X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בלי איזונים ובלמים [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]
התמונה הכוללת: פגיעה קשה בדמוקרטיה
מחקר ראשון מסוגו בחן את כל הצעדים שמציעה ומקדמת הקואליציה הנוכחית, לצד הרפורמה המשפטית התמונה ברורה: השלטון יהיה עוצמתי ויהיה קשה ביותר לבלום אותו

מחקר ראשון מסוגו שערך כותב שורות אלו חושף, כי היקפה של הרפורמה המשפטית גדול בהרבה ממה שידוע בציבור, וכך גם היקף פגיעתה בדמוקרטיה, שלטון החוק וזכויות הפרט בישראל. המחקר מתייחס לתקופה שממועד השבעת הכנסת הנוכחית ועד 1.3.23 הוא מבוסס על שלושה מקורות, ככל שהם קשורים לפגיעה בדמוקרטיה: ההסכמים הקואליציוניים, הצעות החוק הרלוונטיות שהוגשו מטעם הקואליציה והחוקים שכבר עברו חלק מתהליך החקיקה.
המחקר מצא, כי הרפורמה כוללת 48 מרכיבים שישפיעו על 14 תחומים – כלומר, לא רק הרשות השופטת, לרבות בית המשפט העליון, ייפגעו מהרפורמה. להלן המרכיבים העיקריים ברפורמה, בחלוקה לתחומים השונים.
הרשות השופטת: ככלל, באשר להרכב בתי המשפט בכל הערכאות - שליטה מוחלטת של הקואליציה במינוי שופטים, ובקרוב כפי הנראה גם בהפסקת כהונתם. ספציפית, לגבי הרכב בית המשפט העליון – נשיאו ימונה על-ידי הקואליציה, יתווספו אליו בקרוב שלושה שופטים חדשים (במינוי בלעדי של הקואליציה) ובטווח הזמן הקרוב עוד שופטים במינוי הקואליציה עקב הוצאה לקצבה של שופטים שכיהנו בעליון מעל 12 שנים. הרבה פחות מקרים יוכלו להיות נדונים בבג"ץ עקב הפגיעה בזכות העמידה
גם כאשר בג"ץ כן ידון במקרים שיצליחו להגיע אליו: הוא לא יוכל לפסול חוק יסוד, ולא יוכל בפועל לפסול חוק רגיל (עקב רוב נדרש גדול מדי או עקב פסקת ההתגברות שתוכנס לחוקים בעייתיים); הוא לא יוכל לדון בתקינות מינוי שר או סגנו, כמו גם בהדחתם עקב חשד בפלילים; הוא לא יוכל להשתמש במבחן החשוב של הסבירות כדי לפקח על פעולות מוסדות המדינה; נציב קבילות השופטים, שימונה על-ידי שר המשפטים, יוכל לפעול שלא כדין נגד שופטים.
פרקליטות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה: תובעי הפרקליטות יוכלו להיות מוטרדים שלא כדין על-ידי מח"ש, שהמנהל שלה ימונה אף הוא על-ידי שר המשפטים. מעמדו של היועץ המשפטי לממשלה ייפגע עקב פיצול תפקידים, שיוציא מסמכויותיו את סמכויות התובע הכללי (שימונה על-ידי שר המשפטים) ולפיכך תפחת יכולתו לפקח על תקינות פעולת הממשלה. זאת, לצד שינויים באופן פעולתה של לשכת עורכי הדין.
הליכים פליליים: הקואליציה תוכל למנות חוקר מיוחד שיחקור עבירות פליליות לכאורה של חברי הממשלה (תוך כדי עקיפת המנגנון הרגיל של חקירה באמצעות המשטרה והפרקליטות). יועצו או דוברו של אדם לא יאלצו בהקשר להליך פלילי למסור מסמכים או דברים שקיבלו מהאדם במהלך עבודתם עימו. חקירת המשטרה תוגבל בזמן, באופן שיקשה עליה להגיע לחקר האמת ולהעמיד לדין חשודים. המדינה לא תוכל לערער בזכות (אלא רק ברשות) על פסק דין פלילי שניתן בערכאה ראשונה.

