X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מטוס דני וספינה שבדית [צילום: פטרוס קרג'יאס, AP]
הגול העצמי של פוטין: שבדיה ופינלנד בדרך לנאט"ו
ראש ממשלת שבדיה לשעבר, קרל בילדט, מסביר ב-Foreign Affairs כיצד הפלישה לאוקראינה שינתה את מדיניות הביטחון של שתי המדינות וצופה שהן יצטרפו לברית במסלול מהיר כבר בשנה הבאה

לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, שאלת ההצטרפות לנאט"ו בקושי עמדה על סדר היום הפוליטי של שבדיה ופינלנד. לשתי המדינות יש היסטוריה ארוכה של ניטראליות צבאית, ולמרות שבעיקרון הן רוצות יותר שיתוף פעולה עם ארה"ב ונאט"ו ופוליטיקאים בשתיהן דיברו על הצטרפות לברית, הנושא לא היה דחוף. הפלישה שינתה הכל. שתי המדינות בוחנות מחדש את מדיניותן, והצטרפות מהירה לנאט"ו נראית כתשובה הטובה ביותר. בשתי המדינות יש רוב ברור למהלך ושתיהן שלחו לאוקראינה כמויות נשק משמעותיות.
ולדימיר פוטין רצה לשנות את המבנה הביטחוני של אירופה – והצליח, אבל לא באופן בו קיווה. ראש ממשלת שבדיה לשעבר וכיום יו"ר המועצה האירופית ליחסי חוץ, קרל בילדט, מסביר זאת ב-Foreign Affairs. הפלישה איחדה את נאט"ו והפכה את התרחבות הברית לאפשרות סבירה יותר. אם אכן שבדיה ופינלנד יצטרפו אליה, הן יביאו איתן יכולת צבאית ממשית אשר תחזק את בטחונה של אירופה הצפונית ותסייע להדוף תוקפנות רוסית נוספת.
הארצות הנורדיות דומות זו לזו מבחינות רבות, אך שונות בנתיב אותו בחרו לאחר מלחמת העולם השנייה, במידה רבה בשל נסיונן באותה מלחמה: דנמרק ונורבגיה נכבשו בידי גרמניה, פינלנד הייתה נתונה למרותה של בריה"מ ושבדיה נותרה ניטראלית. לאחר המלחמה יזמה שבדיה ברית ביטחונית עם דנמרק ונורבגיה, אך נורבגיה העדיפה ברית עם המדינות האנגלו-סקסיות. שבדיה לא הייתה מוכנה לכך, מחשש שהדבר יביא את מוסקבה להדק את שליטתה על פינלנד – והאינטרס השבדי המרכזי היה למנוע זאת; היא בחרה בניטראליות.
הניטראליות לא הובילה להזנחת הצבא. לאורך המלחמה הקרה היה לשבדיה כוח צבאי משמעותי, כולל חיל אוויר שבנקודה מסוימת היה הרביעי בעולם בעוצמתו. המדיניות הרשמית הייתה אי-מעורבות צבאית, אבל בחשאי נערכה שבדיה לסייע למערב במקרה של מלחמה – כותב בילדט, שכאמור היה בעבר ראש ממשלתה.

שינוי משמעותי ב-2008 ושוב ב-2014
מלחים שבדים [צילום: טיפ פירצ'ה, AP]

