X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
לסעודיה יש סבלנות בדואית
אין צורך לחשוש מחידוש יחסי סעודיה-אירן
השתיים חידשו את יחסיהן הדיפלומטיים אחרי נתק של שבע שנים. צעד זה עורר תגובות מוגזמות בפוליטיקה ובתקשורת הישראלית. מדוע אין מדובר למעשה בצעד משמעותי או מהפכני, ומדוע אין בו איום אמיתי על ישראל?
קידום הכלכלה במזרח
חידוש היחסים עם אירן לא קשור לישראל, אלא לרצון סעודיה לסיים את משבר 7 השנים עם תימן, ליצור גשר דיפלומטי עם סוריה (הנשלטת חלקית בידיי אירן), להרגיע את המצב כדי שמכליות הנפט לא יחששו לעבור באזור המפרץ ומניות חברת אראמקו הסעודית יעלו, ובכלל, סעודיה (כמו האמירויות) שואפת לקדם את הכלכלה במבט מזרחה - אירן, המזרח הרחוק וסין

השבוע שעבר הסתיים בידיעה על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין סעודיה ואירן. פוליטיקאים ועיתונאים בארץ הגיבו לדעתי באופן היסטרי לידיעה, כאילו סעודיה מחליפה כיוון ומעתה והלאה מדובר בהתחלה של ידידות מופלאה. הקואליציה חשה מבוכה והאופוזיציה מיהרה להסביר כי מדובר בכישלון למדיניות הישראלית. אלא שהמציאות שונה בתכלית כאשר עוקבים אחרי המדיניות הסעודית בעשורים האחרונים.
אופציה לשלום רק מצד ישראל
ראשית, סעודיה לא שינתה כיוון. היא נותרה עקבית מאוד בהצעת השלום שלה לישראל משנת 2002 ולא ויתרה מעולם על העיקרון של שתי מדינות לשני עמים, עם תוספת של פיוס בין כל מדינות הליגה הערבית לישראל. הסוגיה הפלשתינית נותרה במרכז ההצעה. על כן, התקוות בישראל שסעודיה תלך בדרכן של האמירויות ובחריין לא הייתה מציאותית כלל. שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן חזר בשנה האחרונה שוב ושוב על הדרישה להקמת מדינה פלשתינית, ואפילו יורש העצר מחמד בן סלמאן, שטען כי ישראל היא "בעלת ברית פוטנציאלית", הוסיף כי פתרון הסוגיה הפלשתינית קודם למו"מ ישראלי-סעודי.
על כן, התבטאויותיו של ראש הממשלה נתניהו בדבר שלום עם הממלכה הסעודית, רכבת מחיפה לריאד וכיוצא באלה הן בגדר משאלת לב במקרה הטוב ותעמולה פוליטית במקרה הגרוע. כל ההתבטאויות הללו נותרו ללא שום מענה מן הצד הסעודי. כך גם הברכה המוזרה של משרד החוץ הישראלי לרגל יום העצמאות הסעודי לפני כשבועיים, שלא זכתה לכל התייחסות. האם יש בסיס לתקווה סעודית לשיחות עם הפלשתינים עם ממשלה ישראלית הכוללת את בן-גביר וסמוטריץ'?
פוליטיקה דו-צדדית: גם ארה"ב וגם אירן
לפני כשבועיים חזרתי ממסע באמירויות, שם התוודעתי למדיניות המקומית התופסת תאוצה באזור המפרץ הפרסי וכנראה משפיעה כעת על הממלכה הסעודית - הפוליטיקה הדו-צדדית. הראשונה שהחלה במדיניות זו הייתה נסיכות קטר בשנות ה-90, כאשר פתחה משרד אינטרסים כלכלי ישראלי בדוחא בעקבות הסכמי אוסלו, אך גם הידקה את קשריה עם אירן. ה"ריקוד על שתי החתונות" נראה מוזר בזמנו, אך הוא הביא לנסיכות פריחה כלכלית אדירה. בשנים האחרונות חיקתה את המדיניות הזו גם איחוד האמירויות בהנהגתו של האמיר מחמד בן זאיד. האמירויות היא חלוצת הסכמי אברהם, אך בו בזמן היא שומרת על יחסים תקינים עם אירן.
בביקורי באמירויות נודע לי כי חצי מיליון אירנים שוהים באמירויות - עובדים, סטודנטים ואנשי עסקים. גם נסיכות עומאן שומרת על קשרים טובים עם אירן וארה"ב בו זמנית, וגם הלכה בעקבות סעודיה ופתחה לפני כשבוע את המרחב האווירי שלה למטוסים ישראלים. הניטרליות או המדיניות הדו-צדדית של נסיכויות המפרץ הביאה לפריחה כלכלית רבה, וכעת סעודיה מעוניינת להצטרף לאותו קו מדיני ולהנמיך את הטונים מול אירן.
