X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אפרים ענבר נשיא מכון ירושלים מכון ירושלים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
טורקיה מצויה בבידוד בינלאומי ובמשבר כלכלי, והיא מקווה להיעזר בישראל כדי להתמודד עם בעיות אלו ההתקרבות חשובה גם לישראל, אך זו אינה צריכה לתת אותה בלא לקבל את התמורה הראויה
▪  ▪  ▪
הפגנה נגד מחירי החשמל, אנקרה [צילום: בורחן אוזביליצ'י, AP]

המדיניות האזורית של טורקיה גרמה לבידודה, והמדיניות המוניטרית של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הובילה להידרדרות הכלכלה. אנקרה מנסה כעת לתקן את קשריה עם מדינות המזרח התיכון, כולל מצרים, איחוד האמירויות הערביות, סעודיה וישראל.
ב-3 בפברואר הודיע ארדואן, כי יארח את נשיא המדינה, יצחק הרצוג, לביקור רשמי בטורקיה באמצע מרץ. ארדואן הצהיר שגם ישראל מעוניינת בשיקום הקשרים הדיפלומטיים, וציין, כי ראש הממשלה, נפתלי בנט, מגלה "גישה חיובית".
ארדואן שלח כבר קודם אותות דומים לירושלים. הוא שחרר שני תיירים ישראלים שנעצרו בחשד לריגול בנובמבר לאחר שבועיים בכלא. הרצוג ובנט התקשרו, כל אחד בנפרד, לארדואן כדי להביע את הוקרתם. בנוסף, בינואר התקשר ארדואן להרצוג כדי להביע את תנחומיו על מות אימו. שבוע לאחר מכן התקשר שר החוץ הטורקי, מבלוט קאווסולו, לעמיתו הישראלי, יאיר לפיד, להתעניין במצבו הבריאותי לאחר שהאחרון החלים מנגיף הקורונה – שיחה ראשונה בין שר חוץ טורקי למקבילו הישראלי מזה כמעט עשור. בדומה לכך, אוניברסיטאות ישראליות זכו למסרים מאוניברסיטאות טורקיות.
בעוד שטורקיה שומרת על סחר מקיף עם ישראל, ארדואן ביקר קשות את ישראל בנושא הפלשתיני, ואמירותיו אף גבלו באנטישמיות. בינתיים, ארצו ממשיכה לארח את מחבלי חמאס. הגז הישראלי נמצא בראש סדר היום הטורקי בניסיון להתקרב לישראל. טורקיה תלויה בעיקר בייבוא אנרגיה מרוסיה ומאירן, ומעוניינת לגוון את מקורות האנרגיה שלה. לכן, טורקיה רוצה גישה למאגרי הגז של ישראל לשימוש בבית ולייצוא לאירופה, שיחזק את מעמדה כגשר אנרגיה לאירופה.
יתרה מכך: הגז הישראלי עשוי להניב הכנסות לכלכלה הטורקית המקרטעת, במיוחד לפני הבחירות הקרובות. יתר על כן: צינור מישראל לטורקיה דרך קפריסין הוא הפתרון האופטימלי מבחינה כלכלית, אם כי ייתכן שיהיה צורך באישור של קפריסין, וזה אינו מובן מאליו.
לאחר שארה"ב הסירה את תמיכתה בצינור ה-EastMed היקר והבעייתי מבחינה טכנולוגית, שהיה מיועד להעביר גז מישראל וקפריסין לאירופה דרך יוון, טורקיה מקווה שישראל תתפתה להתעלם משיקולים אסטרטגיים ולהפקיד את ברז הגז שלה בידי טורקיה. על ישראל לשקול היטב האם רצוי לייצא גז דרך טורקיה, כי זו עלולה להשתמש בתלות זאת כנשק נגד ישראל בעתיד.

ארדואן. להתייחס להרצוג בכבוד מוחלט [צילום: AP]

ישראל צריכה לצפות מטורקיה לאמץ מדיניות מאוזנת יותר בזירה הישראלית-פלשתינית. על טורקיה להימנע מהתנגדות להסכמי אברהם ומשיתוף פעולה עם חמאס ועם גופי טרור אחרים. טורקיה צריכה לגרש את הנהגת הטרור של חמאס משטחה