פגיעה בעובדים ובמיעוטים
פוליטיזציה של המינויים [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]

הזירה הפוליטית: ראש הממשלה ייצא לנבצרות רק במקרה של חוסר יכולת פיזית או נפשית (אפילו לא, לדוגמה, במצב שבו ראש הממשלה יהיה מעורב בהחלטה מי יהיו השופטים שישבו בהרכב שידון במשפטו). חסינות חברי הכנסת תורחב. פגיעה בביקורת האופוזיציה את הקואליציה, עקב אישור תקציב דו-שנתי וחוסר היכולת לבקרו בכנסת בשנה השנייה.
התקשורת: פגיעה בפלורליזם עקב הפרטת תאגיד השידור הציבורי ותחנת הרדיו גלי צה"ל.
יחסי עבודה: פגיעה בזכויות העובדים עקב איסור קיום שביתה בהתראה של פחות מ-72 שעות.
מינויים בכירים במוסדות מדינה/ציבוריים: ביטול נבחרת הדירקטורים וועדות האיתור לתפקידים בכירים, שתי פונקציות שמטרתן שמירה על איכות בעלי התפקידים ומניעת פוליטיזציה ושחיתות. הקואליציה היא זו שתבחר את חברי הוועדה למינויים בכירים (כגון הרמטכ"ל, המפכ"ל, נגיד בנק ישראל וכו'), וזאת במקום ועדה ניטראלית בראשות שופט שעושה זאת כיום.
היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה ייבחרו על-ידי השרים הרלוונטיים כמשרות אמון, כדי לאפשר לשרים לפעול ביתר קלות שלא על-פי החוק (מה שהיועמ"שים מונעים כיום). סמנכ"לים של משרדי הממשלה ייבחרו כמשרות אמון ושלא במכרזים כמו כיום, מה שיפגע באיכותם. 11 שגרירים בחו"ל ייבחרו כמשרות אמון. הגבלת משך הכהונה של היועצים המשפטיים של עיריות (כדי שיהיה אפשר להחליף את היועצים הקיימים ביועצים חדשים, כאלו שהם יותר "מוטי-קואליציה").
דירקטורים, יושבי ראש דירקטוריונים ומנכ"לים של חברות ממשלתיות לא יצטרכו להצהיר על קשר פוליטי שלהם לשרים, ולא יוכלו להיפסל אם יהיה להם קשר כזה. מהלך זה יפגע בתקינות פעולות החברות הממשלתיות ותביא להגברת השחיתות.
זכויות הפרט ופלורליזם: פגיעה בזכות להפגין לפני בתים של עובדים ואישי ציבור. מיסוי תרומות שמגיעות מממשלות זרות לארגונים בישראל (המדובר לרוב בארגוני זכויות אדם). בית עסק פרטי יוכל להפלות ושלא לתת שירות או מוצר על בסיס דתו של הצרכן. הציונות תהפוך לערך מרכזי בחלוקת שירותים ובהחלטות לגבי אזרחי המדינה, מה שיתרום ליתר הפליה של הסקטורים הלא-יהודיים.
אי-הצטרפות של ישראל לאמנת איסטנבול למאבק נגד אלימות כלפי נשים. מניעת מתן פרס ממשלתי לאדם שמבקר את ישראל וקורא לחרם עליה. הגדלת האפשרות למניעת מגורי לא-יהודים ביישובים יהודיים. הטלת סנקציות על מוסד להשכלה גבוהה שלוקח חלק בפעולה שקוראת להטלת סנקציות וכו' על ישראל.
ניגוד עניינים וטוהר המידות: עובד ציבוראו נבחר ציבור יוכלו לקבל תרומות כספיות, לרבות אנונימיות, למימון הליך משפטי או טיפול רפואי עבורם או עבור בני משפחותיהם.
המשטרה: העברת סמכויות ניכרות מהמפכ"ל לשר לביטחון לאומי.