האינטרסים של סעודיה אינם קשורים לישראל
המילה "אִסְתִקְרַאר" (יציבות) חזרה שוב ושוב בהודעות של שר החוץ הסעודי ביחס להסכם עם אירן. סעודיה עוברת בשנים האחרונות תנופה כלכלית וטכנולוגית עצומה, במקביל להתפתחות המואצת של האמירויות. הפרויקטים האדירים של יורש העצר מחמד בן סלמאן כוללים בין השאר את עיר העתיד NEOM בצפון הממלכה, מערכת רכבות משוכללות ברחבי המדינה, פיתוח ערי הקודש מכה ואל-מדינה ותיירות הדת - החג' והעומרה, פרויקטים של השקיה ומלחמה במדבור, בהם משקיעה סעודיה מיליארדים. כל אלה נכנסים לתוכנית 2030 שמטרתה להפחית משמעותית את התלות בנפט. כל השינויים הללו מצריכים יציבות פוליטית שתהפוך את סעודיה למקום אטרקטיבי למשקיעים מכל העולם.
אולם המשבר בתימן שהחל ב-2015 לא מסתיים וסעודיה מצויה במלחמה שאין לה סוף נגד החות'ים, שיעים שהשתלטו על הבירה צנעא ולא מפסיקים לירות טילים על דרום הממלכה. החות'ים הם בני חסותה של אירן. בחודשים האחרונים תיווכו הנסיכויות כוויית ועומאן בין סעודיה לחות'ים והושגה הפסקת אש זמנית ונפיצה. על כן, יש להניח כי ההסכם שנחתם בשבוע שעבר עם אירן נועד לסלול את הדרך לסיום המשבר עם תימן. סיום המלחמה יבטיח את היציבות אותה רוצה סעודיה להשיג כעת, כדי לאפשר את אותה הצמיחה הכלכלית האדירה שחוו קטר והאמירויות בעשורים האחרונים.
סעודיה ואירן - יריבות עמוקה
חידוש היחסים אינו דבר חדש, לסעודיה ולאירן היסטוריה ארוכה של ניתוקים וחיבורים דיפלומטיים. היחסים התנתקו לראשונה ב-1943 עקב הענשת אירני בחג' במכה וב-1946 התקיים פיוס. המלך פייסל חימם את היחסים עם השאה מחמד רזא בשנות ה-60. אך ב-1979 היחסים הידרדרו בעקבות המהפכה האיסלאמית באירן שחידדה את העוינות הדתית הסונית-שיעית. צליינים מאירן עוררו מהומות בחג' וכוחות הביטחון הסעודיים הרגו מאות מהם. מלחמת אירן-עירק רק החמירה את העוינות בין המדינות וסעודיה מימנה את המלחמה של סדאם חוסיין נגד משטר האייתולות.
היחסים התחדשו ב-1991 ונשיא אירני הגיע לממלכה לראשונה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1998 להשתתף בוועידה האיסלאמית. עם זאת, סעודיה תמכה בעיצומים של ארה"ב על הנפט האירני והרוויחה לא מעט מהפגיעה בכלכלת הנפט האירנית. היחסים הידרדרו משמעותית ב-2015 כשאירן האשימה את סעודיה באסון שאירע בחג' ושנה אח"כ הוציאה סעודיה להורג איש דת שיעי שהסית נגד המלך. בתגובה, שרפו אירנים את שגרירות סעודיה בטהרן והיחסים נותקו כליל. לשיא המשבר היה ממד דתי כאשר אירן החרימה את החג' למכה בשנת 2016. תמיכת אירן בחות'ים בתימן הביאה את היחסים לשפל נוסף.
חידוש יחסי סעודיה ואירן לא יפתור את העוינות הדתית הסונית-שיעית העמוקה, שהיא בת יותר מאלף שנה. יתר על כן, סעודיה דוגלת באידיאולוגיה הוהאבית הרואה בשיעה כפירה באיסלאם. שתי המעצמות מתחרות על השליטה במזרח התיכון. ב-2018 השווה מחמד בן סלמאן את מנהיג אירן ח'אמנאי להיטלר, כאשר התראיין על שאיפות ההשתלטות של אירן באזור. התחרות היא גם במישור הכלכלי, כי מדובר בשתי מעצמות הנפט המובילות באזור. דיפלומט שיצא לי לפגוש באמירויות הגדיר את המצב כך: "הבעיה של האמירויות עם אירן היא טריטוריאלית (השתלטות אירן על שלושה איים בשנות ה-60), של סעודיה היא אידיאולוגית ושל ישראל היא אסטרטגית.