נפילת בריה"מ שינתה בצורה דרמטית את המצב הצבאי בצפון אירופה. פינלנד יכלה להשליך את אחרוני הכבלים של המלחמה הקרה. המדינות הבלטיות – ליטא, לטביה ואסטוניה – התנתקו ממוסקבה. ב-1995 הצטרפו שבדיה ופינלנד לאיחוד האירופי, מהלך שנמנע לפני כן בשל הניטראליות שלהן. אבל הצטרפות לנאט"ו לא עמדה אז על סדר היום; שתי המדינות סברו, לנוכח הרוח שנשבה אז ביבשת, כי יוכלו לפתח קשרי ביטחון עם רוסיה הדמוקרטית.
המצב ברוסיה השתנה משמעותית מאז 2008. פלישתה לגאורגיה באותה שנה הבהירה, כי היא מוכנה להשתמש בכוח צבאי כדי להשיג מטרות מדיניות, וטון רביזיוניסטי מובהק השתלט על השיח שלה. מגמות אלו הסלימו בצורה משמעותית עם סיפוח קרים ב-2014 והמניעה בכוח של הצטרפות אוקראינה לאיחוד האירופי.
הפלישה הנוכחית שוב משנה את התמונה בצורה דרמטית. פוטין יצא למלחמה נגד המערב, קובע בילדט. הוא הבהיר שברצונו להחליף את הסדר הביטחוני הקיים בכזה שיפגע בריבונותן של מדינות אחרות. התוצאה היא בחינה מחדש של המדיניות השבדית והפינית, כולל יחסיהן עם נאט"ו, כי ברור שמשטרו של פוטין אינו מתכוון לוותר על שאיפותיו האימפריאליות. שתי המדינות כבר הודיעו על העלאת תקציב הביטחון בהדרגה ל-2% מהתמ"ג; נורבגיה, דנמרק ושלוש הבלטיות כבר נמצאות שם, פחות או יותר. פינלנד ושבדיה הידקו מאז 2014 את שיתוף הפעולה הצבאי עם ארה"ב, בריטניה ונאט"ו; חילות האוויר של נורבגיה, פינלנד ושבדיה מתאמנים יחד בכל שבוע מזה עשור.
אלא שחיזוק יכולות ההגנה שוב אינו נראה כמספיק, ולכן ההצטרפות לנאט"ו הופכת במהירות לאפשרית. שתי המדינות כבר הזכירו ליתר חברות האיחוד האירופי את סעיף ההגנה ההדדית באמנת האיחוד, הדומה למדי לזה שבאמנת נאט"ו. אבל האיחוד אינו כולל את שתי המעצמות החיוניות ביותר להגנת היבשת – ארה"ב ובריטניה, שהן חברות מרכזיות בנאט"ו. כאשר מדובר בהגנה איזורית, אין תחליף לנאט"ו. זוהי המסקנה הברורה של בחינה עצמאית שבוצעה הן בשטוקהולם והן בהלסינקי.
בילדט צופה, כי שבדיה ופינלנד יבטאו בבירור את רצונן להצטרף לנאט"ו הרבה לפני פסגת מנהיגיו במדריד בסוף יוני. מזכ"ל הברית, ינס שטולטנברג, אמר שההצטרפות תהיה מהירה יחסית לנוכח רמת שיתוף הפעולה הקיים, אבל האישור בידי 30 חברות הברית יקח זמן. שתי המדינות מקוות שאישור זה, במיוחד בסנאט האמריקני, יהיה מהיר ושחברות הברית יעמדו לצידן עוד לפני האישור הסופי הצפוי בשנה הבאה.

250 מטוסי קרב חדישים
חיילים שבדים [צילום: AP]

