X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
תקינות מנהלית [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
חזקת החפות
על אף שבהתאם לחוק שר יכול לכהן כאשר הוא מתמודד עם כתב אישום, קבע בג"ץ בהלכת דרעי/פנחסי שיש מקרים בהם ראש הממשלה חייב להפעיל סמכות שברשות ולפטר את השר ניסיון לתקן בחוק את ההלכה כשל, ולכן חובה לתקנה בחוק שוב ובאורח שלא ניתן יהיה לערער עליו

חזקת החפות היא חזקת בסיס שיש לכל אדם. אדם הוא זכאי עד אשר נמצא חייב בדין, ובכל זאת החוק ופסיקות בית המשפט "מענישים" עובדי ציבור ונבחרי ציבור כבר בעת הגשת כתב האישום נגדם באמצעות השעייתם מתפקידם. לעיתים הם "מוענשים" הרבה קודם, לדוגמה עם מעצרם או עם "פרוץ" חקירה בעניינם.
הלכת דרעי פנחסי
שרים וסגני שרים, אשר לא נכללו בקבוצה ה"נענשת" בחוק, נכללו בה באמצעות פסיקת בית המשפט העליון. הלכת דרעי פנחסי קבעה כי הסמכות שברשות שניתנה לראש הממשלה לפיטורי שרים על-פי שיקול דעתו, הופכת לסמכות שבחובה, ללא שיקול דעת, במקרה של הגשת כתבי אישום חמורים נגדם, כי אם לא יפוטרו תהיה בכך חריגה קיצונית ממתחם הסבירות.
התיקון לחוק יסוד הממשלה - הסדר שלילי?
בשנת 2001 בממשלת ברק/ביילין כשר משפטים, תוקן חוק יסוד הממשלה ומאותה עת פיטורי שר חלו עם הרשעתו. היו שסברו שפיטורים עם ההרשעה מהווים הסדר שלילי המבטל את הלכת דרעי/פנחסי בבחינת ההן (הפיטורים עם הרשעה) ומעיד גם על הלאו (ולא רגע אחד לפני כן), אך בית המשפט לא קיבל אינטרפרטציה זו של החוק וקבע כי על-אף התיקון של 2001, הלכת דרעי/פנחסי בעינה עומדת.
ההבדל בין ממונה לנבחר
ניסיון של עותרים להרחיב את הלכת דרעי/פנחסי משרים לראש הממשלה בנימין נתניהו כשל. בית המשפט העליון דבק בלשון החוק, הקובעת שראש ממשלה חייב לסיים תפקידו (או מועמדותו) בנסיבות של ניקיון כפיים רק עם הרשעה חלוטה בעבירה שיש עמה קלון ולא רגע אחד לפני כן, אלא אם בוחריו החליטו בבחירות להחליפו באחר.
וההבדל בין שרים לראש ממשלה ברור. שרים מתמנים, בעוד ראש הממשלה נבחר. הסמכות למנות ולפטר שר נמצאת בידי ראש הממשלה ולכן בית המשפט מוסמך להורות לו לפעול כך או אחרת, ולעומת זאת הסמכות למנות ולפטר ראש ממשלה נמצאת בידי הציבור באמצעות הכנסת, ובית המשפט לא נפל בפח שטמנו לו העותרים בציפייתם ממנו בפועל לצוות על הציבור לשנות את בחירתו או בפועל לצוות על חברי הכנסת להצביע כך או אחרת בהצבעות אמון או אי-אמון. החלטות כאלה של בית המשפט, לו היו מתקבלות, היו מהוות סימן לכשל מוחלט, TOTAL LOSS, של מערכות השלטון בישראל.
חזקת התקינות
חזקת התקינות היא מושג מהעולם החוקתי/המנהלי. שמה המלא הוא "חזקת התקינות המנהלית" ועיקרה הוא שרשויות המדינה נחשבות כדוברות אמת אלא אם בית המשפט משתכנע אחרת. כברית מחדל, ובסוגיות חוקתיות/מנהליות, רשויות המדינה הן מקצועיות, תמות לב ונקיות כפיים, ומי שחושב אחרת אנא יבוא וישכנע בכך את בית המשפט.
על-פי אותו משקל (אבל הפוך) חזקת החפות אומרת שנאשם בפלילים הוא זכאי כברירת מחדל, עד אשר רשויות המדינה ישכנעו את בית המשפט באשמתו. "חזקת התקינות המנהלית" אומנם לא תקפה בדין הפלילי, בדין הפלילי נדרשת המדינה להוכיח לעילה ולעילה את טענותיה, אך ההחלטה לפטר את השר משיקולי סבירות בעת הגשת כתב אישום, לפני תחילת הדיון המשפטי, נדונה בבג"ץ, והיא ודאי החלטה מנהלית המתבססת על "חזקת התקינות המנהלית", והחזקה הזו מתבססת על כך שכתב האישום הוכן כחוק, ביושר ובמקצועיות.
