X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
חיטה בהודו. הקפיאה את הייצוא [צילום: צ'אני אננד, AP]
העולם מצוי במשבר מזון - והמצב יחמיר עוד יותר
הפלישה לאוקראינה הנחיתה מכה אנושה על ייצוא מוצרי מזון חיוניים, כאשר 2022 עמדה להיות שנה קשה ממילא אקונומיסט קורא למדינות העולם לפעול יחדיו בסיוע למדינות העניות ובהפעלת לחץ על רוסיה ואוקראינה להגמיש את עמדותיהן

בפלישתו לאוקראינה הורס ולדימיר פוטין את חייהם של בני אדם הרחק משדה הקרב – ובהיקף שאפילו הוא לא שיער. המלחמה מטלטלת מערכת מזון שכבר נחלשה קשות בשל הקורונה, שינויי האקלים והזעזוע בשוק האנרגיה. רוב ייצוא הדגנים והשמנים מאוקראינה נפסק, ואיום דומה מרחף מעל הייצוא מרוסיה. השתיים מספקות יחדיו 12% מסחר הקלוריות. מחירי החיטה זינקו ב-53% מאז פרצה המלחמה, ועלו ב-6% נוספים ב-16.5.22 כאשר הודו הודיעה שתקפיא את הייצוא שלה בשל גלי חום קשים.
הרעיון הנפוץ בדבר משבר ביוקר המחיה אינו מתחיל לתאר את היקפו האמיתי של המשבר שבפתח, מזהיר אקונומיסט. מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גונטרס, הזהיר בשבוע שעבר, כי בחודשים הבאים עלול להיווצר מחסור קשה במזון שיימשך שנים. עליית מחיריהם של מוצרי היסוד כבר העלתה ב-440 מיליון את מספרם של הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי, ל-1.6 מיליארד. 250 מיליון מהם מצויים על סף הרעב. אם המלחמה תימשך, כפי שצפוי, והאספקה מרוסיה ואוקראינה תמשיך להיות מוגבלת, עלולים מאות מיליונים להתדרדר לעוני. חוסר השקט הפוליטי יתרחב, חינוך הילדים ייפגע ורבים ירעבו.
אסור לפוטין להשתמש במזון כנשק, קורא אקונומיסט. מחסור אינו התוצאה המתחייבת של מלחמה. מנהיגי העולם חייבים לראות את הרעב כבעיה עולמית דחופה המחייבת פתרון עולמי. רוסיה ואוקראינה מספקות 28% מהסחר בחיטה, 29% מהשעורה, 15% מעמילן התירס ו-75% מהחמניות. הן תורמות מחצית מהדגנים שמייבאות לבנון ותוניסיה, ושני שלישים למצרים ולוב. ייצוא המזון מאוקראינה מספק את רוב הקלוריות ל-400 מיליון בני אדם. המלחמה פוגעת באספקה משום שאוקראינה זרעה מוקשים במימיה כדי למנוע מתקפות ורוסיה חסמה את נמל אודסה.
עוד לפני המלחמה הזהירה תוכנית המזון העולמית, כי 2022 תהיה שנה איומה. סין, יצרנית החיטה הגדולה בעולם, הודיעה שהיבול יהיה הגרוע ביותר אי-פעם בשל גשמים מאוחרים. בתוספת לגלי החום בהודו, היצרנית השנייה בגודלה, בצורות מאיימות על היבול מארה"ב ועד צרפת. קרן אפריקה מתמודדת עם הבצורת החמורה ביותר מזה ארבעה עשורים. ברוכים הבאים לעידן שינויי האקלים.
לכל אלו יש השלכות חמורות על העניים. משקי הבית במדינות המתפתחות מוציאים 25% מתקציבם על מזון; מדרום לסהרה השיעור הוא 40%. במצרים מספק הלחם 30% מצריכת הקלוריות. במדינות יבואניות רבות לא יכולות הממשלות לממן את הסובסידיות הדרושות לסייע לעניים, במיוחד אם הם גם יבואניות אנרגיה – שוק נוסף המצוי בטלטלה.