המבנה הביטחוני של צפון אירופה ישתנה כאשר שבדיה ופינלנד יצטרפו לנאט"ו. שתיהן יביאו לברית יכולות צבאיות משמעותיות: לפינלנד יש כוח מילואים משמעותי, ולשבדיה יש כוחות אוויר וים חזקים (במיוחד צוללות). ברשותה של שבדיה מטוסי קרב חדישים מדגם "גריפן", אשר יחד עם ה-F35 של נורבגיה, דנמרק ופינלנד יהוו כוח עוצמתי של 250 מטוסים מן השורה הראשונה. אינטגרציה של הגנת האזור תקל את ההגנה על המדינות הבלטיות, מה שיוריד את סכנתו של עימות מזוין. המשמעות החשובה ביותר של ההצטרפות תהיה הגברת כוחה הפוליטי של הברית כעמוד התווך של ההגנה באירופה ובאזור הטרנס-אטלנטי. שתי המדינות יהדקו את שיתוף הפעולה בין האיחוד האירופי לנאט"ו ובכך יסייעו בחלוקת הנטל משני עברי האוקיינוס האטלנטי – יעד חשוב לנוכח הגברת הפעילות האמריקנית במזרח אסיה.
גם כאשר יצטרפו לנאט"ו, שבדיה ופינלנד יקפידו שלא להתגרות ברוסיה שלא לצורך, מציין בילדט – כפי שעושה זאת נורבגיה. הכוחות הרוסיים בחצי-האי קוֹלָה – קרוב מאוד לנורבגיה ופינלנד – חשובים לה מאוד ככוח מהלומה שנייה; ופינלנד סמוכה מאוד לסנט פטרסבורג. לכן, שתי המדינות לא יבקשו נוכחות קבועה של כוחות נאט"ו בתחומיהן, ושתיהן ימשיכו להסתייג מהצבת כוחות גרעיניים בדנמרק ונורבגיה. אך בשורה התחתונה, הצטרפותן לנאט"ו לא רק תגביר את הביטחון באיזורים הנורדיים והבלטיים, אלא גם תחזק את הברית מול התוקפנות הרוסית.

תאריך:  29/04/22   |   עודכן:  29/04/22
+פולין העבירה 200 טנקים לאוקראינה
13:01 29/04/22  |  יואב יצחק

פולין העבירה לצבא אוקראינה יותר מ-200 טנקים. הסיוע ניתן בתיאום עם המדינות החברות בנאט"ו ובתיאום עם הממשל האמריקני, וזאת במטרה מוצהרת: לסייע לאוקראינה להגן על עצמה ולהביס את צבא רוסיה.

+סלובקיה העבירה S-300 להגנת אוקראינה
12:50 29/04/22  |  

סלובקיה העבירה כמה מערכות S-300 לדרום אוקראינה וזאת במסגרת הסיוע מצד מדינות המערב ואירופה להגנת אוקראינה. צבא אוקראינה עושה בהם שימוש ליירוט מטוסי קרב של צבא רוסיה התוקפים את אוקראינה.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הגול העצמי של פוטין: שבדיה ופינלנד בדרך לנאט"ו
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הפוך גוטה,הפוך
באום  |  29/04/22 19:22
2
תגובה
יעקב יעקב  |  29/04/22 22:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
בית הנבחרים בוושינגטון אישר החכרת ציוד ומערכות לחימה בשווי 20 מיליארד דולר    אוקראינה תשלם רק עבור השאלת ציוד ומערכות שישרדו את הלחימה    מזכ"ל נאט"ו: נערכים לאפשרות שהמלחמה תימשך שנים    משרד החוץ קורא לישראלים לעזוב מיד את חבל טרנסניסטריה
איציק וולף
בעקבות הידרדרות המצב הביטחוני ולנוכח החשש מפני המשך התפשטות של הכוחות הרוסיים גם למולדובה פרסם משרד החוץ אזהרת מסע    "קוראים לאזרחי ישראל לעזוב את החבל בהקדם האפשרי או לבטל את נסיעתם אליו"
איציק וולף
הגיש לקונגרס תוכנית לסיוע כלכלי בהיקף עצום הכולל 20 מיליארד דולר לסיוע צבאי    התוכנית כוללת שינוי החוק האמריקני באופן שיאפשר מכירת נכסים מוקפאים של אוליגרכים ושימוש ברווחי המכירות לצורך הוספת סיוע לקייב
עידן יוסף
מאשימה שרוסיה עושה זאת באמצעות המשך הפלישה ופיזור הרשויות המקומיות בשטחים שנכבשו    הקרמלין: הזרמת הנשק אל אוקראינה מערערת את היציבות ביבשת אירופה
אורי מילשטיין
כישלון המהלכים הצבאיים של פוטין באוקראינה דוחפים אותו למהלכים שעלולים להתפתח למלחמת עולם שלישית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il