האיזון בין חזקת החפות ובין חזקת התקינות
עוסקים אנו באיזון בין שני עקרונות יסוד של שיטתנו הנוגדים זה את זה. בשם החפות אסור לנו לפגוע באדם טרם הרשעה, ובשם התקינות המנהלית אנו מתייחסים לכתב האישום (טרם הרשעה) ברצינות. אם נפל בו פגם ולא תהיה הרשעה יהיה זה מחמת השגגה, ולכן החל מסף עבירות מסוים חזקת החפות נופלת מפני חזקת התקינות (לעניין הפיטורין/השעיה).
חובה לשנות את נקודת האיזון
בואו נתעלם מאפשרות הזדון. בואו נשים בצד קונספירציות, בואו נתעלם מ"מה יוחלט". ישנן כמה מסקנות שניתן כבר להסיק ללא שמץ שמצו של ספק משלושה אירועים מצטברים:
1. הכיפה אדומה שעשתה הפרקליטות לשופטת הילה גרסטל.
2. משפט זדורוב בכלל וחובת ה"דיבור בקול אחד" של עדים ומומחים מטעם המדינה שבקעה ממנו בפרט.
3. משפט נתניהו. שערורייה, פשוט שערורייה אשר חייבת להיחקר פן זדונית היא.
כל אדם אשר טיפת יושר בלבבו אומר: תקשיבו, אולי הם לא עבריינים, אבל הם לפחות וללא ספק חבורת חובבנים, אשר חובבותם אומנותם. אין להם מושג מה הם עושים, יד ימינם לא יודעת משמאלם. ולכן אנו חייבים לשחרר אותם לאחר כבוד מ"חזקת התקינות המנהלית" שהוענקה להם לאורך שנים וכמסתבר, ללא כל הצדקה. וככל שצונחת לתהום כף התקינות עולה מן העבר השני כף החפות.
הס מלהזכיר את "חוק נתניהו". חובה לבטל חד-משמעית את הלכת דרעי פנחסי
כולנו רואים ניסיונות פוליטיים מקוממים ומגוחכים, למנוע מבנימין נתניהו מלהתמודד בבחירות הצפויות כנראה בחודשים הקרובים בגלל כתב האישום.
כולנו רואים את הקרקס שעושה ההגנה לתביעה במשפט נתניהו, כאשר באורח חוזר ונשנה משנה התביעה את כתב האישום בגלל לפחות מחדליה הקיצוניים. ואפילו אם חקירה חיצונית עמוקה תסיק שאין זדון במעשי התביעה, אפילו אם היא עשתה את כל אלה בשגגה נוראית - היא הרוויחה ללא ספק ביושר (או בעוקם) רב את שלילת רישיון "חזקת התקינות המנהלית" שלה. הפרקליטות והמשטרה הוכיחו לנו מעל ומעבר לכל ספק שאינם תקינים מנהלית, באורח קיצוני, ולכן אין להם יותר "חזקת תקינות מנהלית".
סמכנו עליהם, הענקנו להם חזקת תקינות, הם מוכיחים באותות ובמופתים שאינם ראויים לחזקה הזו, ולכן עלינו ליטול מהם אותה. התוצאה המיידית היא שאסור לנו לפטר שרים על בסיס כתב אישום, ועל כן חובתנו להבהיר ברחל בתך הקטנה שהחובה לפיטורי שר תחול עם הרשעות בעבירה שיש עמה קלון ולא רגע אחד לפני כן.
על-פי מה שניתן להסיק היום, כתב אישום הוא פיסת נייר ותו לא, כמו פתק למכולת, כמו תלוש משכורת. אין להסיק ממנו מסקנה כלשהי, לא שוחד ולא מוחד, לא השעיה ולא הרפיה. מאחוריו עומדים במקרה הטוב חבורת חובבנים עתירי שכר ורכבים צמודים, עם תארים ושמות מפוצצים, שאין להם שמץ של מושג במבחנים שיעבור הנייר הזה בבית משפט. רק בית המשפט מוסמך להגיע למסקנות כלשהן בנוגע לכתב אישום, לא משטרה, לא פרקליטות, לא רביב דרוקר, לא אביעד גליקמן ואפילו לא ברוך קרא. בית משפט ואך ורק בית משפט. וכאשר החבורה הזו מובילה את בית המשפט, ואין בסביבה הגנת שופרא דשופרא, ואלה 99% מהמקרים, בית המשפט נדחף אף הוא, מחוסר ברירה. לתהום הזו.