סיוע ישיר ועקיף לנתניהו במשפטו
רצון לעבור על החוק [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]

המחקר מעלה, כי הנימוקים שהציגו חברי הקואליציה בתמיכה ברוב הצעות החוק הרלוונטיות, ובטח בחשובות שבהן, הם חסרי בסיס. כך, למשל, שמחה רוטמן מנמק את פסקת ההתגברות בכל שבית המשפט פסל חוקים "פעם אחר פעם", בעוד שבפועל מאז הקמת המדינה נפסלו רק 22 חוקים (כולל פסילת סעיפים ספציפיים בלבד).
מספר מוטיבים מרכזיים בעייתיים עוברים כחוט השני במרכיבים רבים של הרפורמה שתוארו לעיל:
• מתן אפשרות לפוליטיזציה וחוסר מקצועיות של בעלי תפקידים בכירים רבים.
• רכיבים רבים היכולים לסייע לבנימין נתניהו במשפטו: החלשת הרשות השופטת, מינוי ראש התביעה הכללית בידי שר המשפטים, קבלת תרומות למימון הגנתו, מניעת ערעור בזכות על זיכוי, הכפפת הפרקליטים לביקורת מח"ש, צמצום בנבצרות, תלונות נגד השופטים ובחירת נשיא ביהמ"ש העליון (שיקבע את ההרכב בערעור אפשרי).
• הרצון לעבור על החוק ולא לכבדו: פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה והחלשתו, הפיכת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה למשרות אמון, הגבלת כהונת היועצים המשפטיים בעיריות. מדובר בהגבלה ואף בהסרה של מי שמונעים כיום הפרות חוק ואף עבירות פליליות מצד נבחרי ציבור.
• הגנה על הקואליציה מפני הליכים פליליים: הפגיעה ברשות השופטת, צמצום עילות הנבצרות, מינוי פוליטי של תובע לחקירת חשדות נגד שרים, הגבלת משך חקירה פלילית, העברת סמכויות לשר לביטחון לאומי והגברת חסינות חברי הכנסת.
לסיכום: המחקר מצא, כי מדובר ברפורמה נרחבת ביותר, השולחת את זרועותיה הרבות וההרסניות לכל פינה טובה בדמוקרטיה ובמדינה כדי להבטיח ב-100% את הצלחתה. התוצאה היא תוכנית פעולה שתשאיר את כל הכוחות והסמכויות בידי הקואליציה, ואת המדינה ללא כל איזונים ובלמים (בעיקר ללא הבלם החשוב של הרשות השופטת). הפגיעה בדמוקרטיה תהיה אנושה והקואליציה תוכל לעשות במדינה ככל העולה על רצונה, ללא מגבלה.
רבות ממטרות הקואליציה פוגעות בדמוקרטיה, כגון פגיעה בזכויות של אוכלוסיות חלשות (למשל, כל המגזרים הלא-יהודים), קידום הפליה פרטית וציבורית ובכך הגברת הקיטוב החברתי, פגיעה בנשים, פגיעה קשה ביעילות מוסדות המדינה עקב קידום הפוליטיזציה והעדר המקצועיות בתפקידים בכירים, הגברת השחיתות, פגיעה בתקשורת ובפלורליזם, פגיעה בחופש הביטוי טבזכות השביתה.
הפוליטיזציה, חוסר המקצועיות והשחיתות במוסדות המדינה יגברו, השמירה על החוק תפחת ויהיה קשה בהרבה להעמיד לדין עבריינים. מול כל אלו תעמוד רשות שופטת מוחלשת ונשלטת-פוליטית, שלא תוכל לבלום את הפגיעה בדמוקרטיה ובחוק – מה שיחמיר עוד יותר את המצב.
באופן אורווליאני, הקואליציה מתרצת את קידום הרפורמה בטענה שיש בה כדי לקדם דמוקרטיה, בעוד שלמעשה ההפך הוא הנכון. הקואליציה גם חוזרת וטוענת לגבי חשיבות הריבון, הוא העם, שבחר בה כדי שתחוקק חוקים שיקבעו את שמתרחש במדינה (ולכן ברור שיש צורך לכבד את רצון הריבון, על-ידי כיבוד חוקיו) – אך בפועל, היא שואפת לאפשר לעצמה שלא לכבד את החוק ולמנוע את הענשתו של מי שיעשה זאת.

הכותב הוא עורך דין, ד"ר למדעי המדינה ופעיל חברתי.
תאריך:  11/03/2023   |   עודכן:  12/03/2023
+המשטרה עצרה 3 מפגינים שחסמו את איילון
22:21 11/03/23  |  איציק וולף

המשטרה עצרה שלושה מן המפגינים שחסמו את נתיבי איילון, סמוך למחלף ארלוזורוב.

