X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
נחלי ואדיות ישראל גבו לאורך השנים לא מעט קורבנות, בעיקר בתקופות החורף כאשר עולים על גדותיהם ומציפים סביבתם אחד מאסונות הנחלים שזכו בזמנו לפרסום רב, התרחש ב-19 בינואר 1965 ב"נחל לכיש" ובו טבעו למות בזה אחר זה שלושה מתושבי קריית גת והאזור ובהם ילדה בת 9 סיפור האסון שכונה לימים "אסון נחל לכיש" נשכח עם השנים, וכתבה זו באה להזכיר ולזכור
▪  ▪  ▪
אסון מזעזע

יום שלישי 19 בינואר 1965, היה יום חורפי, גשום וסוער ברחבי הארץ, בעיקר באזור הדרום. כבישים ראשיים בדרום נסגרו לתנועה בשל שיטפונות והצפות. ישובים בדרום נותקו לשעות רבות. הגשמים החלו עוד כמה ימים לפני כן, הנחלים באזור געשו וגאו ועלו על גדותיהם.
סיפור התרחשות האסון
באותו יום - שלישי 19 בינואר 1965 הלכה אסתר ויצמן, ילדה בת 9, תושבת שכונת גליקסון בקריית גת, בקרבת הנחל (נקרא אז לכיש), העובר בתוך שכונת גליקסון בקרבת בתי תושבים. בעת שעברה ליד גדת הנחל מעדה פתע בבוץ הטבעוני, החליקה, נפלה ונסחפה לתוך הנחל הגועש (הואדי). במחזה המבעית הבחין יוסף איפרגן בן 27 שעבד כשומר על המבנים החדשים שנבנו באותה עת בשכונה, הוא ראה כיצד הילדה נסחפת ונופלת לנחל, וחש לעזרתה. הוא תפס מוט ברזל וניסה להושיט אותו לילדה שהחלה להיסחף עם זרם המים האדיר. תוך ניסיונותיו לסייע לילדה התקרב עוד ועוד לשפת הנחל ומעד החליק גם הוא לתוך הנחל הגועש.
שני צעירים שעברו ליד הנחל ושמעו את זעקותיו מיהרו למקום והבחינו בשומר ובילדה הנסחפים במים. אחד מהצעירים, אדמונד דיין בן 20, חייל בחיל-הים שהיה בחופשה הסיר את שעונו, הפקידו בידי צעיר אחר שעמד לידו וקפץ ישר למים הגואים בניסיון לחלץ את הטובעים, אולם זרם המים האדיר סחף גם אותו. שלושתם נסחפו בזה אחר זה עם זרם מימיו הגועשים של נחל נועם ושלושתם טבעו למות (נחל נועם כונה אז על-ידי העיתונות "נחל לכיש" או ואדי לכיש).
מסוק חיל-האוויר מוזעק למקום
המקרה המזעזע אירע סמוך לשעה 4 אחר-הצהריים. למקום הוזעקה המשטרה. תוך זמן קצר הגיעו למקום האסון כוח שוטרים בפיקודו של מפקח ניסים סיטון בליווי כבאי אש. הם סרקו את הנחל ותוך שהם קשורים בחבלים נכנסו לנחל בניסיון לאתר את השלושה. הגשמים שירדו באותן שעות ברצף הקשו על ניסיונות החילוץ. בסביבות השעה 5:30 בערב הוזעק למקום מסוק של חיל האוור שסרק את הנחל אולם החיפושים לא העלו דבר, ועם רדת החשכה צומצמו החיפושים.
דבר האסון החל להתפשט בקריית גת. קרובי הנעדרים המודאגים החלו מתאספים בתחנת משטרת קריית גת, חלקם פרצו בבכי ובזעקות שבר, בהבינם כי הסיכויים למצוא את יקיריהם בחיים קלושים. אמה של אסתר ויצמן, הילדה הנעדרת, ניסתה להזעיק את בעלה שהיה באותה עת בשירות מילואים.
