרם ברור מה יעלה בגורל התשלום על האג"ח הדולריות שהנפיקה והאמור להתבצע מחר; החברה עלולה להגיע בעטיו לחדלות פרעון. החשש מפני קריסתה של Evergrande מטלטל בימים האחרונים את שוקי ההון ברחבי העולם, כאשר מניותיה מתרסקות והריבית על האג"ח שלה מרקיעת שחקים.
אקונומיסט מסביר, כי לא מדובר באירוע מבודד, אלא אחד מכמה חזיתות בהן פועל הנשיא שי ג'ינפינג בניסיון לעצב מחדש את כלכלתה של סין. מתקפה חזיתית על חברות ההיי-טק המקומיות קיזזה טריליון דולר משווי השוק שלהן מאז תחילת השנה. המודל העסקי של כמה חברות סיניות הנסחרות בניו-יורק נהרס לחלוטין. במקביל, שי רוצה לשפר את זמינות הדיור ולמנוע ספקולציות בשוק זה.
אנליסטים ושורטיסטים צפו במשך שנים את מותה של Evergrande. היו"ר והמייסד שו ג'ייאין השקיע ב-2018 מיליארד דולר מכספו לאחר שהביקוש לאג"ח שלה צנח והריבית עלתה ל-13%. החברה הסתמכה על חובות לטווח קצר שהלכו והתרבו, לעיתים במחיר הולך ומאמיר, כדי לממן מודל עסקי המבוסס על נטילת הלוואות לשם פיתוח נכסים ומכירתם ברווח שנים לפני השלמתם, כדי להשיג מזומן מהמקדמות שמשלמים הקונים.
הפגיעה בבנקים לא תהיה אחידה
כאשר ממשלת סין פתחה באוגוסט אשתקד בקמפיין נגד מינוף, החלו להופיע הסדקים הראשונים בעסקיה של Evergrande. השלטונות הגבילו את יכולתם של מפתחי נדל"ן להמשיך ולהגדיל את חובותיהם, כאשר קבעו שהיחס המירבי בין החוב לנכסים הוא 70% והיחס המירבי בין החוב להון הוא 100%; הם גם הורו לחברות להחזיק מזומן בהיקף שיאפשר לשרת את החוב לטווח קצר. Evergrande וחברות נוספות עצרו פרויקטים והעלו את מחירי הדירות בניסיון לעמוד בתנאים אלו. Evergrande הצליחה לגייס רק את הסכומים שהיו דרושים לתשלום לספקים שלה ומוכרת קרקעות בהנחה של 70%.
עד להיכן יתפשט המשבר? המשקיעים קיבלו טעימה מהמשמעות של קמפיין האנטי-מינוף הממשלתי, אך אנליסטים רבים סבורים שההשלכות יוגבלו לחברות להן יש קשרים עם Evergrande ודומותיה. נתחיל מהבנקים, אשר הלוו סכומים ניכרים למפתחי נדל"ן בשנים האחרונות. מבחני לחץ שביצע לאחרונה הבנק המרכזי של סין העלו, כי בתרחיש הגרוע ביותר, בו החובות האבודים של הענף יגדלו ב-15%, יחס הלימות ההון ירד ב-2.1 נקודות האחוז לממוצע של 12.3 – ירידה שבהחלט ניתן לספוג, אם כי מטבע הדברים יהיו בנקים שייפגעו בצורה קשה יותר.
בנק פינג אן ובנק מישנג חשופים במיוחד לענף הנדל"ן, עם הלוואות שהיוו 10.6% ו-10.3% (בהתאמה) מכלל תיק ההלוואות שלהם במחצית הראשונה של השנה. לבנק מישנג יש קשרים הדוקים עם Evergrande, והקבוצה גם שולטת בבנק שנגיאנג שהלווה לה סכומים ניכרים. ההערכה היא, שהשלטונות יתערבו במהירות אם המשבר יתגלגל לפתחו של אחד הבנקים הגדולים במדינה. מדאיגים יותר הם קשריה של Evergrande עם בנקאות הצללים הסינית, הגובה ריבית גבוהה יותר ולה היא חייבת 45% מחובותיה נושאי הריבית.
הממשלה תנהל 1.4 מיליון נכסים?