תאריך:  24/05/2022   |   עודכן:  24/05/2022
+חשודים ישראלים בעבירות ביטחון ייחקרו במתקן החקירות בכלא עופר
15:24 24/05/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

בדיון היום, תיקנה ועדת החוץ והביטחון את הגדרת "עצור" אשר הופיעה בהצעתה: "כמשמעותו בחוק המעצרים", ושינתה אותה כך שההגדרה תהיה "מי שמוחזק במעצר לפי חוק המעצרים" בכדי שיהיה ברור יותר כי ישראלי שנעצר בישראל לפי חוק המעצרים, יש להמשיך ולהחזיקו במעצר לפי חוק המעצרים, אף שהוא מוחזק במקום שבו החוק הישראלי אינו חל

יו"ר ועדת חו"ב. רם בן-ברק [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
+ח"כ מגן תלם: "לא יכול להיות שהבנקים לא יסייעו ללקוחות"
14:19 24/05/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

יו"ר הוועדה: למרות כל הטכנולוגיה האחריות מוטלת על הלקוח ששגה. "זה לא תקין ומכעיס"  ▪  סגנית המפקח על הבנקים: "הבנק לא יכול להכניס יד לחשבון של מי שקיבל את הכסף ולא יכול להיות צד בעניין"

ח"כ לימור מגן תלם [צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת]
+תקופת הערעור על החלטת נכות לחייל צה"ל תוארך לחודשיים
12:28 24/05/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

במקום חודש בלבד כיום  ▪  בתקופה זו של שלושים ימים היה כל תובע צריך היום, לפני אישור החוק, להספיק לקבל את החלטת קצין התגמולים, לקבוע תור לרופאים ולמומחים נוספים, לקבל את חוות דעתם ולגבש ביחד איתם את נוסח הערעור

נכה צה"ל [צילום: נועם מוסקוביץ, פלאש 90]
+אושר: המדינה תממן 75% מהלימודים האקדמאיים ללוחמים
07:22 24/05/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

55 חברי כנסת תמכו בהצעת חוק 'ממדים ללימודים' ו-6 בלבד התנגדו לה לאחר שהושגה פשרה בין הקואליציה לאופוזיציה ולפיה המלגות שיוענקו ללוחמים תהיינה בשיעור של 75% ולא של 66% כפי שתוכנן בתחילה

שר הביטחון גנץ. הציג את הפשרה אחרי חצות הלילה [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
+אחר חצות: גנץ העלה פשרה לחוק ממדים ללימודים
00:41 24/05/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

שר הביטחון ויו״ר כחול לבן בני גנץ הציע לליכוד פשרה במליאה - 75% מימון לחייילים במקום 66%  ▪  בליכוד נוטים לתמוך, אך רע"ם ורינאווי זועבי טרם מסרו כיצד יצביעו

גנץ. ביוזמת גינבורג [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
+"הבנקים לוקחים עמלות כי הם יכולים"
00:21 24/05/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

אושר לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה: עמלת הבנקים בגין פתיחת תיק משכנתה תוגבל לסכום של 360 שקלים  ▪  ח"כ חיים כץ, מיוזמי הצעת החוק: "גובה עמלות הבנקים בגין פתיחת תיק משכנתה זו חזירות לשמה"