+השוטרים פיזרו את חוסמי איילון; הנתיבים נחסמו במקום נוסף
22:19 11/03/23  |  איציק וולף

כוח משטרה פיזר את המפגינים שירדו לאיילון באזור מחלף ארלוזורוב. כעשרים מפגינים נוספים ירדו לאיילון צפון מרחוב יגאל אלון, סמוך לרחוב קרמצקי. כוח משטרה נערך לפיזורם.

+מפגינים החלו לחסום את נתיבי איילון
21:48 11/03/23  |  איציק וולף

עשרות מפגינים החלו לחסום את נתיבי איילון באזור מחלף ארלוזורוב. כוח משטרה פועל לפיזור ההפגנה.

+מארגני המחאות הודיעו: ביום חמישי הקרוב - החרפת המאבק
20:48 11/03/23  |  איציק וולף

מובילי המחאות נגד הרפורמה המשפטית הודיעו (שבת, 11.3.23) כי יקיימו ביום חמישי הקרוב יום מחאות נוסף וכינו את המחאות הללו "יום החרפת ההתנגדות". עוד ציינו כי הם מתכוונים לשבש את המראת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לביקור המדיני המתוכנן לו בברלין.
"זהו אחד השבועות הקריטיים במאבק לשמירה על הדמוקרטיה הישראלית מפני אלו שמנסים להביא לחורבנה. לא נקבל שום מהלך שיפגע בדמוקרטיה הישראלית", ציינו.

+שבתאי: טעיתי בשיקול הדעת; לא אכנע ללחץ פוליטי
20:17 11/03/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מפכ"ל המשטרה טען כי הזזת ניצב עמי אשד מתפקידו כמפקד מחוז תל אביב הייתה מתוכננת כחלק מסבב מינויים רחב, אך הודיע כי יקבל את עמדת היועמ"שית ביחס להקפאת המהלך ורמז שלא יתפטר מתפקידו

"יש מפכ"ל אחד למשטרה" [צילום: משטרת ישראל]
+כ-50 אלף מפגינים נגד הרפורמה בהפגנה בחיפה
19:29 11/03/23  |  איציק וולף

כ-50 אלף מפגינים נאספו במרכז הכרמל להפגנה נגד הרפורמה המשפטית. זה מספר המפגינים הגדול ביותר שהתקבץ בחיפה מאז החלו ההפגנות נגד הרפורמה לפני כעשרה שבועות.

+2,000 מפגינים נגד הרפורמה בצומת כרכור; כמה חסמו את כביש 65
19:24 11/03/23  |  איציק וולף

יותר מ-2,000 בני אדם מפגינים נגד הרפורמה המשפטית בצומת כרכור. מספר מפגינים פרצו את המחסומים שהקימה המשטרה וחסמו את כביש מספר 65.

+הקרן החדשה לישראל - בין מממני ההפגנות
19:16 11/03/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

מנכ"ל הקרן, דניאל סוקץ', הודיע על קמפיין חירום לגיוס כספים למען ההפגנות נגד הרפורמה המשפטית במטרה להגדיל את כמות המפגינים הקושרים בין הפגיעה בדמוקרטיה לבין הכיבוש המתמשך ביהודה ובשומרון

מפגינים נגד הרפורמות המשפטיות [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+עשרות אלפים מתקבצים בת"א; המפכ"ל ימסור הודעה
19:01 11/03/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

עשרות אלפי מפגינים בתל אביב ובמקומות רבים בישראל מוחים זה השבוע העשירי נגד הרפורמה המשפטית  ▪  רב-ניצב יעקב שבתאי ימסור בשעה 20:00 "הודעה משמעותית"

שבתאי. ביום חמישי הודיע על הדחת מפקד מחוז ת"א [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+הצוות, המשפחה והאמת
11:16 11/03/23  |  עדו נתניהו   |   לרשימה המלאה

בתחילה, לא התכוונתי לכתוב מאמר תגובה ולהתייחס שוב לסילופים עליי ועל בני משפחתי, כשהפעם זה מגיע מפקודיו של יוני. אולם, בכל זאת החלטתי להגיב, בעיקר בגלל אמירה אחת שלהם שהטרידה אותי מאוד ושאינה נותנת לי מנוח

