X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
משפט שנערך לפני 200 שנה הוביל פובליציסט צרפתי נודע לשנת מאסר, מפני שהשתמש במילה 'אומנות', והשימוש בה העליב את יורש העצר ומה תאמר על כך האקדמיה ללשון?
▪  ▪  ▪
אומן או אומן [צילום: מרק נוימן/לע"מ]

האקדמיה ללשון העברית ממליצה לישראלים לא לבלבל בין המילים 'אוֹמנוּת' ו'אוּמנוּת', ומסבירה באדיבות: אוּמן (בתנועת U) הוא 'בעל מלאכה', 'מומחה במלאכתו'. אוּמנות היא 'עבודה בידיים', 'מלאכת כפיים'. ‍‍‍‍לעומתה אוֹמנות היא art בלעז - 'פעילות יצירתית בעלת ערך אסתטי'. אוֹמן (בתנועת O) הוא artist בלעז - יוצר, כגון צייר, פסל, מוזיקאי, שחקן וסופר.
לאור הפרסומים האחרונים על תוכניות של נבחרי העם להעניש משתמשי רשתות חברתיות על השימוש במילים ובביטויים מסוימים, נזכרתי בפרשה אשר התרחשה בדיוק לפני 200 שנה. בצרפת בתקופת הרסטורציה ("שיקום המלוכה" אחרי תבוסתו של נפוליאון) נערך משפט פלילי סביב המילה המוזכרת בכותרת המאמר, ובהמלצה של האקדמיה.
בין הצעדים לחיזוק המונרכיה, ובמאמץ למנוע הישנות של מהפכות, הוסיפה מערכת אכיפת החוק של שושלת הבורבונים אשר חזרה לכס המלוכה סעיף לספר העונשין האוסר על הנתינים להעליב בן משפחת המלוכה. זה הפך לעבירה חמורה, עם עונשים כבדים בצידה.
הוא ישלם באהדת העם
בצרפת של אותם הימים חי אחד הפובליציסטים הגדולים בתולדות האנושות, פול-לואי קוריה (Paul-Louis Courier). לא מצאתי ערך על אודותיו בגרסה העברית של הוויקיפדיה, אך אפשר ללמוד עליו בוויקיפדיה באנגלית או בצרפתית. אני אישית חושב את קוריה למנטור הרוחני שלי, ומונה אותו בין האנשים המעטים שעיצבו את דעותיי ואת סגנון הכתיבה שלי.
קוריה, אחד האישים המשכילים ביותר של תקופתו, היה חוקר הספרות הרומאית והיוונית העתיקה ושפות עתיקות. לצד זה כתב מאמרים פובליציסטיים מבריקים ביותר, פיליטונים ופמפלטים. את כתיבתו מאפיין הומור סרקסטי, עוקצני. הוא קידם ללא פשרה דעות ליברליות נאורות. הוא כתב אותם בשמו של איכר מכפר נידח, בשפתו הפשוטה שיש בה חוכמת חיים רבה, וגילה אהדה לפשוטי העם, המגיבים למתרחש במולדת בהפסקות העבודה בכרם.
קוריה הצליף ללא חת בשלטונות, במשטרה, באצולה, בממסד הדתי. אחד המאמרים המפורסמים ביותר שלו משנת 1820 - .Simple Discours de Paul-Louis etc - מוקדש לקמפיין של אנשי החצר המלכותי. מטרת הקמפיין הייתה לאסוף בקרב הציבור הרחב כסף כתרומה לרכישת ארמון שמבור, במתנה ליורש העצר שזה עתה נולד. קוריה מתח ביקורת קטלנית על היוזמה, והצביע על הפוטנציאל לשחיתות והרצון של חנפנים ומלחכי פנכה למצוא חן בעיני בית המלוכה על חשבון העם. בין השאר כתב קוריה (תרגום כאן ובהמשך שלי - י.מ.): "המקורבים חושבים שהארמון לא יעלה אגורה לבית המלוכה וליורש עצמו, אך הם טועים ומטעים: בלי להכניס את ידו לכיסו יורש העצר ישלם. הוא ישלם באהדת העם, באמון שהעם אמור לתת לו".