הנורמליזציה עם ישראל תחכה, השינוי אינו דרמטי
חשוב לזכור כי ב-2002 כאשר הציעה סעודיה שלום מלא עם ישראל היו יחסיה עם אירן תקינים לחלוטין. סעודיה מקווה שההסכם יחליש את המיליציות השיעיות ויש להניח כי בתחום זה מחכה לה אכזבה רבה (ואז יגיע המשבר הבא). לגבי הגרעין האירני, כל האפשרויות עדיין על הפרק. גם רוסיה מיודדת עם אירן ובו-זמנית שומרת על יחסים עם ישראל, ואפילו מאפשרת לה להפציץ מטרות אירניות ברחבי סוריה.
חידוש היחסים עם אירן לא קשור לישראל, אלא לרצון סעודיה לסיים את משבר 7 השנים עם תימן, ליצור גשר דיפלומטי עם סוריה (הנשלטת חלקית בידיי אירן), להרגיע את המצב כדי שמכליות הנפט לא יחששו לעבור באזור המפרץ ומניות חברת אראמקו הסעודית יעלו, ובכלל, סעודיה (כמו האמירויות) שואפת לקדם את הכלכלה במבט מזרחה - אירן, המזרח הרחוק וסין. אין לה מה להפסיד. היחסים עם ממשל הדמוקרטי האמריקני מאז שנבחר ממשל באיידן הם קרים ובישראל נבחרה ממשלה ימנית קיצונית. זה יתרון של ממלכה, המלך סלמאן יישאר השליט כל חייו ואח"כ יירש אותו בנו MBS.
בינתיים מקווים בסעודיה כי בארה"ב הדמוקרטית יתחלף השלטון בממשל רפובליקני נוח ואוהד לממלכה, אולי בראשותו של דונלד טראמפ או ניקי היילי. כנ"ל לגבי ישראל, המלך או יורש העצר ימתינו בסבלנות בדואית לממשלה מתונה יותר. מטוסים ישראלים ימשיכו לעבור בשמי סעודיה בדרכם לאמירויות ולבחריין. הסכמי אברהם מהווים בלון ניסוי עבור סעודיה והיא בוחנת את הישגי ההסכם בעניין רב. הכל פתוח. במזרח התיכון Expect the unexpected.

תאריך:  12/03/2023   |   עודכן:  12/03/2023
+ההישג של אירן
08:04 13/03/23  |  יוני בן-מנחם   |   לרשימה המלאה

בכירים בהנהגה האירנית מברכים על ההסכם עם סעודיה ואומרים כי הוא מהווה מכה לאויביה של אירן. ההסכם מחזק את "ציר ההתנגדות" בראשות אירן ופוגע במאמצים של ארה"ב וישראל להקים גוש ערבי אנטי אירני במזרח התיכון

חידוש היחסים בין אירן לסעודיה [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אין צורך לחשוש מחידוש יחסי סעודיה-אירן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
יואב יצחק
אחרי שבע שנים של נתק ומתיחות צבאית - אירן וסעודה מחדשות היחסים וכן את שיתוף הפעוה הביטחוני והאזורי    חידוש היחסים מהווה בעיה גדולה לישראל
יוני בן-מנחם
המתיחות בצמרת המשטר האירני גוברת בגלל המצב הכלכלי הקשה, והמנהיג העליון ח'מינאי מאשים את הנשיא אברהים ראיסי באחריות להידרדרות המצב. ח'מינאי מביע חרטה על ההתקרבות הצבאית של אירן לרוסיה, ופרשנים אירניים מעריכים כי ייתכן שינסה לחזור לשיחות הגרעין כדי להפחית את החיכוך עם ארה"ב והאיחוד האירופי
יוני בן-מנחם
אירן מתקרבת אל הפצצה הגרעינית ובאותה העת ממשיכה לרמות את הקהילה הבינלאומית. ארה"ב חייבת להניח על השולחן אופציה צבאית אמינה לתקיפת מתקני הגרעין באירן כדי להרתיע את ההנהגה האירנית מפני ההתקדמות לעבר פצצת הגרעין
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס מדווח על המשבר המחמיר בשל האינפלציה הגואה והתרסקות הריאל - אך מדגיש שקריסה כלכלית או פוליטית אינה נראית באופק
עידן יוסף
בתום חקירה של מערך הסייבר הלאומי נמצא כי המתקפה שאירעה לפני שלושה שבועות בוצעה על-ידי קבוצת תקיפה המכונה "MuddyWater", שמזוהה עם משרד המודיעין והביטחון של אירן    הקבוצה עשתה שימוש בנוזקה המיועדת להצפנה של מערכות הפעלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il