משפחת נתניהו על קברו של האח, יוני נתניהו ז"ל [צילום: עמוס בן גרשון/לע"מ]
+צו-ביניים - מיארה נגד בן-גביר
10:31 11/03/23  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה

היועמ"שית מיארה הוציאה צו-ביניים לשר לביטחון לאומי המבטל בפועל את החלטתו בעניין ניצב אשד, וזאת מבלי ליתן לו את יומו  ▪  זו התנהלות לקויה המחדדת עוד יותר את הצורך לקבוע בחקיקה מסודרת את סמכויותיו/מגבלותיו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה

מיארה. החלטה בלא בירור כדבעי [צילום: מישל אמזלג/לע"מ]
+האב פרופ' נתניהו - ידע לזהות את הבאג
10:13 11/03/23  |  רינו צרור   |   לרשימה המלאה

נתניהו הבן, שטיפח והשקה את הקנאי ואת הקיצוני וגם עשה אותו שותף מרכזי של השלטון. ועכשיו, רגע לפני. אם נתניהו הבן לא ידע לעצור, לא ישכיל, עכשיו, בשעות אלה ממש, ימחיש שוב והיטב את אזהרת אביו. מנהיגות היהודים לא רואה את הסכנה המרכזית ומביאה אחריה אסון גדול

פרופ' בנציון נתניהו ז"ל ובנו בנימין נתניהו [צילום: אבי אוחיון/לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התמונה הכוללת: פגיעה קשה בדמוקרטיה
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
צודק.השלטון העוצמתי של בג"צ
חשדנית  |  11/03/23 10:01
2
כל ה"רפורמה" להציל הנאשם מהכלא
סתם אחד  |  11/03/23 10:16
3
עוצמה זה דבר יחסי
באום  |  11/03/23 10:22
4
בקורת על ה" מחקר"
מוסקיטו  |  11/03/23 11:49
5
מי ערך ?.
מומי  |  11/03/23 12:17
6
מחקר של השערות
רפי לאופרט  |  11/03/23 19:56
7
אז למה איפשרו לנאשם לכהן כראש
יודע משהו  |  11/03/23 21:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סערת הרפורמה במשפט
יאיר לפיד
המחאה המתמשכת בישראל היא קריאה לחוזה חדש בין האזרחים לממשלה, שיבטיח את שמירת הדמוקרטיה וייצור עתיד טוב יותר לכולם. פסקת הפתיחה של מגילת העצמאות צריכה להיות פסקת הפתיחה של החוקה הישראלית    מהלך זה צריך להיות מלווה בתהליך של שיקום והעמקת החינוך לערכי הדמוקרטיה, כאשר ילדי ישראל לומדים על שוויון אזרחי וחשיבות זכויות האדם
עידן יוסף
השר בן-גביר הגיב למכתב המפכ"לים בדימוס הקוראים להדחתו והאשים אותם בהרס ביטחון המדינה ובהונאה    בתגובה לגלג עליו ח"כ מיקי לוי שכינה אותו מתנשא, ילדותי וסכנה לסדר הציבורי.    גם לפיד הצטרף ותיאר אותו כליצן טיקטוק פחדן התומך בתנועות טרור
איתמר לוין
קובעת שקיים "חשש כבד ביחס לחוקיות ותקינות" החלטתו של בן-גביר להדיח את מפקד מחוז תל אביב    בן-גביר: יועצת שמאלנית ומוטה    שבתאי: נציית להנחיה
דרור אידר
נשק יום הדין שמתכננת המערכת הוא פסילת חוקי היסוד של הרפורמה    פסילה כזו משמעותה הפיכה משטרית, שתעמיד בגלוי את בית המשפט מעל הרשות המחוקקת, ובעצם מעל הריבון
איתמר לוין
הממשלה והקואליציה סותרות את התיוגים העצמיים שלהן    פשרה שאיננה פשרה    מהיכן נובעת הגלישה לאלימות פסולה    אל תקנאו במשטרה    אולי הפוליטיקאים יבחרו גם רופאים?    ההפיכה המשטרית עלולה להיות רק התסמין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il