רעייתו של השומר יוסף איפרגן עליזה בת 20, ואם לשלושה ילדים בגילאי שנה-שלוש שנים, הייתה שרויה בהלם. הוריו של החייל אדמונד (מחלוף) דיין ושאר בני המשפחה הסתגרו בביתם. אדמונד הבכור היה המשענת של המשפחה שמצבה הכלכלי היה לא קל וסייע לפרנסת המשפחה. הוא קיבל חופשה מיוחדת מהצבא כדי לתמוך בהוריו ובמשפחתו.
גילוי גופות הנעדרים
למחרת היום, יום רביעי 20 בינואר 1965 בסביבות השעה 7:30 בבוקר, פועל בניין שעבר ליד הנחל בדרכו למקום עבודתו בשכונה החדשה הנבנית בצפונה של קריית גת הבחין בגופה מוטלת בתוך סבך של עשבים, ליד חוות זרע בחלק הצפוני של קריית גת, תקועה עד מחציתה בעפר-בוץ. הייתה זו גופתו של החיל אדמונד (מכלוף) דיין בן 20 שקפץ למים בנסותו להציל את השומר והילדה. הגופה התגלתה כמה מאות מטרים ממקום טביעתו.
כעבור מספר שעות התגלתה גופתו של השומר יוסף איפרגן בן ה-27 שחש לעזרת הילדה. הגופה נמצאה מכוסה בבוץ בקרבת צומת פלוגות. רופא קבע את מותם. למחרת יום חמישי 21.1.65 נערכה הלוויתם בהשתתפות ראש המועצה גדעון נאור בני המשפחות ותושבי קריית גת. בשעת ההלוויה נסגרו לאות אבל החנויות ובתי העסק בקריית גת.
בשבת 23 בינואר 1965 בשעה 10:30 בבוקר, כארבעה ימים אחרי שנסחפה לנחל, נמצאה גם גופת הילדה אסתר ויצמן במרחק של כ-6 ק"מ מהמקום בו החליקה לנחל. המשטרה העריכה שהגופה צריכה להימצא בין מקום נפילתה ליד שכונת גליקסון לבין סכר פלוגות המרוחק משם 7 ק"מ ובהתאם לכך חולקו חוליות המחפשים. אחת החוליות שסרקה את השטח בסכר פלוגות משני צדדיו מצאה את גופת הילדה כשהיא שקועה בבוץ ובסחף אדמה.
הילדה הובאה במוצאי שבת למנוחות. הארון הוצב בשעה 8 בערב ברחבת המרכז המסחרי וראש המועצה המקומית קריית גת גדעון נאור ספד לה.
סיפור של גבורה ואומץ
סיפור גבורתם ואומץ ליבם של החייל אדמונד דיין ושל השומר יוסף איפרגן שניסו להציל את הילדה בת ה-9, פורסם בהבלטה רבה בכלי התקשורת בארץ, והם זכו להערכה רבה והזדהות מצד תושבים רבים במדינה. מאחר ששני הנספים דיין ואיפרגן, היו מפרנסים במשפחותיהם והמצב הכלכלי של משפחותיהם לא היה קל, הוקם ימים ספורים לאחר האסון, ועד ציבורי לשיקום שלושת המשפחות שיקיריהם טבעו למוות באסון.