עמות חינם לעובדי הבנק [צילום: אנה קפלן/פלאש 90]
+ברביבאי: "רפורמת הייבוא תיבחן בהשפעתה על המשק"
00:07 24/05/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

יו"ר ועדת הכלכלה בדיון על ההיערכות לכניסתה לתוקף של הרפורמה: "מדובר באחת ההצלחות הגדולות של משרד הכלכלה ושל ועדת הכלכלה"  ▪  מנכ"ל משרד הכלכלה: "המשרד ערוך ליישום הרפורמה החל מתחילת חודש יוני הקרוב"  ▪  לובי 99: לצמצם את רשימת החריגים ברפורמה בייבוא כך שיותר מוצרי צריכה בסיסיים ייכללו במסלול האירופי

מיכאל ביטון והשרה אורנה ברביבאי [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור מעוז  אביר קארה / Abir  kara  אבתיסאם   מראענה / Ibtisam Mara'ana  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון טל / Alon  Tal  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אלינה ברדץ' יאלוב / Elina Bardach Yalov  אמילי חיה מואטי / Emilie Haya Moatti  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אפרת רייטן מרום / Rayten Marom Efrat  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי לסקי / Gaby  Lasky  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  ווליד טאהא / Waleed Taha  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  חיים ביטון / Haim Biton  חיים כץ / Haim Katz  יאיר גולן / Yair Golan  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב בן צור / Yoav Ben Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יום טוב חי כלפון / Yomtob Kalfon  יוסף שיין / Shain Yossi  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור מגן תלם / Limor Magen Telem  מאזן גנאים / Mazen  Ghanem  מאי גולן / May  Golan  מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam  Woldiger  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה (מוסי) רז / Mossi Raz  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  ניר אורבך / Nir  Orbach  נירה שפק / Nira  Shpak  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סימון דוידסון / Simon Davidson  סלאלחה עלי / Salalha Ali  סמי אבו-שחאדה / Sami  Abu Shehadeh  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עידית סילמן / Idit  Silman  עמיחי שיקלי / Amichai Chikli  פטין מולא / Patin  Mula  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רון כץ / Ron Katz  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שמחה רוטמן / Simcha  Rothman  שרן השכל / Sharren Haskel
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 24
איציק וולף
55 חברי כנסת תמכו בהצעת חוק 'ממדים ללימודים' ו-6 בלבד התנגדו לה לאחר שהושגה פשרה בין הקואליציה לאופוזיציה ולפיה המלגות שיוענקו ללוחמים תהיינה בשיעור של 75% ולא של 66% כפי שתוכנן בתחילה
עידן יוסף
שר הביטחון ויו״ר כחול לבן בני גנץ הציע לליכוד פשרה במליאה - 75% מימון לחייילים במקום 66%    בליכוד נוטים לתמוך, אך רע"ם ורינאווי זועבי טרם מסרו כיצד יצביעו
עידן יוסף
אושר לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה: עמלת הבנקים בגין פתיחת תיק משכנתה תוגבל לסכום של 360 שקלים    ח"כ חיים כץ, מיוזמי הצעת החוק: "גובה עמלות הבנקים בגין פתיחת תיק משכנתה זו חזירות לשמה"
עידן יוסף
יו"ר ועדת הכלכלה בדיון על ההיערכות לכניסתה לתוקף של הרפורמה: "מדובר באחת ההצלחות הגדולות של משרד הכלכלה ושל ועדת הכלכלה"    מנכ"ל משרד הכלכלה: "המשרד ערוך ליישום הרפורמה החל מתחילת חודש יוני הקרוב"    לובי 99: לצמצם את רשימת החריגים ברפורמה בייבוא כך שיותר מוצרי צריכה בסיסיים ייכללו במסלול האירופי
עידן יוסף
בעקבות אירועי ההסתה והאלימות האחרונים בקמפוסים, תקפו חברי כנסת את נציגי המועצה להשכלה גבוהה: "אתם מנותקים! האוניברסיטאות מפרות את החוק"    ח"כ שטרית: "אתם תבואו אלינו אח"כ לבקש תקציבים, אבל תקבלו אצלנו אפס תקציבים!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il