X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ד"ר סקוט סמול, מנהל המרכז למחקר האלצהיימר באוניברסיטת קולומביה, מסביר בניו-יורק טיימס מדוע המוח מסייע לנו לשכוח פרטים מאירועים טראומטיים
▪  ▪  ▪
חשוב לחזור ולהיפגש [צילום: דמיאן דוברגנס, AP]

זכרם של מי שמתו בקורונה לא יישכח וחשוב שגם הלקחים ממנה לא יישכחו, אך באופן בלתי נמנע – לאורך הזמן יתפוגגו רבים מהזכרונות משנים קשות אלו, וזו בשורה טובה. כך כותב בניו-יורק טיימס ד"ר סקוט סמול, מנהל המרכז למחקר האלצהיימר באוניברסיטת קולומביה ומחבר הספר Forgetting: The Benefits of Not Remembering.
יש סכנה בזכירה של יותר מדי, והשכחה איננה רק נורמלית אלא גם חיונית לבריאות הנפשית, קובע סמול על סמך מחקריו. מקובל היה לחשוב, כי כל שכחה נובעת מכשלים במנגנוני הזיכרון שבמוח. אבל התפתחויות בנירולוגיה בעשורים האחרונים הראו שהמציאות סבוכה יותר. ניורונים מכילים את מה שלעיתים מכונה "מכונות ננו" המוקדשות ליצירת זכרונות חדשים. לאחרונה גילו מדענים, כי נירונים כוללים גם "מכונות ננו" שמטרתם הפוכה: לנטרל בזהירות חלקים מהזכרונות שצברנו.
לאור המחקר החדש והמתרחב, שכחה יום-יומית שוב אינה מלמדת על כשלים במערכת הזיכרון, ויש לראות אותה כחלק בריא ומסתגל בתפקודו הנורמלי של המוח. זיכרון ושכחה עובדים יחדיו. אנחנו תלויים בזכרוננו כדי לתעד, ללמוד ולהיזכר, ואנחנו תלויים בשכחתנו כדי להתגבר וללטש את זכרונותינו. פעולה מאזנת זו חיונית לתפקוד הקוגניטיבי, ליצירתנו וכאמור לבריאות הנפש.
מובן שיש סוגים בלתי בריאים של שכחה, כמו אלצהיימר. אבל בהפרעות אחרות נראה שמנגנון השכחה הוא הקורס, והדוגמה הבולטת היא הפרעת דחק פוסט-טראומטית. לעיתים יש תועלת בזכירת הפרטים של אירוע טראומטי, אך לפעמים לא פחות חשוב – ואולי יותר חשוב – לתת להשפעה הרגשית להתפוגג כחלק מתהליך ההחלמה. אם זה לא קורה, אנו עלולים להיתקע בשחזור רגשי המפעיל שוב את המועקה. השכחה מגנה עלינו מלחץ נפשי כזה לא באמצעות מחיקת זכרונות, אלא באמצעות השקטת הצעקה הרגשית שלהם – מסביר סמול. בחיי היום-יום, זהו המנגנון המאפשר לנו לשכוח כדי לסלוח ולקיים מערכות יחסים.
אצל מי שסובל מהפרעת דחק פוסט-טראומטית, החלק במוח המאחסן את זכרונותינו הוא פעיל במיוחד, והחולה אינו יכול להפעיל כיאות את מערכת השכחה. אפשר לראות זאת כהפרעה הנובעת מעודף זיכרון, בשל חוסר היכולת לשכוח אירוע טראומטי בצורה בריאה. הטיפול הוא באמצעות תרופות המפעילות את מנגנון השכחה הבריא.
מובן, שלא נשכח – ואסור לנו לשכוח – את המגיפה, את הקורבנות ואת עובדי הרפואה, ויש לכתוב מחדש את הכללים הממשלתיים והרפואיים כדי להגיב טוב יותר ומהר יותר בפעם הבאה. אבל לרבים מאיתנו, טוען סמול, במיוחד אלו שהיו בקו החזית, מידה מסוימת של שכחה רגשית תהיה חלק רגיל מהחיים ומהיציאה מן המגיפה.
אחד הצעדים החשובים ביותר שניתן לעשות כחברה הוא לחדש את הפעילות החברתית הבריאה. בידוד חברתי מעמיקה את ההיבטים השליליים של טראומה, ומאחר שהקורונה חייבה התרחקות – לא יכולנו להשתמש באחד ממנגנוני ההסתגלות הפסיכולוגיים החשובים ביותר: התכנסות. מניעת בידוד היא אחד הטיפולים החשובים ביותר לסובלים מתסמונת דחק פוסט-טראומטית. לכן, כאשר ניתן יהיה לעשות זאת בצורה בטוחה, התכנסויות בעבודה, בבתי הספר ובמרחבים אחרים תפחית את הסיכון של מועקה ארוכת טווח.
עם קצת מזל, סכנת הנגיף תדעך בחודשים ובשנים הבאים וניתן יהיה להשתחרר מתחושת הפחד מפני מגע קרוב שליוותה אותנו בשנתיים האחרונות. ניתן לקוות, כי המראות הקשים ביותר של המגיפה – הרחובות הריקים ובתי החולים העמוסים – יפסיקו להיות כה בולטים בזיכרון הקולקטיבי שלנו. שכחת חלק מן הפחד הזה תאפשר לנו לזכור טוב יותר את הפרטים שעלינו לזכור, כולל ההסתגלות, האומץ ותחושת השייכות המדהימים של השנתיים האחרונות. זכרונות אלו יוצרים תקווה לקראת העתיד, מסיים סמול.

תאריך:  14/03/22   |   עודכן:  14/03/22
+משרד הבריאות: צפי לעלייה בתחלואת הקורונה
23:56 14/03/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מקרים ראשונים של זן הדלתאקרון של נגיף הקורונה התגלו בישראל ובימים האחרונים שב מקדם ההדבקה לעלות  ▪  בין 50% ל-60% ממאומתי הקורונה בישראל נדבקו בזן BA2 של נגיף הקורונה

הזן החדש התגלה אצל ישראלים ששבו מאירופה [צילום: יוסי אלוני, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נשכח חלק ממראות הקורונה - וזה טוב וחיוני להחלמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איציק וולף
השלטונות בסין הטילו מגבלות על ערים גדולות ובהן שנגחאי ושנזן    בתי הספר בשנגחאי עברו ללימודים מקוונים וסגר הוטל בחלק מן השכונות    הפעילות העסקית בשנזן צומצמה והתחבורה הציבורית בעיר לא תעבוד    עובדים נשלחו לעבוד מהבית למשך שבוע מהיום
ארווין קליין
האינטרנט מפוצץ בכותרות מושכות עין, שאין מאחוריהן שום אמת, שכדאי לתת עליה את הדעת    ה פשוט הטרנד החדש של הכותרות פייק ניוז המחופשות, שהולכות הכי טוב בשוק...
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, נחת ואושר    "משנכנס אדר - מרבין בשמחה"
איתמר לוין
משרד המשפטים דיווח על אלפי חקירות וכתבי אישום ועל מינוי מנהל חדש שתפקידו להתמקד במאבק בפעילות פלילית רחבת היקף    וושינגטון פוסט: המספר האמיתי כנראה גבוה בהרבה
דן מרגלית
הפתרון יבוא בעיקרו בצורת חיסון עדרי, שיוריד את המגיפה לגובה להבות סביר ככל מחלה דומה אחרת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il