בסניף בנק לאומי בקריית גת נפתח חשבון מיוחד עבור קרן לשיקום המשפחות, אליו זרמו תרומות רבות מכל רחבי הארץ. מפעלי תעשיה חברות עסקיות, בנקים, גופים ציבוריים, יחידות צה"ל ויחידים תרמו למען המשפחות, גם כאות הצדעה על גבורתם של יקיריהם. בין התורמים ילדים שהעבירו את כספי מתנת בר מצווה או חסכונות שלהם למען המשפחות. הרמטכ"ל יצחק רבין תרם תרומה של 5,000 לירות לקרן. תוך ימים ספורים מפתיחת הקרן נאסף בה סכום של יותר מ-50,000 לירות. מפקד חיל-הים האלוף יוחאי בן נון שלח מכתב הערכה למשפחת החייל אדמונד דיין שניספה בנסותו להציל את הילדה. האלוף בן נון כתב למשפחת החיל: "מעשיו של בנכם שייך לאותם מעשי מופת שעליהם מתחנך הדור".
ח"כ בגין מגיש הצעת "חוק הגמול למציל חיי ריעהו"
חבר הכנסת מנחם בגין הגיש, ב-25 בינואר 1965, לאחר האסון, הצעת חוק למליאת הכנסת הקשורה במותם ההרואי של דיין ואיפרגן תוך חירוף נפש, והנקרא "חוק הגמול למקריב חייו להצלת חיי רעהו". ח"כ בגין הציע בחוק שהגיש כי חיל שהקריב חיו כדי להציל אדם מסכנת קיפוח חיים - דינו לכל דבר כחייל שנספה במערכה, ומי שאינו חייל והקריב חייו כדי להציל אדם מסכנת קיפוח חיים - דין בני משפחתו לצורך תגמולים ושיקום כדין בני משפחה של חייל שנספה במערכה.
הנצחתם של חללי "אסון נחל לכיש"
שלושת הנספים ב"אסון נחל לכיש" הונצחו בשורה של מפעלי הנצחה. זמן קצר לאחר האסון נפתחה בבית הספר ע"ש הרב קוק במושב תלמים שבחבל לכיש ספריה לזכרם - "ספריית השלושה". בקריית גת הוקם "גן השלושה" לזכרם ובו שלט הנצחה לזכר שלושת הנספים באסון. גשר הבטון הסמוך למקום האסון שהיה בבניה בזמן האסון, נקרא, לאחר השלמתו "גשר השלושה" על שם הנספים באסון. בנוסף, נערכה מדי שנה עצרת אזכרה לזכר השלושה בהשתתפות ראשי הישוב קריית גת ותושביו.

תאריך:  20/01/2022   |   עודכן:  20/01/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - ליום השנה, תענוג בּכּוּך, ביתור, התייקרו בינתיים, חסר-תקדים, נוהלי עבודה ומשנים    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    בריאות איתנה ושלמה, נחת ואושר    שבת שלום
עליס בליטנטל
אם והיה וראש הממשלה הטוב ביותר שהיה לישראל, בנימין נתניהו, ייכנע לעסקה הטעון המבישה מצד כנופית הפרקליטות והיועמ"ש, הרי שהחלום בן 150 השנה שהגשימו אבותינו לחזור להחיות את המדינה היהודית, יקרוס טוטאלית
יעקב קורי
אם כל חבר כנסת יתחיל להתחשבן על כל חוק בעוולות שעשו למקורביו, שלא קשורות כלל לגיוס חרדים, נגיע לתוהו ובוהו הקיים במגזר הערבי, שם טובחים זה בזה מאות אנשים בגלל שהסבא רבא של משפחת חמזא העליב את הסבא רבא של משפחת תא מרבותא
איתן קלינסקי
העלומים היפים של האחיות לבית לברטוביץ, חדוה ואחותה חמדה לברטוביץ, הם נדבך אחד קטנטן, נדבך פצפצוני, במה שהזדקר והזדקף כאן בדמותה של מדינת ישראל
דורון מנשה, דון סוסונוב
קשריו האינטימיים של ניסו שחם עם שוטרות שהיו כפופות לו, היוו הפרת אמונים - ובצדק הוא הורשע ונדחתה בקשתו לדיון נוסף    את היסודות לקביעה זו אפשר למצוא כבר בפסק הדין המכונן בעניינו של שמעון שבס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il