דאגה נוספת, ממשיך אקונומיסט, היא מפני פאניקה בשוק האג"ח. מפתחי נדל"ן סיניים הם המנפיקים הגדולים ביותר של אג"ח דולריות הנסחרות בהונג-קונג, ו-Evergrande היא הגדולה ביותר ביניהם. האג"ח של Evergrande נסחרו בשבוע האחרון בפחות משליש מערכן, והריבית על האג"ח של חברות אחרות בתחום זינקה ל-30%. המשקיעים מחכים לאיתות מבייג'ינג, אבל נכון לעכשיו אין כל סימן להתערבות ממשלתית כדי להפסיק את הקריסה.
אם Evergrande אכן תיקלע לחדלות פרעון, עדיין קיימת האפשרות שהממשלה תתערב כדי לסייע ליחידים. הממשלה מודאגת ממחאות של משקיעים בימים האחרונים, ונראה שהיא תיאלץ להעניק סיוע חלקי לנכסים בשוק ההון הקשורים במיוחד ליציבות החברתית. סיוע שכזה צפויה להתמקד בנכסים שמכרה Evergrande לרוכשים פרטיים ואשר טרם נבנו; ההערכה היא שיש 1.4 מיליון כאלה. אם הממשלה תנהל את השלמתם, תימנע גם קריסה של הספקים והקבלנים שיועסקו בהם. הבעיה תהיה למצוא רוכשים, שכן מדיניות האנטי-מינוף פגעה ברוב החברות הדומות; ייתכן שלממשלות המחוזות לא תהיה ברירה אלא לקנות בעצמן פרויקטים אלו.
לדעת אקונומיסט, הסיכון הגדול ביותר לשוק איננו נובע מ-Evergrande אלא ממדיניותו של שי נגד המינוף, שהיא רק התסמין שלו. חלק מן הפרשנים סבורים, כי לאחר שתקף בכזו עוצמה את ענף ההיי-טק – אין סיבה שהוא יימנע ממתקפה דומה על ענף הנדל"ן, והכל במסגרת נסיונו לעצב מחדש את המשק. מדובר בענף המהווה 25%-20% מן המשק הסיני, ומתקפה עליו עלולה לפגוע משמעותית בצמיחה העתידית של המשק כולו. ייתכן שהשלטונות ימצאו את עצמם נאלצים לחלץ הן את מגזר הנדל"ן והן את המגזר הפיננסי – מה שמעורר דאגות החורגות בהרבה מגורלה של Evergrande ומעלה שאלות על הכיוון שאליו נוטל שי את סין כולה.

תאריך:  22/09/21   |   עודכן:  22/09/21
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
החברה תרכוש טרמינל ישן ב-2.1 מיליארד דולר ותהפוך אותו למטה הגדול ביותר שלה מחוץ לקליפורניה    ניו-יורק טיימס: קרן האור בשוק המצוי במשבר קשה
איתמר לוין
ביידן שם חלק ניכר מסדר היום שלו בתקציב לשנת הכספים 2021/22   התקציב כולל יוזמות בכלכלה, חינוך, רווחה, שינויי אקלים ומדיניות חוץ, האמורות להיות ממומנות בעיקרן באמצעות רפורמת מס נרחבת שמטרתה להכניס טריליוני דולרים מן החברות ומן העשירים    הבעיה שלו היא המחלוקות בתוך המפלגה הדמוקרטית, כי אף רפובליקני לא יתמוך בו – מנתח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
Foreign Affairs מנתח: הטליבאן ואל-קאעידה שומרים על יחסים קרובים, אך השליטים החדשים מרסנים את הטרוריסטים כדי שלא לפגוע במאמציהם לזכות בהכרה בינלאומית    דאעש טוען שהטליבאן פועל בשיתוף פעולה עם ארה"ב, אך יתקשה להרחיב את התמיכה בו    סכנת הטרור מאפגניסטן עודנה קיימת, אם כי שני הארגונים יתקשו לממש אותה
איתמר לוין
בשנת 2018 פעלו בכירים בבנק לשפר את מיקומה של סין, כדי שלא להרגיז אותה    את המהלך הובילה מי שעומדת כיום בראש קרן המטבע, מדווח אקונומיסט
איתמר לוין
אקונומיסט סוקר את פעילותה הגוברת של סין בתחום המשפט הבינלאומי, כולל נטילת סמכות לעצמה בסכסוכים מסחריים בין-מדינתיים, במטרה לקדם את האינטרסים שלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il