הפוליטיקאים עלולים להזיק

המשבר עלול להחמיר עוד יותר, מזהיר אקונומיסט. אוקראינה ייצאה את רוב יבולי הקיץ עוד לפני הפלישה, אך המאגרים מלאים כעת ואין היכן לאחסן את היבולים שייקצרו מהחודש הבא והם עלולים להירקב. לחקלאים המקומיים אין הדלק וכוח האדם הדרושים כדי לזרוע את תבואות השנה הבאה. רוסיה עדיין מצליחה לייצא את יבוליה שלה, אך חסרים לה חלק מהזרעים וחומרי ההדברה שהיא רגילה לרכוש מהאיחוד האירופי. למרות הזינוק במחירי הדגנים, חקלאים ביתר רחבי העולם אינם מצליחים למלא את החסר. המחירים נתונים לטלטלות, ושולי הרווח מצטמקים בשל התייקרות העלויות.
תגובתם של פוליטיקאים מודאגים עלולות להוסיף חומרה. מאז החלה המלחמה הגבילו 23 מדינות את ייצוא המזון שלהן, המהווה 10% מכלל סחר הקלוריות. למעלה מחמישית מייבוא חומרי ההדברה נתונים למגבלות. הזירה מוכנה לחילופי האשמות בין המערב לפוטין, מה שעלול להפוך בקלות לתירוץ להימנעות ממעשה – ובינתיים רבים ירעבו וחלקם ימותו.
אקונומיסט סבור שעל המדינות לפעול יחדיו, ולהתחיל בכך שהשווקים יישארו פתוחים. עליהן לסייע לאוקראינה לשנע את הדגנים שלה ברכבות ובכבישים לנמלים ברומניה ובמדינות הבלטיות, אם כי ההערכה האופטימית ביותר היא ש-20% מהיבולים יוכלו לעבור בנתיבים אלו. גם המדינות היבואניות זקוקות לסיוע, כדי שלא ייתקלו בחשבונות עתק. משלוחי חירום צריכים להישלח רק למדינות העניות ביותר, ולאחרות צריך למכור את הדגנים בתנאים משופרים ולהקל בהחזר חובותיהן. פתיחת הים השחור תעניק גם היא הקלה ניכרת.
כל אלו אינם קלים. רוסיה, המתקשה בשדה הקרב, מנסה לחנוק את הכלכלה האוקראינית. זו מצידה אינה להוטה לפנות את המוקשים. המשימה לשכנע אותן להתגמש היא משימה המוטלת על מדינות כמו סין והודו, המצויות מחוץ לשדה המערכה. הזנתו של העולם היא עניינו של כל אחד.

תאריך:  23/05/22   |   עודכן:  23/05/22
+חייל רוסי ראשון - למאסר על פשעי מלחמה
16:38 23/05/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

בית משפט אוקראיני דן למאסר עולם מפקד טנק בן 21 שירה בראשו של אזרח אוקראיני בן 62 בימים הראשונים של הפלישה הרוסית לאוקראינה  ▪  עורך דינו: לא מופתע מגזר הדין, נערער עליו

ואדים שישמרין, משפט ראשון מסדרת משפטים אפשרית [צילום: רומן הריציינה, AP]
+שקד מאריכה את שהותם של בעלי דרכון אוקראיני בישראל
12:22 23/05/22  |  מירב ארד

בשים לב כי מספר לא מבוטל של בעלי דרכון אוקראיני בחרו לצאת מישראל מאז פרוץ המלחמה, ולחזרתם של למעלה ממיליון אוקראינים לארצם בשבועות האחרונים, בשלב זה הודיעה שרת הפנים איילת שקד כי בעלי דרכון אוקראיני ששהו בישראל עם רישיון ביקור ב/2 בתוקף ביום תחילת המלחמה באוקראינה או נכנסו כדין לאחר תחילתה - יוארך רישיון הישיבה שלהם עד ה-30.6.22 ללא צורך בהגעה ללשכות רשות האוכלוסין ולא יינקטו צעדי אכיפה כנגדם וכנגד מעסיקיהם בכל עיסוק.
בעלי דרכון אוקראיני אשר טרם תחילת המלחמה שהו באופן בלתי חוקי בישראל לאחר פקיעת רישיון הישיבה - לא יינקטו לגביהם פעולות אקטיביות לצורך הרחקה עד ה-30.6.22, אך לא תחול בעניינם אי אכיפה של עבודה או העסקה ללא רישיון. בתוך 30 ימים תבחן שרת הפנים את המצב מחדש ותקבל החלטה בעניינם של שתי הקבוצות בהתאם למצב העדכני ולנתונים הרלוונטיים.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העולם מצוי במשבר מזון - והמצב יחמיר עוד יותר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איציק וולף
בית משפט אוקראיני דן למאסר עולם מפקד טנק בן 21 שירה בראשו של אזרח אוקראיני בן 62 בימים הראשונים של הפלישה הרוסית לאוקראינה    עורך דינו: לא מופתע מגזר הדין, נערער עליו
איתמר לוין
פול קרוגמן מסביר בניו-יורק טיימס: רוסיה אכן מצליחה לשמר את הכנסותיה מייצוא הנפט והגז, אך היא סובלת מצניחה משמעותית בייבוא - כולל רכיבים חיוניים לתעשיה הצבאית    זוהי הוכחה לכך שהצד החשוב באמת בסחר הבינלאומי הוא הייבוא
עידן יוסף
הרשימה אליה הוכנסו כוללת שני סיווגים: כאלו שקיימו פעולות פוליטיות, או כאלה שקיבלו כסף או "סיוע ארגוני ומתודולוגי" ממקור זר    חודורקובסקי הצהיר כי אין בכוונתו למלא אחר החוק החל על "סוכנים זרים"
איתמר לוין
רוסיה מונעת למעשה ייצוא מזון מאוקראינה דרך הים השחור    אקונומיסט סוקר את הפתרונות האפשריים ומסביר מדוע הם אינם פשוטים ואולי אף מסוכנים
יאיר נבות
אמר בראיון לתקשורת האמריקנית: "אנחנו רוצים הכל בחזרה. ורוסיה לא רוצה להחזיר כלום. זו הסיבה שהסוף יהיה ליד שולחן המשא-ומתן. אנחנו רוצים שהשטחים יחזרו והמלחמה הזו תיגמר. אבל איך ומתי זה יקרה תלוי במועד שבו תתקיים השיחה עם פוטין"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il