אנקרה מתמודדת עם ממשל ביידן לא ידידותי. הטורקים תמיד האמינו שישראל והשדולה שלה יכולים להשפיע על מדיניות החוץ האמריקנית. לכן, שיפור היחסים עם ישראל יכול להועיל לה בזירה האמריקנית. לאנקרה יש צורך ביחסים טובים יותר עם וושינגטון, שכן רוסיה, יריבה היסטורית של טורקיה, הופכת לאסרטיבית יותר ויותר. משבר אוקראינה מדגיש את מעמדה הבעייתי של טורקיה כאשר היא מנסה לאזן בין חברותה בנאט"ו לבין מאמציה להתרחק מהמערב.
מניע ברור לשיפור היחסים עם ישראל הוא ניסיון לפרק או להחליש את השותפות האסטרטגית בין ירושלים, יוון וקפריסין. כתוצאה מהעוינות הטורקית, שיתוף הפעולה הביטחוני בין מרכיבי משולש זה התחזק במידה ניכרת. ישראל צריכה להתנגד למאמצים להחליש את המשולש הזה. לגוש זה הצטרפו מצרים ואיחוד האמירויות, המנהלות מדיניות דומה במזרח הים התיכון בנושאי אנרגיה ואזורים כלכליים בלעדיים בים התיכון ולוב, למורת רוחה של טורקיה. במידה רבה, ישראל היא עמוד התווך של המערך הזה.
יחסים הדוקים יותר בין איחוד האמירויות לטורקיה עשויים להוות תשומה נוספת למהלכים הטורקיים לעבר ישראל. איחוד האמירויות רוצה שטורקיה תימנע מהביקורת הקולנית שלה על “הסכמי אברהם" בין מדינות המפרץ וישראל. טורקיה גם מעוניינת לשמר את הגישה לירושלים ולמקומות הקדושים לאיסלאם. אנקרה רוצה להגביר את נוכחותה בירושלים כדי לחזק את מנהיגותה בעולם המוסלמי, ומעדיפה למזער את ההתנגדות הישראלית לפעילותה בעיר.
ממשלות ישראל רצו תמיד יחסים טובים עם טורקיה. ההידרדרות ביחסים הייתה בעיקר בגלל אימוץ קו אנטי-מערבי במדיניות החוץ הטורקית תחת מפלגת ה-AK בראשות ארדואן. בעוד שטורקיה איסלאמיסטית צפויה להישאר יריבה גיאו-פוליטית, ישראל צריכה להגיב בחיוב לשינוי באנקרה ולהבהיר את עמדותיה במו"מ עם טורקיה לפני ביקורו של הרצוג.
ראשית, יש להתייחס לנשיא ישראל בכבוד מוחלט. יש שמועות בתקשורת הטורקית שארדואן מתכנן לא לפגוש את הרצוג בארמון הנשיאות אלא במקום פחות רשמי. זה יהיה סימן לחוסר כבוד אם אכן יקרה. שנית, ישראל צריכה לצפות מטורקיה לאמץ מדיניות מאוזנת יותר בזירה הישראלית-פלשתינית. על טורקיה להימנע מהתנגדות להסכמי אברהם ומשיתוף פעולה עם חמאס ועם גופי טרור אחרים. טורקיה צריכה לגרש את הנהגת הטרור של חמאס משטחה.
שלישית, ישראל צריכה לחתור לביטול מזכר ההבנות של נובמבר 2019 בין טורקיה לבין ממשלת לוב של ההסכמה הלאומית בטריפולי, הקובע גבולות של האזורים הכלכליים הבלעדיים של שתי המדינות בים התיכון. מזכר הבנות זה שרטט למעשה קו הפרדה בין החלקים המזרחיים והמערביים של הים התיכון, מאיים על הביטחון הימי, על חיפושי גז טבעי ועל תשתיות חדשות, כמו צינור הגז או כבל חשמל מישראל או ממצרים ליעד אירופי. רביעית, ישראל צריכה לשאוף להבנה המציבה מגבלות ברורות על פעילות טורקיה בירושלים, הפוגעת בריבונותה. לבסוף, יחסים בילטרליים טובים יותר צריכים להוביל את טורקיה לסיים את הפרעותיה ביחסי ישראל-נאט"ו.

הכותב הוא נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JCSS).
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  26/02/2022   |   עודכן:  26/02/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדוע טורקיה מתקרבת ומה ישראל צריכה לדרוש
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משבר ישראל-טורקיה
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - עדות המשורר, גם הוא קודם, הנמכת פרופיל, טיהור השרץ, הצליח ובדיחה    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, נחת ואושר
עידן יוסף
ועדת החוץ והביטחון ביקרה במשרד החוץ    יו"ר ועדת המשנה למדיניות חוץ והסברה, ח"כ אמילי מואטי: "ביטחון אינו רק עוצמה צבאית, אלא מכלול שלם של מערכים אסטרטגים, מדיניים ודיפלומטים"
טל גורן
למרות שהרוחות בארץ סוערות בעקבות עצירת הזוג אוקנין לישראל יש הרבה מה להפסיד במשבר דיפלומטי בין המדינות
עידן יוסף
לאחר כשבוע שבו היו כלואים בתואנת שווא של ריגול, שחררה אותם אנקרה מן הכלא והם נחתו בנתב"ג שם התקבלו בידי משפחתם    ראש הממשלה בנט ושר החוץ לפיד הודו לארדואן ולממשלתו
עידן יוסף
ראש המוסד שוחח עם עמיתו הטורקי    עורך הדין יוסלביץ' נפגש עם נטלי: "אני אישה פשוטה שלא מתעסקת בריגול"    קונסולים ישראלים פגשו את השניים לפרק זמן ארוך והעבירו להם בגדים וציוד    שר הפנים הטורקי: "ניתן לקרוא לזה ריגול פוליטי וצבאי"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il