מובן שהמאמר הרגיז מאוד את בעלי היוזמה. הם בדקו את הפמפלט בציציות, ומצאו משפט אותו ניתן להגדיר כ"העלבת בן המלוכה": "יום אחד אוּמנותו של היורש תהינה למלוך - והוא יגלה שהעם איננו מקור להתעשרותו..." פרקליטות צרפת של אותם הימים ראתה בשימוש במילה 'אוּמנות' לגבי היורש כוונה זדונית להעליב את בן המלוכה. הם שאלו: "מה הוא רומז - שיורש העצר דומה לאלה שעוסקים במלאכת כפיים? איך הוא מעז להשפיל בצורה כזאת את הוד מעלתו"?
לכפית יש ערך בזמן הארוחה
הפובליציסט הועמד לדין פלילי. בהמלצת עורך דינו ויתר קוריה על זכותו למילה אחרונה לפני גזירת דינו. עורך הדין נימק זאת במילים אלו: "אתה פובליציסט מבריק, אך נאום פומבי לפני שופטים זו אומנות אחרת. אתה רק תחמיר על מצבך, אני אשא דברי סיכום בשמך".
כך או כך, השופט גזר על הפובליציסט שנת מאסר בפועל על שימוש במילה 'אוּמנות' כלפי בן מלוכה. מיד אחרי קריאת גזר הדין נעצר הסופר והובא לבית הסוהר. העם אסף את הכסף הנדרש, רכש את ארמון שמבור והעניק אותו במתנה לרך הנולד, אשר בהמשך כיהן כמלך צרפת שבוע ימים בלבד.
בהיותו בכלא כתב קוריה ופרסם פמפלט נוסף, כנאום ההגנה שאותו לא זכה לנאום במשפט. בין השאר כתב: "התובע והשופט במשפטי לא הבינו לדאבוני הרב שבפיו של איכר המילה 'אוּמנוּת' מקבלת משמעות עשירה וסגנון גבוה, ודווקא המילה הזאת היא אות לכבוד שנתין פשוט רוכש למלכו". אולם כפי שאומרים הרוסים "לכפית יש ערך בזמן הארוחה, לא אחריה". קוריה ריצה את שנת המאסר במלואה. אז לא היה קיים נוהל נאור של ניכוי שליש או חצי.
הערה לסיום: בעצמי אינני יודע לומר מה הייתה מטרת כתיבת המאמר שכרגע קראתם. האם להזהיר את נבחרי העם בארץ שיימנעו מחקיקה של חוקים דרקוניים? או לקרוא לחכמים שבינינו להיזהר בדבריהם? מה שבטוח - יש כוח ומשמעות למילים. חיים ומוות ביד לשון - עכשיו כמו אז.

תאריך:  13/01/2022   |   עודכן:  13/01/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אומנות: המילה שהועמדה למשפט פלילי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רבקה שפק-ליסק
המנהיגות היהודית לא תכננה כל גירוש    אם היה גירוש הוא היה תוצאה של התנהגות ההנהגה הערבית הארץ-ישראלית ומדינות ערב לאחר החלטת האו"ם    הערבים "הרוויחו ביושר" את שינוי היחס
איתן קלינסקי
גם חוגים בשמאל הציוני, המבקרים את המדיניות של ממשלות ישראל אינם עושים חשבון נפש וביקורת כלפי תנועת העבודה, שתרמה תרומה גדולה ומשמעותית להעצמת ההתחרדות המשיחית המסוכנת בהוויה הישראלית
צבי גיל
לתל אביב יש צפון ודרום כמו בערי מטרופולין אחרים, אך גם אם העירייה עושה דברים מתקנים ההשפעה היא בינתיים מוגבלת    הדרום הוא הישבן של העיר
יוסף אליעז
איני מכיר אישית את ח"כ ברקת ומעולם לא פגשתיו, וגם אני חרד מאוליגרכיה בישראל, אלא שמסע זה כל כולו צביעות רבתי    כמעט כל מסעות הבחירות ממומנות על-ידי בעלי ענין וגרוע מזה - תכופות בידי בעלי אינטרסים כלכליים מובהקים המצפים לטובות הנאה עקב תמיכתם במועמד זה או אחר
אפרים הלפרין
החלטתי לכתוב ספר כנכס לדורות באים, "איך נכנעים למגפה" שמו    על-מנת להבטיח כישלון קולוסאלי יש להתחיל מתנאים מעולים, כלומר מלאי חיסוני בלתי מוגבל ומערכת בריאות ציבור בקהילה שאין כנראה דומה לה בכל עולם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il